Uvod

IdeaPad 5 14 ARE05 (recenze)

6. 12. 2021 | 0

V týmu Lenovo Blogu CZ jsem známý tím, že velice rád recenzuji zařízení, které by si zakoupili zpravidla vrcholní manažeři a málokdy se mi dostane do rukou zařízení, které by si koupil běžný uživatel. Výjimka ale potvrzuje pravidlo, a tak se mi na recenzi dostalo na první pohled poněkud obyčejné zařízení.

Obyčejnost ale vůbec nevadí. Běžný uživatel nepotřebuje ten nejtenčí a nejlehčí notebook. Běžný uživatel potřebuje, aby mu dobře sloužil a aby ho neštvaly maličkosti. Proto (a u řady IdeaPad je to velice důležité) dbejte na správný výběr konfigurace. Několikatisícová sleva vás může stát nekvalitní displej, na který se nebudete rádi dívat, slabý procesor… Ale nebudu se opakovat – o správném výběru zařízení jsme pro vás sepsali celou sérii článků.

Testovaná konfigurace

Testoval jsem předprodukční kus. Finální kusy se mohou od toho testovaného lišit.

A když už je řeč o konfiguraci, pojďme se podívat na testovaný kousek. Ten disponoval procesorem AMD Ryzen 5 4500U s integrovanou grafikou AMD Radeon Graphics, 8 GB RAM paměti pro multitasking a 256GB SSD, jehož reálná kapacita činila cca 237 GB. Jak již zmiňuje upozornění pod titulkem, jednalo se o konfiguraci, kterou na trhu nenaleznete, jedná se totiž o předprodukční kus. Ideapad

Displej

14″ IPS panel mě vskutku potěšil. Disponoval dobrými pozorovacími úhly a i jeho podání barev bylo na dobré úrovni (jedná se o můj subjektivní pocit, barevnou sondu k dispozici nemám). Pochválit mohu i povedenou antireflexní úpravu. Vadil mi nízký maximální jas – 300 nitů je na dnešní dobu málo, v osvětlené místnosti jsem mnohdy měl jas na maximum. I když podzimní teploty k práci na čerstvém vzduchu zrovna nevybízely, překvapilo mě, že i na přímém sluníčku není čitelnost nijak špatná. K nejnižšímu jasu nemám výhrad.

Obrazovka

Konektivita

Mnozí z nás si pomalu zvykli na trend „osekávání“ konektorové výbavy do několika USB-C konektorů, zejména u dražších počítačů. Tam si to výrobci dovolit mohou a má to své opodstatnění (často se tak děje například z důvodu tenkosti – rukama mi prošly notebooky, do jejichž konstrukce byste USB-A prostě nevtěsnali). Další věcí, na kterou výrobci vsází, je, že pokud si takto drahý počítač pořídíte, dát pár stovek za redukce vám nebude činit problém.

Pokud by ale výrobci touto cestou šli i u počítačů střední třídy, nepochodili by; šli by sami proti sobě.  Uživatelé chtějí to, na co jsou zvyklí – připojit periferie napřímo, nestarat se o to žádné redukce navíc, hlavní je funkčnost. Přesně to je případ IdeaPadu 5.

Na levé straně proto nalezneme 3,5mm jack, HDMI 1.4, USB-C (ve verzi 3.2 Gen 1 – podporuje PowerDelivery 3.0 a DisplayPort 1.4) a testovaný kus měl ještě speciální konektor pro nabíjecí adaptér. Ten na prodejních kusech neuvidíte; nabíjení je realizováno přes USB-C.

Konektory-vlevo

Na straně pravé najdeme dvě USB-A (ve verzi 3.2 Gen 1, z toho jedno je Always-on) a čtečku paměťových karet.

Konektory-vpravo

Zpracování, klávesnice, dojmy

Když jsem poprvé vybalil IdeaPad z krabice, trošku jsem se lekl. Notebook na první pohled vypadá dost lacině, nebál bych se říci, že se na konstrukci a vzhledu dost šetřilo. Potěšilo mě kovové víko, základna je tvořena z hliníku (původně jsem si myslel, že se jedná o tvrzený plast). Zpracování je ale na dobré úrovni, nikde se nic neprohýbá, nic nikde nevrže. Jen to vypadá dost lacině.

Pojďme se trošku blíže podívat na klávesnici. Testovaná konfigurace nebyla příliš vybavena, a tak klávesnici chyběla i tak základní věc, jako je podsvícení. Jeho absence vám noční práci na notebooku dost znepříjemní a budete potřebovat jiný zdroj světla. To beru jako velký zápor, nicméně při letmém pohledu na jeden z největších českých e-shopů jsem zjistil, že podsvícenou klávesnici mají všechny lépe vybavené IdeaPady (tzn. IdeaPady s IPS displeji a ne s Pentiem, Celeronem a dalšími slabými procesory).

Klavesnice

Na klávesnici se mi jinak psalo dobře. Klávesy mají jistý a krátký stisk, zamrzí jen rozložení šipek a zmenšená řada funkčních kláves. A k nim mě napadá ještě jedna maličkost – klávese F4 (pro vypnutí mikrofonu) chybí kontrolka, díky které poznáte, zda je mikrofon ztlumený. Přiznám se, že nevím, jak je tomu na finálních kusech, na produktových fotografiích to vypadá, že kontrolka opravdu chybí.

S touchpadem jsem za dobu testování neměl žádný problém, nicméně zde opět musím opakovat jednu vlastnost, která je na noteboocích od Lenova opravdu častá, a to, že zapuštěné tlačítko touchpadu nelze stisknout v celé jeho ploše. To může činit problémy například pokud přesouváte soubory.

Testovaná konfigurace nedisponovala žádným biometrickým ověřením uživatele – chyběla jak čtečka otisků prstů, tak i IR kamera s podporou Windows Hello. Nechyběl ale TPM čip, díky čemuž bezproblémově upgradujete na Windows 11.

Celek

Kvalita webkamery mě vzhledem k ceně celkem překvapila. Potěší i přítomnost krytky.

4W reproduktory (2×2 W) kvalitou rozhodně neohromí. Pro kvalitní poslech doporučím připojit externí reproduktory nebo sluchátka.

Výkon

Co se výkonu týče, dost mě omezovala kapacita RAM – 8 GB mi přijde v dnešní době málo. Krom toho nemám výtek, výkon procesoru ke kancelářské práci plně dostačuje. Pochválit mohu i hlučnost; při běžné kancelářské práci je tichý, a pokud si už roztočí ventilátor, je to opravdu na chvilku (zdálo se mi, že logika chlazení byla na testovaném kusu nastavena tak, že se ventilátory roztočily na vyšší otáčky, díky čemuž se systém zchladil rychleji a pak se opět vyply, což je podle mě lepší, než kdyby šly stále na nižší otáčky). Často jsem s počítačem pracoval na klíně, vlažná byla horní polovina klávesnice a kus plastu nad ní, kde se nacházely výdechy chlazení.

Baterie

Notebook zvládne osmihodinovou kancelářskou práci (jas na 90 %, zapnutá Wi-Fi, Bluetooth) zcela bez problémů, a ještě mi většinou zbylo pár procent k dobru. Při náročnější procesorové činnosti počítejte zhruba se třemi hodinami.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky