yoga

Lenovo Yoga 730 (13) Recenze

18. 2. 2019 | 0

Lenovo Yoga 730 (13) vyšel již v roce 2018. Má tedy smysl zabývat se loňským železem a má tento notebook co nabídnout v roce 2019? Na tuto otázku se pokusím zodpovědět v následující recenzi tohoto stroje.

 Konfigurace

  • CPU: Intel core i7-8550U 4 jádra / 8 vláken 1,8-4,0 GHz (nabízí se také s: i5-8250U)
  • GPU: Intel UHD Graphics 620
  • RAM: 8 GB (v nabídce také s 4 nebo 16 GB)
  • Úložiště: 256 GB SSD SATA 6 Gb/s (v nabídce také 128 či 512 GB)
  • Displej: 13,3″ s rozlišením 1920 x 1080, lesklý dotykový (v nabídce také ve 4K)

Zpracování a design

Řada Yoga se postupem času stala z čistě 2v1 konvertibilních zařízení jakousi prémiovou značkou Lenovo. Yoga 730 vsadila na celokovové provedení s tenkými rámečky kolem displeje a malou tloušťku. Zařízení je opravdu malé. Velikostně bych jej přirovnal ke školnímu sešitu 460 (formát A4 a 60 listů). Toto jej předurčuje k životu cestovního společníka. Yoga se krásně vleze do téměř jakéhokoliv batohu nebo tašky. Nízký profil také přidává plusové body ve skladnosti.

Zmínil jsem tenké rámečky okolo displeje. Toto tvrzení je pravda ze 75 %. Horní rámeček společně s bočními je opravdu miniaturní a nadmíru elegantní. Pod displejem se ale objevuje poměrně rozměrný prostor, který tak trochu kazí jinak dobrý první dojem z tohoto zařízení. Při samotné práci nebo ve tmě si většího spodního rámečku většina lidí všímat nebude. Na druhou stranu tady tato „zbytečná“ plocha umožňuje pohodlné držení zařízení při používání v režimu tablet. Úplně bych tedy výskyt této plochy nezavrhoval.

 

 

U notebooku je velmi důležitá klávesnice a touchpad. Toho, kdo má zkušenost s notebooky Lenovo (řady IdeaPad, Lenovo či Yoga) v posledních pár letech, tak nečeká žádné překvapení. Klávesnice má nízký zdvih s docela jistým chodem. Ne každému vyhovuje uspořádání kláves (například šipky) a někomu může chybět numerický blok, ten ale málokdo čeká u takto malého zařízení. Jinak toho zde není moc co napsat. Uživatel má možnost tři nastavení podsvícení klávesnice: vypnuto, zapnuto s nízkou intenzitou nebo zapnuto s vysokou intenzitou. Automatická regulace podsvícení zde není. Touchpad je zde použit klasicky clickpadový. Na dotyk reaguje dobře. Při kliknutí se ozve slyšitelné cvaknutí , na které se dá ale zvyknout. Umístění a vzhled touchpadu hodnotím dobře. Svůj účel splní dobře.

 

 

K polohovadlům musím přidat také největší zbraň na tomto stroji. Je to dotykový displej. Mnou konkrétní testovaná konfigurace má rozlišení FullHD (1920 x 1080). Displej je tvořen maticí typu IPS s LED podsvícením o intenzitě 300 nitů. Se základnou notebooku je spojen pomocí typických Yoga pantů umožňující otočení o 360°. Displej drží ve zvolené pozici, nicméně při používání dotykové obrazovky se displej velmi jednoduše rozhoupe. Což je škoda. Displej ale podporuje multitouch a poskytuje kvalitní barevné podání. Panty jsou tedy pro používání notebooku jako notebook dostatečně pevné. V případě aktivnějšího používání dotykového displeje, by neuškodilo použití o něco tužších pantů s menší vůli.

Za zmínku určitě stojí chlazení. Spousta ultratenkých notebooků jde v dnešní době cestou pasivního chlazení bez jakýchkoliv výdechů. V tomto jde Yoga 730 proti proudu. O chlazení zařízení se stará dvojice ventilátorů s výdechy dozadu za počítač. Toto řešení má hned několik výhod. Osobně vidím veliké plus v tom, že teplý vzduch je směrován dozadu, za počítač a při použití myši nedochází k nepříjemnému přívalu tepla na ruku s myší. S tím souvisí také zvuková stránka věci. Vzduch se šíří dozadu za počítač a tím se, sice nepatrně, ale přeci jen snižuje úroveň hluku zatížených větráků. Aktivní chlazení je příjemná věc, nicméně Yoga zvládá základní úkony bez jeho potřeby a ventilátory se zapínají pouze sporadicky. Když je ale potřeba, tak se chlazení aktivuje a zabraňuje tak přehřívání. Co se týče tepelného komfortu při zátěži, tak musím Yogu opět vesměs pochválit. Běžná práce (Word, Internet, videa, filmy,…) zvládá Yoga s doslova chladnou hlavou. Když došlo na střih videa (Sony Vegas 15Pro), tak se notebook zahříval v části pod displejem. Klávesnice a spodní část však zůstávaly i po dvou hodinách střihu nezahřáté. Celá plocha počítače včetně klávesnice se však zahřála při 15 minut dlouhém BurnInTestu. Po dokončení nadměrné zátěže se dokáže notebook pravděpodobně také díky kovové konstrukci velmi rychle zchladit a během několika minut se dokonce vypínají ventilátory.

 

Výkon

Pod kapotou se skrývá procesor od firmy Intel. Jedná se o Intel i7 osmé generace. Konkrétně je to model i7-8565U. Jeho čtyři fyzická jádra pracují s 8MB cache. Procesoru sekunduje 8 GB RAM. O grafické úlohy se stará integrovaný grafický čip Intel UHD 620.

Testovaná konfigurace má SSD disk o kapacitě 256 GB. Starty počítače jsou tedy velmi rychlé. Z režimu spánku dokáže notebook naběhnout během 3 vteřin. Z vypnutého stavu se bavíme o zhruba 10 vteřin.

Počítač se v základní konfiguraci prodává s procesory i5 a nejnižší konfigurace začíná s velmi malou pamětí RAM o kapacitě 4 GB. Nejvyšší konfigurace obsahuje procesor i7 od Intelu, 16 GB RAM, opět grafiku od Intelu (Intel UHD 620) a SSD disk s 1 TB kapacitou. Displej je na výběr ze dvou variant. Buď FullHD (1920 x 1080) nebo 4K (3860 x 2160).

Přikládám výsledky různých benchmarků (CPU-Z, GPU-Z, 3D Mark, Passmark) a grafy teplot při renderování FullHD videa a takzvaném burn in testu.

Displej a baterie

Displej je, jak jsem se již zmínil, dotykový. Podporuje multitouch a kvůli jeho dotykové ploše je jeho povrchová úprava lesklá. Jeho rozlišení je 1920 x 1080 pixelů, což je na 13,3 palcovou úhlopříčku dostačující. Komu by to přišlo málo, může sáhnout po 4K displeji ve vyšší konfiguraci. Co se týče uživatelského dojmu, tak tady opět nemám moc co vytknout. Barevné podání je přirozené, pozorovací úhly více než dostatečné, úroveň jasu poskytuje možnost pro silné slunce i noční práci. Jediné, co mi kazí dojem z displeje je to, že jsem měl možnost si vyzkoušet větší variantu Yogy, s 4K displejem. Rozdíl tam jde poznat, nicméně tady se jedná o malé, 13 palcové zařízení. FullHD displej je příjemný a má taky určitě pozitivní dopad na výdrž baterie.

Baterie, přesněji její dlouhá výdrž, je jeden z hlavních důvodů, proč si spousta lidí oblíbila tenká a lehká zařízení. Yoga v mnou testované konfiguraci disponuje výdrží na baterii mezi 4 a 10 hodinami. Při náročné práci (Sony Vegas 15 Pro) nebo hraní her (FrostPunk, World of Tanks) klesala procenta doslova před očima a notebook tak byl již po 4 hodinách zralý na připojení k nabíječce. Při trochu šetrnější a docela běžné činnosti (Internet, YouTube, Facebook, mail, Word,…) oscilovala výdrž okolo 7 hodin čistého času. Při extrémním snažení se (spořič baterie, snížený jas, vypnuté podsvícení klávesnice) jsem se dostal při psaní ve Wordu a chatování na internetu na nějakých 9 hodin výdrže před umřením baterie. Průměrný film (rozlišení FullHD, délka 2 hodiny, formát mkv, jas obrazovky 40%) ukousl 20-30% baterie.

Konektivita

USB 3.0 
USB – C
3,5 mm audio-jack

Dnešní trend udává jasný směr. Méně konektorů a když už nějaké, tak USB-C. Yoga 730 (13) je v tomto takový trochu hybrid. Na celém přístroji najdete celkem 4 zdířky: 2x USB-C (s podporou Thunderbolt 3), jeden 3,5mm stereo audio jack a jednou USB 3.0. Osobně mě potěšila přítomnost klasického USB 3.0 USB. Vývoj zastavit nelze, nicméně většina domácího vybavení počítá s klasickým USB a USB-C se teprve prokousává do nabíječek telefonů. Absence klasického USB by tedy znamenala potřebu obměnit spoustu zařízení okolo počítače (flashdisky, bezdrátové myši, USB huby, zvukové karty, kabely k telefonu,…), nebo alespoň pořízení redukcí. Myšlenka toho, že všechno pojede přes USB-C je hezká a za několik let, proč ne. Nicméně aktuálně není přítomnost USB 3.0 žádným přežitkem ale docela logickým krokem.

Nabíjení je možné přes oba dva USB-C porty. Sluchátka se připojí do kombinovaného 3,5mm jacku, který klasicky podporuje i sluchátka s mikrofonem.

Bohužel zde nenajdeme HDMI a pro připojení většiny monitorů či televizí je potřeba redukce. Někomu také může chybět slot na SD kartu či ethernetový konektor.

Další poznatky k zařízení

Wi-Fi

Bohužel některé kusy Yogy 730 trpí problémovou Wi-Fi. Problémy se projeví tím, že na počítači najednou přestanou fungovat bezdrátové připojení, i když notebook tvrdohlavě hlásí připojení bez problému. Pomoc zde je vypnutí a zapnutí Wi-Fi připojení. Co se týče mé zkušenosti, tak je následující. U tohoto konkrétního testovaného kusu se problémy vyskytovaly velmi aktivně první 3 dny, kdy jsem musel Wi-Fi restartovat klidně i 8x. Po týdnu problémy vymizely a poslední dny už Wi-Fi funguje tak, jak má.

Před několika měsíci jsem měl na testování půjčenou větší verzi toho notebooku Yoga 730 (15) a tam jsem na tyto problémy nenarazil vůbec, lze se tak domnívat, že problém řeší novější ovladače.

Co se ale týče jejího dosahu, tak se řadí mezi průměr, možná dokonce lehce podprůměrný. Minimální s historickým ThinkPadem E520 a telefonem VIBE P1 PRO prohrál.

Zvuk

Yoga se se vším co má staví do role cestovatele. Proto spíše než připojení k externímu monitoru a domácí audio sestavě spoléhá na své vlastní komponenty. Displej jsem již chválil v jedné z předchozích kapitol. Nyní je na řadě zvuk.

Ten mají na starosti stereo reproduktory od firmy JBL. Jedná se o 2,5W reproduktory s technologií Dolby Atmos. Jejich umístění je pro Yogu typicky na přední spodní hraně základny. Toto řešení má dva úhly pohledu. Jeden je nevýhoda při sledování filmu v posteli nebo při notebooku na kolenou. Může totiž dojít k zakrytí obou reproduktorů. A druhý pohled je lepší zvuk a jeho šíření při položení notebooku na stůl. Při položení na stole je zvuk mnohem lepší.

Fyzika má nějaké zákonitosti a proto z malého prostoru, který mají k dispozici notebookové reproduktory, nedostaneme nějaký super úžasný zvuk. Nicméně tady je to na dobré cestě a audiofilovi nebudou krvácet uši. Jinými slovy, opravdu se to dá poslouchat. Podařilo se totiž docílit takové kvality zvuku, že reprodukované spektrum je dostatečně bohaté a dokonce se zde vyskytuje něco jako náznak nižších frekvencí, ale také nevzniká nepříjemná deformace zvuku při vyšších hlasitostech (nastává až při téměř maximální úrovní hlasitosti).

Zvuková stránka je tedy povedená.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky