ThinkPad X1 Yoga

ThinkPad X1 Yoga 3. generace (recenze)

16. 8. 2018 | 0

ThinkPad X1 Yoga je konvertibilní provedení špičkového notebooku X1 Carbon. Ke všem jeho vlastnostem přidává Yoga ještě dotykovou obrazovku a možnost využívat ji jako tablet. V tomto článku se na toto zařízení podívám trochu podrobněji z praktického hlediska.

Pro začátek shrnu technické parametry testované konfigurace:

  • Procesor: Intel Core i5-8250
  • Grafická karta: Intel UHD 620
  • Paměť RAM: 8 GB
  • Úložiště: 265GB SSD M.2 SSD / SATA 6.0Gb/s
  • Displej: 14 palců, 1920 x 1080, LED, kontrast 700:1, 270 nitů
  • Hmotnost: 1,4 kg

Klávesnice a touchpad

Začnu typickým znakem notebooků ThinkPad – výbornými ovládacími prvky. Léty prověřená klávesnice (po nějaké době opět s původní mechanikou a zpracováním), přesný touchpad a legendární TrackPoint. Klávesnici nelze nic moc vytknout. Píše se na ní skvěle, povrch je příjemný, pohyb kláves jistý a zdvih příjemně nastavený. Potěšilo mě kvalitní podsvícení. Automatická regulace jasu si poradila víceméně vždy tak, že jsem nemusel podsvícení nikdy nějak regulovat. Příjemný fakt, je také to, že podsvícení neprosvítá zbytečně okolo kláves, ale svítí téměř úplně pouze vrchní částí kláves. Práce je tak zase o něco příjemnější.

Menší anomálie zde ale přece jenom je. Jedná se o způsob, jak se notebook chrání před poškozením klávesnice v jiných režimech, než je notebook. Klávesnice se po otočení displeje o více než 180° nebo při zavření víka zasune do těla notebooku. V režimu tablet tak nehrozí zmáčknutí kláves a při zavřeném víku se nepoškodí displej. Toto řešení s sebou ale přináší i určité úskalí. Samotné zasouvání klávesnice je totiž doprovázeno zvukovým projevem. Není to nic hlasitého, ale trochu to kazí jinak velmi luxusní dojem.

K touchpadu a trackpointu je tu napsáno už mnoho řádků. Proto jenom zmíním, že si tato polohovadla drží svoji kvalitu a práce s nimi je příjemná a praktická.

Displej a webkamera

Notebook disponuje 14″ FHD displejem s technologii IPS. Pozorovací úhly jsou stejně jako barevné podání velmi dobré. Jeho lesklá povrchová úprava ale trochu degraduje pozorovatelnost na přímém slunci kvůli velmi častým odrazům světla. V domácím prostředí to zase až tak nevadí, když se člověk ale o něco víc pohybuje, tak mi někdy odrazy dokázaly znepříjemnit práci. Nutno podotknout, že vyšší konfigurace osazují notebook lepším LCD panelem. Nejlepší možná varianta nabízí až  HDR WQHD (2560×1440) s Dolby Vision a 500 nity.

Nad displejem je už tradičně umístěna webkamera. Ta přináší základní rozlišení (720p) a kvalitu dostačující pro videohovory. Nebylo by zde nic moc zajímavého, nebýt nezvyklého, posuvného kousku plastu. X1 Yoga je první notebook, u kterého jsem se osobně potkal s novinkou ThinkShutter. Jedná se o praktickou záslepku webkamery, která má velmi snadné a účinné řešení proti špehování soukromí. Více zde:

 

 

Výkon

Mnou testovaný kousek je osazen nejnižší možnou konfigurací. To znamená i5 – 8250U8GB RAM UHD620. Tyto hodnoty nejsou nic, co by člověka moc oslnilo. Při práci to ale kupodivu zase až tak nešlo poznat. Multitasking, kancelářská práce nebo práce s větším množstvím souborů najednou nebyl pro X1 žádný problém. Problémy přišly při zvýšení náročnosti a grafických nároků na chod (viz výsledek v 3DMarku). Na běžnou práci s internetem a středně náročnými programy stačí procesor i paměť bez větších problémů. Se základními grafickými úlohami si integrovaná grafika poradit umí, na nějaké náročné grafické projekty to ale nejspíš nebude to pravé ořechové.

Větší problém než ve zmíněných komponentech vidím v použitém úložišti. Spíše tedy v jeho velikosti. Notebook dostal poměrně směšných 128GB na veškerá data. Po odečtení nepřesnosti udávaného objemu a instalaci Windows 10 zůstane uživateli okolo 100GB místa.

Úložiště

Jak jsem již zmínil, tento konkrétní kousek disponuje poměrně malým 128GB diskem. V praxi to znamená zmiňovaných necelých 100GB místa pro uživatelská data.

SSD technologie (konkrétně M.2 SSD / SATA 6.0Gb/s) je super a i díky ní nabíhá notebook v podstatě s otevřením víka. V případě malého pracovního vytížení také nepřichází žádný zvuk od rotujícího hard-disku (protože není přítomen) a ani od větráčku chlazení (protože není potřeba, aby běžel – pasivní chlazení to zvládá), a práce je tak zase o kus příjemnější.

Skutečnost ale je, že velikost je (v základní konfiguraci) opravdu žalostně malá. Je pravda, že se X1 Yoga hodí jako společník na cesty a ne jako domácí hlavní pracovní stanice. Stejně si ale myslím, že by velikost disku měla začínat aspoň na 256GB.

Konektivita

Pro konektory nejsou moderní trendy aktuálně nějak dvakrát příznivé. Výrobci omezují a zmenšují konektorovou výbavu na minimum a notebooky tak přicházejí o svou multifunkčnost. Jak moc se tento trend dotkl poslední generace Yogy X1?

X1 Yoga nabízí 2x moderní USB-C (z toho jeden pro své vlastní nabíjení), 2x USB3.0, HDMI, 3,5mm audio-jack, konektor pro připojení redukce na ethernet a zdířku pro mechanické zamknutí počítače.

V dnešní době mi to připadá jako průměrný výsledek. K notebooku je možné i při nabíjení připojit něco do volného „céčkového“ USB portu (jeden je využít k nabíjení) a zároveň má notebook stále zachované dva klasické USB porty a je zde i příležitost připojit monitor nebo projektor přes HDMI. Osobně bych ale ještě jeden klasický USB konektor určitě uvítal. Přece jenom je to jakýsi standardizovaný konektor používaný drtivou většinou příslušenství.

V těle notebooku je také uloženo dotykové pero s tématickým jménem ThinkPen (vytvořeno bylo však firmou Wacom). Pero obsahuje dvě programovatelná tlačítka (od základu nastavená jako pravé a levé tlačítko myši). Dobíjení vestavěné baterie je vyřešeno přímo při zasunutí do těla počítače pomocí dvou viditelných pinů přímo na peru. Pero je lehké a příjemné na práci. Podporuje až 2048 úrovní tlaku, a tak poskytuje pro kreativní jedince příjemnou vychytávku. Osobně jsem ho ale použil pouze dvakrát jen proto, abych ho zkusil. Dotykovou obrazovku jsem využil spíš pomocí prstů.

Ubírání konektorů přivedlo konec starých konektorů VGA. Tento krok byl pouze otázkou času. Moderní monitory často tento historický konektor ani nemají a navíc se dospělo až na jeho technologické hranice. Člověk se ale čas od času do situace, kdy je potřeba připojit například dataprojektor, prostě dostane, a tak se hodí mít nějakou zálohu. Lenovo přibalilo do balení redukci na VGA, kterou můžeme připojit do konektoru USB-C.

Jako další oběť odebírání konektorů, padl i konektor na internetový standard – ethernet. Tento krok pro mě také nebyl přímo překvapením. Ethernet je přímo ohrožen i kvůli neustálému zužování zařízení – formát ethernetu je poměrně náročný na tloušťku zařízení, a tak má mnoho zařízení částečně vyklápěcí konektor. Dnes recenzovaná X1 Yoga patří do generace zařízení, které o něj přišly úplně. V tomto případě přispěchalo Lenovo s podobným řešením jako u VGA. Plnohodnotný konektor dostanete v balení v podobě redukce do speciální zdířky na zařízení. Ethernet je tedy nahrazen proprietárním konektorem, do kterého se dá jednoduše připojit dodaná redukce na ethernet klasické velikosti.

Výdrž baterie

Výdrž patří v dnešní době k těm nejpodstatnějším parametrům, a 5hodinová výdrž už v dnešní době nikoho nějak neoslní. X1 Yoga patří navíc k cestovním a přenosným zařízením. V této disciplíně ThinkPad X1 Yoga zabodoval. Výdrž nad 10 hodin při běžné práci (internet, word,…) je docela působivá. Ještě o něco víc, když si uvědomíme to, o jak lehké se jedná zařízení. Nemůžu moc posoudit, jak se bude chovat nejvyšší konfigurace s nejsilnějším procesorem Intel i7 při plné zátěži. Konkrétní testovaná konfigurace ale poskytuje základní pracovní výkon a výdrž tak opravdu není problém.

Konvertibilita

Notebook se honosí konvertibilitou a dotykovou obrazovkou. Díky nízké hmotnosti, není problém opravdu využít tuto variantu a používat notebook jako přerostlý 14″ tablet. Jak jsem psal výše, notebook při otočení displeje mechanicky zatáhne klávesnici, a nehrozí tak psání nebo náhodné používání při držení. X1 Yoga plní roli jako zařízení 2v1 velmi zodpovědně a dobře. Je to kvalitní a praktický notebook nabízející dostatek výkonu na pracovní úkony a zároveň přidává jako bonus dotykovou obrazovku a dostatečně pevné panty na to, aby poskytl dotykovou alternativu ovládání jako u tabletu.

Notebook nabízí dva konvertibilní režimy: stan a tablet. Stan je vhodný na sledování filmů, videí nebo jiného multimediálního obsahu. Režim tablet nemusím asi široce popisovat. Nízká hmotnost a tenké provedení zajišťuje příjemné používání i v těchto režimech. Využití těchto režimů si určitě své uživatele najde. Konec konců, toto je hlavní rozdíl mezi provedením X1 (Yoga a Carbon).

Tím se dostávám k reproduktorům. Ty nabízejí průměrnou notebookovou kvalitu. Absence nižších frekvencí a průměrné středy jsou standardním problémem u všech přenosných zařízení. X1 Yoga není výjimkou.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky