Motorola Edge 30-02

Motorola Edge 30: vše, co od telefonu čekáte, jen za méně (recenze)

21. 7. 2022 | 4

Usmálo se na mě štěstí, protože mi byl svěřen model Motorola Edge 30, Android telefon střední třídy s cenovkou zhruba 10 000 Kč s DPH, který už dle specifikace vypadal zajímavě, protože na své zařazení a cenovku nabídl pár milých překvapení. Ve finále mě ale překvapil ještě pozitivněji během reálného používání, a že jsem mu opravdu vydechnout moc nedal – kromě toho, že se mnou denně řešil firemní maily a Teamsy, sloužil několik dní taky jako turistická navigace v Harrachově, kde jsem jako bonus pořídil i pár fotek. Nebudu příliš předbíhat, ale dodám, že mě telefon nenechal na holičkách!

Technická specifikace:

  • Displej: 6,5″ AMOLED, 2 400 × 1 080 bodů (20:9), 144 Hz, 10 bit, HDR10+, DCI-P3
  • Čipová sada: Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G (6 nm, 8 jader)
  • RAM: 8 GB LPDDR5
  • Úložiště: 128 GB uMPC5
  • Fotoaparáty: hlavní – 50 MPx, f/1,8, PDAF; širokoúhlý/macro – 50 MPx, 118°, f/1,5; hloubkový – 2 MPx, f/2,4
  • Baterie: 4 020 mAh, 33W TurboPower nabíjení
  • Konektory: USB-C
  • Bezdrátové technologie: Wi-Fi 6E, 5G, Bluetooth 5.2
  • Zabezpečení: čtečka otisků v displeji, rozpoznání obličeje
  • Systém: Android 12 s vylepšeními Moto
  • Rozměry: 159,38 × 74,236 × 6,79 mm
  • Hmotnost: 155 g
  • Odolnost: IP52
  • Materiály: Sklo Gorilla Glass 3, plast

Balení, vzhled, provedení

Motorola Edge 30 – design (Lenovo Blog CZ)

Ukázka designu těla telefonu Motorola Edge 30 pro recenzi na Lenovo Blogu CZ (https://www.lenovoblog.cz).

Telefon Motorola dodává v tradičně kompaktní modré krabičce, na které se hrdě ukazuje logo výrobce, název modelu a pár dodatečných drobností. Uvnitř je stejně strohé jako u jakéhokoliv jiného telefonu – jako první na vás vykoukne přístroj v originálním silikonovém krytu (to chválím – kryt je celkem přesně vyrobený, perfektně sedne včetně otvorů, výřezů a tlačítek, k tomu ještě dobře vypadá), pod ním pak nějaké papíry, pinzeta na šuplík SIM karet a úplně vespod je to USB-C kabel a 33W nabíječka (rozum Motorola, zdá se, pořád má a nabíječku dodává). Možná zamrzí absence sluchátek, nebo alespoň redukce z USB-C na jack, na druhou stranu jsme v roce 2022 a musíme se smířit s tím, že standardem je Bluetooth.

Teď už ale k telefonu samotnému… Motorola Edge 30 se prodává ve dvou barevných provedeních – standardem (tím, který nebude vadit asi nikomu) je šedá (resp. meteorická šedá, což je šedivá barva s nádechem do modré), to je také provedení, ve kterém jsme telefon dostali na test my. Následuje ale velmi zajímavá zelenomodrá (aurora; tu bych velmi rád vyzkoušel, elegantní zelené barvy mám moc rád, ač tato je ze světlého spektra).

Telefon je už na první pohled líbivý. Jasně, líc nic převratného neodhalí, snad jen tvrzené sklo Gorilla Glass 3 a (téměř) bezrámečkový displej (zabírá 91 % skla, 88 % celkového povrchu telefonu) s průstřelem pro selfie kamerku, přičemž všechny senzory a sluchátko dokázala Motorola vměstnat do zmíněného takřka neexistujícího rámečku nad displejem (respekt!).

Po uchopení telefonu naznáte nejen, že je poměrně velký, ovšem také velmi lehký (váha říká 155 gramů, ale subjektivně působí ještě lehčí) a tenký. 6,5″ displej diktuje rozměry konkrétně 159,38 × 74,236 × 6,79 mm. Konstrukce je plastová, přesto pevná. Když si telefon začnete prohlížet důkladněji, vaše oči budou plesat. Jeho boky jsou matně metalické, v našem případě přechází do tmavě modré barvy, lemuje je lesklá linka, která končí v plochých zádech s perleťovým efektem, na kterých nechybí logo netopýřích křídel a masivní, vystupující, jakoby skleněný, ostrov s (opět masivní) trojicí čoček, ke kterým se dostaneme později. Na telefon je opravdu pěkný pohled a uchvátí nejedno oko. Za mě osobně palec nahoru!

Co se ovládacích prvků týče, nenabízí Motorola Edge 30 nic překvapivého – veškerá tlačítka najdeme na pravém boku, konkrétně se jedná o kolébku ovládání hlasitosti a menší vypínač. Jejich umístění příliš nehodnotím, protože je budete potřebovat jen zřídkakdy.

Displej a zvuk

Jak jsem zmínil, Motorola Edge 30 je vybavena 6,5″ displejem typu AMOLED, podporuje 10bitovou hloubku zobrazení a jas až 950 nitů, díky tomu nabídne HDR10+ a plné barevné spektrum DCI-P3. Rozlišení je 2 400 × 1 080 pixelů (tedy velmi širokoúhlý formát 20:9 a výborná jemnost 405 bodů na palec), velmi milým parametrem je pak obnovovací frekvence 144 Hz.

Jaký ale displej je? Jak působí? Upřímně o něm mohu mluvit jen v superlativech. Ostrost zobrazení je příkladná, jas vynikající, HDR funguje velmi dobře, barevné podání je účelově trochu přesycené, aby byl obraz pro běžné oko atraktivnější – během focení a prohlížení fotek mi to trošku vadí, ale jinak zcela rozumím tomuto kroku.

Vysoká obnovovací frekvence je ale něco, co mě uchvátilo nejvíc – běžně v telefonech najdete displeje s obnovovací frekvencí 60 Hz (tedy obraz se překreslí 60krát za vteřinu). Osobně používám telefon se 120 Hz a vracet zpět k 60 Hz bych se nechtěl. Myslel jsem si, že 144 Hz, což je „jen“ o 24 Hz více, nemůže být znatelný rozdíl… jak hluboce jsem se mýlil! I oproti 120 Hz je nárůst na 144 Hz znatelný rozdíl, rychle si zvyknete a vracet zpět se vám chtít nebude.

Vysoká obnovovací frekvence ale způsobuje znatelný nárůst spotřeby energie. Řešení je hned několik – v první řadě telefon automaticky upravuje obnovovací frekvenci displeje dle použití a aplikace, takže se nemusíte bát, že displej tiká 144krát za vteřinu jen tak zbůhdarma. Pokud byste však chtěli vyloženě nižší obnovovací frekvenci vynutit, v nastavení tak můžete učinit a snížit ji na stálých 60 Hz. Nedoporučuji to však, připravíte se o úžasnou podívanou!

Zabezpečení telefonu obstarává čtečka otisků prstů vestavěná v displeji. Funguje rychle a spolehlivě, AMOLED displej celému procesu dodá na atraktivitě, protože se nejprve mírně rozsvítí místo, kde se máte dotknout. Když poté přiložíte prst, začne zářit silně, až vám prosvítí prst, kolem něj se pak objeví animace odemykání a telefon zavibruje a vítězoslavně se odemkne. Velmi návyková a intuitivní záležitost! Dodám jen, že odemykat lze telefon i obličejem, jedná se však o obyčejnou kameru, takže se nejedná o bezpečný způsob ochrany a nedoporučil bych jej.

Motorola Edge 30 – odemykání otiskem prstu (Lenovo Blog CZ)

Ukázka odemykání otiskem prstu na telefonu Motorola Edge 30. Recenze na https://www.lenovoblog.cz

No a co zvuk? Telefon nabízí dvojici reproduktorů – jeden na spodní straně těla a druhý ve sluchátku. Díky tomu – a rozšíření Dolby – je přehrávání zvuku docela příjemné i na telefonu; dvojice reproduktorů je docela hlasitá a reprodukovaný zvuk poměrně čistý, ač na můj vkus příliš basový (či zastřený), takže mluvené slovo ve videích, kupříkladu, není tak jasně zřetelné, jak bych si představoval. Ale to je vážně jen drobná výtka při porovnání s telefony za dvoj- či trojnásobek ceny.

Záznam zvuku je pak také v pořádku, díky dvojici mikrofonů (jeden na horní straně a druhý na spodní straně těla) dokáže Motorola Edge 30 zaznamenat hlas i na delší vzdálenost, což se hodí při natáčení videa, během telefonátů nahlas, případně pokud si zaznamenáváme mluvené poznámky.

Fotoaparáty

Už v úvodních specifikacích a pak v sekci o vzhledu jsem zmiňoval, že Motorola Edge 30 nabízí hned tři čočky fotoaparátů, pro uživatele jsou přímo využitelné dvě (resp. dvěma z nich můžete fotit). Hlavní širokoúhlý senzor je 50MPx (OmniVision OV50a), přičemž výsledný bod fotografie se skládá ze čtyř bodů snímače, takže fotky mají 13 MPx. Senzor ostří technologií PDAF, nechybí mu optická stabilizace a ukládat umí i do RAW10. Clonové číslo f/1.8 dá tušit, že se k mobilní fotografické špičce nehlásí a musím přiznat, že je to pravda – fotky jsou obstojné, chválit musím okamžité a takřka bezchybné ostření, ale i přes podporu automatického HDR jsou fotky tmavší a méně prokreslené, než by se mi líbilo, a to i za dobrého osvětlení. Video pak kamera natáčí v rozlišení až 4K při 30 FPS, snížíme-li na Full HD, dosáhneme až 120 FPS pro zpomalené záběry.

Druhou kamerou je pak ultraširokoúhlá čočka (118°), která, jak se dnes dělá, zároveň poslouží pro makro fotky. Senzor (Samsung S5KJN1) má také 50 MPx a fotografie zpracovává podobně jako hlavní senzor, světelnost Motorola udává f/1,5 (čemuž se mi sice těžko věří, ale lepší data nemám), automatické ostření (PDAF) a stabilizace nechybí ani zde. Kvalita snímků je o trochu nižší než v případě hlavní kamery, za horšího osvětlení trpí znatelnějším šumem, má navíc odlišné barevné naladění v porovnání s kamerou hlavní.

Posledním senzorem je pak 2MPx hloubkový senzor (GalaxyCore GC02M1B) se světelností f/2,4, který slouží pouze pro potřeby portrétních fotografií a vytváří efekt rozmazaného pozadí. Musím uznat, že výsledky jsou překvapivě dobré i se složitějšími tvary.

Přední kamera (OmniVision OV32b40) má rozlišení 32 MPx se světelností f/2,25, ostření ani stabilizaci zde hledat nemůžeme, ale pro videohovory a selfie za dobrého osvětlení odvede dobrou práci. Telefon nabízí i funkci skupinové selfie, což je ve skutečnosti panorama přední kamerou – to pro případy, kdy máte kolem sebe hodně lidí, kteří by se jinak nevešli do jediného záběru.

Objektivně jsou fotografické kvality Motoroly Edge 30 solidní a za deset tisíc dostanete vyvážený balíček (nejen fotografických) schopností. Fotografie jsou ostré (jak díky rychlému ostření, tak optické stabilizaci obrazu), ultraširokoúhlou čočkou docílíte zajímavých, dramatických (nebo makro) snímků, nahrávání videa je obstojné a ve všech případech nechybí alespoň základní HDR.

Výkon a napájení

Musím se přiznat, že jsem si telefon dopředu příliš neprověřoval, a tak jsem ani neměl představu o jeho hardwaru. Nepídil jsem se po tom ani poté, co mi přišel, a tak jsem ho prostě vybalil z krabičky a zapnul. Byl jsem v tu chvíli upřímně mile překvapen – jakákoliv práce a navigace v systému byla velmi plynulá, stejně tak přepínání aplikací. Říkal jsem si, že je to jen proto, že je ještě „čistý“. Tak jsem si tam přidal své účty, aplikace a rozhodl se, že budu Motorolu Egde 30 používat jako svůj pracovní telefon včetně všech aplikací Microsoft 365. A on pořád běžel plynule, bez zasekávání, bez zpomalování, systémové animace byly (i díky 144Hz displeji) plynulé, na nic jsem nemusel čekat… Jinými slovy: Motorola Edge 30 je opravdu solidně výkonný a odladěný telefon, který se díky chipsetu Qualcomm Snapdragon 778G+, dostatku RAM (8 GB) a velkému úložišti (128 GB, bez možnosti rozšíření) nezalekne téměř ničeho, včetně hraní mobilních her. Na výkon si opravdu nemůžu stěžovat a stačit bude de facto jakémukoliv uživateli.

Syntetické testy:

  • Geekbench: 822 (single), 2861 (multi)
  • Geekbench (OpenCL): 2568
  • 3DMark Sling Shot: 7 032
  • 3DMark Sling Shot Extreme: 5 278
  • 3DMark Wild Life: 2 800 (16,8 FPS)
  • 3DMark Wild Life Extreme: 762 (4,6 FPS)
  • Rychlost úložiště: 849 MB/s sekvenční čtení, 516 MB/s sekvenční zápis

A nyní k napájení. Telefon nabízí vestavěnou 4 020mAh baterii, která telefon udrží při životě během náročného používání s přehledem den, den a půl (Outlook, Teams, trocha YouTube). Pokud nebudete na telefon příliš nároční, bez problému vydrží i dva dny, při lehkém použití až 3,5 dne. Moje zatěžkávací zkouška, kdy jsem telefon vzal na focení a turistickou navigaci po okolí Harrachova, Motorolu Edge 30 příliš nerozhodila a večer stav baterie ukazoval stále kolem 35-40 %.

Baterii lze nabít pouze drátově, pomocí v balení dodávané 33W „Turbo“ nabíječky s USB-C konektorem. Slovo „Turbo“ zde není samo sebou, protože telefon dokáže plně nabít zhruba během hodiny, čehož jsem občas rád využil.

Obecně jsem u telefonu nezaznamenal žádné výrazně zahřívání ani během testů nebo focení – jasně, teplota mírně stoupne a na zádech je v místech, kde je čipset, cítit mírné teplo, ale to je zhruba vše.

Konektivita, navigace, volání

Nabídka připojení je v případě Motoroly Edge 30 kompletní – opět musím jen poznamenat, že prostě objektivně není, nač si stěžovat. Základem je samozřejmě mobilní připojení, které nabídne – díky pokročilejší verzi čipsetu Snapdragon 778G+ 5G – kromě LTE také moderní 5G připojení. To ostatně začíná být už i zde v Čechách čím dál běžnější. Nechybí dvoupásmová Wi-Fi s podporou standardu 6E/ax nebo úsporné a rychlé Bluetooth 5.2. Zkrátka nepřijdou ani uživatelé spoléhající na NFC pro rychlé párování zařízení či platby kartou Google Pay. Paleta je tedy kompletní, datové přenosy jsou rychlé a stabilní.

Navigaci telefon zajišťuje skrze de facto kompletní škálu technologií, od GPS, přes AGPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, až po Galileo. Nechybí ani elektronický kompas, díky kterému poznáte nejen to, kde jste, ale také jakým směrem jste otočení. Trošku mi jen vadil způsob, jakým systém či telefon navigaci spravuje – když jsem používal aplikaci s GPS a kompasem a následně telefon uspal a znovu probudil, chviličku trvalo, než aplikaci telefon opět předal polohu a ještě pár dalších vteřin bylo zpožděné zobrazení orientace (kompasu). Je to sice objektivně drobnost, ale v situaci, kdy chcete jen rychle zkontrolovat, zda jste na správné turistické trase a telefon zase schovat, je to trošku otravné. Žádné jiné potíže ale nebyly.

V dnešní době skoro zapomínáme, že telefony nejsou jen na focení a internet. Chtěl bych jen v rychlosti okomentovat telefonování. Na spodní straně telefon nabízí oboustranné šuplátko pro dvě nanoSIM karty. S příjmem signálu jsem neměl problém ani se stabilitou. Přenos zvuku a kvalita sluchátka je také v pořádku, pomáhá k tomu také dvojice mikrofonů pro eliminaci ruchů.

Systém a aplikace

Po rozbalení jsem telefon našel již s plně aktualizovaným systémem Android na verzi 12. Prostředí zaznamenalo jen minimální zásahy, naopak Motorola vše drží poměrně čisté, bez reklam, zbytečných „užitečných“ aplikací, které jen zabírají místo, posílají notifikace a ruší. Motorola jen tradičně přidala své vychytávky a zlepšováky, které bez hlubších znalostí ani nenajdete – působí jako přirozená součást systému, jako by tam vždy byly (o to těžší je pak vracet se k jinému telefonu, kde tyto – podle nás teď už zcela samozřejmé – funkce nenajdeme).

Nepatří mezi ně jen oblíbená gesta zvednutí telefonu spojené s aktivací pohotovostního displeje, ztišení vyzvánění, když telefon uchopíme do ruky, vypnutí upozornění, když telefon otočíme displejem dolů, zatřesení telefonem pro svítilnu či zamávání telefonem pro aktivací fotoaparátu. To vše je ohromně návykové. Je to ale také onen tmavý, jednoduchý pohotovostní displej, který poskytne – zvlášť díky AMOLED panelu – všechny potřebné informace o času, datu, baterii, zobrazí nové notifikace (včetně možnosti na ně rychle reagovat), aniž by rozsvítil displej. Potěší i jednoduchý widget na ploše Motorola s časem a počasím, vylepšený fotoaparát, nástroje na screenshoty a práci s nimi nebo systém pro úpravu stylu (barvy, ikony, pozadí).

Motorola Edge 30 nabízí podporu funkce Ready For, která umožňuje telefon propojit s dalším kompatibilním zařízením a rozšířit jeho možnosti – na počítači používat mobilní aplikace, použít mobil místo webové kamery, sdílet mobilní data nebo bezdrátově přenášet obraz. Ne všechny funkce jsou nové, ale jsou přehledně uspořádané v jedné souhrnné sekci.

Zmiňoval jsem to už výše, ale zmíním to i zde – celý systém je velmi plynulý, odezvy jsou rychlé, nezaznamenal jsem žádné zasekávání, na nic jsem nemusel čekat, neútočí na vás žádné reklamy nebo obtěžující notifikace; Motorola se nesnažila za každou cenu vše předělat po svém, naopak zachovává styl a vzhled Androidu a nenuceně jej rozšiřuje, kde je to třeba… zkrátka takhle to má vypadat!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky