IdeaPad Slim 1-11AST-foto-12

IdeaPad Slim 1-11AST: novodobý netbook s AMD (recenze)

6. 4. 2020 | 2

Blankytně modrý novodobý netbook postavený na platformě AMD Stoney Ridge – to je IdeaPad Slim 1-11AST. Napravuje jméno atomovým netbookům?

Malé notebooky (čímž myslím 11″ a méně) mi vždycky připadaly sympatické – člověk ve velmi kompaktním provedení získá nekomplikované zařízení, které ale stále je plnohodnotným počítačem s klávesnicí a klasickým operačním systémem. To z nich v mých očích dělá zajímavější volbu, než jsou tablety. Tak či onak ale záleží na použití a určení, takže za univerzální pravdu bych určitě vztah „malý notebook > tablet“ neoznačil. Pak nezapomeňme na éru „netbooků“, které měly v principu přesně představovat to, o čem v tomto odstavci píšu – malé, dostupné a nekomplikované notebooky. Namísto toho jste ale dostali zařízení, které mělo typicky zcela tragické rozlišení displeje (méně než 600 bodů na výšku nebylo výjimkou), velmi krátkou výdrž na baterii, silně se zahřívalo a bylo velmi, ale opravdu velmi pomalé. Až další generace netbooků toto vyřešily, ale dobré jméno jim už vrátit nedokázaly. Podobně pak procesory Intel Atom, které se staly synonymem netbooku (není proto divu, že je Intel již prodává pod názvy Celeron a Pentium).

Právě IdeaPad Slim 1-11AST, který tu mám před sebou na recenzi, mi éru netbooků ihned po rozbalení připomněl – je plastový, malý a barevný, stojí pár korun (už pod 7 tisíc!). Místo Intelu ale sází na APU od AMD. Mě proto logicky zajímalo, jak si AMD v zařízení tohoto formátu vede a jestli mi netbooky nepřipomene spíše v tom horším světle. Pojďme se na našeho malého modráska podívat!

Upozornění: Testovaný notebook byl předprodukční kus. Některé vlastnosti, především s ohledem na zpracování nebo software, se mohou oproti finálním kusům z volného trhu lišit.

Specifikace:

  • Displej: 11,6″ 1 366 ×768, TN, matný, 250 nit
  • CPU: AMD A4-9120e (2 jádra / 2 vlákna, 1,5-2,2 GHz, TDP 6 W)
  • GPU: AMD Radeon R3
  • RAM: 4 GB DDR4 (single channel) součástí desky, žádné volné sloty
  • Úložiště: 128GB NVMe SSD Ramaxel
  • Baterie: 35Wh Li-Ion

Vzhled a provedení

Vzít do ruky testovaný kousek IdeaPadu Slim 1-11AST je docela osvěžující pocit. Po otevření krabice jsem měl opravdu pocit, že vytahuju netbook. Už samotná bledě modrá barva (které Lenovo říká „ledově modrá“, je ale k dispozici i v usedlé tmavě šedé) není typická. No a pak potěší poměrně pevně a bytelně působící konstrukce, přestože je notebook pouze z plastu (ač na lícních stranách je plast hladký, imitující hliník). Nezapomnělo se ani na plastické logo Lenovo v rozích, které vypadá elegantně. Celkově na mě notebook v ruce působí velmi dobře, jen trochu „svítí“ rub základny, který je se sytě blankytného plastu.

Dodám ještě konkrétní rozměry, které činí 288 × 200 × 20,9 mm (rámečky jsou tak o něco širší, než by musely nutně v roce 2020 být), při váze 1,2 kg – ani to není světoborná hodnota, ale na levný minibook zcela v pořádku.

Obraz a zvuk

Už při prvním pohledu zjistíte, že notebook nabízí 11,6″ displej s matným povrchem. Jenže jaký? Inu, kdo by v notebooku za 6 000 Kč čekal něco jiného než levný TN panel, musí být bláhový. Displej je od BOE, má typické rozlišení 1 366 × 768 bodů, svítivost 250 nit a všechny neduhy TN panelů, které k tomu patří, v čele se slabými pozorovacími úhly, nízkým kontrastem a málo sytými barvami. Ale opakuji – v notebooku za tyto peníze objektivně nemohu nic lepšího čekat. Dodám ještě, že víko displeje lze otevřít do úhlu zhruba 135°.

Zato zvuk je zajímavější písnička! Reproduktory na rubu základny hrají do podložky (takže pozor, abyste je na gauči či jiném měkkém povrchu nedusili), ale na to, že se jedná o malý, základní a levný notebook, jsem mile překvapen – kvalita projevu samozřejmě není bůhvíjak prokreslená, ale zvuk je poslouchatelný, ale hlavně celkem hlasitý (rozhodně na tak malé zařízení).

Záznamová zařízení pak ale velká sláva nejsou. Webová kamera se dá použít pouze ve velké nouzi, její VGA obraz je neostrý, ale hlavně velmi trhaný, pokud nejsou zcela ideální světelné podmínky. Mikrofony nahrávají hlas použitelně – tak, že mu je rozumět.

Klávesnice a polohovadla

IdeaPad Slim 1-11AST nabízí zcela standardní klávesnici své rodiny, jen trochu stísněnější a – logicky – s nízkou hloubkou stisku. Dělá stejné ergonomické prohřešky jako větší sourozenci (v čele s nahuštěnými kurzorovými šipkami) a integruje vypínací tlačítko, kromě toho se však (opět jako u sourozenců) jedná o velmi pohodlnou klávesnici, na které se díky vhodně navrženému tvaru kláves velmi dobře píše. Dokonce ani přes menší úhlopříčku nemuselo Lenovo přikročit k jejím drastickým změnám či změně uspořádání, což cením.

Z polohovacích zařízení je k dispozici jen clickpad. Ten je plastový, má úměrnou velikost, poměrně příjemný povrch a kultivovaný chod. V testovaném kusu měl ale mírnou výrobní vadu, kdy stisk v pravém spodním rohu nevyvolal stisk pravého tlačítka, protože nedošlo ke stisku tlačítka pod dotykovou ploškou (roh touchpadu se jen prohnul, ale nesepnul). Zde ale věřím, že se opravdu jednalo jen o vadu kusu. Jinak jsem měl s touchpadem poměrně pozitivní zkušenosti, a to jak s polohováním obecně, tak s jeho citlivostí.

Konektivita

V malém těle málo konektorů, dalo by se říct. A není to daleko od pravdy – levobok nabídne napájecí konektor (univerzální, oválného typu), dvě USB 3.1, HDMI 1.4 (ovšem kvůli vlastnostem grafického čipu omezen jen na Full HD), čtečku MicroSD karet a za štěrbinou skryté tlačítko pro obnovu. Na levém boku najdeme ještě dva indikátory – u napájecího konektoru je to indikace nabíjení, dále je to stav napájení. Pravobok hostí jen a pouze 3,5mm audio jack. Celkově si myslím, že je vše nejnutnější pokryto, dokonce mě trochu překvapuje slot na MicroSD kartu, ale u modelů s malým MMC úložištěm se bude pár set gigabajtů navíc hodit.

Z bezdrátových připojení nás v testovaném kusu čekalo (bezejmenné) kombo Wi-Fi AC a Bluetooth 4.2. Nesetkal jsem se s žádnými problémy s připojením, snad jen že signál Wi-Fi byl občas slabší než na jiných, dražších zařízeních.

Výkon, chlazení, baterie

Výkon a výdrž na baterii. To jsou dva parametry, které mě na IdeaPadu Slim 1-11AST, tedy jakémsi novodobém netbooku, zajímaly nejvíc. Jsem vlastně docela rád, že mi na test dorazila konfigurace s nejslabším nabízeným procesorem, takže uvidíme, jaké má modelová řada hranice. Hned na úvod musím bohužel napsat, ze mi IdeaPad Slim 1 netbooky opravdu připomněl, ale ne v tom dobrém…

Testovaný kousek nabídl APU (čili plně integrovanou jednotku) od AMD, konkrétně AMD A4-9120e, která vedle řadičů integruje i grafické jádro AMD Radeon R3. AMD A4-9120e je úspornější verze už tak úsporného čipu z roku 2017 (proto přídomek „e“) – díky různým úpravám se z pevné frekvence 2,5 GHz dostal na dynamickou 1,5-2,2 GHz, díky čemuž spadlo TDP z 15 W na pouhých 6 W. Pořád se však jedná o procesor Stoney Ridge vyrobený 28nm procesem se dvěma jádry bez multi-threadingu (každé jádro tedy umí zpracovávat jen jeden úkol). Grafický čip je vhodný pro akceleraci videa, čili zcela dostačuje. Obrazový výstup je redukovaný na Full HD při 60 snímcích za vteřinu. Součástí základní desky jsou pak 4 GB DDR4 operační paměti a data v našem případě ukládáme na 128GB M.2 SSD, což je ta nejlepší varianta, jelikož jsou konfigurace s plotnovým 2,5″ diskem, ale také 64GB eMMC úložištěm, které není nejprostornější (proto MicroSD slot) a pravděpodobně nebude ani rychlé.

Teorii bychom měli za sebou. Jak se tedy notebook v běžném provozu chová? V první řadě, připomeňme si, bavíme se tu o velmi levném zařízení, takže nějaké čekání a nízký výkon prostě musíme očekávat. A já jsem je také očekával. Na bleskové reakce jednoduše zapomeňte, což ale nevnímám jako problém. Co mě však zklamalo, jsou záseky – když toho po IdeaPadu Slim 1-11AST chcete trochu víc (třeba přehrávat video na YouTube v prohlížeči a při tom psát ve Wordu či online editoru), začnete pozorovat větší či menší záseky – kurzor se začne trhat, zvuk a obraz přehrávaného videa taky. Obecně je více než žádoucí, abyste drželi procesor na co nejvyšších taktech. Povolíte-li mu snižovat takty (což je typické při provozu na baterii), budete se s takovými záseky (třeba i na 1-2 vteřiny) setkávat často. Ale ani na plných taktech to není ani zdaleka bezchybné. Toto je pro mě vážně zklamání a dokonce si ani nemyslím, že vyšší procesory na tom budou lépe, protože jsou to zcela stejně upravené čipy, všechny jen s jedním vláknem na jádro, pouze s mírně vyššími takty.

Potěší naopak chlazení, které je díky TDP 6 W pouze pasivní. Notebook tak ani nehučí, ani nehřeje – i za výkonnostních testů zůstával na lícní straně chladný na dotyk, na rubu jen mírně zahřátý.

O napájení nootebooku se stará vestavěný 35Wh akumulátor (od LG), který nabíjí přibalený 45W adaptér. Notebook podporuje rychlé nabíjení, a tak za hodinu dobijete 80 % baterie. A jak je na tom výdrž na jedno nabití? Umím si představit, že když snížíte jas a procesor necháte často podtaktovávat (takže na notebooku nebudete moci skoro pracovat), k Lenovem udávané hodnotě 8 hodin se asi přiblížíte. Jinak mi výdrž vycházela obvykle zhruba na 4 hodiny, případně blíže k 5, pokud jsem notebook šetřil.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky