IMG 20180411 090053

Lenovo Legion Y920 – plná recenze

21. 5. 2018 | 0

Na dva týdny jsem vyměnil svůj podomácku skládaný desktop za highendový Lenovo Legion Y920. Rozdíl mezi počítačem stavěným s ohledem na rozpočet a tímhle nekompromisním strojem za 50 až 60 tisíc je značný. Je to totiž mašina, která nemá limity, a nemusíte být zrovna nadšeným hráčem, abyste si jeho výkonu užívali. Ještě než ho zabalím zpět do krabice a pošlu zpět do Lenova, povím vám víc.

Hardware

Hned na úvod musím začít s omlouvou. V prvním pohledu jsem mylně napsal, že  Y920 nemá SSD. To ale není pravda. Ona ji má, ovšem nikoliv v obvyklé formě 2.5 palcového disku, nýbrž jako M.2 kartu a to jsem při zběžné prohlídce toweru přehlédl. Jako laik jsem se s takovým řešením nesetkal, takže mě příjemně zaskočilo. Rozhraní PCIe totiž zvládá výrazně vyšší rychlosti než běžná SATA 3.0. Zbytek konfigurace jsem ale udal přesně, takže jen pro připomínku:

CPU: Intel Core i7 7700K

GPU:  nVidia GeForce GTX 1070

RAM: 16 GB DDR4

HDD: 2TB 7200 RPM

Celkem vzato se tedy jedná o highend, i když už zastarávající. Výkonově je ale pořád ještě na špici, což ukážu dále.

IMG 20180506 104714

Design

Legiony téhle generace si potrpí na opulentně herní vzhled. Přední panel velice věrně imituje karbon a celé je to tak nějak hranaté a vroubkované jako kdyby to mělo létat vesmírem a vést ozbrojený konflikt s nepřátelskou civilizací mimozemského původu. Dobře, je to určené k hraní, tak proč ne, že?

IMG 20180506 105345

Vžžž. Vžžžžž. Startujeme kosmické motory, poletíme kolem postele a přistaneme na skříni.

Na přední straně najdeme konektory jen na horní hraně, kde jsou však dobře dostupné a je jich dostatek (několik USB 3.0 včetně typu C a rychlonabíjecího portu, HDMI a kombinovaný jack). Nedovedu si představit, že by tohle množství někomu nemohlo stačit. Dále je zde krytka decentně ukrývající mechaniku DVD. Zamaskovaný přístup se hodí v případě, že se k počítači dostaví člověk mladší dvaceti let, který by mohl začít klást nepříjemné otázky na téma, k čemu ta věc slouží.

K designu patří ještě jedna věc a tou je pevnost case. Uvědomme si, že s výkonnou technikou a velkými větráky uvnitř přicházejí značné vibrace. Tedy minimálně v zátěži dostane krabice zabrat, při běžném provozu se chová velice kultivovaně, i když slyšet je. Z nějakého důvodu ovšem boční oddělávací plech s proskleným otvorem někdy drnčí. Příšerně se rozklepe a je to vážně otravné. Jistě, lze tomu udělat přítrž správný použitím lepící pásky nebo jiným macgyverovským řešením, ale u počítače za padesát tisíc taková věc prostě zamrzí.

Jste ještě školou povinní a chcete se blýsknout před spolužáky? Zapomeňte na iPhone a vemte si do školní lavice Y920. Budete nepřehlédnutelní. Tady za madlo ho hezky pohodlně chytněte, vemte si aktovku na záda a může můžete vyrazit.

Benchmarky

Opakovat pořád dokola, že Y920 je výkonný, nestačí, a proto je tu čas na čísla. Udělal jsem pár testů a zde je jejich výsledek.

Capture17

3DMark

Capture16

PassMark

Kromě procesoru a grafiky stojí za zmínku skvělý výkon disků. To je dáno použitím SSD s rozhraním M.2, které poskytne větší výkon než obvyklá SATA 3.0.  Ostatně percentil 99 mluví sám za sebe. Na druhou stranu je třeba říci, že v testovaném Legionu měla SSD kapacitu pouze 256 GB, což už dnes rozhodně není zázrak. Spoustu her dnes potřebuje 60 i více GB na úložišti, takže pokud nehrajete jen onlinovky (na což by bylo testovaného počítače skoro až škoda), budete se muset bolestivě rozhovat, kterým svým hrám udělíte luxusní místo na malém SSD a které budete muset odsoudit k pobytu na relativně pomalém HDD.

Portová výbava

Legion Y920 je velice slušně vybavený, jak se na správný desktop sluší a patří. Krom šesti USB (z nichž jsou čtyři typu 3.0), LAN, celé škály jacků a kombinovanéh PS/2 pro připojení vaší oblíbené historické klávesnice nebo myši na zadní straně jsou ještě na předním panelu USB (z nichž jeden je quickcharge a jeden typu C), kombinovaný jack a jako velice milý detail i jedno HDMI, na které můžete bez hýbání počítačem pohodlně připojit třeba televizi. Ostatní grafické výstupy odpovídají použité grafické kartě.

IMG 20180411 090240

Krom vleku připojíte cokoliv.

Upgraduju, upgraduješ, upgradujeme

A teď to opravdu důležité, kvůli čemu si velký desktop na hraní pravděpodobně koupíte, tedy upgrady. Na Y920 je hezké to, že se do ní dostanete bez použití jakéhokoliv nářadí a stejně tak snado vyjmete, vyměníte či doinstalujete většinu komponent. Kabeláž je pohodlně a přístupně připravená, jen dávat vše na své místo a zapojovat. Zvládne to i začátečník.

IMG 20180506 104941

K dispozici máte čtyři plnohodnotné šuplíky na až 3.5 palcové disky. Nainstalujete je bez šroubování.

IMG 20180506 104652

Klik. Výměna mechanik je jednoduchá a obejde se bez šroubováku. Tady můžete upgradovat dle gusta, i když jste úplní BFU

IMG 20180506 104936

Pevný disk je obyčejný Seagate a paměti taky nejsou žádný zázrak. Když si ale našetříte na lepší, vyměníte je raz dva.

IMG 20180506 104746

Gigantická GTX 1070 je v obrovské case jak ztracená. Klidně jí můžete pořídit ještě jednu sestřičku.

BIOS

Pokud jste zvyklí na grafické rozhraní BIOSu, v němž si snadno a rychle upravíte přetaktujete procesor nebo zvolíte výkon větráků, Legion Y920 vás patrně zklame. Z trendu cool user-friendly rozhraní jiných výrobců nepochytil nic, stejně tak nenabídne žádné zajímavé inovativní řešení.

Závěr

Legion Y920 ve své kategorii herních počítačů pro náročné nezklame. Je přesně tím, co od takového zařízení můžete čekat. Jeho hlavní výhodou je obří skříň, do které pohodlně i začátečník nainstaluje nové komponenty, které udrží výkon počítače na špičce ještě dalších pár let. Osobně jsem s ním byl velice spokojený a loučit s ním se mi nechtělo. Ale na druhou stranu přiznávám, že pořizovací cenu bych o něm snad ani neměl důvod uvažovat, na běžné hraní přece jen stačí obyčejnější železo.

← Zrušit úpravy

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky