W520

Vylepšujeme muzejní exponát ThinkPad

8. 2. 2020 | 0

Muzeum, plečka, šrot či starý železo. Mnohdy i horší výrazy padají na adresu počítačů starých kolikrát jen dva či tři roky. Ale jak pojmenovat stále použitelný notebook starý třeba i deset let, který má stále co nabídnout?

Na této stránce asi nikoho nepřekvapí, že mám na mysli ThinkPad, navíc zmínit desetileté kousky má taky svůj smysl. Kromě již použitelných procesorů Intel Core i5 či i7 (trojkám bych se radši vyhnul) mají totiž pár vlastností, které jim dávají určitou výhodu proti většině dnešních modelů – kromě možnosti snadno vyměnit moduly RAM nebo disk to nejsou žádné žiletky, hezky to ilustruje obrázek z recenze na ThinkPad E580 níže.

Pokud chceme notebook nějak upravovat, tak se trocha místa rozhodně bude hodit, protože do prázdných míst se dá ledacos zabudovat.
Začnu zlehka, takže tipy vyžadující pájení a jiné zásahy v notebooku dnes vynechám. Proto i varování před možným poškozením zařízení si nechám na jindy, ale řada na ně dojde…

Nevyužité místo pro ExpressCard

Většina starých ThinkPadů „klasické“ konstrukce (W520 a jim podobné) disponuje slotem pro ExpressCard. Ten se v dnešní době už moc nevyužívá, nemluvě o tom, že karty do něj se dost špatně shání, tak proč ten slot nepoužít jinak? Už sama originální záslepka ponechává dost místa pro uložení drobných předmětů, třeba paměťových karet, ale pro uchycení je potřeba použít lepící pásku… Funguje to, ale doporučit se to nedá, hrozí zapadnutí nebo vzpříčení karty. Naštěstí existuje 3D tisk a co víc, pro mě a další, kteří jsou rádi, že vůbec namodelují nějaký jednoduchý tvar, existuje stránka Thingiverse.com. Navíc člověk je tvor líný, takže proč dělat znovu něco, co už někdo jiný udělal, že?

Takto například může vypadat záslepka slotu s vybráními pro SD a microSD karty. Bílá se k ThinkPadům moc nehodí, ale černá mi došla, takže teď na ukázku bílá a časem to snad napravím. Mimochodem, jedno ze základních pravidel 3D tisku je nesahat na tiskovou plochu a už vůbec ne mastnýma rukama. Výsledek je vidět na posledním obrázku, který ukazuje asi desetivrstvý pokus o záslepku, který se neudržel na podložce.

Dostupné jsou i modely pro 54mm slot, tedy například X201 apod.

Nevyužitá šachta UltraBay

Větší modely (řada T nebo W) disponují šachtou UltraBay. Pokud nepoužíváte DVD, nabízí se vložení dalšího disku, ale to samozřejmě není téma pro článek o úpravách, že. Mechanika či rámeček na disk zabírají celkem dost místa, které se tedy, kromě vložení záslepky a odlehčení zařízení, dá využít i jinak. A někdy se dá jinak využít i samotné SSD.

Věděl někdo, že některá 2,5″ SSD nezabírají celou plochu pouzdra? Přiznám se, že já ne. Každopádně jak můžete vidět zde, najde se dost místa i na Raspberry Pi Zero. No, pájení tu máme, sice ne v notebooku, ale stejně si to neodpustím – dávejte pozor, co a kam připojujete, kontakty jsou malé a zkrat může napáchat paseku nejen v upravovaném disku… Prostě takové úpravy jsou výhradně na vlastní odpovědnost a nebezpečí.

Zde je komplet článek kutila, který to „spáchal“.

Příště, tedy pokud nějaké bude, se podíváme do staré W520, jestli by nešla v podobném duchu upravit (vylepšit?) a to včetně pokusu o získání USB linky přímo z desky.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky