Lenovo Tab P11 Plus FIFA22 Stadia

Lenovo Tab P11 Plus a FIFA 22 na Google Stadia

15. 10. 2021 | 2

Po velmi dlouhé době se mi do rukou dostal poměrně nový tablet a má očekávání, jako uživatele smartphonu a stolního PC byla velmi nízká, domníval jsem se, že mi takové zařízení nemá co nabídnout. Společně vám lehce představím nový tablet Lenovo Tab P11 Plus, řeknu, čím mě překvapil, jestli vidím v tabletech ještě budoucnost a také si na něm zahrajeme hru pro nejnovější konzole!

Lenovo Tab P11 Plus

Nedávno představený tablet Tab P11 Plus je velmi podobný již u nás prodávanému klasickému Tab P11. Plnou recenzi na výkonnější variantu, Tab P11 pro, již zpracoval můj kolega Matěj, určitě také stojí za přečtení, pokud koukáte po prémiovém zařízení. Tab P11 Plus disponuje podobným výkonem, jako právě Tab P11. V benchmarku dostupném na internetu vychází novější verze o chlup lépe, ale samozřejmě záleží na specifikacích.

Tab P11 Plus přichází ve stejném těle jako základní verze, disponuje 11palcovým IPS displejem s rozlišením 2 000 × 1 200 pixelů a svítivostí 400 nitů. Výkon obstarává osmijádrový Helio G90T od MediaTeku. Dostupné, prozatím jen v zahraničí, jsou varianty 4/64GB, 4/128GB a 6/128GB. Tablet má i šuplík na paměťovou kartu o velikosti až 256 GB pro vaše soubory. Přichází v originálním balení s Androidem 11, který je poměrně čistý, obsahuje pár Google aplikací (tabulky, prezentace, Gmail, atd.) a Microsoft aplikací (Office, OneNote, atd.), což jsem například já velmi uvítal, jelikož oboje využívám jak v práci, tak při studiu na vysoké škole.

Zpracovaní je skvělé, kovové tělo dělá tablet těžším, ale zase bytelnějším a nejedná se o nic super těžkého, váží 490 gramů. V ruce je velmi příjemný a matný pruh, i když plastový, vytváří hezký minimalistický prvek designu. Tablet pro mě není zařízení na fotografie, takže mi podprůměrný fotoaparát nijak nevadil, zadní 13MPx a přední 8MPx kamera opravdu nesvedou zázraky, dokonce jsou fotografie podprůměrné, na nějaké konferenční hovory však bohatě postačí. Baterie má kapacitu 7 500 mAh, s čímž bohatě vystačíte na cca 10 hodin práce přímo na zařízení, při občasném používání mi ale nedělalo problém vydržet s baterií několik dní.

Konektivita skrze Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS a GLONASS je už téměř standard, není zde tedy žádné velké překvapení. Nabíjení probíhá skrze USB-C při výkonu maximálně 20 W.

Multifunkční zařízení

Hodnocení reproduktorů a displeje jsem vynechal účelově. Jsou to totiž dvě vlastnosti, které mne velmi potěšily. Přesto, že je displej pouze IPS TFT a ne OLED, jako u P11 Pro, je velmi hezký, barvy jsou krásně živé a se skvělým zvukem čtyř reproduktorů a předinstalovaným Netflixem dostalo pro mě zařízení úplně nový rozměr. Reproduktory hrají výborně, při maximální hlasitosti nepotlačuje znatelně žádné frekvence a jak hudba, tak zvuky filmů nebo seriálů jsou naprosto skvělé.

K tabletu je také možné připojit klávesnici a myš nebo pero, nabízené převážně k variantě Pro, zde by využití mělo být naprosto stejné. S aplikacemi od Googlu a Microsoftu se tak tablet může stát i pracovním zařízením. Pro nenáročné úkony může kdejaký notebook s klidem zastoupit.

FIFA 22 na tabletu skrze Google Stadia

Ač to může znít lehce bizarně, tablet se dá využít skvěle i na hraní her, a těmi nemyslím klasické mobilní, ale například novou FIFA 22. Zde se vyloženě nabízí otázka proč, pokusím se na ni alespoň částečně odpovědět.

Nový ročník fotbalové arkádové hry FIFA se studio EA Sports rozhodlo pro PC označit za old-gen. Ve zkratce neproběhly ve hře téměř žádné změny, vytvořil se nový obal a prodává se jako nová, za plnou cenu, jinak než přes cloud gamingovou službu Google Stadia si tedy v tuto chvíli ten opravdu nový ročník fotbalové hry jednoduše na PC nezahrajete. Nová upravená verze hry je tedy dostupná pouze na nových konzolích, u kterých jsou stále problémy s dostupností, a právě na službě Stadia. Rozhodl jsem se tedy, že spojím příjemné s užitečným a rychle shrnu, jak takové hraní hry pro nejnovější konzole v praxi funguje.

Ve zkratce? Skvěle! Hru si stačí ve službě koupit, jako byste jí kupovali na PC či konzoli. Dostáváte skrze svůj účet google přístup ke hře ze všech zařízení, kde se přihlásíte. Hrát můžete tedy jak na PC, tak právě na tabletu, nebo třeba na telefonu, kde je ale displej velmi malý. Tablet s například připojeným Xbox ovladačem se tedy může stát vaší mini herní konzolí. Pokud máte stabilní připojení (ideálně 5G/Ethernet), Google uvádí, že pro Full HD hraní stačí 10 Mb/s, osobně bych doporučoval alespoň 25 Mb/s, což je ale stále v dnešní době pomalý internet, dokážete si zahrát bez omezení stejně jako na konzoli. Pro až 4K HDR obraz nebo 5.1 prostorový zvuk je nutné předplácet variantu Stadia Pro, pokud vám ale stačí Full HD, což na tabletu stačí povětšinou bohatě, neplatíte kromě hry ani korunu navíc. Odezva, snímky za vteřinu, vše je opravdu po většinu času téměř k nerozeznání od klasického hraní.

Po vyzkoušení této funkce, ve spojení se skvělým zážitkem při sledování videí a možnosti používat tablet jako pracovní zařízení, se mi poměrně změnil pohled na využití tabletů obecně. Před poslední zkušeností bych vůbec nepřemýšlel nad případnou koupí právě tabletu, určitě bych raději volil nějaký např. 14palcový notebook. Teď už jsem si téměř jist, že při výběru nového zařízení stojí za zvážení všechna pro a proti. Skladnější a lehčí a levnější tablet určitě dokáže o něco více, než se může zdát.

Už po velmi dlouhou dobu pro mě tablety nehrály v budoucnosti velkou roli, nyní však musím uznat, že například pro využití jako menší cestovní zařízení nejspíš tomuto odvětví ještě neodzvonilo a stále má co nabídnout. Pokud chcete ušetřit a neplánujete na notebooku trávit většinu dne, což by asi na tabletu přece jen nemuselo být pohodlné, jistě stojí za zvážení řada tabletů P11, nebo jiné výkonné tablety.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky