Lenovo Legion 5 Pro: Výkonný herní notebook bez omezení (recenze)

18. 5. 2021 | 0

Sice to podle úvodní fotky nevypadá (náš pes byl smutný, protože jsem obnovoval systém kvůli vrácení), ale na tento test jsem se opravdu těšil. Zaprvé již doma delší dobu nedisponuji herním zařízením, protože ceny GPU mě dohnaly k tomu tu svou prodat a nedávno jsem poslal dál i mou PS4. Taky mi už chybělo nějaké odreagování a těšil jsem se na pár herních novinek, které jsem viděl jen na videích na YouTube. Navíc se jedná o novinku, která oproti minulé generaci přináší kromě generační obměny CPU a GPU také spoustu drobností, které mají pomáhat s používáním notebooku. Ano, tušíte správně, že se jedná o notebook řady Legion, přesněji o model Lenovo Legion 5 Pro. Pojďme tedy na to!

Vzhled a provedení

Po vybalení přístroje z pěkně potištěné krabice vás překvapí celkově kompaktní rozměry, které na 16″ notebook přístroj má. Rozměry jsou 21,7 × 356 × 264,2 mm, ale na druhou stranu vás hmotnost 2,56 kg ujistí, že jste opravdu u herního stroje. Tělo je ve vrchní i spodní části vyrobeno z hliníku, jen je rozlišeno pěkně decentně ve dvou odstínech šedé barvy (Storm Grey). Model se také vyrábí v bíle barvě (Stingray White), která se více hodí k něžnému pohlaví (to ale neznamená, že by jej mohly mít jen ženy). Vzhled je doplněn jak designovými prvky, jako jsou loga z boku pantů nebo výrazné logo uprostřed víka displeje, které je podsvícené, tak funkčními, jako je spousta kulatých otvorů sloužících k nasávání vzduchu spolu se zadními a bočními výdechy. Celkově mám z perfektního zpracování a líbivého vzhledu opravdu dobrý pocit. Uvidíme dál, jestli si to zbytek nezkazí…

Obraz a zvuk

Novinkou v řadě Legion je displej s poměrem stran 16:10, který nabízí více pracovní plochy na výšku obrazu. Díky tomu má nyní displej 16″ (namísto dřívějších 15,6″) a jen jednu variantu rozlišení 2 560 × 1 600 bodů (WQXGA). Až si říkám, proč tento poměr není zpět už dávno. Pamatuji si ještě dobu, kdy se přecházelo od 16:10 k 16:9 prakticky jen kvůli přehrávání videa v tomto rozměru, ale kolikrát dnes na video na full screen koukáte? Panel je typu IPS a nabízí krásnou viditelnost až do úhlu 178 stupňů. S viditelností na tom je dobře i ve venkovních podmínkách díky světelnosti 500 nitů. Pro hráče jsou ale důležité herní parametry, takže panel má obnovovací frekvenci 165 Hz a má technologie jak Free-Sync, tak i G-Sync. Vše je díky tomu krásně plynulé bez nějakých artefaktů v obraze. Dotyková verze dostupná není, ale u notebooku tohoto zaměření to nevidím jako problém. U verze PRO také navíc displej pokrývá 100 % barev sRGB a můžete jej tedy využít i pro zpracování videa a fotek. K tomu je navíc připravena i tovární kalibrace X-Rite Pantone, která nabízí v systému nástroj pro změnu využití, tím se pak upraví barevné podání celkového obrazu. Porovnával jsem všechny možnosti a řeknu vám, že ten, kdo se naučí s nástrojem pracovat, si může jednou vylepšit zážitek ve hrách a jindy pak mít jistotu, že výstup fotek bude na tisku stejný, jak ho viděl na displeji při práci.

Co se pak týče zvuku, tak je zde pár novinek. Nově jsou zde využity reproduktory Harman s technologií Nahimic Audio. Papírově mají výkon 2 × 2 W. Když se zaměřím na kvalitu, jsou pocitově výraznější ve výškách a dobře čitelné na středech. Jen ty basy holt při těchto konstrukcích nebudou nikdy bez chyby. Ale kromě výraznějších hloubek mi nechyběla hlasitost ani důraznost. Osobně při hraní stejně používám sluchátka (přes štěkajícího psa, brečícího prcka a, ehm, mou ženu bych stejně pořádně nic neslyšel). Zajímavá je pak sada nastavení Nahimic Audio, která je jako aplikace v notebooku předinstalována. V rámci zvuku si můžete vybrat ze čtyř přednastavených voleb, které vylepší zážitek z hudby, filmů, her nebo z komunikace s ostatními. Pár jsem jich vyzkoušel a rozdíl opravdu poznáte. Další volbou je zde možnost vylepšit fungování mikrofonu, kde vyzvednu možnost volby eliminace Echa při použití hlasitého zvuku a pak vylepšení vaší slyšitelnosti díky zapnutí směrového snímání zvuku. No a pokud k vám přijde kamarád do pokoje a nebudete chtít nikoho jiného rušit, můžete použít dvoje sluchátka k poslechu najednou, a to jak drátová, tak i bezdrátová. Za mě opravdu super možnosti, jen je škoda, že celá aplikace není lokalizována do českého jazyka.

Klávesnice a polohovadla

Co se týče věci, s kterými přijdou vaše prsty nejvíce do styku, tak i zde se s novou generací udály změny. Největší je u použití jiného typu spínačů, které jsou nyní o dost tišší a mají o něco menší zdvih. Jeden by se bál, že nyní nebude stisk tak jistý a zřetelný, ale opak je pravdou a nepoznal jsem jediný problém s využitím klávesnice. Navíc i má žena si nyní stěžovala jen na hlučnost ventilátorů při hrách, ne na cvakot kláves v rámci office využití. Je dobré mít tyto měřící přístroje doma. Klávesnice je jinak rozpoložena klasicky, obsahuje numerický blok na pravé straně a šipky jsou posunuty o jednu úroveň níže, takže je vždy i poslepu najdete s jistotou. Ale poslepu je určitě hledat nebudete díky podsvícení kláves, které je ale v dnešní době už opravdu standardem.

Zde, jelikož se jedná o herní zařízení, si u něj můžete navíc nastavit i barvu, která vám vyhovuje, dle RGB spektra. Navíc, oproti ne-PRO verzi, si můžete vybrat i různé barvy pro čtyři segmenty, do kterých Lenovo tuto klávesnici rozdělilo. Sice jsem viděl u některého z minulých modelů i nastavení na každou jednotlivou klávesu, ale předpokládám, že tímto nastavením bude disponovat verze Legion 7, jakož vlajkový model řady. Pokud se pak chcete něčím v tmavé místnosti rozptýlit, můžete využit mnoha světelných režimů s konfigurovatelnými rychlostmi a barvami, pak si můžete připadat jako na diskotéce v 90. letech. V aplikaci Vantage si pak můžete nastavit i určitý počet maker, které budou umístěny na číslech v numerické části klávesnice. K touchpadu pak jen dodám, že je rozměrný a umístění našel uprostřed pod mezerníkem, takže je situovaný více na levou stranu palmrestu. Podporuje klasické multidotykové ovládání a můžete mu nastavit automatické vypnutí při připojení klasické nebo bezdrátové myši. Jinak i u něj vše naprosto v pořádku.

Připojení a konektory

Do většího těla se také vešla spousta konektorů, které vám mohou pomoci s připojením čehokoliv, co budete potřebovat. Celkově najdete na těle devět konektorů a jeden přepínač. Když půjdeme postupně, tak na pravé straně je jediný přepínač, a to na vypínání kamery – ano, slyšíte správně. Sám jsem si chtěl spustit kameru a nefungovala, až jsem si prohlížel výbavu, narazil jsem na ni. Je to dle mého názoru dobré řešení. Vedle ní pak je USB 3.2 Gen1. Zleva pak USB-C 3.2 Gen2 (data transfer / DP 1.4) a kombinovaný 3,5mm pro headset. V zadní části je pak umístěna největší nálož, a to 2× USB-C 3.2 Gen2 (jeden stále napájený – zajímalo by mě, jestli někdy někdo tuto funkci použil), 2× USB 3.2 Gen1, HDMI 2.1, RJ-45 pro síťový kabel, který se již moc nevidí, ale v herním laptopu jej kvituji, a nakonec napájecí konektor. Délka názvu USB konektoru je něco, co dokáže popis značně prodloužit a čert aby se v nich vyznal. Pro zajímavost přikládám rozdělení všech typů. Co se týče bezdrátového připojení, v novém Legionu najdeme 802.11ax 2×2 Wi-Fi a Bluetooth 5.1, takže poslední možné generace.

Výkon, chlazení, baterie

Předpokládám, že na tento odstavec jste se těšili nejvíce a musím uznat, že na jeho zkoumání jsem se nejvíce těšil i já.

Začnu nejdříve konfigurací, kterou ukrývalo hliníkové tělo, co mi bylo na test jako prvnímu v České republice svěřeno. O procesorovou výpočetní část se stará Ryzen řady 7 od známé americké firmy AMD, a to konkrétně model 5800H. Ten disponuje osmi jádry a šestnácti výpočetními vlákny. Frekvenčně začíná na 3,3 GHz a v „boostu“ má 4,4 GHz. To už je opravdu pořádná porce výkonu. Slovy vám asi nebude stačit, že výkonu je pravdu pořád dost a v práci mne nic nebrzdilo. Ostatně pod tímto odstavcem vám dávám veškeré testy, které jsem změřil.

Výpočetní data mu pak láduje 16 GB operační paměti rozdělených do dvou modulů od značky Samsung. Rychlost pak mají 3 200 MHz. Ani jeden modul zde není pájený, takže si je, v případě potřeby, můžete vyměnit za větší (oficiálně až 32 GB celkově). O místo na data se pak stará NVMe disk od WD, model SN730, který má kapacitu 1TB. Jeho rychlosti kousek pod 3 000 MB/s u čtení a okolo 2 500 MB/s u zápisu jsou za mě výborné. Komu by to ale nestačilo, tak si může přidat ještě druhy M.2 disk, je možné použít zkrácenou verzi (2242), ale i plnohodnotnou (2280).

Nyní se vrhneme na herní grafickou kartu. Je zde sice ještě neherní grafická karta od AMD, která je integrována do CPU, ale u ní se moc zastavovat nebudu. Hlavním tahounem je zde nVidia RTX 3060. Obsahuje 6 GB paměti s maximálním taktem 1620 MHz (boost clock) a je zde nastavena na TDP 130 W.  Hlavně hodnota TDP by už někomu řekla, že se nejedná o nějakou ořezanou, úspornou Max-Q verzi, ale o plnotučný produkt. Loni jsem měl zkušenost s RTX 2060, ale ta díky sníženému TDP, hlavně kvůli chlazení, neodkryla svůj potenciál. Zde je to ale jiná písnička a díky tomu se muže grafický čip kouknou u boost clock až 1620 MHz (jinde jen třeba o 20% níže). Lenovo zapracovalo na chlazení nové verze Cold Front 3.0. Ta nabídne masivní ventilátory, které pracují v turbo režimu, opravdu masivní blok mědi, který vyplňuje vnitřní prostor kolem ventilátorů z levé po pravou část, najdeme zde 4 výdechy teplého vzduchu kolem vrchních rohových částí plus ještě směrem nahoru za klávesnicí. Nasávací otvory jsou pak ve spodní části a je jich tam opravdu hodně.

Jak to pak vypadá v praxi? Pokud máte spuštěný nějaký náročný titul na plný výkon, tak o tom, že se vevnitř něco musí chladit, budete opravdu vědět, respektive hlavně slyšet. Hodně užitečná je pak funkce kláves Fn + Q, kde si můžete hlasitost a energetickou náročnost rychle korigovat. Obsahuje kolotoč tří výkonových režimů. Jaký režim je zvolen, pak poznáte dle barvy diody zapínacího tlačítka – v standardní bíle barvě se nachází v automatickém režimu a sám si koriguje potřebné zdroje dle vyhodnocení situace. V červené barvě se pak ukrývá maximální výkon, kde se nehledí na spotřebu, nebo hlučnost (chcete mít přece pořádné FPS ne?). Poslední, modrá barva Silent režimu vám oznámí, že se nyní bude šetřit, a to jak na poli zvukového projevu, tak na tom energetickém. Co jsem počítal, tak ve hrách se sníží výkon asi o 15 %. K tomu se ale podstatně sníží hlučnost chlazení. Za mě je to super nápad. Navíc tyto režimy můžete měnit kdykoliv vás napadne. Kombinace grafického čipu, TDP a chlazení nás rovnou kopne k odpovědi na otázku, jaký ten výkon ve hrách teda je? Na přenositelný 2,5 kg vážící notebook je opravdu úžasný, přitom si ještě musíme uvědomit, že je zde o dost vyšší rozlišení panelu, než tomu bylo u FullHD předchůdce. Níže najdete nějaké výsledky z mých měření.

U herního stroje se taky počítá se solidní spotřebou. Proto má Legion uživatelsky nevyměnitelnou čtyřčlánkovou baterii s kapacitou 80 Wh. K tomu si přidejte solidní cihlu do batohu o výkonu 300 W a dojdete k tomu, že jej asi stejně nikam tahat chtít nebudete. Sice musím uznat, že bez hraní jsem se relativně v klidu dostal na hodnoty kolem 5 hodin výdrže, ale vše závisí na dané situaci. Stačí začít využívat výkon a baterie odpočítává rychlým tempem. U hraní her jste pod hodinou. Zdroj má dokonce klasický PC konektor. Dostali jsme se v této době do situací, kdy máte více výkonný zdroj u notebooku než u stolního PC (v případě neherní sestavy). Navíc Lenovo zde podporuje rychlé nabíjení, takže se na 50 % kapacity dostanete za půl hodiny, a to je solidní rychlost.

Vestavěné aplikace

v odstavcích výše jsem již určité součásti vysvětloval, ale dodám, že i po prvním spuštění vás Legion provede rychlým nastavením, aby vám mohl nabídnout vše tak, jak chcete. Vadila mi jen zmínka o nějakém Legion game storu, který neobsahuje v reálu vůbec nic. Maximálně seznam příslušenství.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky