Legion H300-H500

Herní sluchátka Lenovo Legion H300 a H500 Pro (recenze)

15. 6. 2020 | 0

Konečně rozhodnutí – recenze a porovnání herních sluchátek Lenovo Legion H300 a H500 Pro 7.1 – vyplatí se připlatit si za H500, nebo je lepší ušetřit a jít do H300? Má smysl emulace 7.1 zvuku? A co taková USB zvuková karta?

Řekl jsem si, že by nebylo špatné kouknout na zoubek sluchátkům od Legionu, přeci jen monitor jsem již od Legionu doma měl a mechanickou klávesnici také a každý správný hráč jede většinou přes sluchátka a ne repro bedny. Sám jsem si uvědomil, že má 2.1 sada „repráků“ u počítače nebyla zapnutá věky. Je to asi tím, že tyto zvuky, pokud není PC umístěn v separátním pokoji, jsou rušivým elementem každé domácnosti a klasické výkřiky: „Ztlum to střílení, nikdo na to není zvědavý!“ zná asi každý. Pojďme se tedy podívat, co tady dneska máme.

Vzal sem na test dva kousky, a to Legion H300 a H500 Pro 7.1. Níže si můžete prohlédnout technické specifikace, které by nám o porovnání měly dost naznačit. Sám jsem zvědav, jak to pak bude s praxi u obou kousků a zda li se bude jednat o velké rozdíly.

H300 H500
Impedance 32 Ohm 32 Ohm
Rozsah 20 Hz – 20 000 Hz 20 Hz – 20 000 Hz
Citlivost 96 dB/mW 96 dB/mW
Délka kabelu 1,85 m 2,3 m
Připojení 3,5mm jack (stereo) 3,5mm jack (stereo) + USB
Měniče 50mm neodymové 50mm neodymové
Váha 320 g 320 g

Tak sami jste si asi řekli, kde je tedy rozdíl, když technickými parametry jsou (skoro) totožné. Vlastně i velikostně jsou totožné a jediný vizuální rozdíl je v tom, že H300 má modrý kabel od náušníku do hlavového mostu a modrý font uvnitř sluchátek a H500 má zas šedý font a černý kabel od náušníku výše. H500 má taky barvu více do šeda a H300 celou černou. Kde je rozdíl znatelný a ne jen vizuální, je pak na kabelu, kde H300 má napevno umístěnou ovládací část, na které je regulace hlasitosti klasickým kolečkem a posuvné tlačítko na vypnutí a zapnutí mikrofonu. Je napevno a dole už najdete jen jeden 3,5mm jack, který kombinuje jak stereo zvuk, tak i mikrofonní část. U H500 je kabel bez ničeho a můžete volit variantu přímého připojení do zařízení, ale bez možnosti ovládat cokoli na přímo, nebo pak připojit kabel do přibalené externí USB zvukovky. Tím se vám hned zvednou ovládací možnosti nad H300. Najdete pak na ní zepředu dvě velká tlačítka. První je pro emulaci 7.1 zvuku a druhé pak pro nastavení ekvalizéru (EQ: Game, Music, Movie). Mimo to pak na levé straně ovladače je posuvný vypínač mikrofonu a z druhé strany tlačítkový ovladač hlasitosti.

Tak a teď jak jsou na tom s pohodlím. Budu hodnotit najednou oba modely, protože jsou konstrukčně totožné, kromě barevných diferencí. Co se týká typu, tak se jedná o „circumaural“ a to znamená, že jsou okolo ucha. Mé uši řadím někde doprostřed, nejsou ani trpasličí, ani elfí, ale někdy se mi stává, že sluchátka, která mají být kolem uší, jsou spíše na uších. To ale není tento případ. Sluchátka dokáží i mé uši obklopit, a tak je celé pohltit. Má to ale i svá úskalí. Poslech v teplém počasí zaručí pocení – teplý vzduch zůstává pod sluchátkem, a proto se více potíte. Další věc je, že při váze 320 g a s masivním hlavovým mostem mají sluchátka při pohybu hlavou tendenci sklouzávat. Pokud ale jste v jedné poloze a soustředíte se na monitor, tak to problém není. Díky menšímu přítlaku jsou díky tomu sluchátka pohodlná po delší dobu. A to je podle mě lepší benefit, než aby mne po chvíli bolela hlava a měl jsem chuť s nimi hodit o zeď. Nastavení na hlavu je taky dvousečná věc u těchto typů. Výhoda je, že nastavení je automatické díky pružnému uložení hlavového mostu a nemusíte jej nijak řešit. Problém je ale v tom, že při mé hlavě mi přijde spodní hodnota stále vysoko a líbil by se mi větší rozsah tohoto chodu. Je to ale ještě akceptovatelné. Doplním, že oba kousky mají přívodní kabel opletený do modro-černé textilie.

Pojďme se tedy podívat na to, jak to hraje…

Prvně řeknu, že testovaní jsem zkoušel jak na mobilu s dobrým výstupem, tak i na stolním PC plus na moderním laptopu. Hlavní důraz při hodnocení jsem ale dával na mobil, protože jinde nebyl výstup tak kvalitní, pokud se tedy nebavím o H500, které to eliminují právě dodávanou zvukovou kartou. Testoval jsem obojí přes jack výstup a opravdu i zvukově byly kvalitou jak siamská dvojčata. Nejdříve se vyjádřím k oběma najednou v testu, kde byla obě napojená jen na jack. Vyváženost u hudby byla dost dobrá. Nejedná se o HiRes sluchátka na hudbu a šlo poznat, že jsou lehce nevyvážená. Basy nebyly moc důrazné, hlavně při rychlejším tempu, s lehce zastřenými středy a výšky zas chvílemi řezaly do uší. Celkově to ale nebylo špatné. Horší to bylo v horních pásmech hlasitosti. Čitelnost hudebních nástrojů také byla dobrá.

Teď tedy ty rozdíly. Kvalita hudby i her byla ovlivněna výstupem. H300 má jen jack a nemůže tedy tak moc za špatný vstup, který mu může dát integrovaná karta. A šlo to bohužel poznat. Nebylo to špatné, ale v přímém srovnání s kartou, která přišla s H500, už to poznat šlo. Oproti tomu H500 měla projev čistší a k tomu jste mohli aktivovat jeden ze tří módů EQ, který zvuk lehce přizpůsobil. Mně nejvíce vyhovoval mód Music, nebo pak bez EQ. Co se týče emulace 7.1, tak pro mne to je velké zklamání. Jediné, co vám tento mód přidá, je zvuk jak z jeskyně. Nenašel jsem jedinou výhodu, raději bych viděl více vyladěných módů EQ. Zkoušel jsem i ve hrách nastavovat vícekanálový výstup, ale beze změny. Ozvučení her i hudba je tedy o něco málo lepší u H500, ale to jen pokud porovnáte integrovanou zvukovou kartu s USB od Lenova. Zastavím se ještě u ovladače externí zvukovky u H500 – ten zezadu obsahuje i klip na připnutí na oblečení, ale má na sobě takové zuby, že bych jej na vlastním oblečení používal.

Krátce ještě k mikrofonu. Oba jej opět mají identický. Jedná se o malou tyčinku zasunutou do levého náušníku. Manuálním vysunutím si ji můžete nastavit tak, jak potřebujete. Pocitově se jedná o křehkou věc. Má v sobě i technologii potlačení okolního hluku a slyšitelnost byla dobrá, takže funkčnost bez problému.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky