Lenovo ThinkPad L470: základní korporátní pracant

5. 6. 2017 | 0

Notebook Lenovo ThinkPad L470 nabízí základ pro korporátní zákazníky: slušná konektorová výbava, decentní design, možnost dokování. Jak obstál v našem testu?

Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad L470 (type 20J4-Z2YZUS)

  • CPU: Intel Core i5-7200 (Kaby Lake, 2,50 GHz, 2 jádra)
  • RAM: 8 GB DDR4 (maximálně 32 GB)
  • HDD: 180 GB SSD Liteon (OPAL, SATA 2,5“)
  • GPU: Intel HD Graphics 620, AMD Radeon R5 M430
  • OS: Windows 10 Pro 64 bit

Konstrukce, design, zpracování

Tak jako loňský model L460 i letošní ThinkPad L470 si zachovává svou celoplastovou konstrukci. Notebook si zachovává design, který se poprvé objevil u modelu L450. Vyznačuje se jednoduchostí a jistou industriální nevýrazností. Podobně jako většina ostatních modelů mají díly odstín grafitu. Plasty mají naopak povrchovou úpravu, který nepůsobí zrovna hodnotně. Materiály se ze zkušenosti docela rychle oleští.

Notebook si kompletně zachovává rozměry předchozích modelů. Se svými 339 mm šířky, 235 délky a 23,9 mm tloušťky působí mezi dnešními módními ultrabooky trochu neotesaně. Šestičlánková baterie výslednou tloušťku ještě trochu navyšuje, neboť na spodní straně přesahuje nad zbytek notebooku, a zvedá ho tak trochu od stolu. Hmotnost testovaného kusu se zastavila na 2 kg (u konfigurací s menší baterií bude hmotnost nižší).

Mechanické zpracování je dobré, jednotlivé díly jsou spojeny pevně. Přesto jsem z výsledku maličko rozpačitý. Čistě plastová konstrukce bude časem získávat trochu vůli. Po dvou týdnech testování začal docela vrzat palmrest a vůbec celá pravá část palmrestu působí nějak víc ohebně, než je zdrávo. V zájmu objektivity musím zmínit, že pod klávesnicí se nachází kovová deska (ke které je klávesnice přišroubovaná), pravděpodobně ale nezasahuje právě až pod palmrest. Notebook rozhodně nedoporučuji přenášet za roh (to nedoporučuji u žádného notebooku, tím méně, když je plastový). Přístroj si ale po vzoru vyšších modelů ponechává kovové panty. O jejich životnost není třeba mít strach. Dovolují otevřít displej notebooku až do úhlu 180 °.

Otazník visí nad servisními úkony. Ze zvědavosti jsem se pokusil demontovat spodní vanu, která je tvořena jediným dílem. I při dodržení servisního postupu jsem ale nějak nepřišel na to, jak vanu sundat. Po demontáži klávesnice, povolení šroubků atd. je třeba vanu „vycvakat“ od zbytku přístroje. Vždy se mi povedlo tak polovinu dílu uvolnit, ale notebook působil, jako by byl uprostřed slitý do jednoho kusu. Nakonec jsem to vzdal. Pokud jste zvyklí např. na ThinkPady X220 či X230, které snadností demontáže připomínají spíše kalašnikov, budete trochu rozčarovaní.

 

Za zmínku stojí šestice gumových nožiček v rámečku okolo displeje, které snižují míru tření mezi základnou a víkem, když je notebook zavřený. Víko samotné je podobně jako základna z plastu, díly jsou ale slícované dobře a pevně. Při zatlačení na víko dochází k typickému vlnění obrazu na displeji. Otázkou je, jak na tom bude displej s otlaky. Pokud jako já nosíte notebook často v narvaném batohu, je možné, že plastové víko displeje nebude dost účinně zabraňovat tomu, aby se vám časem do displeje neošoupaly obrysy tlačítek klávesnice. Denním přenašečům bych doporučil spíš dospělejší ThinkPad T470 či menší variantu X270.

ThinkPad L470 bohužel nepřináší žádnou revoluci v počtu indikačních diod. Své místo tu mají indikátory ztlumení zvuku, mikrofonu, webkamery, indikátor zapnutí (případně režimu spánku) a červeně podsvětlenou tečku v logu ThinkPad na vnější straně víka. Indikátor Wi-Fi, Bluetooth, činnosti disku či Caps-locku nehledejte. Musím dodat, že absence indikátoru činnosti mi několikrát dost pila krev. Třeba korporát zatlačí a diody se ještě v budoucnu vrátí.

Klávesnice, TrackPoint, Trackpad

Notebook je vybaven typickou, šestiřadou klávesnicí, která se od minula také nezměnila. Testovaný kus byl určený pro americký trh, verze pro ČR budou mít samozřejmě české rozložení klávesnice a odpovídající popisky. Na klávesnici se již tradičně píše velmi dobře, ostrůvkový tvar kláves eliminuje většinu překlepů. Klávesy mají docela vysoký zdvih, stisk je jasný a má ideální tuhost. Klávesy vydávají při psaní typický, šustivý zvuk, který ale neruší. Jediný problém, který jsem s klávesnicí měl, byl backspace, který občas nereagoval při slabším stisku. Klávesnice je po vzoru vyšších modelů odolná proti polití. Voda je odváděna dvěma kanálky, které ústí na spodní straně notebooku.

Rozložení kláves je rovněž beze změny, od minula se změnil pouze blok kláves F9-F12, který má přidělené trochu jiné funkce. Klávesa F12 (se hvědičkou) se dá uživatelsky nastavit pomocí aplikace Lenovo Settings.

S popiskami kláves mám u ThinkPadů obecně dobré zkušenosti. Pokud nedojde k nějakému nadměrnému opotřebení povrchu kláves (např. poškrábání), popisky by měly notebook bez problémů přežít.

Podsvícená klávesnice bohužel není pro tento model v nabídce. Vzhledem k zaměření notebooku to není až tak překvapivé (kde je dokovací stanice, tam je i nějaké osvětlení). Bohužel to činí notebook trochu méně zajímavý pro běžné uživatele.

TrackPoint je již tradičně perfektní a není, co mu vytknout. Hardwarové řešení dodává Synaptics. TrackPoint reaguje okamžitě a bez zaváhání. Pokud máte červené čepičky obecně rádi (má spoustu výhod oproti touchpadu), u ThinkPadu se setkáte s tím nejlepším řešením na trhu. U testovaného přístroje jsem se několikrát setkal s tím, že TrackPoint přestal zčistajasna fungovat. Očekávám, že toto chování bude vyřešeno v následující aktualizaci ovladačů.

Trackpad je po tři generace také beze změn. Vyznačuje se zejména obrovskou plochou, takže spoustu pohybů zvládnete jedním posunem prstu, aniž byste narazili na kraj dotykové plochy. Má lehce hrubý povrch, ale pracuje s ním velmi příjemně. Reaguje velmi dobře a přesně. Gesta rozpoznává okamžitě, řídící software je dobře odladěný a nestává se, že by nerozpoznal, co po trackpadu chcete. Trackpad je stisknutelný po celé své ploše. Tlačítko má středně tuhý stisk, který je docela hlučný.

Displej

Testovaný notebook je vybavený tím úplně nejzákladnějším displejem, který lze v dnešních pracovních noteboocích nalézt. 14″ panel má pouze základní HD rozlišení (1366×768 pixelů). Displej je jako u všech ThinkPadů matný, takže za denního světla se nemění na velké zrcadlo. Panel bohužel využívá pouze technologii TN, barvy tedy postrádají jakoukoliv věrnost a působí vybledle. Displej má navíc mizerné pozorovací úhly. Bohužel, v roce 2017 stále vídáme i takové displeje. Pokud to firemní rozpočet jen trochu dovolí, v každém případě bych doporučil připlatit si za vyšší konfiguraci s IPS displejem, který má kromě výborných pozorovacích úhlů a lepšího barevného podání také vyšší, full HD rozlišení (1920×1080 pixelů).

Konektory, bezdrátová konektivita

  • Levá strana: USB 3.0, nabíjecí konektor, 3,5 mm jack, čtečka čipových karet (volitelně)
  • Pravá strana 2x USB 3.0, síťový konektor, mini DisplayPort, VGA, Kensington, slot na SIM kartu (volitelně)
  • Další: čtečka paměťových karet 4v1, dokovací konektor na spodní části notebooku
  • Bezdrátová komunikace: Wi-Fi (Realtek 8822BE, 11ac), Bluetooth 4.1 (Realtek)

Konektorová výbava odpovídá potřebám korporátních zákazníků. Základem všeho je konektor na připojení standardní dokovací stanice. Poměrně překvapivě tu máme také VGA port. Notebook si poradí se dvěma externími monitory najednou plus vlastní obrazovka notebooku.

Komu by nebylo po chuti Wi-Fi a Bluetooth řešení od Realteku, může sáhnout i po konfiguracích od Intelu. To se hodí zejména do větších firem, kdy řešení od Intelu umožňuje lepší vzdálenou správu atd. Pokud plánujete na notebooku pracovat na cestách, Lenovo nabízí také konfigurace s LTE modulem Sierra Wireless EM7455. Ten by si měl poradit se všemi zde používanými 4G frekvencemi.

Výkon

Testovaná konfigurace má procesor Intel Core i5-7200U (2,50 GHz, 2 jádra, Hyper-threading). Výkonem odpovídá zhruba staršímu procesoru i5-4300M, překonává jej ale zejména výrazně nižší spotřebou (TDP je 15 W). Přítomných 8 GB RAM (DDR4) je dnes běžný standard, paměť lze rozšířit až na 32 GB ve dvou slotech.

Notebook je osazen dvěma grafickými kartami. Ta základní, Intel HD Graphics 620, je součástí procesoru. Má sama o sobě dostatečný výkon pro jakoukoliv práci či prohlížení multimédií. Druhou přítomnou je AMD Radeon R5 M430 s 2 GB vlastní paměti (DDR3) a taktem jádra 1030 MHz. Fakt, že ji notebook obsahuje, je poněkud zvláštní, výkonově je totiž s integrovaným Intelem srovnatelná (či zaostává). Hlavním důvodem její přítomnosti bude nejspíš VGA výstup, který Intel u svých integrovaných grafik již nějakou dobu nepodporuje.

Testovaná konfigurace je vybavena 180 GB SSD diskem Liteon (OPAL, SATA 2,5“). S rychlostí nebyl žádný problém, rychlost rozhodně převáží zdánlivou nevýhodu malé kapacity. K dispozici jsou i konfigurace s 256GB SSD a až 2TB klasickým plotnovým diskem.

Notebook je standardně dodávaný s operačním systémem Windows 10 Pro (64 bit).

Reproduktory, mikrofon, webkamera

Dvojice reproduktorů se nachází v předních rozích notebooku. Jsou umístěny zespodu, takže míří „do stolu“. Kvalita zvuku je průměrná, ačkoliv se notebook pyšní zvukovým ovladačem Dolby. Reprodukovaný zvuk je čistý, postrádá ale určitou barvitost. Film či několik dílů seriálu na notebooku zvládnete i bez sluchátek. Notebook dovede hrát docela nahlas, což oceníte zejména při telefonování, pokud má protější strana špatný (potichu nahrávající) mikrofon.

Mikrofony jsou umístěné v liště nad displejem. To je ideální umístění, jelikož jsou alespoň trochu vzdálené od klávesnice. Při telefonování tak dovedou lépe filtrovat zvuk psaní na klávesnici. Zároveň nejsou umístěné v těsné blízkosti výdechu větráčku. Jejich kvalita je velmi dobrá, telekonference nebudou s ThinkPadem L470 větší problém.

Webkamera má rozlišení 1280×720 pixelů. Jde o běžnou webkameru s průměrnými schopnostmi. Vzhledem k zaměření ThinkPadu L470 ani není lepší webkamera příliš potřeba. Zapnutí webkamery dává najevo indikační dioda.

Zabezpečení

ThinkPad L470 je vybaven čtečkou otistku prstu, která se nachází napravo od kurzorových kláves. Jde o starší typ čtečky, která pro čtení biometriky vyžaduje přejetí bříškem prstu. Novější (a také o něco rychlejší a přesnější) typ čtečky si Lenovo (prozatím?) uschovalo pro vyšší modely. Přečtení otisku trvá něco přes vteřinu (s ThinkPadem X220 nesrovnatelné). Čtečka není vybavena indikačními diodami, je třeba se dívat na displej.

Notebook je také vybaven modulem dTPM 2.0.

Chlazení

Notebook má neustále puštěný větráček, nestává se, že by jej vypínal, a to ani při nenáročných činnostech (Word, film atd.). Při nízkém vytížení jsou ale otáčky skutečně minimální, a notebook tak působí, že se skutečně chladí pasivně.

S náročnějšími úkony větráček zrychluje, rozhodně ho nepřeslechnete. Vyloženě rušivý začne být až ve vysokých otáčkách. Jakmile dojde k snížení vytížení procesoru či grafické karty, otáčky se velmi rychle vrací na obvyklou hodnotu. Během testování jsem se nesetkal s přehříváním. Při práci na klíně je ale patrné určité teplo, zejména okolo dokovacího konektoru.

Baterie, výdrž

Testovaná konfigurace byla vybavena větší, vystouplou šestičlánkovou baterií (ThinkPad 68+). 47 Wh kapacity postačí na 5-7 hodin práce (v závislosti na vytížení). S rozumně nastaveným jasem (zhruba v polovině rozsahu), režimem nízké spotřeby a ne úplně náročnou prací je hranice 7 hodin poměrně reálně dosažitelná. Výhoda tohoto typu baterie je pak ta, že pasuje do drtivé většiny současných ThinkPadů, lze ji tedy prohazovat s modely L450, T440 či X240. Baterie je uživatelsky vyměnitelná.

ThinkPad L470 není po vzoru dražších kolegů vybaven technologií PowerBridge, která kombinuje použití zabudované baterie v těle notebooku a uživatelsky výměnné baterie v místech pod klouby víka. Zmíněná šestičlánková baterie tak maximum, co do tohoto notebooku dostanete. Alternativou je menší tříčlánková baterie, která díky poloviční tloušťce nijak nepřesahuje z těla notebooku.

Dodávaný 65W nabíjecí adaptér výkonem postačuje, v praxi jsem nezaznamenal, že by zařízení nestíhal nabíjet, a ten by tak musel omezit výkon (throttling). Plné nabití trvá okolo dvou hodin.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky