Moto-Z3-Play-foto-27

Motorola Moto Z3 Play: návrat žiletky (recenze)

31. 7. 2018 | 0

Oblíbená řada Moto Z Play se dočkala třetí generace v podobě zařízení Motorola Moto Z3 Play. Pyšní se velkým displejem, zády ze skla, slušnými fotoaparáty a velkou baterií, kterou je možné rozšířit o další. Obstojí tento telefon mezi konkurenční smetánkou?

Parametry

  • Displej: 6,“ Super AMOLED s poměrem stran 18:9 a rozlišením FullHD (2160 x 1080 pixelů), přibližně 401 pixelů na palec, Gorilla Glass 3, 2D zakřivení
  • Procesor: osmijádrový Qualcomm Snapdragon 636 o taktu 1,8GHz
  • GPU: Adreno 509
  • Paměť: 4 GB RAM, 64 GB vnitřní úložiště s možností rozšíření paměťovými kartami až o 2TB (hybridní slot)
  • Fotoaparát: Zadní 12 (f1/7) + 5 MPx s duálním bleskem, ZSL, PDAF, přední 8 MPx
  • Baterie: 3 000 mAh, nevyměnitelná, s podporou rychlonabíjení
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n 2,4 GHz + 5 GHz, Bluetooth 5, LTE, GPS, A-GPS, Glonass, Beidoum, Dual SIM, NFC
  • Operační systém: Čistý Android 8.1 s vylepšeními Moto
  • Rozměry: 76,5 x 156,5 x 6,75 mm
  • Hmotnost: 156 g

Obsah balení

Balení telefonu obsahuje vše podstatné s několika bonusy navíc. Je zde samotný telefon, nabíječka TurboCharge, USB-C kabel, USB-C redukce na 3,5mm jack spolu s gumovým držáčkem, pár příruček, špendlík pro otevření slotu pro SIM/SD a hlavně – Moto Mod Incipio Power Pack s kapacitou 2200mAh. A cekem vtipně se zde objevují také sluchátka s 3,5mm jack konektorem. Uvítal bych spíše sluchátka s USB-C, abych nemusel nosit redukci (tu jsem mimochodem po prvním dni testování ztratil).

V současné době má na prodej telefonu exkluzivitu Alza, která občas k telefonům přidává i JBL SoundBoost. Nicméně jejich nabídka se hodinu od hodiny mění, někdy další moto mod k dispozici je a jindy zase ne. Takže pokud na nákup nespěcháte, na repráček zdarma si počkejte.

Design a konstrukce

Nová Moto Z3 Play dává svým vzhledem jasně najevo, že se nejedná o žádný tuctový smartphone. Přední i zadní část telefonu tvoří tvrzení sklo Gorilla Glass 3, rámečky jsou vyrobeny z leštěného hliníku. Vše (kromě přední strany) je stylizováno do tmavě modré barvy (pro ženy – tmavá indigová), jiné barvy bohužel zatím nejsou k dispozici. Tmavě modrá barva je celkem nepraktická, protože k ní nesedí skoro žádný zadní kryt style shell.

Moto-Z3-Play-foto-27

Zadní část je tedy tvořena sklem, a tak v ni nenajdeme prohlubeň dimple (s tou jsme se nicméně museli rozloučit už u první generace Moto Z Play). Na středu se nachází vystouplá čočka fotoaparátu, která v sobě skrývá dva snímače. Na spodní straně jsou pak mechanické konektory pro připojení doplňků Moto Mods. Vzhledem ke konstrukci zad ze skla je potřeba se smířit s neustálým otíráním, protože otisky prstů jsou zde viditelné na kilometry daleko.

Na vrchní straně telefonu je slot pro SIM a microSD karty. Slot je hybridní, je tedy možné mít v telefonu 2 SIM, nebo 2 SIM a jednu paměťovou kartu. Opačná spodní strana pak skrývá USB-C konektor pro připojení nabíječky a sluchátek. Standardní 3,5mm jack konektor zde chybí – pokrok nezastavíš. V balení telefonu se nachází redukce z USB-C na 3,5mm jack, takže alespoň možnost pro připojený starých sluchátek zde je.

Levá strana poněkud nestandardně obsahuje tlačítko pro vypnutí a zapnutí displeje. Troufnu si říci, že toto umístění je celkem nešťastné. Ne proto, že bylo hůře dosažitelné. Problém nastává, pokud vlastníte třeba Moto Mod JBL Soundboost, na jehož zadní straně je stojánek. Telefon se pokládá na podložku stranou, kde je tlačítko. Jelikož je telefon těžší, občas dojde k jeho zmáčknutí a telefon se restartuje. Klidně v půlce oblíbeného songu, což vás donutí levý vrchní roh něčím podložit.

Na pravé straně pak najdeme dvě oddělená tlačítka pro úpravu hlasitosti a také (opět nestandardně) čtečku otisků prstů. Na tu není místo pod displejem, a tak je na boční straně. V minulosti zde byly dva tábory, jeden se pral za čtečku na čelní straně telefonu a druhý vzadu. S příchodem Moto Z3 Play přibývá další tábor, který podle mého názoru oba předchozí sjednotí – čtečka na boční straně je neuvěřitelně pohodlná a návyková.

Přední strana obsahuje kromě duálních mikrofonů na spodní straně také selfie kameru a reproduktor. V pozadí lze spatřit také některé senzory, nicméně chybí zde selfie fotoaparát, což může být pro některé fotomaniaky problém. Jak je u zařízení Motorola zvykem, není zde ani notifikační dioda, kterou zastoupila funkce Moto displej.

Displej

Displejem telefonu Moto Z3 Play panel s úhlopříčkou 6″. Nenechte se tímto údajem zaskočit, displej nemá standardní poměr stran 16:9, nýbrž 18:9 (nebo pro rýpaly 2:1). Díky tomu je displej velký zhruba jako 5,5“ zařízení s běžným poměrem stran 16:9.

Do vínku dostal displej rozlišení FullHD (kvůli atypické úhlopříčce je rozlišení 2160 x 1080 pixelů). Samotný panel je vyroben technologií Super AMOLED, která poskytuje věrnější barvy, větší jas a kontrast, lepší podání černé a zároveň menší spotřebu, než hojně používané IPS displeje.

Displej chrání ochranné sklo Gorilla Glass 3, které je po hranách zaoblené (jedná se o 2D sklo), takže se na displeji lépe posouvají prsty po hranách. Díky 2D zakřivení se však připravte, že si na tento telefon nezakoupíte ochranné sklo, které by zakrylo celou čelní stranu telefonu.

Telefon má velmi dobrou čitelnost i na přímém poledním letním slunci a hladina minimálního jasu je tak malá, že se telefon snadno používá i v noci. Navíc je možné zapnout noční filtr, který odfiltruje modré světlo, které blokuje výrobu melatoninu, takže se vám bude v noci lépe spát.

Zvuk

Už bylo nastíněno, že reproduktor se nachází ve přední straně. Nebyla to chyba, v telefonu je jen jeden reproduktor. Ten slouží zároveň pro hovory, ale i pro reprodukci zvuku. S tímto řešením se nesetkáváme poprvé, ale až zde mi přijde, že je toto řešení dopracováno k dokonalosti. Zvuk může být relativně dost hlasitý a zároveň čistý, s náznaky basů a bez zkreslení. Na nějakou hlasitější reprodukci zvuku to není, maximální hlasitost by mohla být větší.

Hardware a výkon

Srdcem nového Moto Z3 Play je SoC čip Qualcomm Snapdragon 636. Jedná se o relativně nový čip, který se řadí spíše do vyšší střední třídy. Nabízí osm jader Qualcomm Kryo 260 s maximálním taktem 1,8GHz. Procesoru pak sekunduje grafický čip Adreno 509, který se stará o vykreslení i té náročnější grafiky. SoC se příliš nezahřívá ani při náročnějších hrách, nebo náročnějších aplikacích a tak si myslím, že investice do vyšší řady je již celkem zbytečná. V telefonu se nachází také dostatečně velkých 4GB RAM a opomenout nesmíme ani 64GB interní paměť (dle některých zpráv by se měla objevit i levnější verze se 3GB RAM a 32GB úložištěm). S touto výbavou má však telefon výkonu na rozdávání. Ve screenshotech jsou výsledky benchmarků AnTuTu, 3DMark a Geekbench 4, které toto tvrzení potvrzují.

Fotoaparát

Zadní fotoaparát

Z fotoaparátu jsem byl při psaní prvního pohledu spokojen. A říkám to rád – jsem s ním spokojen doposud. Barvy jsou živé a věrné. Občas pozlobí vyvážení bílé, což není věc, kterou by nedokázal opravit leckterý editor. Snímač má rozlišení 12 Mpx a světelnost f/1.7 s velikostí pixelu 1,4 um. Vedle hlavní čočky se také nachází menší 5 Mpx snímač, který je zde pro potřeby měření hloubky ostrosti.

Při focení se slabším osvětlením má fotoaparát tendenci na fotografiích ještě snížit jas, takže je potřeba jej korigovat na boční stupnici. Naprosto perfektně pak fotí telefon se zapnutým režimem HDR. Zůstává zde přirozenost barev, HDR není zase tak intenzivní a spíše tedy supluje funkci D-Lighting (známá ze zrcadlovek). Velkým mínusem je však absence jakékoliv stabilizace, která telefonu především při horších světelných podmínkách prostě chybí.

Telefon je vybaven mnoha zajímavými režimy. Mimo plně manuální režim (kde mimochodem není možné nastavit menší čas než 1/3 sekundy) je zde i režim „Portrét“, který detekuje obličej a dokáže rozmazat pozadí fotografie a docílit tak slabého bokehu. Další režim „Výřez“ dokáže vyfotit předmět a ořezat z něj pozadí. To je možné později dosadit vlastní. Režim „Přímá barva“ umožňuje zvolení barvy, která bude aktivní a ostatní budou převedeny do stupňů šedé. Režim „Panorama“ nejspíše není potřeba představovat, stejně jako „Skenování textu“ a „Filtry obličeje“. O dost zajímavější je režim „Cinemagraf“, který pořídí více snímků a následně je možné si zvolit část, která se bude hýbat a která nikoliv. Jedná se o zajímavý režim, se kterým si užijete hromadu zábavy.

IMG 20180729 185334802

Panorama

Zadní fotoaparát má také více režimů videa, jako je pomalý pohyb, časosběr, filtry obličeje, nebo je možné přímo z aplikace fotoaparátu streamovat záběry na youtube.

Další zajímavostí je integrovaná aplikace Google Lens, která dokáže rozpoznat takřka vše, na co fotoaparátem zamíříte. Funkci jsem testoval na květinách, houbách a vždy se trefila. Aplikace není stoprocentní, neumí třeba naše dopravní značky, ale to se určitě časem zlepší.

Telefon dokáže také nahrávat video ve 30 snímcích za sekundu při rozlišení 4K, nebo při nastavení FullHD při 60 snímcích.

Selfie fotoaparát

Přední fotoaparát disponuje snímačem s rozlišením 8 Mpx a světelností f/2.0. Bohužel kvůli absenci selfie LED blesku narazíte snadno na limity fotoaparátu, nicméně prostředí fotoaparátu nabízí možnost softwarového blesku (na displeji blikne bílá barva na maximální jas), takže si i v naprosté tmě dokážete udělat selfie, kde budete vidět. Snímač má široký 84° úhel záběru, takže dokáže zabrat takřka vše, co se před displejem objeví. Fotografie ze selfie fotoaparátu mě svou kvalitou příjemně překvapily, jsou věrné a snímky jsou ostré. I za slabého osvětlení a bez použití softwarového blesku.

Operační systém

Telefony Motorola vždy měly čistý operační systém, což je případ i tohoto modelu. Operační systém Google Android je zde ve verzi 8.1 a aktuálně (bohužel) s dubnovou verzí zabezpečení. Mimo pár aplikací Google a aplikací pro funkce Moto a Moto Mods se zde nenachází žádná další zbytečnost. Reakce systému jsou plynulé a okamžité. Na nic není potřeba čekat a žádná aplikace nepadá – tak by to mělo být.

Vylepšení Moto

Nový Moto Z3 Play obsahuje čistý systém Android, který však disponuje některými funkcemi, které jsou pro telefon typické. Jedná se o různá vylepšení Moto. K dispozici jsou Povely Moto a Displej Moto. Třetí položka – Hlas Moto není v češtině bohužel k dispozici.

Moto displej skrývá nastavení pro noční zobrazení (redukce modrého světla), chytrou obrazovku, která pozná kdy se na telefon díváte a dle toho displej rozsvítí, a samotný Displej moto, který slouží jako náhrada za notifikační diodu. Stačí nad telefonem pohnout rukou, nebo jej vytáhnout z kapsy a na malé obrazovce se objeví notifikace. Pokud si však zapnete rozpoznávání obličejem, telefon se vám po chvilce odemkne, a tak si této funkce moc neužijete.

Povely Moto obsahují nastavení gest pro snadný screenshot přiložením tří prstů, editor snímků obrazovky (po vytvoření snímku obrazovky se otevře editor), dvojité zatřesení pro spuštění svítilny, otevření fotoaparátu po rychlém otočení telefonem, gesta pro zmenšení obrazovky a dále. Nejužitečnější funkcí je navigace jedním tlačítkem. Ta skryje tři tlačítka pod displejem do jednoho tenkého proužku. Pro krok zpět stačí proužkem posunout doleva, pro zobrazení spuštěných aplikací pak doprava. Díky tomu se na displej vleze více dat.

Moto Mods

I třetí generace telefonů Moto řady Z podporuje doplňky Moto Mods, které se připínají na zadní část telefonu za pomocí silných magnetů. Těchto doplňků je nepřeberné množství, některé slouží jen jako kryt,  jiné z telefonu udělají projektor, tiskárnu fotografií, stereo reproduktor na cesty, přidají podporu bezdrátového nabíjení a existuje už i fyzická klávesnice.

K nákupu standardně dostanete Moto Mod Incipio Power pack, Alza v současné době přidává k telefonu také JBL SoundBoost. Sám doporučuji zakoupení doplňku Moto Style Shell, který je jen ochranou zad. Z části ochrání čočku fotoaparátu, ale hlavně si s ním můžete telefon přizpůsobit.Moto-Z3-Play-foto-5

Zabezpečení

Dnes již standardní čtečka otisků prstů se posunula na nestandardní umístění doprava. To vede k lepší použitelnosti telefonu, protože už není potřeba otáčet telefon, když leží na stole a stejně tak není potřeba vyťukávat PIN, když je telefon v držáku v autě. Čtečka na boční straně je neuvěřitelně pohodlná a návyková. Až se divím, že tohle nenapadlo nikoho dříve.

Telefon také podporuje odemykání obličejem, které je pravděpodobně řešeno pouze za použití fotoaparátu. Rozpoznávání je rychlé a přesné, nepovedlo se mi jej obalamutit fotografií, ani videem na počítači s mým obličejem. Odemčení obličejem je pohodlnější než otiskem prstu při použití Moto Displej, protože se stačí pouze na telefon podívat a on se sám odemkne.

Baterie

Baterie (samozřejmě nevyměnitelná) má kapacitu 3 000mAh, což je úctyhodná kapacita na to, jak malou má telefon tloušťku. Baterii je možné snadno rozšířit přídavným Moto modem, který byl v balení, o dalších 2200mAh, takže rázem je zde zařízení s obří baterií.

Výdrž mě velice překvapila. S nasazenou baterií a při přehrávání HD videa skrze YouTube jsem se dostal na SoT (neboli dobu zapnutí displeje, pozn. redakce) zhruba 13 hodin. Bez přídavné baterie se výdrž pohybovala kolem 9 hodin, při náročnější hře pak 6 hodin a při běžném používání baterie vydržela od rána do večera, kdy jsem telefon dával nabíjet s 20 % kapacity. A při méně intenzivním používání (bez přídavné baterie; pouze zprávy, focení, zapnutá data, občas využívaný Messenger) jsem telefon nenabíjel celý víkend. S výdrží jsem naprosto spokojen.

Díky rychlému nabíjení je během půl hodiny telefon nabit na 50 %, po další půl hodině má 80 % energie a přibližně po hodině a čtvrt byl telefon dobit do plna.

Konektivita

Z3 Play podporuje LTE na všech u nás používaných frekvencích. Signál byl vždy dostatečně silný, nesetkal jsem se s okamžikem, kdy by jej měl telefon málo. Naopak, i v místech kde jsem zvyklý se svým smartphonem startovat externí LTE modem a umisťovat jej skoro až na nejvyšší strom v okolí, jsem měl aktuálně polovinu signálu.

Samozřejmostí je podpora Wi-Fi standardů Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, které pokrývají 2,4GHz i 5GHz pásmo. Jedinou výtku nemám ani k GPS, jejíž fixace byla okamžitá a NFC. Skvělá je také podpora nejnovějšího Bluetooth 5.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky