IMG 20180626 184347-700x394

2x IdeaPad 320: Srovnání laciného a vybaveného modelu

11. 3. 2019 | 1

Dnes si povíme o mých zkušenostech s používáním IdeaPad 320. K zápůjčce jsem měl hned dva kousky v rozdílných konfiguracích. Vzhledem k tomu, že se mi délka testování nezáměrně protáhla nad obvyklé dva týdny, mám k nim co říci. Tuto recenzi uchopím jako určité srovnání mezi nejlacinějším a středně drahým notebookem jednoho typu, abych ukázal, jak moc záleží na výběru konfigurace.

Masovka pro všechny

Série IdeaPad 320 je dnes jednou z nejprodávanějších sérií notebooků vůbec. Je to typická vstupní řada, kterou má v nabídce každý výrobce a která tvoří základ jeho prodejů. Rozkaz, ten zněl jasně: nesmí být drahý za žádnou cenu. V závislosti na konfiguraci se dá proto pořídit už od pouhých 6.500 Kč až po ty lepší modely za 26.500 Kč. Až neuvěřitelně nízká cena za plnohodnotný nový laptop trochu děsí a až čtyřnásobný rozdíl v ceně napovídá, že stejný základ může ukrývat značně rozdílné železo. A právě otázka konfigurace je v tomto případě naprosto zásadní, jak ukážu, protože zatímco jedna třistadvacítka má lowcostový procesor AMD A4, druhá je vybavena o poznání lepším Intel Core i5.

IMG 20180626 183733

IdeaPad 320. Masový notebook

Hlavně ať je to hezký

Nejnižší až střední třída elektroniky – nejen počítačů, ale třeba i telefonů – má své výhody. Například si můžete vybírat z obvykle širší palety barev a vzhledů, protože se jich prodává hodně a protože se výrobci snaží nabídnout ve srovnatelném základu něco navíc. Díky tomu byla jedna z mých třistadvacítek stříbrná a druhá bleděmodrá. Dají se koupit ale i jiné odstíny jako třeba zářivě červená, růžová, světle šedá a další. Okolo tmavé chickletové klávesnice, tedy tam, kde se počítače dotýkáme rukama, je použit barevný plast, evokující hliník. Rámečky displeje jsou černé. Víko i „podvozek“ jsou plastové, i když plast je to poměrně slušivý. Vzhledově vypadá dobře. Konstrukce je celkově poměrně tenká a snaží se působit minimalisticky. Je to notebook, který vyloženě nenadchne, ale rozhodně ani neudělá ostudu, ať si ho vezmete do práce, do školy, nebo do kavárny. A to je ostatně jeho poslání: udělat službu ve škole, v kanceláři a na pracovní schůzce.

IMG 20180626 184347

Tolik elegance na jednom místě!

Na výkonu záleží

Tedy hlavně záleží na tom, co výkon dělá, tedy na procesoru, pamětech a discích. A tady je kámen úrazu. Zatímco stříbrnou třistadvacítku s ultrabookovým procesorem Intel i5-7200U, 8GB RAM si dovedu – po upgradu pevného disku na SSD – představit jako vlastní počítač docela dobře, druhý kousek, ten modrý, bych asi v případě donucení ho používat pravděpodobně brzy úmyslně a velice násilně poslal do křemíkového nebe. Chápu, že výrobci jsou tržními silami nuceni vyrábět laciné procesory, ale nechápu lidi, kteří si je koupí. Procesor AMD A4-9120 rozhodně není stavěný na to, aby utáhl cokoliv náročnějšího. Prosím, jestli si chcete koupit lacinou krabičku, kterou budete přehrávat video na projektoru, sledovat filmy, videa a pouštět hudbu, klidně si ho pořiďte. Pro představu čísla z benchmarkingů: i5 získala v PassMark testu 4632 bodů, zatímco A4 nedokázala dát víc než 1880! Rozdíl ve výkonu je tudíž 2,5 násobný a to je třeba říci, že ani lepší procesor od Intelu není kdovíjaký zázrak, ale standard minulé generace. Pokud uvažujete o počítači a jeho procesor nedá alespoň 3000 bodů, vyhněte se mu širokým obloukem, jinak se budete proklínat. Ten čas, který strávíte čekáním, vám už totiž nikdo nevrátí a vaší pracovní produktivitě vztek a bušení do zamrzlé klávesnice taky neprospěje.

Další věc je velikost RAM. V době nenažraných prohlížečů nedává smysl mít v počítači jen 4 GB. Vlastně ani 8 GB není žádný zázrak, i když to při velmi nenáročné práci obvykle stačí. Nicméně RAM můžete vždy rozšířit i podomácku, takže pokud potřebujete při nákupu ušetřit, je lepší koupit výkonnější procesor a RAM doplnit později, než šetřit na úkor procesoru.

Třetím významným aspektem výkonu je nepochybně disk. Z nějakého důvodu výrobci pořád raději dávají do svých notebooků 500 GB HDD než menší, ale nesrovnatelně výkonnější SSD. Mám za to, že tím důvodem je představa uživatele, že potřebuje hodně prostoru na fotky a videa. Jenže to nedává smysl. Už kvůli bezpečnosti je lepší mít svá data v cloudu a notebooku mít jen to, co pravidelně potřebujete. Pokud budete vybírat z třistadvacítek, rozhodně vezměte raději třeba jen 128 GB SSD.

IMG 20180626 183717

Hliník se neodstěhoval do Humpolce, ale na etry-level notebooky

Obrazovka

I když vybíráte počítač podle ceny, určitě plánujete, že se budete dívat na jeho obrazovku, že? Tedy, někdo to má možná jinak, ale tak nějak předpokládám, že občas na ni juknete. Ok, pokud si chcete jen ve škole zapsat poznámky nebo v práci vyplnit tabulku, postačí vám laciný panel. Pokud ale sem tam zkouknete seriál a trávíte nějaký čas surfováním na internetu, máte už jistě nějaké nároky. A takové nároky rozhodně ani jedna z testovaných třistadvacítek nenaplňuje. Jednak se jedná o lesklé displeje, což ale není tak zlé, pokud je nehodláte používat venku, kde je víc světla. Vadí spíše to, že mají malý světelný výkon, takže občas do nich budete mžourat. A co je vůbec špatně, to je rozlišení. Z nějakého důvodu Lenovo používá stále u některých konfigurací jen HD rozlišení. I můj laciný telefon za dva tisíce má stejné a to je šestkrát menší. Obraz je nepříjemně kostičkovatý a k delšímu koukání se nehodí. Ale pozor! I tady je vše věcí volby. Řada 320 samozřejmě lepší displeje nabízí a to i u levnějších modelů, vše je jen otázkou vaší volby.

Klávesnice, touchpad, kontrolky

Klávesnice má nízký zdvih a není příliš hlučná. Psát se na ní jistě dá docela dobře, i když na sepisování románu si pořiďte raději nějakou externí a pohodlnější. Chválím, že Lenovo pochopilo, že běžný uživatel nevyužije klávesy F1-F12 a proto vrchní řadě přiřadilo apriorně multimediální funkce, jako je ovládání zvuku, podsvětlení obrazovky a podobně, což je velice praktické. Stejně tak se mi líbí, že své místo našla numerická klávesnice, i když jsou její tlačítka trochu menší. Pro praktické využití se opět mohou velice hodit. Čemu úplně nefandím, to je rozdělené tlačítko šipek nahoru a dolů. Jasně, v téhle třídě se to dělává poměrně často, ale uživatelsky je to dost nepohodlné. Za překvapivé pak považuji, že veškerá tlačítka na notebooku jsou součástí klávesnice. Ano, úplně všechna, včetně toho vypínacího. Nejsem si jistý, jestli je to snahou dodržet co nejčistší vzhled nebo snahou stlačit výrobní cenu, ale úplně se mi to nelíbí. Když se poškodí klávesnice, počítač nepůjde zapnout.

Nad rámec standardní pětiřadé klávesnice zde nenajdeme nic výjimečného. Podsvětlení v této cenové kategorii hledat nemůžeme, i když je možné, že některé dražší modely ho nabízejí. Integrované LED kontrolky v sobě mají klávesy CapsLock, NumLock a vypínací čudlík. To je zase elegantní, ale v případě potřeby výměny klávesnice při poruše se to zbytečně o pár korun prodraží.

IMG 20180626 184209

Veškeré čudlíky na notebooku jsou součástí klávesnice.

Porty

Trendem poslední let je osekat portovou výbavu na minimum. Někteří výrobci si vystačí jen s jediným USB typu C. Naproti tomu třistadvacítky konektorem USB typu C vůbec nedisponují, což je rozhodně škoda a do budoucna může chybět. Na druhou stranu mají jiné užitečné porty, konkrétně 2 vysokorychlostní USB 3.0, LAN na pevný internet, napájecí konektor, HDMI na připojení externího monitoru, kombinovaný 3.5mm jack na analogová sluchátka s mikrofonem a konečně i slot na paměťovou SD kartu. To je ve své třídě dostatečné, i když osobně bych uvítal ještě jedno USB navíc.

V některých konfiguracích se nachází také DVD mechanika na pravé straně. Osobně mi to ale přijde dost bizarní. Upřímně ani nevím, kde bych dnes ta lesklá kolečka kupoval, kdybych dostal chuť je použít. Celá ta věc jen zbytečně zabírá místo, bez ní mohl být notebook tenčí a mít víc portů. Na druhou stranu pokud dostanete na hlídání vnoučata, můžete jim prakticky ukázat, jak se v devadesátých letech uchovávala data, což může být pro někoho milý bonus.

IMG 20180626 184000

Je co zapojovat. A pokud budete mít na hlídání děti, můžete jim prakticky vysvětlit, k čemu na přelomu tisíciletí sloužilo DVD

Mrkneme se na zadek

Mluvíme-li o zadcích, pak je třeba zmínit, že třistadvacítky na nich mají reproduktory. Jsou sice stereofonní, ale když je necháte huhlat v posteli do deky, notebook zní jako kdyby dostal roubík. Vtipné. Ale stejně byste takovou věc moc dělat raději neměli, protože třidstadvacítky mají na zadku i výfuk chlazení a na spodní straně nasávání, takže by se vám v peřinách poněkud uvařil. Pokud si s sebou berete počítač rádi na lože nebo třeba jen na koberec s vyšším chlupem, pořiďte si k němu ve vlastním zájmu nějakou podložku. Umístit otvory reproduktorů a chladiče na spodek je rozhodně elegantní, vaši potomci do nich budou cpát čokoládu s většími obtížemi než kdyby na ně drze civěli přímo z vrchu nebo z boku, ale samozřejmě to má své nevýhody.

Zatímco některé věci na zadku jsou, jiné chybí. Mluvím o baterii. Z IdeaPadu ji nevyndáte, je v něm napevno. Tenhle parádní výmysl, který nám z nějakého důvodu (design) migroval z telefonů i na počítače, je bohužel lavina, která se nedá zastavit. Jistě, baterie jsou dnes poměrně spolehlivé a vydrží, ale pokud patříte mezi ten typ lidí, co si s novým notebookem spojují šest a více let svého budoucího života, budete muset jednou řešit, jak tu starou a rychle se vybíjející baterku vyšťourat a nahradit novou. Myslete na to, jestli tento úkol chcete na své budoucí já delegovat.

Závěr

Mé vztahy s testovanými třistadvacítkami byly spektakulární. To si můžu dovolit tvrdit zejména z toho důvodu, že málokdo ví, co slovo spektakulární znamená. Ale především jsem se něco dozvěděl o levných počítačích a to je docela dobrá hodnota. Doporučuji, abyste nešetřili za každou cenu. Nezáleží jen na značce a modelu, ale především na tom, co je uvnitř. Abyste byli s koupí spokojení, potřebujete dvě věci: mít adekvátní finanční obnos a vědět, co se skrývá pod blyštivým šasi. Notebook dnes vydrží řadu let a proto je lepší si pár tisíc připlatit za kvalitní výbavu než ho potom brzy vyhazovat, protože se na něm nedá nic dělat. I mezi řadou 320 od Lenova jsou počítače, které můžete plnohodnotně používat. Nestojí však 6500Kč ale dvojnásobek a více.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky