Lenovo IdeaPad Flex 5 14: První pohled

30. 7. 2020 | 0

Lenovo IdeaPad Flex 5 14 patří mezi notebooky vhodné pro domácí použití, ale díky otočnému dotykovému displeji a vysokému výkonu může hrát univerzálností i na pracovní či kreativní zařazení. Pojďme se na něj podívat v prvním pohledu.

Cenovka tohoto stroje je okolo 28000 Kč s DPH, tudíž se nejedná o úplně levné zařízení. Tím, že má 14″ displej, tak neuspokojí ani většinu domácností, které preferují větší velikost a hlavně plnohodnotnou klávesnici s numerickým blokem. Cílovou skupinou by tak dle mého názoru mohli být lidé pracující mimo kancelář, studenti kreativních oborů atd.

Po vybalení z kartonové krabice si uvědomíte něco zvláštního. Jedna strana notebooku vás totiž do rukou chladí, druhá ne. Je to dáno tím, že spodní část notebooku je vyrobena z plastu, a vrchní poté z hliníku. Povrchy jsou také odlišeny barevně, protože jsou z jiných odstínů šedé (barva Graphite grey). Tělo je ale v rukou pevné a nevšimnete si pevnostně rozdílů mezi materiály. Displej je tedy 14″ s rozlišením Full HD. Kvalita obrazu po chvíli používání vypadá dobře, jen se mi nezdá barevné podání, uvidím, jaké to bude po bližším průzkumu.

Co se týče základních parametrů tohoto modelu, najdete zde Intel procesor poslední 10. generace, konkrétně ve variantě Core i7-1065G7. Jedná se o vyšší řadu, ale stále má 4 fyzická jádra (celkově 8 vláken) s maximální frekvenci 3,9 GHz při TDP 15 W. Zajímavé je, že má o 1 GHz nižší turbo takty oproti i7-10510U, který jsem testoval minule. Jsem zvědavý, jak na tom bude s výsledky testů. Co se týče grafické karty, je zde kromě integrované Intel Iris Plus Graphics i dedikovaná NVIDIA GeForce MX330 s 2GB paměti. Starší hry si určitě zahrajete, dokonce i integrovaná grafika by měla mít cca o 50 % vyšší výkon než běžně rozšířený typ Intel HD Graphics 620. Testovaná konfigurace má pak datové úložiště o velikosti 1 TB a je typu NVMe (SSD). Najdete zde i WiFi 6, které by mělo být o dost lepší, nicméně takový router sám dosud nevlastním a konektivitou 40 Mbit/s to stejně neotestuji.

Klávesnice je typická s hladkým povrchem. Vrchní řada s F klávesami pak obsahuje ovládací prvky zvuku, jasu a jiných. Touchpad je prostorný a je umístěn na střed celé plochy. Zdá se ale, že není tak hladký, jak by mohl být, a na první dotek mi přijde zvláštní. Jsem zvědavý, jestli se to zlepší. Doplním ještě prezenci plošky na snímání otisku prstu a dotykové pero v prodejním balení (bohužel ne v tom mém testovacím). Co se týče konektorů, na pravé straně je čtečka SD karet klasické velikosti, dvojice USB portů a zapínací tlačítko s diodou. Na druhé pak 3,5 mm jack pro headset, USB-C, klasické velké HDMI a nabíjecí konektor. Ten pak nabíjí 52,5 Wh tříčlánkovou baterii. Na vše se nicméně pořádně podíváme ve velkém testu.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky