První pohled Yoga 910

10. 2. 2017 | 3

Máme tu další generaci nejvyššího modelu, vlastně vlajkové lodi, rodiny produktů Yoga. Je to ultrabook, jak se sluší a patří. Ale jak si na ultrabook zvyknu já? Milovník ThinkPadu a hlavně zastánce starých dobrých klávesnic Lenovo? Inu uvidíme, zatím mám tento stroj týden, takže si na sebe ještě zvykáme :)

Balení

Balení je na dnešní dobu již standardní – pohledná krabice, v níž hned nahoře je uložen ultrabook. Pod ním jsou umístěny dvě krabičky. Jedna je prázdná a ve druhé naleznete 45W USB-C nabíječku. UltraBook je zabalen v tenkém obalu z netkané textilie. Podobnou látku najdete i na klávesnici, s tím, že na ní máte názorně ukázáno, kde jsou jaké konektory a zapínací tlačítko.

IMG_6054

První spuštění

Ihned přichází vyděšení, po kterém přichází pouhé zklamání, Yoga 910 je úplně vybitý. Takže šup připojit nabíječku a počkat, až se nabije, což trvalo necelé 3 hodiny. Nemohl jsem se dočkat prvního spuštění, ale zdrželo mě ještě nezbytností jako přiřazení MS účtu, první nastavení, aktualizace, atd… První věc, co mě upoutala, byl displej. A to jak negativně, tak ihned poté pozitivně. Prostě nemám rád lesklé displeje – když se na sebe chci podívat použiji zrcátko. Ale chápu, že technologicky je tohle lepší, přeci jen z lesklé plochy se lépe odstraňují otisky, poskytuje o fous lepší barvy a je to celkově běžná věc. Nebo snad někdo z vás má mobil s matným displejem ? :) Druhá pozitivní věc, která mě překvapila tak, že okamžitě smazala první negativní dojem. bylo rozlišení 4k! Ano, doopravdy 4k na 13″ úhlopříčce s tenkým rámečkem. Z počátku vám W10 nastaví DPI na 300%, což mi přišlo až moc. Takže hurá nastavit 200% DPI -> „rozlišení“ FHD, ale každý bod je 4x lépe vykreslen. Je to něco na co se velmi ale velmi dobře zvyká. Tak hladké a jemné písmo se jen tak nevidí. Zkusil jsem použít i 100%, ale pak je displej naprosto nepoužitelný, pokud tedy nejste superman.

IMG_6058

Týden soužití

Další zásadní věc, na kterou si musíte zvyknout, je klávesnice. Zdvih a tvar kláves je na takto tenkém stroji naprosto luxusní a velmi lehce si na ni člověk zvykne. Bohužel problém nastane v okamžiku, kdy budete hledat klávesy jako sysrq, pause – ty prostě nenajdete. Klávesy pro pohyb v dokumentu naleznete už relativně snadno, protože jsou na šipkách. Co nechválím, velmi mi vadí a ani a po týdnu jsem si na to nezvykl, je pozice pravé klávesy shift, jenž je umístěná až za šipkou. Takže se mi velmi často stává, že místo velkého písmenka se dostanu o řádek výš. Ovšem je nutné si uvědomit, pro koho by tento stroj měl být. Určitě to nejsou programátoři, kodéři a lidé, pro které je notebook pracovní nástroj, ale spíše pro lidi, kteří se potřebují prezentovat, píší texty a potřebují mít u sebe stále zápisník. Momentálně sedím v kavárně, popíjím kávu a píšu tenhle článek. Za cca hodinu klesla baterie z plna na 85% a ukazuje, že zbývá energie ještě na 8 hodin. Jas je nastaven na 60%, zapnutá wifi, několik záložek v prohlížeči, skype…

IMG_6052

Již brzy se dočkáte plnohodnotné recenze.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky