DSC 0048

Yoga S730 – kamarád cestovatelů i studentů

5. 9. 2019 | 0

Hledáte tenký a lehký notebook vhodný do školy, anebo na cesty? Stylový notebook Lenovo Yoga S730 může být tím pravým.

Testovaná konfigurace

Testoval jsem předprodukční kus. Je možné, že na finálních kusech se chyby, které jsou zmíněné v recenzi, nebudou projevovat.

I když bych to do notebooku neřekl, byl vybaven poměrně slušným hardwarem. Jeho srdce tvořil procesor Intel Core i7 8665U s taktem až 4,6 GHz, obraz vykreslovala integrovaná grafika Intel UHD Graphics 620. Bezproblémový multitasking zajišťovala poměrně netradiční kapacita RAM paměti. Ta činila 12 GB, která se ani běžně neprodává. Data jsem ukládal na 256GB SSD disk.

Displej

13,3“ panel nebyl vůbec špatný. Byl sice lesklý a byly na něm vidět všechny otisky a šmouhy (což by mohlo vadit v případě dotykového displeje), ale měl dostatečný rozsah jasu. Barvy mi nepřišly ani vybledlé, ani příliš syté, celkové barevné podání displeje bylo dobré a nebál bych se na něm upravovat fotografie. To je ale jen můj subjektivní pocit, nemám k dispozici kalibrační sondu. Víko lze otevřít jednou rukou a překvapil mě fakt, že na obrazovce byla „obtisklá“ klávesnice – pokud jste displej natočili tak, aby byly vidět otisky, bylo to docela dobře vidět.

Yoga-s730-displej

Displej Yogy S730

Rozhraní a konektory

Chcete si k notebooku připojit „flashku“ nebo třeba externí displej? Můžete, nikdo vám v tom nebrání, jen mějte na paměti, že nic jiného než tři USB-C a audio výstup na tomto notebooku nenajdete. Přesněji se jednalo o dvě USB-C druhé generace na pravé straně, na straně levé najdete USB-C první generace a zmíněný 3,5mm jack. Názor na to, zda je toto redukování konektorů dobré nebo ne, si udělejte sami. Kromě zvukového výstupu a USB-C si na zmíněné levé straně své místo našly i stavové diody (zapnutí, baterie). Přišlo mi zajímavé, že nízký stav nabití signalizovala kontrolka napájení a to tak, že se jednoduše rozsvítila červeně. Podle mě by stačilo, aby se tam nacházela jen jedna, a to dioda baterky. Kontrolka zapnutí, která se taky uměla zbarvit, byla integrovaná i v napájecím tlačítku. A protože notebook není určen pro firemní sféru, tak mi zde ani zas tak nechyběla dioda činnosti pevného disku.

Yoga S730

Pravá strana

Bezdrátovou konektivitu obstarával čip od Intelu, konkrétně se jednalo o Intel Wireless-AC 9462 s teoretickou maximální rychlostí 433 Mbps. Nechyběla podpora standardu 802.11ac, a i 5GHz WiFi. Zklamáním může pro někoho být starší verze Bluetooth 4.2.

Yoga s730 levá strana

Levá strana

Zpracování, dojmy, klávesnice

Notebook je celokovový, což se dobře projevilo na jeho pevnosti. Nikde se nic neprohýbá, jen v pantech při otevření víka tak podivně křupalo. Vinu přisuzuji předprodukčnímu kusu, na finálních zařízeních se tento neduh s největší pravděpodobností projevovat nebude.

Na barevném provedení Platinum Grey, ve kterém mi notebook přišel, ani neulpívaly otisky prstů – na černých ThinkPadech si toho všimnete prakticky okamžitě, tady to zas tak dobře vidět nebylo. Co ale vidět bylo, byl prach na víku a na displeji. Pokud tedy budete používat notebook v nějakém prašném prostředí, anebo ho nebudete pár dní používat, leštění se nevyhnete.

Yoga zavřená

Yoga S730

Testovaný kus byl vybaven čtečkou otisků prstů. Většinu času byla čtečka dostatečně rychlá, v průběhu testování se mi ale stalo i to, že několikrát zaváhala a buďto mě pustila do systému o 3 vteřiny později než normálně, nebo mě nepustila vůbec. Mimo to měla problém s vlhkými či zpocenými prsty.

Čtečka

Čtečka

Co se klávesnice týče, disponovala poměrně nízkým zdvihem – někomu to může vyhovovat, já jsem zvyklý na zdvih vyšší, jako mají například notebooky ThinkPad nebo herní klávesnice. Ale i tak se mi na ní nepsalo vyloženě špatně, ale dovolím si říci, že na psaní sáhodlouhých textů to asi úplně není. Každopádně každý jsme jiný, a co nevyhovuje mně, může vyhovovat vám.

DSC 0047

Detail klávesnice

Klávesnici nechybělo dvouúrovňové bílé podsvícení. Bohužel nebylo úplně rovnoměrné (všimněte si například mezerníku) a zdálo se mi, že docela dost prosvítalo. A ještě jednu výtku bych měl – vzhledem k tomu, že notebook je určený spíš k multimediálnímu užití (soudě dle reproduktorů, ke kterým se vzápětí dostaneme), mi na funkčních klávesách docela chyběly tlačítka pro přeskakování písniček. Jo, je to blbost, ale taková příjemná blbost.

Podsvícení

Podsvícení

Touchpad typu clickpad byl dostatečně citlivý, jeho zapuštěné tlačítko bylo trošku hlasitější a dalo se stisknout jen v dolní polovině touchpadu, což může vadit například při přesouvání souborů. Nechyběla podpora všemožných multidotykových gest a neměl jsem s ním za celou dobu používání jediný problém.

Reproduktory mě opravdu příjemně překvapily. Disponují výkonem 2×2 W a hrají opravdu nahlas – bez problémů s nimi ozvučíte jednu větší místnost. Díky kompresi zvuku se ztrácí skoro veškerá dynamika, ale snaží se vyhrát i nízké kmitočty, podání stereoprostoru je skvělé a udělaly na mě velice dobrý dojem. Za to jednoznačně palec nahoru.

Co se mikrofonů týče, je to takový lepší průměr. Nešumí, zachytávají pásmo hlasu (středy), na basy zapomeňte – ehm, jinými slovy, Skype hovor s nimi odbavíte.

Co se týče webkamery – „Not great, not terrible“ – jinými slovy, nenadchne, ani neurazí.

Zahřívání

Ventilátor u testovaného kusu běžel prakticky neustále už od zapnutí, přičemž teploty se při běžné kancelářské práci pohybovaly kolem 60-70°C. Pokud jsem notebook zatížil benchmarky, teploty se dostaly až ke 100°C. Nejvíce tepla šlo od pravé strany, která byla při běžném provozu vysloveně horká, každopádně při benchmarcích jsem na ní nedokázal udržet ruku. Věřím ale, že těmito „bolestmi“ trpěl jen a pouze testovací kus. Zahraniční recenze u tohoto modelu uvádějí nižší teploty.

Zahrivani Yoga

Takto se Yoga zahřívala i při instalaci SW

S notebookem jsem měl i další problém – nedokázal se probudit ze spánku pomocí tlačítka. Když byl „zavřený“ a čidlo detekovalo otevření víka, notebook se z 80 % případů dokázal „probrat“, ale ne vždy tomu tak bylo. Řešení? Vypnutí „na tvrdo“ a následné znovu zapnutí.

Výkon a baterie

Výkon měl Yoga S730 dostatečný, hlavně díky osazenému SSD a procesoru Intel Core i7. Posuďte sami:

Výdrž na baterii mě hodně zklamala. Při normální práci (brouzdání po internetu, práce v kancelářském balíku, jas obrazovky nastaven na 75 %) jsem se dostal na max 3 hodiny. Při vyšší procesorové a grafické zátěži jsem z notebooku nevymáčknul víc, než 1,5 h provozu. Škoda! Co se týče nabíjení, k notebooku mi přišel 45W adaptér, který k notebooku při koupi nedostanete. Z 20 % do 100 % se Yoga dobila za zhruba 2,5 hodiny.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky