Lenovo Go Wireless Vertical Mouse foto 05

Lenovo Go Wireless Vertical Mouse: vertikální myš z korku (recenze)

10. 1. 2022 | 0

Vertikální myši si rychle získávají oblibu, sám jsem je objevil až poměrně nedávno (tak před rokem a půl), když je moji kolegové začali používat. Rozmohly se natolik, že je má polovina kanceláře (ačkoliv jsem tam už pěkně dlouho nebyl, takže nedokážu potvrdit, jaký je aktuální stav – možná se rozšířily ještě víc). Většina nakoupila ty co nejlevnější, někteří ale po pozitivní zkušenosti šli i do výrazně dražších verzí např. od Logitechu.

Jak jistě víte, Lenovo poměrně nedávno uvedlo řadu příslušenství Lenovo Go, která se snaží nabídnout zákazníkům užitečné značkové doplňky ke svým zařízením Lenovo. Nedávno jsme představovali myš pro až tři zařízení a já si vzpomněl na to, že na MWC 2021 představil výrobce také vertikální myš v atraktivním designu, kterou jsem – právě díky pozitivní zkušenosti s předchozí myší a s vertikálními myšmi obecně – prostě musel otestovat. Slovo dalo slovo a kurýr už byl za dveřmi.

Proč vertikální myš?

V první řadě je třeba si vysvětlit, proč byste vlastně vůbec vertikální myš měli chtít. Přeci jen na první pohled (zvlášť, pokud nemáte zkušenost) vypadají dost divně a chvíli trvá, než si na ně zvyknete, protože se budete muset maličko přeučovat. Vertikální myši byly vynalezeny, aby ruce poskytly přirozenější polohu během práce na počítači. Běžné, nazvěme je „horizontální“, myši totiž nutí vaši ruku dlouhodobě zůstávat v nepřirozené poloze, kdy jsou loketní a vřetení kost překřížené. Pohodlnější a zdravější pro ruku však je, aby kosti předloktí byly (téměř) rovnoběžně vedle sebe. Toho dosáhneme právě přetočením ruky do polohy, kdy dlaň směřuje svisle k podložce. Vertikální myši jsou právě tak tvarované. Pokud trpíte na bolesti předloktí či zápěstí, vertikální myš vám může výrazně pomoci, jako pomohla mně.

Základní popis

Lenovo Go Wireless Vertical Mouse je právě vertikální bezdrátová myš standardních vlastností a poměrně zajímavého provedení. Vyrobena je převážně z plastu (v šedé, mírně metalické barvě), který je ozvláštněný o korkové prvky především v oblasti, kde myš objímá ruka. Přiznám se, že barevné provedení a design s korkem mě dostal na první pohled a naživo je snad ještě hezčí! Myš nabízí běžný senzor s rozlišením až 2 400 DPI, unifikované párování s Lenovo Unified Receiverem (jeden USB dongle najdete v balení), dvojici programovatelných tlačítek, napájení na tužkovou baterii a klasické magnetické zakrytí pro ucelený design a snadný přístup k baterii a lůžku receiveru. Výstřelky jako Bluetooth, přepínání zařízení nebo vestavěnou nabíjecí baterii nečekejte. Prodává se zhruba za 1 200 Kč, což není na jinak poměrně běžnou myš úplně málo.

Myš nabízí dvě hlavní tlačítka, dvě nastavitelná, standardní rolovací kolečko se stiskem (bez náklonu) a tlačítko pro přepínání citlivosti senzoru. Na rubu je to pak vedle senzoru také vypínač a párovací tlačítko.

Ergonomie

Nejprve k ergonomii, kde budu muset být opatrný. Vysvětlím…

Hlavním prodejním argumentem vertikálních myší je jejich nepřekonatelná ergonomie (kvůli které tyto myši obvykle dělají kompromisy ve všech ostatních ohledech). Mně bohužel myš od Lenova příliš nesedla. Po pár hodinách jsem si už začal zvykat a naučil jsem se s ní pracovat poměrně dobře, dalších několik hodin trvalo, než jsem si zvykl na úchop, který pro mě fungoval, ale i tak oproti mé vlastní vertikální myši a oproti jiným myším, které jsem vyzkoušel, je tato pro mě znatelně méně pohodlná. Snažil jsem se zjistit proč a přišel na jeden subjektivní a jeden objektivní faktor.

Tím subjektivním je velikost – oproti jiným vertikálním myším je Lenovo Go Wireless Vertical Mouse o něco menší. Pro mě osobně by musela být zhruba o 15-20 % větší, aby se mi na ni pohodlně vešla ruka a dobře jsem dosáhl prostředníčkem na rolovací kolečko. Partnerka s menšíma rukama si ale nestěžovala a v jiných recenzích jsem se dočetl, že lidem padne dobře. Takže nechci hodnotit jen podle mé ruky, doporučím však myš před koupí vyzkoušet.

Pak ale následuje jeden objektivní problém. Vertikální myši mívají „vykouslý“ tvar, do kterého ruka jakoby zapadne. Lenovo Go Wireless Vertical Mouse jde ale cestou vypouklého tvaru – de facto vychází z běžné (ploché) ergonomické myši, jen je násobně vyšší. To vás však nutí mít hodně prohnutou dlaň, což prsty táhne dozadu a vy se naopak musíte snažit jimi dosáhnout, kam potřebujete. Nakonec jsem se naučil, že myš nesmíte pevně držet – nesmíte se snažit o to, aby s ní ruka splynula, naopak moje ruka na ní doléhala jen na několika místech, až potom se mi s myší začalo opravdu lépe pracovat.

Zkušenosti

Odhlédneme-li od tvaru a velikosti, což jsou – uznávám – subjektivní parametry, vede si myš celkově velmi dobře. Pořád si nejsem jist, zda natolik dobře, aby si obhájila svou poměrně vysokou cenovku, ale celkově jsem s ní neměl žádné výrazné problémy.

Design – myš je opravdu líbivá, plasty netřeba komentovat. Korek ale působí nejenom hezky na pohled, ale také na dotek – díky hrubšímu povrchu korku mám dokonce pocit, že se myš v ruce lépe a jistěji drží; zde tedy myš rozhodně nezklamala. Šel bych dokonce až tak daleko, že bych řekl, že design je jedním z nejatraktivnějších prvků myši. A možná přitáhla víc lidí, nejenom mě. Taky musím zmínit, že je myš lépe vyvážená anebo má lepší tvar základny než levné vertikální myši – u nich se mi často stávalo, že jsem je snadno omylem převrhnul, to se mi u myši od Lenova nestalo.

Polohování – vertikální hlodavec od Lenova sice nenabízí žádný speciální senzor s jinou barvou světla nebo snímání, infračervený snímač má citlivost 2 400 DPI, kterou je možné upravovat ve třech krocích stisknutím tlačítka na vrchu (kroky jsou plně nastavitelné v aplikaci Lenovo Go Central stejně jako u předchozí testované myši; po změně nastavení myš zabliká bílou indikační diodou podle zvolené citlivosti – jednou, dvakrát, nebo třikrát). Citlivost je výborná, myš má velmi plynulý chod.

Univerzální párování – protože myš podporuje unifikované párování s Lenovo Unified Receiverem, můžete ji využít s jakýmkoliv donglem tohoto typu. Já ji ku příkladu používal s USB-C donglem z mé druhé myši bez jakýchkoliv problémů, párování bylo hotové během několika vteřin skrze aplikaci Lenovo Go Central.

Skrze aplikaci můžete rovněž spravovat mapování jednotlivých tlačítek, zobrazit odhadovaný stav baterie a aktualizovat firmware myši a donlgu.

Tlačítka a kolečko – k hlavním dvěma tlačítkům nemám námitek, snad jen že jsou poměrně hlučná (to je ale něco, co jsem zaznamenal na víceru vertikálních myší, zvláště těch levnějších). Kolečko má plochý tvar, který mi nevyhovoval, protože mi nevycházel prst tak, aby byl přímo v ose s ním (zde bych ocenil kolečko s kulatou hranou); když jsem se ale „naučil“ myš trochu jinak držet, i situace s kolečkem se o poznání zlepšila. Výraznější výtku mám ale k bočním tlačítkům určených pro ovládání palcem – jiné myši je mají ve vykrojení pro palec, kam snadno dosáhnete pouhým přesunutím prstu, ovšem myš od Lenova je má na hraně výrazně výše, takže musíte palec hodně vytáčet, abyste je stiskli; navíc je snadno nenahmatáte a většinou jsem musel jít po zraku. To není pohodlné a kvůli tomu jsem tlačítka používal jen v krajní nouzi.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky