Recenze: Lenovo ThinkPad E570

16. 4. 2018 | 3

Něco málo o ThinkPadu E570 jsem již sdělil ve svém krátkém prvním pohledu. Nyní se na něj podíváme podrobně. Jak je už uvedeno ve specifikacích, jedná se o stroj s velikým potenciálem. Procesor i7 7500U v kombinaci s SSD diskem a GTX950 zní jako slibný začátek. 8GB RAM je už spíše průměrnou hodnota. Jemný fullHD displej je samozřejmostí, ne už tak jeho matné provedení, za které Lenovo získává další body. Klávesnice je kromě drobností shodná s předchozími generacemi, takže nezklame. Pojďme se tedy podávat blíže na každou oblast toho počítače.

Technická data:

CPU:                     Intel i7 7500U

GPU:                     NVidia GTX950

RAM:                    Vestavěná 8GB (4 rozšířitelné sloty)

Úložiště:              256GB SSD

Displej:                15,6 palce. 1920 x 1080

Klávesnice:         ThinkPad s numerickou klávesnicí. Trackpoint a touchpad

Komunikace:     Wifi, čtečka otisků prstu, webkamera, 3x USB 3.0, USB-C, HDMI, VGA, 3,5mm jack, SD karty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Displej – Není co dodávat

Jak jsem už napsal v úvodní tabulce parametrů, zobrazovacím zařízením, je zde 15,6 palce veliký fullHD displej. V této části opravdu není moc co dodávat. V dnešní době standartní rozlišení a léty zajetá pracovní velikost. Pozorovací úhly jsou velice široké a nastavení jasu poskytuje dostatečně velikou variabilitu podsvícení. Barvy jsou věrné a celkově je na displej příjemný pohled.

 

Úložiště – Rychlé jako gepard, není však pro slony

Testovaný kousek disponuje úložištěm technologie SSD (SolidStateDisk). To v praxi znamená, že je v počítači o mechanicky pohyblivou část méně. Tudíž je mnohem méně náchylný k mechanickému poškození při používání při přenosu a hlavně se jedná o nesmírně rychlejší technologii než dosud hojně používané HDD.

Nevýhodou této technologie, je však její cena. Z toho důvodu, je SSD o stejné velikosti jako HDD mnohem dražší. Z toho důvodu, se často používá kombinované řešení malé SSD + velké HDD. V tomto našem případě, se však musíme spokojit pouze se samotným 256Gb SSD diskem. Nastává tedy otázka. Stojí ty výhody SSD za poloviční, nebo dokonce čtvrtinový disk? Nebo mám raději sáhnout po levnější konfiguraci s klasickým HDD nabízejícím násobně větší prostor? Odpověď skrývá nadpis. Kdo vyloženě potřebuje po počítači kvanta místa, stahuje hromadu filmů, pracuje s velikými videi a nechce používat externí harddisk, tak ten sáhne raději po větší ale pomalejší variantě s HDD. Kdo je ale ochotný používat externí harddisk pro ukládání velikých souborů, nebo těch souborů které nepotřebuje pokaždé, tak si může užívat výhod SSD.

Osobně jsem si velice rychle zvykl na to, že se počítač nastartuje z takzvané nuly během 15 vteřin, kopírování souborů je také mnohem rychlejší. Instalace programů nebo her také běží mnohem rychleji. Mile překvapí fakt, že v případě minimální zátěže procesoru neběží chlazení, v tu chvíli je počítač naprosto tichý. To také patří mezi ty věci, na které si zvyknete velice rychle.

Abych to shrnul. Počítači by slušela s SSD kombinace s větším HDD. To může někoho přimět ke koupi starší technologie HDD. Kdo je však zvyklý na používání externího úložiště, nebo mu ke spokojenosti stačí 256GB, tak bude spokojen s okamžitou odezvou jak zapínání a vypínání, ale i s ultrarychlým kopírováním nebo neslyšným provozem.

 

Procesor, grafika a RAM – Srdce olympýského atleta, vybavení řadového sportovce

Základem každého počítače je jeho procesor. V případě E570 se jedná o produkt firmy Intel, přesně i7 – 7500U. Jedná se další generaci procesorů od Intelu, tentokrát Kaby Lake (předchozí Skylake). Nabízí základní frekvenci 2,7GHz a hyperthreading frekvenci 3,4GHz. Tento 64-bitový podporuje operační paměť až 32GB.

Jednoduše se jedná o nástupce oblíbené řady procesorů i7, která nedostatkem výkonu netrpí. Procesor je tedy silná stránka. To se již nedá říci o jeho paměťové výbavě. 8GB RAM je v cenové relaci na 25 tisíc korun podprůměrný parametr. Na druhou stranu poskytuje ThinkPad velice jednoduché řešení rozšířením paměti. A to díky druhému slotu na paměti RAM. Je to sice řešení, které počítá s další investicí do nového počítače, podle mě se ale jedná i o myšlení do budoucna a tudíž i variantu jak udržet počítač v chodu i po záruční době.

To by byly papírové údaje, jak je to ale při praktickém používání počítače?

Při běžné práci a nebo klasickém použití není možné tento počítač nikde nachytat nebo zpomalit. Od rychlého startu, plynulého multitaskingu mezi plochami nebo otevření velkého množství základních programů, vypalování CD/DVD až po přehrávání filmů ve fullHD rozlišení. Nic z toho nevyvedlo ThinkPad z míry a nedonutilo ho u části případů ani zapínat ventilátor pro chlazení. Proto se v případě běžné práce obejdeme bez zbytečného hluku ze strany počítače.

Málokdo si ale kupuje počítač s i7 a GTX950m kvůli procházení internetu. Proto jsem vyzkoušel, jak si povede v případě známých grafických programů či herních titulů.

Základní grafický program je pro každého asi věhlasný Photoshop od Adobe. Verze CS6 extended patří mezi ty nejvíce odladěné programy vůbec, i přesto ale dokáže veliké rozlišení zpracovávaných fotografii zadýchat nejeden počítač. E570 si však s lehkostí pohrávala i s formáty 4000×2880 pixelů. Známý program na 2D tvorbu tedy ThinkPad zvládá bez problému, podívejme se o dimenzi dál. Mezi širokou veřejností je oblíbený sice poněkud zmatený, ale šikovný freeware, Blender. Jedná se o volně dostupný program, který při troše (spoustě) znalostí dokáže konkurovat ve svých možnostech i titulům jako je MAYA, 3DS MAX nebo LIGHTWAVE. Práce ve 3D je už poněkud jiná úroveň náročnosti než přehrávání fullHD filmů nebo úprava fotek. Nicméně i s tímto si dokázala E570 poradit. Už ne s naprostou lehkostí, ale jedná se o notebook, nikoliv pracovní stanici. Kdo už měl tu čest pracovat v Blendru, tak ví, že se dá pracovní plocha rozdělit na sektory a v každém si zobrazovat něco jiného. Velice praktická a práci usnadňující věc je, použít část obrazovky jako realtime render z pohledu kamery, to vám pomůže mít představu, jak to bude na konci vypadat. Tato funkce je praktická, avšak na většině PC není možné ji používat protože při jejím používání je odezva počítače obrovská. Náš testovaný počítač má znatelnou odezvu při zobrazování realtime rendru, ale nijak se neohrozila samotná plynulost práce na projektu. Počítač tedy celou dobu běžel naplno, ale jako uživatel jsem nebyl rušen prodlouženou odezvou nástrojů.

Grafická karta GTX950m doslova vybízí k hernímu zážitku. Podíváme se na to, jak se notebook osvědčil u těchto her: World of tanks, Watchdogs, CS:GO, World in Conflict a Homeworld:Deserts of Kharak. První zmíněnou hru nemusím asi moc představovat. Je to MMORPG z období druhé světové války, kde se odehrávají tankové bitvy a vy jste velitelem jednoho ze zúčastněných tanků. E570 si odnáší s maximálními detaily score 18fps (ne příliš hratelné), s vysokými detaily 30fps (hratelné), se středními detaily 65fps (nádherně plynulé), s nízkými detaily 100fps a s minimálními okolo 150 fps. Při hraní WoT si tedy sice neužijete každý lísteček, ale také nejste odsouzeni ke kvalitě srovnatelné se starými anime filmy. Dalším titulem je naprosto jiný žánr. Watchdogs je určitá obdoba známé série GTA. S tím rozdílem, že zde nejste gangster ale hacker. Tady jsem zase zakotvil z důvodu hratelných fps (40-60) na středních detailech. CS:GO je spíše než zkouška výkonu, zkouška odezvy na internetové připojení a multitasking. Kdo hraje takovéto hry bez hudby z YouTube na pozadí nebo zapnutým TeamSpeakem? Tak či tak, za hraní tohoto titulu dávám plný počet pomyslných bodů. Poslední dvojice her jsou strategie. Homeworld je z roku 2016. I zde jsem si mohl dovolit zapnout maximální detaily a bez ztráty plynulosti vychutnávat herní zážitek. World in Conflict je hra z roku 2007. I zde se bez problému drželi stabilně vysoké fps při vysokých detailech.

Celkově tedy E570 zvládá jak grafické tak i herní zatížení bez větších problémů. Pracovní použití pro programy jako je AutoCAD a podobné bylo simulováno používáním softwaru Blender. Jako slabina se však jeví malá paměť RAM, to se ukáže spíše až časem po zanesení počítače.

 

 

 

Baterie – Achillova pata

Hlavním důvodem koupi notebooku místo klasického stolního PC bývá požadavek na mobilitu a s tím spojenou výdrž na jedno nabití. Tady ale bohužel E570 zklame. Výdrž baterie se pohybuje při běžném používání (internet, videa, kancelářská práce,…) okolo 2h, spíše pod. Při náročnějším zatížení (hraní her, grafické nebo jinak náročné programy, přehrávání fullHD filmů,…) není problém vybít celou baterii za hodinu. Na druhou stranu probíhá dobíjení baterky velmi rychle (při používání je do hodiny nabitá).

 

 

Klávesnice, touchpad a trackpoint – Léty ověřená klasika

ThinkPady jsou známy asi všemi kvůli ikonickému Trackpointu mezi písmeny GHB. Toto polohovací zařízení je pro mnohé utrpení, kdo si však dá za cíl si na něj zvyknout a zvykne si, tak si ho nemůže vynachválit. Toto řešení je stejné jak po stránce funkčnosti, tak i po stránce vizuální či po stránce použitých materiálů. Pořád stejné – co měnit na dokonalém? Musím ale osobně přiznat, že první dva roky vlastnictví ThinkPadu, jsem o toto ,tlačítko, nezavadil ze strachu ani omylem. Nyní jej ale používám podobně často, možná i více než klasický touchpad. Tochpad je však další ze silných stránek tohoto počítače. Reaguje přesně, povrch je příjemný a celkově je na něho spoleh. To, co člověk čeká a vyžaduje od touchpadu, splňuje na jedničku. Moje jediná výtka směřuje k podlehnutí trendu pohyblivého touchpadu – spodní tlačítka se mačkají zmáčknutím celé plochy. Toto řešení mi stále nepřirostlo k srdci, je ale možné, že jeto pouze individuální.

 

Souboj generací – Jak šel čas…

Na začátku článku jsem slíbil srovnání s jednou z předchozích generací. Konkrétně se jedná o E520 z roku 2012. Tento stroj je vybaven procesorem  i3-2350M, 4GB RAM, 500HDD (Hitachi) a AMD Radeon 6700M. Používám ho už 5 let, takže dobře znám jeho silné ale i slabé stránky.

První se podíváme na zpracování,rozložení klávesnice a displej.
Tady se mezigeneračně stalo pár změn. První změnou prošel touchpad. Osobně zastávám názor, že starší řešení, které oddělilo plochu touchpadu a dolní tlačítka, bylo lepší. Jako další změnu bych uvedl změnu mechaniky pantů. Na starším E520 se toto řešení ukázalo po 4 letech aktivního života jako poněkud zranitelné a panty tam jsou již druhé. Celkově bych tuto část notebooku označil za konstrukčně slabou. Doufejme, že se Lenovo poučilo a novější řešení vydrží déle. Klávesnice zůstává kromě kosmetických změn velice podobná. Jako mínus vidím odebrání kláves rychlého spuštění správce souborů, kalkulačky a zámku počítače. Poslední větší změnou je displej. Je docela logické, že standarty nativního rozlišení se během let dost mění, a proto je náhrada HD za fullHD docela logická a spíše nutností. Za plus ale považuji ponechání matného povrchu displeje.

Druhou část srovnání bych rád zaměřil na výkon a baterku.
Obě dvě části jsou každodenní záležitostí a velice důležité pro celkový dojem. Z pohledu výkonu nastává přirozené mezigenerační zlepšení. Notebook tak tedy zvládá i ty náročnější aplikace, byť ne třeba všechny hry na nejvyšší detaily. Výkon je tedy mezigeneračně relativně stejný. Překvapení nastává u baterky. Jak jsem již zmínil v samotné kapitole o baterce, tak není E570 zrovna maratonec. 2h výdrž není nic moc. V této disciplíně tedy vyhrává stařičká E520, která vydrží na původní baterku okolo dvou hodin běžného používání a vybít jej dříve než za hodinu je v podstatě nemožné. To ukazuje na skvělou kvalitu použitých baterií u těchto notebooků.

 

 

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky