IdeaPad 5 15″ (První pohled)

23. 3. 2020 | 0

Novinka z rodiny Idea, společník na práci, zábavu i cesty. Rozebereme si, co na první pohled vyčnívá a na čem šlo zapracovat.

Notebook zatím není k dostání na našem trhu, tudíž o jeho ceně můžeme pouze polemizovat. Jinde ceny začínají cca na 1 100 USD, cena při specifikacích tohoto modelu se pohybuje okolo 1 250 USD. Jedná se tedy o jedno z nejdražších zařízení, na které se dá v této rodině narazit.

Testovaný kousek je předprodukční kus především s nefinálním software. Zkušenosti s finálním kusem tak mohou být především v ohledech ovladačů, firmware a zpracování odlišné.

Konfigurace

Nejprve zhodnotím barvu. Na kovových částech notebooku vypadá modro/zelená barva poměrně hezky a stylově, na plastových částech už trochu ztrácí. Je sice příjemně matná, na větších ploškách a touchpadu vypadá stále slušně, ovšem v oblasti reproduktorů a především pantu, působí bohužel až trošku levně.

Notebook pohání v tomto případě procesor 10. generace Intel Core i7-1065G7, jehož základní frekvence je 1,3 GHz, v případě nutnosti dokáže však pracovat až na 3,9 GHz.

Disponuje 8 GB DDR4 operační paměti, která nelze dodatečně rozšířit, protože je připájená na základní desce. Při koupi lze vybrat až 16 GB.

Notebook nemá plotnový disk, k dostání je pouze s SSD ve velikosti 256, nebo 512 GB.

Je možnost přidat do notebooku i grafickou kartu pro nějaké lehčí hraní, ale rozhodně se nejedná o herní notebook. Konkrétně jde o GeForce MX350 2GB. Pro příklad, jak je tato karta výkonná, přikládám nějaké provedené benchmarky.

Displej je Full HD 15,6″ technologie TN a pro upřesnění, není dotykový. Jedná se o nejnižší možnou variantu, naštěstí jsou k dispozici také dva IPS panely (300 nit, jeden dokonce se 100% barevným pokrytím, volitelně dotykový), budeme tak doufat, že do českých konfigurací se dostane právě jeden z nich. V zapínacím tlačítku se nachází čtečka otisku prsů.

Všechny možné konfigurace, ve kterých lze notebook zatím koupit, jsou k nalezení zde.

Zpracování

Při zmínce o barvách jsem už mluvil o materiálech, ze kterých je notebook složený. Zevnějšek je tvořen téměř celý nejspíš hliníkem, nebo nějakou jeho slitinou, notebook je na dotek extrémně příjemný, matný a z venku působí velice dobře. Plast pokrývá boky, kde se nachází konektory, a celý vnitřek, včetně klávesnice (konstrukce základny však vychází z konfigurace – víko je vždy kovové, základna může být buď kovová, nebo plastová). Jak jsem se již zmínil, plast má stejnou barvu a je také matný.

Notebook jinak působí kvalitně zpracovaný, nemá žádnou vůli, ale zastavil bych se u pantu. Drží pevně, neviklá se, ale tím, že je plastový, na mě nepůsobí tak jistě, jak by mohl. V pravé části pantu jsou vidět kabely, které směřují k displeji a pokud by se do těchto míst dostala hrubější nečistota, mohl by vzniknout problém.

Jedná se o poměrně silný a také těžší kus, váží cca 2,5 kg, ale na druhou stranu to vynahrazuje svým zpracováním, které se, jak jsem řekl, jeví dobře.

Displej a klávesnice

Displej má hezké barvy, svítí poměrně jasně (250 nitů), ale trochu mě zklamaly pozorovací úhly. Pro kvalitní pohled je nutné se dívat opravdu přímo. Na kamerce se nachází už nám známé „posouvátko„, kterým při potřebě lze kamera překrýt.

Klávesnice pro mě byla příjemným překvapením. Klávesy mi přišly velmi příjemné na mačkání a přes poměrně malé rozměry notebooku se zde nachází numerická klávesnice. Odnesly to klasicky šipky, které mají zmenšené rozložení. Jediný problém bych mohl vidět u uživatelů s většíma rukama, jelikož jsou klávesy poměrně namačkané na sobě. Nad klávesnicí jsou reproduktory a zapínací tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů.

První spuštění

Hned mě překvapilo ohromně rychlé spuštění díky SSD. Notebook se zapnul během asi 3 vteřin od samotného stlačení tlačítka, pro rychlou manipulaci tedy absolutně ideální.

Poslední věc, které bych se rád krátce věnoval, jsou reproduktory. Samotný zvuk je v pořádku, možná trochu plochý. V „mřížce“ nad klávesnicí se nacházejí 4 otvory pro repro, ale z toho úplně pravého se neozývá vůbec nic. Tudíž při klasickém pohledu zepředu je zvuk na jedné straně silnější, a to mi přijde při kvalitě zvuku trochu škoda. Navíc záleží, jak hodně naklopený displej je, každý úhel náklonu totiž odráží zvuk jinak, a tak je jakýkoliv zvuk, který z reproduktoru vyjde, ovlivněn. Osobně mi víc vyhovují reproduktory umístěné buďto na bocích, nebo zepředu na čele notebooku.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky