ThinkPad T470p (recenze)

22. 1. 2018 | 3

Fanouškům notebooků Lenovo není třeba ThinkPady řady T představovat, protože vědí, že se jedná o high-endové stroje určené především do velkých firem, kde nejvíce ocení vysokou kvalitu, spolehlivost a odolnost. Ostatním pak můžeme říci, že se jedná o notebooky, které už desítky let ignorují designové módní trendy a oblékají stejný černý kabát z matného plastu na lehké a odolné konstrukci z hořčíkových slitin zvanou RollCage. Testy dle vojenských standardů Mil-Spec zaručují bezchybný provoz ve vlhku, prachu i špíně a potvrzují vysokou odolnost proti necitlivému zacházení. Přesto nejsou ThinkPady řady T žádné ogumované obludnosti, ale velmi decentní a vkusné stroje připravené na každodenní dlouhodobou práci.

ThinkPady se časem vzhledově příliš nemění. Uvnitř jsou ale vždy aktuální.

„P“ jako výkon

Vzhledem k tomu, že Lenovo na svých stránkách rozdíly mezi základní verzí T470 a mnou testovanou verzí P explicitně neuvádí, a zároveň vzhledem k tomu, že klasickou verzi jsem sám v ruce neměl, musel jsem projít Reddit, abych přišel na to, v čem se liší. Zjistil jsem, že verze P je jakousi „verzí na steroidech“, která se jinak od základu svou konstrukcí neliší: nabízí nejvýkonnější výbavu a kvůli tomu je i o něco těžší a tlustější, i když se pořád jedná o relativně malý a lehký notebook. Thinkpady T subverze p jsou napůl cesty mezi výkonnými konvertibilními zařízeními a velkými pracovními stanicemi.  Pokud tedy hledáme menší plnohodnotný notebook s nekompromisní výbavou, jsme tu správně.

Víko decentně zdobí logo ThinkPad doplněnou svítící červenou tečkou

Základní parametry

Mnou testovaný kus je vybavený výkonným čtyřjádrovým procesorem s osmi vláky i7-7700hq, integrovanou grafikou Intel HD a dedikovanou GeForce 940MX a úctyhodnou 32GB RAM. Za tuhle konfiguraci by se nemusel stydět slušně vybavený desktop, natož pak malý lehký laptop. Čtrnáctipalcový displej má rozlišení 1080p a chickletová klávesnice má praktické podsvícení. Notebook váží 1,89 kg a jeho míry jsou 339 x 235 x 24mm. Data jsou uložená na 512 GB SSD.

Baterie vystupuje z těla notebooku.

Výkon a baterie

Výhodou dedikované grafiky nVidia GeForce 940MX je nesporně vysoký výkon. Respektive vysoký výkon vzhledem k tomu, že se jedná o malý notebook. Grafika dosahuje v benchmarku Futuremark skóre 1870 bodů a v PassMarku 1256 (pro představu integrovaná grafika HD Graphics 630 získala ve Futuremarku 880 bodů a v Passmarku 1188; naproti tomu současné herní grafiky střední třídy mají kolem deseti tisíc bodů, high-endy až dvojnásobek). Dedikovaná grafika vám tedy umožní na cestách pracovat s nenáročnější grafikou či CAD, ale na hry s ním příliš nepočítejte. Vyzkoušel jsem na něm rozjet CS:GO a PUBG a fps se pohyboval i při nízkém nastavení kolem 30 a padal i výrazně níže. GeForce 940MX je ovšem určená především k práci, takže pokud často cestujete a chcete mít ve vlaku či v letadle možnost upravovat výkresy nebo stříhat video, budete spokojení.

Nevýhodou přepínatelné grafiky je pak samozřejmě spotřeba. Lenovo na svém webu uvádí, že T470p dokáže na baterii pracovat až 12 hodin. Po čtrnácti dnech testování si to neumím představit, museli byste dát úsporný režim, vypnout externí grafiku a nastavit podsvícení na minimum.

K výkonu použitého procesoru i7-7700HQ (Futemark 9980 bodů, PassMark 8904) není moc co dodat. V kategorii notebooků se jedná o špičku a pravděpodobně potrvá ještě dlouho, než začne nedostačovat. Snad jen TDP s 45W je něco, nač byste si měli dát pozor, pracujete-li na baterii. Do současných ThinkPadů už dnes navíc míří nová, 8. generace procesorů Intel mikroarchitektury Coffee Lake, což znamená ještě více výkonu a menší spotřebu.

Množství pamětí potom využijete snad jen ve speciálních programech, pro běžné používání je 32 GB RAM stále vysoce předimenzováno.

K baterii mám jednu výtku: vyčuhuje ze spodní části notebooku. To má za výhodu lepší cirkulaci vzduchu, ale poněkud to kazí jednoduchý elegantní vzhled. Předpokládám, že se dá koupit i menší baterie, která celá zapadne do těla notebooku. Ta bude však vzhledem ke spotřebě určena spíše jen na chvilkové přenášení než na delší práci.

Po čtrnácti dnech intenzivního používání jsem také zjistil jednu věc, která mě zpočátku hodně zlobila a tou byla nekompatibila nabíječek. Notebook šel nabíjet pouze ve vypnutém stavu, což jsem přikládal slabé přiložené nabíječce. Mnou testovaný kus byl z předprodejní série, takže jsem nedostatek přičítal k nedořešené konfiguraci. Když potom ale nefungovala běžně ani výkonná 220w nabíječka, kterou jsem obdržel později, hledal jsem závadu jinde. Nakonec jsem ji nalezl v nastavení Lenovo Companion, kde se dají zvolit pokročilá nastavení notebooku. A jedním z nich bylo „Napájecí schéma letadlo“. Jedná se o speciální technologii určenou na paluby letadel, kde má chránit zdejší zásuvky. V případě, že je aktivovaná jeho autodetekce, upraví schéma nabíjení. Bohužel v mém případě autodetekce nedetekovala příliš dobře. Stačilo však volbu odškrtnout a nabíjení bylo v pořádku.

Svítící klávesnice vypadá dobře.

Výstupní zařízení

FHD rozlišení obrazovky dnes mají už i lepší multimediální notebooky, takže nepovažuju za překvapivé, že je přítomno i v T470p. Koneckonců to ani není to nejlepší, co můžete u této řady dostat, Lenovo vyrábí i verzi s rozlišením dvojnásobným, tj. 1440p. Osobně však považuji 1080p za plně dostatečné a jemné na práci. Vzhledem k vyšším nárokům na grafiku (a tedy i na spotřebu a výdrž baterie) považuji toto rozlišení za nejvhodnější. 2K se bude hodit hlavně grafikům a projektantům.

Za nejpřekvapivější považuji u obrazovky fakt, že je dotyková. Tuto funkci totiž všechny stroje t470p nenabízí. Osobně nejsem příznivcem matlání prstů po monitoru notebooku, od toho jsou přece tablety. Přes svou nedůvěru k dotykovému ovládání však musím konstatovat, že je překvapivě pohodlné a že díky speciální úpravě matného displeje nejsou stopy po prstech prakticky vůbec vidět. Navíc je ovládání až desetiprstové, což se nevidí zdaleka ani u všech tabletů a smartphonů. Důraz na pracovní komfort je zřejmý.

Reproduktory jsou umístěny rovnoměrně ze spodní strany notebooku, což pravděpodobně napomáhá odolnosti notebooku proti polití tekutinou a pokud neleží zrovna na polštáři (což obecně není příliš dobré kvůli chlazení), zvuk není tlumený, ale dostatečně silný. Pokud budete v terénu na notebooku něco prezentovat či promítat, poslouží vám dobře. Na druhou stranu se samozřejmě nejedná o zařízení pro audiofily, takže na zvukový zážitek budete potřebovat sluchátka. Pro ta je na pravém boku připraven kombinovaný jack port (spolu s mikrofonem).

Vzhledově vypadá jako notebook z přelomu tisíciletí, že?

Vstupní zařízení

Milovníci klasických kláves, které byly do řady T420 standardem, se možná budou obávat chickletu. Osobně ale musím konstatovat, že klávesnice je velice dobře odladěná a i psaní delších textů je na ní příjemné a nekomplikované.

Již od minulé generace mají ThinkPady řadu horních tlačítek klávesnice zaměněnou s multimediálními tlačítky. Pro mě osobně je to věc, kterou velice kvituji. Běžný uživatel tlačítka F používá už velice málo a naopak rychle dostupné ovládání jasu obrazovky, hlasitosti či různých nastavení je pohodlné. Navíc pokud uživatel potřebuje zapnout tlačítka F trvale, stačí použít funkci FnLock a vše funguje klasicky.

Poměrně častou stížností uživatelů přecházejících na ThinkPady od jiných značek je umístění tlačítka Fn, které je na místě obvyklém pro levý Ctrl. Sám jsem s tímto problémem také chvíli bojoval, ale potom na mě vyskočila nabídka mapování klávesnice, která mi po dvou kliknutích myši umožnila Ctrl a Fn přehodit pozice. Velice jednoduché a chytré řešení.

Notebook nemá klasickou lampičku ThinkLight známou ze svých starších modelů, což někoho může odradit. Na druhou stranu je zde přítomné podsvícení klávesnice, které se dá snadno a rychle aktivovat pomocí kombinace kláves Fn + mezerník, přičemž na první stisknutí se klávesy podsvítí jen málo (ideální pro práci v úplné tmě) a při druhém stisku výrazně posílí (což se hodí při práci u špatného světla či šera).

TouchPad je opravdu veliký. Ale tlačítka má jen nahoře.

TouchPadu ThinkPadů již nějaký čas chybí dolní tlačítka myši. Namísto toho se dá stisknout celá dotyková destička. Díky tomu se i na malé tělo 14″ notebooku vejde velký prostor pro ovládání kurzoru. Osobně mi toto řešení ale nevyhovovalo, protože často používám v prohlížeči houpavá gesta, což je v tomto případě nemožné.

Co mi ovšem velice vyhovovalo, byl klasický TrackPoint umístěný mezi písmeny G, H a B. Reaguje citlivě a přesně a tlačítka pro jeho ovládání (levé, pravé a prostřední) jsou snadno dostupné. Zejména pokud používáte notebook na klíně, tuto možnost dnes obvyklou prakticky jen na manažerských noteboocích oceníte.

Laptop disponuje čtečkou otisku prstu, která je velmi podobná těm, jaké známe ze současných smartphonů. Vyžaduje delší stisk, ale funguje přesně a díky signalizační diodě hned poznáte, že přihlášení proběhlo. Co se kamery a dvojitého mikrofonu nad horní hranou obrazovky týče, považuji je za průměrné a dobře funkční.

Na pravé straně je zástrčka SIM karty, dvě USB 3.0, LAN konektor, miniDisplayPort, HDMI a otvor pro zámek Kensington.

Konektivita

Nezbytností notebooků určených pro práci v korporátech je samozřejmě vysoká konektivita. Krom běžných bezdrátových technologií WiFi (2,4 a 5 GHz), Bluetooth 4.0 a LTE je třeba mít fyzické konektory pro všechna možná využití. Kromě tří USB 3.0 konektorů, z nichž je jeden trvale napájený zde ještě naleznete obvyklé HDMI i korporátní miniDisplayPort a samozřejmě RJ-45 pro připojení k internetu pomocí kabelu. S výjimkou jednoho USB a jacku jsou všechny konektory na pravé straně, což není ideální vzhledem k používání myši. Na druhou stranu vám na pravou ruku nefučí horký větrák, což je také výhoda. Zespodu notebooku je potom připraven dokovací port.

Jednoznačným trendem posledních let je u notebooků ubývání portů. Osobně si myslím, že i T470p by slušela o něco bohatější výbava. Na druhou stranu pokud si pořídíte takhle luxusní stroj, asi nebudete mít problém doobjednat i dokovací stanici nebo alespoň bezdrátové příslušenství.

Z levého boku je vidět port nabíjení, trvale napájené USB 3.0, výfuk chlazení, kombinovaný jack a prostor na kartu.

Uživatelské dojmy a verdikt

T470p je velice dobrý stroj. Je výkonný, odolný a svým způsobem i hezký. Všechno na něm sedí, nic nevrže, nic se neprohýbá. Není to ale notebook, který pořídíte svému dítěti do školy, není to kousek, se kterým se budete chtít blýsknout v kavárně vedle hispsterů a na zábavu u torrentových seriálů je zbytečně drahý. Prioritou je pro něj ochrana vašich dat a připravenost splnit jakýkoliv úkol. Pokud po něm sáhnete za účelem nasadit ho na tvrdou práci, nepochybně budete spokojeni. Velký výkon v malém balení vám usnadní pracovní cesta. A na znalé kolegy a obchodní partnery navíc zapůsobíte profesionálním dojmem.

Zapnutý vypadá daleko zábavněji než vypnutý.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky