Levá-L14-2

ThinkPad L14 Gen 1 (recenze)

17. 3. 2021 | 2

ThinkPady řady L jsou oblíbenou volbou pro ty, kteří hledají pořádného dříče s co nejmenšími kompromisy a příznivou cenovkou. Jak obstál v mé recenzi ThinkPad L14 Gen 1?

Testovaná konfigurace

Testoval jsem předprodukční kus. Na finálních kusech se neduhy zmíněné v recenzi na 99 % projevovat nebudou.

K mému překvapení byl testovaný notebook poháněn šestijádrovým (dvanáctivláknovým) procesorem AMD Ryzen 5 Pro 4650U s integrovanou grafikou AMD Radeon Graphics. Pro multitasking jsem měl k dispozici 16 GB RAM, svá data jsem ukládal na 1TB SSD disk s reálnou kapacitou ~952 GB.

Celek-L14

Displej

14“ FullHD (1 920 × 1 080) IPS displej hodnotím průměrně. Vytknul bych zejména nerovnoměrnost podsvícení a nedostatečnou barevnou věrnost. Barvy byly oproti dříve testovanému ThinkPad X1 Carbon Yoga 5. generace dost vybledlé a i po manuálním nastavení sytosti to prostě „nebylo ono“. Potěšila mě ale antireflexní úprava, díky které se v displeji nic neodráží a vám se tak bude lépe pracovat pod jakýmkoliv světlem.

A tím se dostáváme k čitelnosti. Čitelnost na přímém slunečním svitu by mohla být o něco lepší, s nejnižším jasem bude většina lidí spokojená. Vzhledem k tomu, že se jednalo o IPS panel, pochválit mohu i dobré pozorovací úhly.

Obrazovka

Úplnou náhodou jsem přišel na to, že je displej dotykový, zvládne až deset prstů najednou. Ačkoliv jeden můj kolega z blogu nedá na dotykový displej dopustit, já patřím k těm konzervativnějším – přikláním se spíše ke klávesnici a myši. Za dobu testování jsem s dotykem neměl žádný problém, reakce byly rychlé a okamžité. Počítejte s tím, že při jeho častém používání budete displej prakticky každodenně čistit. Já osobně bych za funkci dotyku nepřiplácel, ale věřím, že si tato funkcionalita své zákazníky najde.

Konektivita

Myslím, že v oblasti konektivity nedokáže řada ThinkPad nijak překvapit, až na výjimky, kterou zrovna L14 Gen 1 je. Disponuje vším potřebným.

Na levé straně se jedná o USB-C (s podporou PowerDelivery) a proprietární ethernet, které dohromady tvoří konektorem pro připojení mechanických doků, USB 3.1 (trvale napájené), HDMI, čtečku paměťových karet a plnohodnotný ethernet (což zrovna mě osobně velmi překvapilo, právě RJ-45 se z nových ThinkPadů vytrácí).

levá strana L14

Na straně pravé nalezneme zámek Kensington, USB 3.1 a 3,5mm jack.

pravá strana L14

Zpracování, klávesnice, dojmy

Když jsem se poprvé díval na obrázky L14, bál jsem se vysoké hmotnosti, vyplývající z větší tloušťky tohoto notebooku. Bál jsem se zcela zbytečně. Díly šasi jsou z tvrzeného plastu, nikde nic nevrže, nikde se nic neprohýbá a hlavně je notebook lehký. Komu by se toto provedení nelíbilo, může si zvolit i konfiguraci s hliníkovým tělem.

Co musím opravdu vyzdvihnout, je klávesnice. Domnívám se, že se právě díky větší tloušťce výrobci povedlo do notebooku „napasovat“ klávesy s vyšším zdvihem. Noční pracanti ocení bílé dvouúrovňové podsvícení, které je krásně rovnoměrné, ačkoliv na testovacím kusu mírně prosvítalo. Psaní na „el čtrnáctce“ si zkrátka budete užívat.

Klávesnice

Problémem jsem měl s touchpadem. Jeho velké zapuštěné tlačítko bylo tiché a nešlo stisknout v horní polovině plochy, ale to zas takový problém není a dá se na to zvyknout. Touchpad na testovaném kusu registroval falešné dotyky, a nepomohlo ani jeho čištění, ani snížení citlivosti na minimum – v případě výskytu problému bylo třeba vždy notebook restartovat. Z toho jsem usoudil, že se bude jednat o softwarový problém, a tak jsem o to víc začal využívat trackpoint. Ten byl dostatečně citlivý a potěšilo mě, že i lehkým „ťuknutím“ lze simulovat klepnutí levým tlačítkem.

Trackpoint

Velkou (a důležitou) kapitolou je zabezpečení, které je u pracovních notebooků ThinkPad řešeno skvěle (a výrobce se navíc stále snaží jej nějakým způsobem inovovat). Testovaný ThinkPad L14 je vybaven TPM čipem a předinstalovaným operačním systémem Windows 10 Pro – pro šifrování celého disku stačí pouze zapnout Bitlocker.

Do systému se pak lze (vedle běžného hesla či PINu) přihlásit dvěma způsoby, a to buď čtečkou otisků prstů, nebo pomocí webkamery s IR (ve vybraných konfiguracích).

Čtečka otisků prstů fungovala prakticky bezproblémově. Měla sice problémy s mírně vlhkými prsty, ale jinak mě do systému pustila v 90 % případů.

čtečka

Rozpoznání obličeje pomocí webkamery je velice návyková a hlavně pohodlná věc. Stačí jen zapnout notebook a hned po načtení OS vás notebook začne „hledat“. Pozná vás i s brýlemi, vousy, apod. Za tuto funkcionalitu vám jednoznačně doporučuji si připlatit.

Samotnou webkameru hodnotím podprůměrně. Má tendenci „přepalovat“ obraz, ostrost taktéž není nijak oslnivá, nicméně na běžné hovory její kvalita postačí. Potěšila mě fyzická krytka webkamery ThinkShutter, nicméně v případě konfigurace s IR ji na 99 % budete mít pořád otevřenou – pokud ji zavřete, systém vás nemá šanci poznat.

kamera

Ani dva dvouwattové reproduktory nejsou silnou stránkou tohoto notebooku. Disponují sice certifikací Dolby, ale zvuk je celkově plochý, zaměřený hlavně na středy a výšky. Příliš tomu nepomáhá ani nastavení vlastního ekvalizéru v předinstalované aplikaci Dolby, reproduktory to zkrátka nejsou schopny „vyhrát“. Je zkrátka patrné, že ThinkPad L14 cílí na masové firemní použití, kde se na multimediální zážitky zrovna nehraje. Pro konzumaci multimédií doporučuji připojit externí reproduktory nebo sluchátka.

Mikrofony hodnotím průměrně. Není to žádný zázrak, ale na běžnou VOIP komunikaci bohatě postačí.

Výkon

Výsledky PCMarku v PDF všech mnou testovaných notebooků si můžete stáhnout zde.

Po stránce výkonu si nemám na co stěžovat. ThinkPady cílí na pracovní sféru a vsadím se, že i zde bude běžný uživatel naprosto spokojen. Díky SSD je start aplikací rychlý a ani výkon procesoru mě nijak neomezoval. Jak můžete vidět z benchmarku Cinebenche, osazený AMD Ryzen 5 Pro v oblasti multicore výkonu válcuje i nejnovější Intel Core i7 1165G1.

Při běžné kancelářské práci se notebook zvládl chladit zcela pasivně, občas roztočil ventilátor, ale ten byl v nízkých otáčkách neslyšný. Při vyšší zátěži již bylo slyšet výrazné ševelení, nicméně notebook se dokázal uchladit prakticky bezproblémově.

Baterie

Akumulátor o kapacitě 45 730 mWh mi při běžném kancelářském použití (zapnutá WiFi s Bluetooth, jas na 80 %) vydržel něco kolem šesti hodin, při vyšší procesorové zátěži počítejte zhruba se dvěma hodinami.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky