Lenovo-nahled

Lenovo Yoga Slim 7 (recenze)

16. 11. 2020 | 0

Před dvěma týdny jsem na test hledal zařízení, které by vypadalo reprezentativně, bylo lehké a dobře se přenášelo. Do oka mi padla nová Yoga Slim 7. Splnila moje očekávání?

TLDR aneb chcete jednoduchou odpověď? Ano, splnila, s několika výtkami. Pojďme se na testovaný kousek podívat podrobněji.

Testovaná konfigurace

Testoval jsem předprodukční kus, některé neduhy se nemusí na finálních kusech objevit.

Srdce mnou testovaného notebooku tvořil čtyřjádrový procesor Intel Core i5-1035G4 s taktem až 3,7 GHz, který spadá do rodiny Ice Lake. Dedikovaná grafika v notebooku nebyla (myslím si, že u řady Yoga ani není třeba, nicméně můžete ji mít), o vykreslování obrazu se postarala integrovaná Intel Iris Plus Graphics. Svá data jsem ukládal na 512 GB SSD, (~475 GB, tentokrát už správně označeno). Pro bezproblémový multitasking jsem měl k dispozici 8 GB RAM paměti.

Ještě než se dostaneme k další kapitole, rád bych na začátek věnoval pár vět i ne moc obvyklé tmavě fialové barevné variantě Orchid. Ta totiž vypadá opravdu dobře, obzvlášť v uměle osvětleném prostředí. Počítejte ale s tím, že je magnetem na prach a otisky prstů – budete ji tedy často čistit.

Yoga Slim

Displej

Testovaná konfigurace disponovala lesklým 14“ IPS displejem s podporou HDR. Pozorovací úhly panelu byly dobré, ale mně osobně chyběla antireflexní povrchová úprava, kterou nalezneme například u řady pracovních notebooků řady ThinkPad. Stíny na obrazovce byly rušivým elementem. Určitě si říkáte, že při vyšším jasu bych si žádných odlesků nevšiml. Máte pravdu, nicméně zde nastává problém – panel neměl nijak oslnivý maximální ani minimální jas. Při práci v umělém osvětlení jsem se běžně pohyboval těsně pod maximem (80–95 %), což jsou poměrně tristní hodnoty. Při práci venku nebylo na displeji vidět prakticky vůbec nic. Na práci s nasazenými slunečními brýlemi rovnou zapomeňte, v tu chvíli nemáte šanci na displeji cokoliv vidět.

Venku tedy pracovat nemůžeme, jak je to s minimálním jasem při práci ve tmě? Neboli, používám-li program, který nemá tmavý motiv pro pohodlnou práci za tmy, jak moc mě bude displej oslňovat? No… ani zde to není žádná sláva. Při práci v absolutní tmě (pouze se zapnutým podsvícením klávesnice) se mi s notebookem nepracovalo příjemně. Chyběl mi jakýsi „mezistupeň“ mezi nejnižším a prvním stupněm jasu (tzn. mezi tím, kdy se obrazovka vypne a tím nízkým).

Obrazovka

Potěšující zprávou budiž pro někoho fakt, že notebook disponuje světelným senzorem. Přiznám se, že ani s ním jsem neměl moc dobré zkušenosti – obzvlášť při práci na sluníčku vytáhl jas a sytost na takovou úroveň, kdy byly barvy krásně přepálené. Pokud tedy budete na tomto notebooku upravovat fotografie, doporučuji si vyhrát s nastavením grafiky a ve Windows vypnout funkci pro automatické ovládání jasu.

Konektivita

Lenovo si zaslouží pochvalu za nabídku portů, na notebooku naleznete vše potřebné. No, dobře, někomu by ještě mohlo chybět VGA (ne, ani v roce 2020 ještě nevyhynulo), ale to přece můžete vyřešit redukcí, to stejné platí i o LAN portu.

Na levé straně nalezneme 2× USB-C (jedno s podporou PowerDelivery), HDMI a 3,5mm jack pro sluchátka s mikrofonem.

Konektory-vlevo

Na straně pravé pak zapínací tlačítko, 2× USB-A (z toho jedno pro nabíjení dalších zařízení) a čtečku paměťových karet.

Konektory-vpravo

Co se bezdrátové konektivity týče, zajišťovala ji síťová karta Intel Wi-Fi 6 AX201, která, jak již název napovídá, podporuje nejnovější Wi-Fi standard 802.11ax. Součástí je i Bluetooth ve verzi 5.1. S tímto notebookem jste tedy dobře připraveni na blízkou budoucnost, která se již nezadržitelně blíží.

Klávesnice, touchpad, dojmy

Lenovo vybavilo letošní řadu Yoga novými praktickými funkcemi. Víte, že jsem za dobu testování stiskl zapínací tlačítko jen jednou, a to jsem notebook každodenně vypínal? Ptáte se, jak je to možné? Odpověď je velice jednoduchá. Notebook se umí po otevření víka (které jde otevřít krásně jednou rukou) sám zapnout. Spouštění notebooku je díky SSD velmi rychlé a notebook je připravený k práci skoro tak rychle, jako kdyby se právě probudil ze spánku. Další novou funkcionalitou je zobrazení stavu nabití akumulátoru po stisknutí jakékoliv klávesy ve vypnutém stavu: pokud je notebook vypnutý, po stisku kterékoliv klávesy se na displeji objeví aktuální stav v procentech.

Maximální úhel otevření

Maximální úhel otevření

Je důležité zmínit, že pokud by vás tyto funkce z nějakého důvodu otravovaly, lze je jednoduše v BIOSu vypnout.

Klávesnice pro mě byla poměrně příjemným překvapením. Zdvih kláves je tak akorát, píše se na ní krásně, bez zbytečných překlepů. Byla o něco hlučnější než u ostatních notebooků, které mi prošly rukama, ale nejednalo se o nic hrozného. Věřím, že na finálních kusech bude nádherně tichá. Na rozdíl od starších notebooků Yoga zde najdeme FN Lock, který změní horní řadu kláves na funkční (F1–F12) tedy není nutno chodit do BIOSu a „hrabat“ se v nastavení, kterým běžný uživatel nerozumí.

Výtku bych měl pouze k dvouúrovňovému bílému podsvícení – obzvlášť horní řada funkčních kláves nehezky prosvítala, co se týče rovnoměrnosti podsvícení, k tomu nemám výhrad.

 

S touchpadem se mi pracovalo dobře. Podporuje všemožná multidotyková gesta a jeho zapuštěné tlačítko se dá zmáčknout i v horní polovině plochy.

Reproduktory s certifikací Dolby Atmos mě poměrně zklamaly. Neočekával jsem od nich bezvadný virtuální prostorový zvuk (ačkoliv bych jej, dle certifikace, očekávat měl), ale těšil jsem se na kvalitní přednes, a… bohužel. Podání stereoprostoru hodnotím jako dobré, s kvalitou zvuku jsou na tom ale špatně. Na náznak hlubších tónů můžete zapomenout, přednes se soustředí hlavně na výšky. Na filmy, hudbu a seriály doporučuji připojit externí reproduktory, ty „notebookové“ jsou spíše na záchranu.

Dolby

Testovaný kus disponoval webkamerou s IR senzorem. Do systému mě vždy vpustila rychle a její spolehlivost byla taktéž na vysoké úrovni.

Lenovo na zařízení Yoga předinstalovává nástroj Glance, který může být zajímavou přidanou hodnotou z hlediska bezpečnosti uživatelských dat. Glance je program, který vás dokáže upozornit, pokud se na vaši obrazovku dívá někdo jiný, nebo vás po 20 minutách upozorní, abyste na chvilku odvrátili oči od obrazovky. Umí také šikovně pracovat s více monitory. V případě, že používáte více monitorů, dokáže přesunout právě aktivní okno natočením hlavy na jiný displej či rozostřit obraz, pokud se díváte jinam.

rozostření-Glance

Kvalitu webkamery hodnotím průměrně. Nečekejte od ní zázraky, nicméně na volání v rámci meetingů poslouží, to samé platí o mikrofonu.

Výkon

Z hlediska výkonu bych měl malou výtku ohledně kapacity RAM. Při běžné práci (Chrome se čtyřmi otevřenými panely, puštěným Wordem + přehrávajícími se skladbami ve Spotify) jsem se dostal cca na 65 % vytížení kapacity RAM. Pokud je to možné, doporučuji zakoupit konfiguraci se 16 GB RAM, čistě pro klid na duši (otázkou ale je, zda se u nás bude vůbec prodávat).

A jdeme k chlazení. Počítač nejen při studeném startu, ale i po probuzení ze spánku spustí větráky, které se ztiší po startu OS a několika programů. Viním za to testovaný předprodukční kus (respektive předprodukční verzi BIOSu). Nijak to při práci nevadilo, ale bylo to spíše nepříjemné. Při kancelářské práci se počítač dokáže uchladit pasivně. Škoda, že nejen Lenovo, ale i ostatní výrobci následují jeden trend, a to výdech teplého vzduchu směrem dozadu na panty (místo směrem do strany).

Při zátěži se počítač zvládl uchladit hlasitým ševelením (ačkoliv teploty občas vyskočily až k 95 °C), žádná část notebooku nebyla tak horká, že by se na ní nedal udržet prst.

Baterie

Poslední kapitolou jest baterie, která mě příjemně překvapila. Disponuje kapacitou 3 556 mAh (60,7 Wh) a mně osobně při obyčejné kancelářské práci (zapnutý Bluetooth, WiFi, jas na 80 %, brouzdání po internetu) vydržel celý školní den (osm hodin). Většinou mi po takovém dni zbývalo asi 20 % k dobru. Pokud počítač plně vytížíte, počítejte zhruba se dvěma hodinami výdrže.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky