Intel-Tiger-Lake-3-Custom-Custom-1030x579-1

Intel představil nové mobilní procesory Tiger Lake řady U

22. 8. 2020 | 0

Ve zkratce přinášíme základní důležité novinky očekávané nadcházející generace mobilních procesorů Intel Core. Co přinese Tiger Lake nového?

Všichni dlouho čekají na novou generaci CPU Tiger Lake od Intelu. Ta sice ještě není vydaná, ale díky akci HotChips máme alespoň nějaké informace o mobilní čtyřjádrové variantě Tiger Lake-U. Pojďme si tedy říct, na co se v rámci úsporných CPU těšit.

Za poslední roky je standardem, že nízkonapěťové, „účkové“ procesory mají TDP 15 W, to se nemění ani u nových tygrů. Největším posunem v architektuře je integrovaná grafika, která má nyní o 50 % větší počet EU. Není to nic zásadního, ale za posledních 7 let je posun z 16 EU (128 jednotek) v případě Ivy Bridge na 64 EU (512 CU jednotek) v rámci Ice Lake.

No, abysme se někam reálně posunuli, tak se pracovalo hlavně na energetické efektivitě. Nyní je výrobní proces na úrovní 10 nm SuperFin, tím by efektivita měla jít nahoru i u jader CPU a ne jen u GPU. Takty by tedy mohly být větší, a já jen doufám, že si je procesor bude držet delší dobu v zátěži.

Ne vše je jen o frekvenci a počtu jader, a proto je velkou novinkou zvětšení L2 a L3 cache. A to docela zásadní. U L2 se zvětšila velikost z 512 kB na 1280 kB, v případě L3 je zvětšení z 2 MB na 3 MB.  Změna je také v konceptu. Do teď se jednalo o inkluzivní koncept, kdy se informace v L2 mohly nacházet i v L3, nyní se v exkluzivní variantě kapacita může sčítat. Předtím se L2 musela z L3 odečítat. Pro zajímavost je kapacita L3 3× větší, než je nyní u APU firmy AMD.

U GPU se zvýšila velikost L3 cache 3,8 MB. To je u mobilní platformy také nevídané. Další novinky jsou ve zkratce podpora USB 4, až 8K displejů a Thunderbolt 4. Sdílená paměťová sběrnice bude u této architektury LPDDR4X-4267 a později i LPDDR5-5400. Poslední zajímavostí je, že Intel poprvé přináší podporu PCIe verze 4.0 hned u verze s 15W TDP. To je ale spíše do budoucna, protože NVIDIA na to nyní nemá grafiku. Nebo by snad Intel využil dedikovanou grafiku od AMD? Uvidíme, sám jsem zvědavý.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky