Legion Y920 Tower – recenze

12. 2. 2018 | 0

Hned na úvod musím přiznat, že testování stolního počítače Legion Y920 Tower jsem si nesmírně užil a vůbec se mi s ním nechtělo loučit. Vzhledem k jeho velikosti a provedení bez prachových filtrů nakonec skončil na stole vedle monitoru. Na druhou stranu jsem tak alespoň využil prosklené bočnice a červené podsvícení pěkně vyniklo na zdi za monitorem.

Na začátek, dříve než se pustíme do samotného hodnocení, připomenu testovanou konfiguraci.

Testovaná konfigurace

  • Procesor: Intel Core i7 7700K
  • Grafická karta: nVidia GeForce GTX 1070
  • RAM: 16GB DDR4
  • SSD disk: Samsung 256 GB
  • HDD: Seagate 2 TB

Ještě, než se pustíme do hraní

Na strojích Legion Tower je předinstalovaná aplikace Lenovo Nerve Center, která se na nástrojové liště skrývá pod červeno-černým znakem celé série Legion s názvem GameZone.

Aplikace samotná je rozdělena na dvě sekce Home a Discovery. V sekci Discovery naleznete seznam videí z her, která během hraní pořídíte.

V sekci Home se nachází rychlý přehled vytížení procesoru, paměti, grafické karty a samozřejmě bilance místa na disku. To je bohužel zobrazeno v součtu všech disků v PC, takže pro zjištění stavu jednotlivých disků nezbývá než využít klasického prohlížeče souborů Windows.

To ovšem není to podstatné – tím jsou tři velké panely One Key Turbo, Led Control a Network Priority.

Pod nabídkou Led Control si můžete přizpůsobit podsvícení čelní masky. Nastavit lze vše od barvy až po způsoby a rychlosti pulzování, nebo podsvícení také vypnout (ale to by byla škoda).

Pro hraní důležitější jsou zbylé dva. Při zapnutém režimu priority sítě systém sleduje, zda nehrajete. Pokud zapnete hru, která vyžaduje připojení k internetu začne Legion komunikaci hry upřednostňovat před ostatní komunikací. Díky tomu se vyhnete nepříjemným chvilkám po tom, co se na pozadí spustí stahování všemožných aktualizací – a vám najednou při hraní oblíbeného poskočí ping z 24 na 400.

Druhá funkce One Key Turbo povoluje při spuštění náročného programu nechat procesor automaticky přetaktovat až k frekvenci 4,7 GHz. Takže při hrání máte vždy k dispozici plný výkon stroje.

 

Testování a benchmark

No dost už bylo řečí kolem, jelikož co jiného dělat při testování herního stroje, než projet nějaký ten benchmark a zahrát hry. Her jsem nainstaloval hned několik a mezi ty hlavní patří (již klasicky pro testování série Legion) Doom a poslední dobou všem notoricky známa hra PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Benchmark byl proveden bezplatně dostupnou verzí programu 3D Mark 11 Basic Edition.

 

3DMARK 11 Performance score

3D Mark Performance – detail

 

Myslím, že stačí souhrnný výsledek standardního testu 16079 bodů, které je lepší než 91 procent sestav testovaných uživateli.

Jak si Legion vedl při hraní Doom a PUBG se můžete podívat na následujících záznamech FPS.

Doom – Ultra

 

Doom – High

 

Doom – Medium

 

PlayerUnknown’s Battlegrounds – Ultra

 

PlayerUnknown’s Battlegrounds – High

 

PlayerUnknown’s Battlegrounds – Medium

 

Při hraní Player  Unknown’s Battlegrounds se průměr FPS pohyboval kolem příjemných 101.349 snímků

 

Jak je vidět, tak Legion Y920 Tower je opravdu velmi výkonná sestava. Kromě hraní her jsem sílu Legion Y920 Tower využil i při renderování animované smyčky pro vánoční přání.

Zatímco na mém vlastním notebooku, Lenovo jak jinak, render animace při frekvenci 60 FPS zabral nějakých patnáct minut, Legion jím proletěl za necelé dvě minuty.

Za celou dobu testování jsem narazil na tři nepříjemnosti.

První věc jsem zmiňoval už v prvním pohledu a na začátku recenze – chybějící prachové filtry. I přes to, že jsem Legion nechal stát na stole, jelikož jsem se děsil, kolik prachu by „vysál“ pod ním, se po asi měsíci testování ve skříni usadilo úctyhodné množství prachu. Pravidelné čištění stlačeným vzduchem bude při jakémkoli delším užívání absolutní nutností. To sice není žádnou výjimkou, ale rozhodně bude nutné čistit častěji.

Druhá věc je hlasitost chlazení při plném výkonu. Při hraní většinou hraji se sluchátky, a neruším tak sousedy svojí repro soustavou, takže jsem si přirozeně ničeho velmi dlouho nevšiml. Až do chvíle, kdy jsme spolu s přáteli hráli právě PUBG a jeden z nich se zeptal, co mi to tam tak hučí.

Tak jsem si na mobil nainstaloval jednoduchou aplikaci na měření hluku. Nevím sice jak moc je přesná a výsledek je takový:

  • Při běžném provozu v pokoji naměří úroveň hluku asi 37,5 dB
  • Po zapnutí hry, kdy se zapne vyšší takt procesoru a chlazení začne pracovat na vyšší výkon se hluk dostane někam k 50 dB
  • Po několika hodinách hraní se ručička na display v několika okamžicích vyšplhala na úctyhodných 68 – 70 dB (což je úroveň srovnatelná s moderním vysavačem)

Na druhou stranu, maximálních hodnot dosáhl až ve chvíli, kdy musel renderovat stovky (možná i blízko k tisíci) různých vizuálních efektů a nepřátel ve hře Guild Wars 2 při souboji s jedním ze světových bossů. Což mimo jiné zvládal plynule. A vždy trvala pouze pár vteřin.

No prostě uchladit všechen ten výkon není jen tak.

No a poslední věc. I přes všechen ten výkon mám pořád stejný problém s mířením v PUBG jako před tím … prostě zvláštní.

Co se týče zapůjčeného příslušenství, tak na mechanickou klávesnici Lenovo si nemůžu stěžovat. Psaní i hraní je na ní pohodlné, byť o něco hlasitější než na mojí vlastní. S herní myší Lenovo jsem se snažil dlouhou dobu sžít, ale po letech používání mnohem menší a hlavně kratší myši DeathTaker, jsem si nakonec prostě nezvykl. Jak se říká, zvyk je prostě svěrací kazajka.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky