Fn vs Ctrl: Proč jsou na ThinkPadu tyto klávesy „obráceně“?

21. 3. 2019 | 0

Nezvyklé rozmístění kláves Ctrl a Fn dělí uživatele na dva tábory: neoblomné příznivce i hlasité odpůrce. Proč má ThinkPad tyto klávesy rozmístěné právě tak?

Při prvním setkání s ThinkPadem to asi zažil každý: klávesy Ctrl a Fn jsou na ThinkPadu oproti klasické klávesnici obráceně. Zatímco jedni toto řešení milují, najde se i mnoho takových, kteří nad tím kroutí hlavou. Klasické archetypální pojetí ThinkPadu jako spolehlivost, kvalitní zpracování či červený TrackPoint uprostřed klávesnice tak často doplňuje právě výsměch nad umístěním levého Ctrl. Proč se v IBM v půlce 90. let rozhodli právě pro takové rozložení?

Svůj první ThinkPad, model T30 jsem získal někdy před deseti lety, a ačkoliv stál 300 Kč, měl téměř mrtvou baterii a většinou nešel ani zapnout, okamžitě vyšachoval moderní, relativně výkonný multimediální notebook, který jsem si toho času ještě jako děcko vyprosil. Zatímco svižný notebook vybavený procesorem Intel Core i5 první generace, docela slušnou dedikovanou grafickou kartou a několikahodinovou výdrží na baterii mě neustále pil krev příšernou klávesnicí, zcela ohlušujícím zvukem větráčku i při sebe nenáročnější činnosti (Word!), vskutku ubohým trackpadem a nepoužitelným, lesklým displejem, ThinkPad z roku 2003 mi nabídl perfektní klávesnici, matnou obrazovku, klid tichým chlazením a vyjma toho, že se zpravidla odmítal zapnout mi poskytl takovou míru spolehlivosti, jakou jsem si od notebooku do té doby nedokázal ani představit. Multimediálka šla do šuplete a její čas nastal zpravidla jen tehdy, když mě omrzelo hrát staré hry na 16 MB grafické kartě v ThinkPadu T30.

Dáme-li ale stranou to, jak si vykopávkový otřískaný ThinkPad s USB 1.1 získal pubertálního kluka z druhého stupně základní školy, i já jsem okamžitě zaváhal nad umístěním kláves Ctrl a Fn. Chvíli mi trvalo, než jsem si na toto rozložení zvykl, vzhledem ale k tomu, že ThinkPad T30 byl po všech stránkách lepší notebook než multimediální cosi, tuto věc jsem prostě přijal tak, jak je.

Proč ale tedy na ThinkPadu najdeme takové rozmístění Ctrl a Fn, když všichni ostatní vždycky dávali do levého dolního rohu klávesnice právě Ctrl?

Důvod je to především ergonomický. Řekl bych, že ze všech uživatelů ocení toto rozložení nejvíce ti, co umí a píšou všema deseti prsty. Tito uživatelé obvykle staví ruce na klávesnici tak, že se ukazováčky dotýkají kláves F a J (všimněte si výstupků, které usnadňují hmatovou orientaci) a zbylé prsty rozestaví doleva a doprava. Pokud nevíte o čem hovořím, zkuste si dát ruce právě do téhle „výchozí polohy“. Levý malíček vám okamžitě padne na klávesu s obráceným lomítkem (případně levý Shift, pokud používáte klávesnici s americkým rozložením). Nyní jen stačí ohnout malíček o řadu kláves níž, a v ten moment malíček položíte přímo na levou klávesu Ctrl. Pointa je tedy taková, že si při častém používání klávesových zkratek dlouhodobě nepřetěžujete levý malíček a navíc máte prsty na klávesnici stále ve výchozí poloze. Při podrobnějším pohledu si lze ještě všimnout, že vzdálenost obou kláves Ctrl od středu klávesnice je na ThinkPadu stejná. Jde tedy o řešení, které ergonomicky kopíruje přirozený tvar a schopnost pohybu lidských rukou.

Úplně první ThinkPad, model 700C z roku 1992 měl v levém spodním rohu ještě „standardně“ Ctrl. Další modely počínaje ThinkPadem 300 už ale měly na onom místě klávesu Fn.

Existuje ale také mnoho zcela objektivních důvodů, proč lze toto rozložení nechápat až nenávidět (názory „Vypadá to divně“ nepovažuji za relevantní, neboť mně už zase dávno připadá divný mít v levém dolním rohu právě Ctrl :-) ). Typickým příkladem je situace, kdy neustále pendlujete mezi několika klávesnicemi (v práci, doma atd.) a jen jedna z nich je na ThinkPadu. To znamená, že si ani na jedno umístění Ctrl nikdy nezvyknete. Sám to znám ze zaměstnání, kde jsem neměl to štěstí a dostal notebook jiné značky. V takovém případě uživatel mnohdy těžce doplácí na to, že ostatní výrobci nabízejí jiné klávesnice. Lenovo uživatelům naštěstí umožňuje prohodit si funkci kláves Ctrl a Fn tak, aby pro ně přechod mezi notebookem doma a v práci nebyl stále noční můrou. Tato funkce (oficiálně) přišla až s ThinkPadem T410 v roce 2010, lze ji ale získat prostřednictvím neoficiálního upraveného biosu i do starších modelů (T40, T60 atd.).

Na toto téma už jsme jednou na Lenovo Blogu psali. Krátce se k téhle otázce vyjádřil i tehdejší šéfredaktor Honzyk.

Kauza Ctrl vs. Fn budí i po letech stále spoustu vášní. Právě až nedávná diskuse na toto téma mě přivedla k tomu, že bych se mohl pokusit tuto věc přiblížit těm, kteří tomuto řešení neporozuměli. V neposlední řadě jde ale především o zvyk. Pokud pracujete výhradně s ThinkPadem, prohozené Ctrl a Fn pravděpodobně po chvíli oceníte. Pokud máte ale jinou klávesnici doma a v práci, dokáže tato malá vychytávka poměrně dost otravovat.

Jak se k této věci stavíte vy? Upřednostňujete v levém spodním rohu Ctrl nebo Fn?

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky