Nahled

Lenovo Yoga 9i (recenze)

1. 3. 2021 | 0

Občas se mi do rukou dostanou notebooky, které se svou velikostí a vahou nehodí na časté přenášení, ale spíše na stůl, kde „s prstem v nose“ zastoupí klasický desktop. Jedním z nich je i nový vrcholový přírůstek do řady prémiových consumer notebooků – Yoga 9i. Jak ji hodnotím po čtrnáctidenním používání?

Balení

Nejvyšší řady notebooků od Lenova mívají vždy něco navíc. Výrobce se snaží, aby ve vás i běžné rozbalování nového produktu něco zanechalo. Pocit prémiovosti. Proto vám, po rozbalení běžné krabice, „nadělí“ notebook v menší stylové krabičce. Maličkost, která potěší. Zamrzí fakt, že kromě toho v balení již nenaleznete žádné redukce.

Baleni

Testovaná konfigurace

Testoval jsem předprodukční kus. Na finálních kusech se neduhy zmíněné v recenzi nebudou na 99 % projevovat.

Testovaný kousek byl nadstandardně vybavený. Srdce stroje tvořil procesor Intel Core i9-10980HK s frekvencí až 3,1 Ghz, dále se chlubil dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti a 4K displejem. Pro bezproblémový multitasking sloužila 16GB RAM paměť a svá data jsem ukládal na 1TB SSD disk, jehož reálná kapacita činila ~952 GB.

ntb-celek

Displej

15,6“ displej se 4K rozlišením byl jedním slovem úžasný. Podání barev bylo syté, barvy byly líbivé. Pochválit mohu i rovnoměrnost podsvícení. Za dostatečný považuji maximální jas (až 500 nitů), nicméně ten nejnižší by mohl být ještě o kousek nižší. Nečekal jsem, že rozdíl mezi klasickým FullHD a 4K bude na té patnáctipalcové úhlopříčce tak znatelný. Podpora HDR je jen třešničkou na dortu. Kdybych měl uvést nějaká negativa, byla by to, vedle zmiňované úrovně nejnižšího jasu, zejména absence antireflexní úpravy – displej je lesklý.

Zařízení Yoga jsou charakteristická svými módy (stan, tablet, notebook apod.). Proto je displej dotykový – ten na testovaném kusu zvládnul až deset dotyků najednou. Bohužel se nevyhnete čištění, na displeji ulpívají otisky prstů.

displej-Lenovo-obr

V těle notebooku bylo, podobně jako u ThinkPad X1 Yoga, integrované pero, které se automaticky dobíjí. Přiznám se, že jeho výdrž jsem netestoval, ale dle výrobce vydrží až několik hodin – v 98 % případů se vám ho tedy nepodaří vybít. Reakce pera na tlak je dobrá, při kreslení si můžete položit dlaň na obrazovku a s obrazem se nepohne. Na peru jsou také dvě tlačítka, jejichž chování si můžete dopodrobna nastavit v předinstalovaném softwaru.

pero

Konektory

Možná si říkáte, proč jsem si v prvních odstavcích stěžoval na absenci jakýchkoliv redukcí. Odpověď je jednoduchá. Výrobce se snaží inovovat, a tak na levé straně nalezneme dvě USB-C s podporou PowerDelivery a Thunderboltu. Vedle toho se tam nachází audio výstup a proprietární konektor na nabíjení.

konektory-vlevo

Proč proprietární? Ani zde není odpověď kdoví jak složitá – kvůli dedikované grafice. Standard PowerDelivery nabízí maximálně 60W, resp. 100W nabíjecí výkon. Běžný 65W adaptér, který Lenovo k notebookům dodává, by nabíjel zařízení velmi pomalu, a tak k notebooku dostanete výkonnější 135W variantu. Mě osobně zarazila jeho velikost – na časté přenášení to úplně není. Taková je ovšem daň za procesor s TDP až 65 W a dedikovanou grafiku s TGP až 50 W.

Na pravém boku nalezneme jedno USB 3.2 Gen 1 a zapínací tlačítko.

konektory-vpravo

Co se týče bezdrátové konektivity, najdeme zde Wifi 6 (802.11ax) a Bluetooth 5.1.

TouchPad, klávesnice, dojmy

Dovolte mi, abych se na pár řádků zastavil u konstrukce. Ačkoliv je notebook kovový, bylo slyšet značné vrzání – nicméně to přisuzuji faktu, že šlo o předprodukční kus. Potěšil mě fakt, že na šedivé barevné variantě nijak neulpívaly otisky prstů. Víko lze celkem pohodlně otevřít jednou rukou, ale nevýhodu vidím v tom, že si při otevírání snadno prstem zamažete webkameru (a infračervený senzor pro rozpoznání obličeje).

kamera

Webkameru snadno zašpiníte

Stejně jako i u mnou recenzované Yogy Slim 7, ani zde nechyběly „chytré“ funkce. Pro zapnutí notebooku nemusíte mačkat zapínací tlačítko na boku, stačí pouze otevřít víko. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to poměrně návykové – po vrácení Yogy jsem se divil, proč se mi můj ThinkPad sám nezapíná. :)

Pokud by vás z jakéhokoliv důvodu tato funkce otravovala, lze ji jednoduše vypnout v BIOSu, konkrétně pod položkou „Flip to Boot“.

BIOS-volby

Jako velice nešťastné považuji umístění výdechu ventilátoru – teplý vzduch fouká na panty. Zdá se, že na větráčky nezbylo příliš místa, notebook je (v náročnější zátěži) dost hlučný. Při běžné zátěži je neslyšný, pokud rádi pracujete s notebookem na klíně, teplo na kolenou ale ucítíte. Klávesnice naopak zůstává zcela chladná.

Klávesnici bych celkově hodnotil jako průměr. Je tichá, klávesy mají nízký zdvih a dvouúrovňové bílé podsvícení. To bohužel při noční práci dost prosvítalo pod černý okraj obrazovky. Pokud často pracujete s tabulkovými procesory, oceníte numerický blok. Zklamáním může pro někoho být absence Fn Locku, nicméně funkčnost kláves F1-F12 lze změnit v BIOSu (pod položkou HotKey Mode). Potěšily mě dedikované klávesy pro ovládání médií (pauza / stop / vpřed / vzad).

klávesnice

Na rozdíl od řady notebooků ThinkPad je touchpad (vedle dotykového displeje) jediný způsob, jak ovládat kurzor. Pracovalo se mi s ním dobře, podporuje všemožná multidotyková gesta a jeho zapuštěné tlačítko není nikterak hlučné. Škoda jen, že se dá stisknout pouze v dolní polovině plochy.

Od reproduktorů jsem očekával víc – pyšní se certifikací Dolby. Jejich zvukový projev je orientován hlavně na výšky, neočekávejte ani náznak jakýchkoliv hlubších tónů.

Mikrofony hodnotím průměrně – neurazí, ani nenadchnou. Potěšilo mě, že narozdíl od mnou testované X1 Yogy nebylo v záznamu slyšet žádné digitální artefakty potlačující šum. Na běžnou VOIP komunikaci bohatě postačí, nicméně při přehrávání testovacího vzorku v nahrávce něco hlasitěji lupalo pokaždé, co jsem domluvil. Troufám si říci, že se jedná o problém testovacího kusu.

Čtečka otisků prstů za dobu mého testování nefungovala příliš spolehlivě a měla problém i s minimálně vlhkými prsty.

Benchmarky

Výsledky PCMarku v PDF všech mnou testovaných notebooků si můžete stáhnout zde.

Testovaný notebook měl výkonu na rozdávání a v průběhu testování jsem nezaznamenal žádné zaváhání ani zásek. Pocítil jsem i rychlejší otevírání aplikací než na mnou testovaném ThinkPadu L14 s Ryzenem 5. Díky dedikované grafice si šlo zahrát i nějaké hry, ačkoliv podotýkám, že na náročné hraní tento typ notebooku není určený.

Pro vaši představu uvádím hodnoty FPS u dvojice titulů:

  • Euro Truck Simulator 2: cca 60 FPS (ultra nastavení)
  • GTA V: cca 25–30 FPS (ultra nastavení, benchmark – v poslední scéně jsem dosáhl až 40 FPS)

Kdybych měl Lenovu Yoga 9i něco vytknout, bylo by to zahřívání. Při psaní této recenze jsem měl – kromě kancelářského softwaru – otevřené nastavení, Spotify a psal jsem s notebookem na klíně. Ventilátor hučel celkem slyšitelně a cítil jsem teplo na kolenou. Ano, uznávám, nedopřával jsem chlazení dostatečný airflow, nicméně jiné notebooky se v podobném režimu zvládnou chladit zcela pasivně.

Při hraní byl notebook tak rozpálený, že jsem na části kovu nad klávesnicí nedokázal udržet prst. Teploty komponent se vyšplhaly k 95 °C.

Baterie

Při kancelářské práci (jas 50 %, zapnutá WiFi a Bluetooth) jsem se dostal zhruba na 4 hodiny, při hraní her a náročnější procesorové zátěži klesla výdrž pod jednu hodinu.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky