Nahled-S940

Yoga S940: štíhlý elegán (druhý pohled)

27. 4. 2020 | 0

Hledáte notebook, který je lehký, minimalistický a zároveň i krutě výkonný? Yoga S940 by mohla být tou správnou volbou. Nehodí se ale pro všechny.

Balení

S940 je nejvyšším modelem z řady Yoga. Nechybí proto prémiové balení, které konečný pocit z prémiového notebooku o to víc umocní. Mimo samotného notebooku zabaleného v látkové folii v něm najdeme USB-C propojovací kabel a adaptér. Škoda, že mimo to v něm nenalezneme žádné redukce.

Jedná se o druhý pohled. Budu se v něm snažit zmínit především to, co v recenzi od kolegy Šimona nezaznělo, popř. to, co mi přišlo zajímavé a o čem byste měli vědět. Plnou detailní recenzi si můžete přečíst zde

Hardware

Testoval jsem předprodukční kus. Na novém počítači vady zmíněné v recenzi s vysokou pravděpodobností nenajdete.

Na to, jak notebook vypadal „nenápadně“, obsahoval v sobě dost výkonný hardware. Jeho srdcem byl procesor Intel Core i7-8565U (o frekvenci až 4,6 GHz) s integrovanou grafikou Intel UHD 520. Pro běžící aplikace bylo k dispozici až 16 GB RAM paměti a svá data jsem ukládal na 1TB SSD.

Displej

13″ 4K HDR displej by mohl být chloubou tohoto notebooku, každopádně na tomto předprodukčním kusu byl bohužel spíš zklamáním, za což může konstrukce – ale k tomu se ještě dostaneme. Ocenit mohu jeho vysoký jas (až 500 nitů) a parádní 4K rozlišení, které si, dovolím říci, na takové malé úhlopříčce ani neužijete, ani možná nevyužijete. Přiznám se, že já jsem v 99 % času měl rozlišení snížené na Full HD, hlavně kvůli výdrži baterie. U displeje mi trochu vadil i lesklý povrch, díky čemuž uvidíte stále svůj odraz, a pokud na displej zasvítí sluníčko, neuvidíte prakticky nic, protože se vám začne světlo „lámat“. Mimo to se lehce umaže, je na něm vidět každá šmouha. Jas byl ale pro práci na slunečním svitu dostatečný. Mimo HDR displej podporoval i technologii Dolby Vision. Zdálo se mi, že byl i lehce zahnutý – nebo alespoň takový to, díky zaoblenému sklu, budilo dojem a to se mi hodně líbilo. Lenovo má u mě bezvýznamný plus i za tenké rámečky.

DSC 1603

Konektory aneb Bez redukcí se neobejdeš

Kromě jednoho 3,5mm jacku (na levé straně) nalezneme po obou dvou stranách USB-C s rozhraním Thunderbolt 3. Počítejte tedy s tím, že budete po kapsách nosit redukce (které, pokud nenakupujete z Aliexpressu, nejsou v českých e-shopech zrovna nijak levné). To, že výrobce nedal do balení ani jednu, považuji za velice chybný krok. Myslím si, že budoucnost, kdy budeme mít vše s USB-C, je ještě daleko a bezdrát se v dnešní době zatím kabelu nevyrovná. Vezměte si, že jste na jednání a potřebujete z S940 promítat. V lepších zasedacích místnostech mají projektory s podporou Miracast (resp. Intel WiDi), takže to není problém… Až do té doby, než si začnete přehrávat video (to se na plátně začne sekat).

Zpracování, dojmy, klávesnice

Za dobu testování mi nikde nic nevrzlo, ale co mi neskutečně drásalo nervy, byly unavené panty u testovaného kusu. Displej pevně nedržel na určitém místě. Pozitivní věcí na špatně fungujících pantech byl fakt, že displej šel jednoduše, bez jakéhokoliv namáhání, otevřít jednou rukou a pokud nemáte vysloveně zpocené ruce, nenaleznete na šedém těle notebooku žádný otisk prstu.

Tím, jak se Lenovo snažilo o největší tenkost, bylo docíleno toho, že při zavřeném notebooku byly na displeji vidět obtisky klávesnice.

Nahled-S940

Víko notebooku

A tím se plynule dostáváme ke klávesnici. Ta pro mě byla velkým zklamáním. Má opravdu nízký zdvih a mně se na ní nepsalo dobře. Až tak, že tuto recenzi píšu na svém počítači a ne na testovaném stroji, jak je mým dobrým zvykem. Pokud máte v plánu psát delší texty, pořiďte si externí klávesnici. Ta notebooková je opravdu jen na záchranu.

Nechybělo jí dvouúrovňové podsvícení. Rovnoměrnost nebyla ale úplně nejlepší (ačkoliv to možná není na fotce úplně vidět, opak je pravdou), mimo to jsem si všiml prosvítání, které bylo (při změně úhlu pohledu) nepříjemné (ostrý paprsek mi šel přímo do oka). Škoda!

Klávesnice

Podsvícení klávesnice

K touchpadu typu clickpad nemám výtek. Byl dostatečně citlivý a nechyběla mu podpora snad všech dotykových gest. Jeho zapuštěné tlačítko bylo možno stisknout i na jeho horní ploše.

Co se mi líbilo, byla IR kamera s rozpoznáváním obličeje a doprovodným softwarem Glance. To fungovalo opravdu suprově. Glance dohlíží na vaše soukromí – například tak, že pokud se na vaši obrazovku dívá někdo jiný, upozorní vás. Nebo se stačí podívat na druhý monitor a Glance vám tam „přehodí“ aktivní okno. To jsem (společně s upozorněním) neměl možnost vyzkoušet. Proč? I k tomu se dostanu. Co jsem ale vyzkoušel, byla funkce, kdy vám Glance spustí Privacy Guard, zatímco se koukáte jinam (v mém případě to jen rozmazalo obrazovku, protože testovaná S940 Privacy Guardem nedisponovala).

Spodek notebooku

Detail klávesnice a touchpadu

Proč jsem neměl možnost vyzkoušet všechny funkce? Důvod je prostý. Testovaný kus byl docela dost problémový. Dělalo mu problémy uspávání a hibernace (po cca 30 minutách třeba sama několikrát problikla klávesnice), a když jsem takhle jednou probudil počítač ze spánku, sekl se, po chvíli se na mě zobrazila obrazovka smrti a po restartu již kameru systém nerozpoznal. Nepomohla ani samotná oprava systému skrz příkazovou řádku, ani vrácení změn ovladače. Systém se poškodil tak, že o kameře prostě nevěděl. Mimo to se po několika týdnech testování poškodil Flex kabel, takže přestal fungovat displej.

Kromě kamery a displeje nefungoval na mnou testovaném kusu ani mikrofon.

Pochválit mohu reproduktory s podporou virtuálního Dolby Atmos. Hrály dostatečně hlasitě a snažily se i o hlubší tóny. Dobré bylo i podání stereoprostoru a nevšiml jsem ani žádné výraznější ztráty dynamiky díky kompresi.

Hlučnost, výkon

Hlučnost počítače nebyla nijak vysoká, zamrzel mě ale fakt, že se ventilátor spustil i při běžném nabíjení. Výdech teplého vzduchu byl nad klávesnicí, díky čemuž se zahřívala hlavně horní polovina stroje. Lenovo se u tohoto modelu chlubí funkcí Intelligent Cooling. Ta se dá ovládat pomocí „slideru“ po kliknutí na ikonu baterie. Dle nastaveného režimu se bude řídit i přetaktování procesoru a podobně. V BIOSu naleznete podobné volby pod položkou Performance Mode (ta skrývá tři režimy – Intelligent, Performance, Quiet). Dle toho, co nastavíte, se bude řídit operační systém. To znamená, že pokud si nastavíte Quiet a ve Windows „vysoký výkon“, počítač se do výkonného (Performance) režimu nepřepne, ale bude se snažit přetaktovat CPU, jak jen mu to BIOS dovolí. Přiznám se, že jsem neměl šanci to vyzkoušet, ale teoreticky by to tak mělo fungovat.

Co se stránky výkonu týče, z důvodu výše zmíněné poruchy kabelu jsem neměl možnost pořádně spustit benchmarky, a tak si vás dovolím odkázat na plnou recenzi.

Baterie

52Wh baterie měla pouze podprůměrnou výdrž. Já osobně jsem se pohyboval mezi čtyřmi a pěti hodinami na jedno nabití. Budete-li se „krotit“, s trochou snahy dosáhnete až na šest až osm hodin výdrže. Přiloženým 45W adaptérem jsem akumulátor dobil cca za 2 hodiny.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky