Lenovo ThinkPad T14 Gen2 foto 18

ThinkPad T14 Gen 2: oživení starého Téčka (recenze)

19. 7. 2021 | 0

Nová generace nejklasičtějšího z těch klasických, pracanta v černém – 14″ ThinkPadu T – nám konečně dorazila na test v základní konfiguraci. V útrobách Intel verze tiká 11. generace procesorů Intel Core s vPro. Jinak se ale jedná o zařízení, které nepřekvapí. Na to, jaký je ThinkPad T14 Gen 2, se podíváme v dnešní kratší recenzi!

Upozornění: Testovaný kus byl sice finální, ale předprodukční kus. Kromě anglické, mezinárodní klávesnice s malým Enterem a bez českých znaků, může být vybaven hardwarem, který se v našich luzích a hájích nebude nabízet.

Vzhled a provedení, první dojmy

Z hnědé, kartonové krabice s velkým logem ThinkPad vytáhneme tradičně matně černý notebook, nabíječku a pár stránek papíru se stručným návodem, kde je zásuvka a kde vypínač. Na zbytek budete muset přijít sami, ale to jistě zvládnete.

Design je, jak jsem zmínil, tradiční – černé, matné plochy s ostře řezanými křivkami, ze kterých vystupuje pouze šikmé logo ThinkPad na víku. Půdorys notebooku odpovídá 14″ úhlopříčce (celkové rozměry jsou 329 × 227 × 17,9 mm), jen v ruce působí mezi násobně dražšími, extrémně lehkými stroji, jako je ThinkPad X1 Carbon nebo Nano, poněkud těžký. Realitou však je, že váží zhruba 1,5 kg, což je stále více než příjemná hmotnost.

Povrchová úprava na mě působí – jako obvykle – skvěle, kdy matný, pocitově měkčený povrch je velmi příjemný do ruky. Ale zatímco víko ve mně zanechalo velmi pozitivní dojem, protože je celistvé, pevné, nepoddá se snadno tlaku, ze základny jsem tak unešený nebyl, protože se kroutí trochu víc, než bych od 14″ korporátního notebooku řady T očekával. Přitom – stejně jako víko – je základna z plastu vyztuženého skelnými vlákny a k tomu ještě hořčíkovým rámem.

Obraz a zvuk

ThinkPad T14 Gen 2 může být osazen hned pěti různými displeji dle výbavy. Začnu pozitivy – všechny možnosti jsou IPS panely, takže máte jistotu, že se na displej bude dát dívat, bude mít rozumný kontrast, barevnost i pozorovací úhly. Je jasné, že vrcholný 4K IPS panel s Dolby Vision, 500 nity a 100% pokrytím Adobe RGB v mnoha modelech nenajdete. Spíše tam ale najdete ten, který se uhnízdil i v mém modelu, a sice matný Full HD panel (v tomto konkrétním případě značky Innolux model N140HCN-EA1) s jasem 300 nitů, volitelným dotykovým ovládáním (zde pozitiva končí), udávaným kontrastním poměrem 700:1 a pouhým 45% pokrytím barevného prostoru NTSC (50 % Adobe RGB, 66 % sRGB). Výsledkem tak je sice rozumně jasný, zato barevně a kontrastně slabší obraz. Na práci to samozřejmě stačí a buďme stále rádi za IPS, ale doba se posunula a já bych čekal něco lepšího. Dodám, že rámečky kolem displeje jsou o nějaký ten milimetr širší, než u prémiovějších modelů, jak to tak bývá, zvláště dole je dost místa, což je asi postupná příprava na poměr stran 16:10, který bych čekal za rok.

Úplně přesvědčivě na mě nepůsobily panty, které se tradičně zakusují do základny, přitom umožňují otevřít displej do plných 180°, tedy opřít jej o podložku (což se může hodit s dotykem). Panty měly slušnou tuhost, ale od nějakých 95° rozevření povolovaly a zdálo se mi, že víko nedrží optimálně. Předpokládám, že je to vlastnost konkrétního kusu, ale doporučil bych si přesto na to dát pozor – já osobně preferuji, když mají panty jednolitý chod.

O ozvučení se stará dvojice reproduktorů v mřížce nad klávesnicí vedle vypínače. Stačilo reproduktory přesunout zpět na lícní stranu a jak se hned zlepšila reprodukce, hlasitost i kvalita přednesu! Dva 2W reproduktory ještě popohání k lepším výsledkům rozšíření Dolby Audio, přesto působí trochu plechově.

Nad displejem najdeme webovou kameru s rozlišením 720p a krytkou soukromí ThinkShutter. Za dobrého osvětlení podává slušné výsledky, s klesajícím světlem je obraz méně detailní a snižuje se vlivem dodatečných výpočtů také snímková frekvence, tedy plynulost přenosu. Mikrofony mají možná trochu příliš silnou eliminaci okolních ruchů – vše se však dá upravit či vypnout v nastavení Lenovo Vantage.

Klávesnice a polohovadla

Vizuálně se klávesnice nijak nezměnila – stále se jedná o šestiřadou ostrůvkovou ThinkPad klávesnici s rozumným zdvihem, jasným stiskem a ergonomickým tvarem kláves, které nechybí (volitelné) podsvícení ve dvou krocích a odolnost proti polití vodou (včetně odtokového kanálku na rubu). Inovací prošla horní řada, kde se objevily nové zkratky pro centrum notifikací a ovládání hovorů.

Zajímavostí je, že klávesnici je opět možné vyměnit bez nutnosti rozebrat notebook, jen mi to trochu připomíná roky 2013-2017, protože ke šroubkům se dostanete odcvaknutím tlačítek TrackPointu, k čemuž použijete buď speciální nástroj, který Lenovo obvykle posílá s klávesnicí, nebo jiným „páčidlem“.

S tím asi souvisí fakt, že klávesnice – alespoň v mnou testovaném kousku – trpěla mírným řinčením směrem od středu. Hned jsem si vzpomněl na časy do roku 2012, kdy se toto řešilo na každém druhém ThinkPadu. Je to sice hezká vzpomínka, ale jsou věci, které bych rád nechal jen jako tu vzpomínku.

TrackPoint včetně tlačítek je stále výborný, resp. takový, na jaký jsme zvyklí. Je citlivý, přesný, netrpí na žádné neduhy a samovolný dojezd je jen velmi výjimečná situace. Ani k touchpadu nemohu mít výtky – je velkoryse velký, díky příjemnému mylarovému povrchu po něm prst jezdí dobře, je citlivý, perfektně reaguje na vícedotyková gesta a vestavěné tlačítko má kultivovaný, hluboký chod.

Připojení a konektory

ThinkPad T14 Gen 2 stále sází na dokování z boku skrze dvojici USB-C (resp. Thunderbolt 4 s podporou napájení a DisplayPortu 1.4 pro až tři externí obrazovky, 5K/60) konektorů a redukce nativního ethernetu. Pokud nemáte dock, můžete tyto tři konektory nalevo používat samostatně. Na levé straně dále najdeme USB 3.2, HDMI 2.0 (4K/60), 2,5mm audio jack pro sluchátka s mikrofonem a čtečku MicroSD karet.

Pravobok ukrývá volitelnou čtečku čipových karet, stále napájený USB 3.2 port, gigabitový ethernet Intel a zdířku pro zámek Kensington. Vzadu najdeme volitelný slot pro nano SIM kartu, když je notebook vybavený 4G modemem.

Bezdrátovou komunikaci zastane Intel kombo Wi-Fi 6 2×2 AX spolu s Bluetooth 5.2. Volitelně může být notebook vybaven ještě NFC technologií a RFID čtečkou.

Výkon, chlazení, baterie

Přestože konfigurovatelnost ThinkPadu T14 Gen 2 je poměrně široká, nabídka možností se drží v intencích kancelářského pracovního notebooku na cesty. Výstřelky typu mnohojádrových procesorů, desítek gigabajtů RAM nebo výkonných grafických čipů zde nehledejte. Notebook se ale dokáže spolehlivě postarat o to, že během kancelářské (byť náročnější) práce nebudete pociťovat nedostatek výkonu.

K dispozici jsou procesory Intel Core i5 a i7 11. generace se čtyřmi jádry (v našem případě Intel Core i5-1145G7 s nominální frekvencí 2,6 GHz, která se dokáže krátkodobě zvýšit na 4,4 GHz) a buď integrované (Intel Iris Xe), nebo dedikované grafické jádro (nVIDIA GeForce MX450 s 2 GB vlastní GDDR6 paměti). Nepociťujete-li vyloženě nutnost práce s několika obrazovkami či náročnějšími aplikacemi na vykreslování grafiky, jednoznačně bych si vystačil s integrovaným řešením Intel, které ostatně nabídl i testovaný kousek. Operační paměť DDR4 je rozdělená – 8, nebo 16 GB je pevnou součástí základní desky, nad to je zde jeden volný slot, oficiálně až pro 32GB modul v dvoukanálovém režimu. Testovaný kousek nabídl 8+8 GB RAM. No a posledním stavebním kamenem je pak úložiště, exkluzivně v SSD provedení NVMe od 256 GB (testovaný kus) až po 2 TB.

Při použití na klíně v letních dnech si větráček neustále ševelil, zjistil jsem to ale až ve chvíli, kdy jsem k jeho výdechu na pravé straně přiložil ucho. Čili chlazení bych za běžné situace zhodnotil jako tiché, s chvilkovými silnějšími výdechy. Jelikož měl ventilátor velmi kultivovaný chod (čti: žádný fén), nebyl to žádný problém a vůbec nerušil. S teplotami v takovém případě rpvněž nebyl žádný problém. Ve vysoké zátěži je už ale situace jiná – ventilátor se docela výrazně rozfouká a (podobně jako u mnoha jiných notebooků) jeho projev má vysoký, svištivý tón; není to nic nepřekonatelného, ale rozhodně ho nepřeslechnete, protože prostě vyčnívá. Za plné zátěže CPU i GPU se drží takty procesoru na 1,8-2,4 GHz (čili pod nominálním výkonem; průměrně 2,1 GHz), teplota jader vyskočí rychle ke 100 °C, po chvíli si procesor s chlazením najdou společnou cestu a teplota kolísá mezi 80-100 °C (což už je mezní hodnota pro zpomalení; průměrně 90 °C). Líc základny byl jen mírně zahřátý a do klávesnice se přenášelo také jen minimum tepla (milé překvapení), rub na levé straně byl však nepříjemně horký.

Za běžné kancelářské práce (web, Office) se budete se zhruba 80% jasem pohybovat kolem 6-8 hodin, za lehkého použití si umím představit i hodin 10. Za to notebook vděčí celkem výkonné, 50Wh Li-Pol baterii, která mimochodem podporuje i rychlé nabíjení, a tak ji i s kompaktním 65W adaptérem dobijete na 80 % za jedinou hodinu.

Zabezpečení, záruky

ThinkPad T14 Gen 2 nabízí všechny možnosti zabezpečení a záruk, jaké od ThinkPadu, tedy korporátního notebooku, očekáváte. Základem je fyzický TPM 2.0 čip na základní desce (ten se bude hodit pro upgrade na Windows 11) a standardní možnosti hesel v BIOSu (po spuštění, administrátorské, uživatelské). Nad to najdeme na pravé opěrce čtečku otisků prstů (bez diodové indikace), volitelně je možné notebook nakonfigurovat s čtečkou s certifikací FIPS 201 spolu s RFID čtečkou. Testovaný model byl vybavený také infračervenou kamerou pro rozpoznání obličeje a přihlašování skrze Windows Hello. Opět zmíním, že přihlašování obličejem je velmi návyková záležitost.

Standardní záruka u ThinkPadů T bývá 3letá s opravou u zákazníka doma. Lze ji rozšířit až na 5 let, včetně krytí náhodného poškození a s ponecháním pevného disku zákazníkovi.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky