IdeaPad 700-17ISK: Multimédia na doma ve velkém

26. 9. 2016 | 0

Po prvním pohledu samozřejmě přichází verdikt – dnes zhodnotíme 17″ domácí multimediální notebook IdeaPad 700, který se chlubí reproduktory JBL, IPS displejem, elegantním designem nebo procesorem bez snížené voltáže. Je to opravdu tak dobrý domácí společník, jak se zdá?

Upřímně řečeno velké notebooky jsem nikdy nechápal. O to víc mě zaujala možnost zápůjčky 17″ IdeaPadu 700-17ISK – bral jsem to jako příležitost (a zároveň určitý druh výzvy) opět si srovnat svoje názory a podívat se, jak takový velký notebook po několika letech vypadá (naposledy jsem testoval nějaký 17″ IdeaPad G a mamutí ThinkPad W701ds). Nehledě na to, že člověk by neměl zapomínat, že jeho názory nejsou univerzální, měl by občas popojít a podívat se na věc z jiného úhlu pohledu. A takový úhel může být třeba rodina, která si kupuje počítač, samozřejmě automaticky sáhne po notebooku, protože A) jsou kompaktní a všestranné, B) jsou jich plné obchody a C) když na to přijde, dají se zaklapnout, schovat a v nouzi i přenést. No a zrovna IdeaPad 700 v 17″ provedení se takovým univerzálním notebookem do domácnosti cítí být a celkem úspěšně navazuje na mou oblíbenou řadu Z (čest její památce!), kterou jsem měl vždycky rád. Nebo se ani nemusí zrovna jednat o rodinu, vzpomeňme jen vysokoškolské studenty na kolejích, často notebooky do školy nenosí, mají je jen na koleji a jednou za dva, tři týdny je sbalí do batohu či brašny, vynechají páteční přednášky a vyrazí na prodloužený víkend domů.

No a co že mají tyhle skupiny uživatelů společného? Na rozdíl od lidí jako já se nesoustředí na co nejmenší velikost, nejlehčí provedení, tedy snadné přenášení – notebook pro ně nepředstavuje pracovní stroj na cesty. Kupují především počítač, který jim nabídne – za rozumnou cenu – dostatek pohodlí, velký displej, pohodlnou klávesnici, solidní zvuk a obraz (třeba na ozvučení pokoje hudbou nebo sledováním seriálů s notebookem na nočním stolku před spaním), no a trochu toho výkonu. A to je, věru, hodně odlišný úhel pohledu…

Vzhled a provedení

„Elegantní“ a „nudný “ často odlišuje jen subjektivní vnímání nebo velmi tenká hranice. A zrovna IdeaPad 700 je notebook, který se pohybuje v této „šedé zóně“, ale přeci jenom má spíš namířeno do prestižního světa elegance než do oddělení nudy bez nápadu. Důvod je jasný, a tak se Lenovu jednoduše není možné divit: IdeaPad 700 je notebook, který se má zalíbit každému. Nebo skoro každému. Ale přeci jenom úplně nudný není.

Lenovo na to tedy šlo od lesa – použilo osvědčenou kombinaci barev (černá a stříbrná), povrchové provedení zcela dle staré řady Z, kdy jsou veškeré materiály matné či polomatné s dotykem kovu. Veškeré vnější plochy jsou černé se saténově matným finišem, ze kterého vystupuje jen lesklé (nové) logo Lenovo a dvojice vkusných kovových mřížek reproduktorů stříbrné barvy. Notebook má standardně elegantní tvary postupně se svažující k přední hraně, s mírně vystouplou linkou po vzoru knihy s boky s hrubším vzorem.

Po otevření víka displeje na nás vysvitne „světlá strana síly“ – zde jsou veškeré plochy světlé, matně stříbrné, což dotváří pocit elegance, a to včetně rámečku displeje a jeho lemu. Lícní strana základny má jednolitý kovový povrch, který narušují jen vystupující klávesy a elegantní lesklá linka kolem touchpadu. I po otevření víka vidíme pod displejem dvojici reproduktorů s kovovou mřížkou a také logem JBL.

No a co materiály, zpracování a konstrukce, ptáte se? Inu, materiály jsou jasné – nosná konstrukce notebooku je z plastu, těch pár plíšků je jen dekor. Přesto mě ale kompaktnost a tuhost tohoto obra mile překvapila – základna se ohýbá a prohýbá opravdu jen neochotně, a to i při zvednutí za roh základny. Displej se samozřejmě prohne, ale opět výrazně méně, než bych očekával u 17″ úhlopříčky. Jen displej trochu pruží a mírně se z toho důvodu kýve. Na kvalitu zpracování, lícování plastů nebo spojení dílů si stěžovat určitě nemůžu.

Na závěr tohoto oddílu zmíním samozřejmě ještě fyzické rozměry notebooku, které činí 418 x 286 mm při tloušťce těla 25 mm a váze 2,7 kg. Na 17″ notebook jsou to velmi příjemné a kompaktní hodnoty.

Obraz a zvuk

Multimediální notebook by měl nabídnout především slušný obraz a zvuk (ostatně proto se mu také říká „multimediální“). Řadě IdeaPad Z se to vždy dařilo, a tak by její nástupce v podobě IdeaPadu 700 rozhodně neměl zklamat. Hned na úvod řeknu, že testovaný notebook ani v nejmenším ve zkoušce nepropadl, ale upřímně nijak zásadně nezazářil. Ale postupně…

Obrazovka, kterou najdeme v našem notebooku, je 17,3″ panel LG Philips LP173WF4-SPF1 více než slušných kvalit – nabízí nativní rozlišení Full HD (tedy 1 920 x 1 080 bodů), takže se v dnešní době jedná o standard a můžete jej používat bez jakékoliv změny velikosti zobrazení, zobrazovací technologii IPS, která zajistí celkem pěkné barvy, solidní kontrast a v tomto případě také černou černou, o širokých pozorovacích úhlech ani nemluvě, potěší matná povrchová úprava. Navíc panel disponuje LED podsvícením o intenzitě 300 nit, což je výrazně více, než na co jsme obvykle zvyklí. Celkově je displej v 17″ IdeaPadu 700 poměrně příjemným překvapením.

Nad displejem najdeme HD webovou kameru velmi dobré kvality, které nechybí indikační dioda, a samozřejmě se zde ukrývá dvojice mikrofonů. Displej je lemovaný celkem tenkým rámečkem s dosedací gumou po celém obvodu a samotné víko je se základnou poměrně netradičně spojené panty vestavěnými v mřížkách reproduktorů po stranách vystupujících nad úroveň základny. Přesto je však úhel otevření omezen.

IdeaPad 700 nabízí značkové 2,5W stereo reproduktory JBL včetně rozšíření Dolby Audio (které však – asi kvůli už tak nadstandardní kvalitě reproduktorů – nemá velký vliv na kvalitu zvuku linoucí se z kovových mřížek). Hlasitost reproduktorů je skutečně výborná, dokáží bez problému ozvučit menší místnost, jen nemají až tak široké spektrum a samozřejmě basy nepodávají výrazně (ale to bez subwooferu v dané velikosti ani jinak nejde). Celkově je tak pocit z reproduktorů velmi dobrý, ale jediným „wow“ efektem je jejich hlasitost, ovšem dáte-li „volume doprava“, je třeba počítat s tím, že reproduktory mohou při hodně komplexním zvuku rezonovat.

Klávesnice a touchpad

Klávesnice, která si našla své místo v IdeaPadu 700, je naštěstí a zároveň bohužel (viz další věty) klasická IdeaPad klávesnice. Plynou z toho, jak jsem naznačil, jak jasná pozitiva, tak ale i méně příjemné vlastnosti. Mezi ty rozhodně dobré patří celkem povedená mechanika a jasný, poměrně hluboký stisk kláves, což jsou vlastnosti, které by jeden v době extrémně tenkých notebookových klávesnic s minimální hloubkou stisku pohledal. Klávesy mají pro Lenovo typický tvar úsměvu pro redukci překlepů a dnes už jen minimální ergonomické klenutí. Psaní je příjemné, zvuk je hluboký, jasný stisk se v drtivé většině případů přenáší na obrazovku. No a potěší podsvícení ve dvou stupních, které takřka vůbec – až na velmi ostrý úhel – neprosvicuje.

Z těch méně pozitivních vlastností zmíním asi jen jednu, která ale zastřešuje všechny potíže, které s klávesnicí můžete mít: jedná se o klávesnici navrženou pro 15″ stroje, takže nebere vůbec v potaz spoustu místa (a tedy nevyužité centimetry) v 17″ notebooku. Rozložení je tak zbytečně stísněné (především ve známém prostoru, kde se připojuje numerická část s úzkým Enterem, utopenými šipkami a malými Home, End, PgUp a PgDn) a člověku, který je zvyklý na klasické klávesnice, bude chvíli trvat, než si zvykne a nebude chybovat.

Celkem nepříjemné jsou ostré opěrky zápěstí. Při práci na stole v ideální výšce asi na mnoho problémů nenarazíte (tam jsou ruce „správně“), ale při práci na klíně mě hrany úspěšně řezaly do předloktí.

Pod mezerníkem se v lesklém rámečku ukazuje poměrně velký clickpad. Ten nabízí klasicky plastový, matný povrch, po kterém se cekem příjemně pohybuje prstem. Clickpad je tradičně možné stisknout ve spodní části, zvuk je hluboký, odpor možná vyšší, než by bylo nutné. Dodavatelem je ELAN, takže musíme počítat s o maličko nižší citlivostí (oproti Synapticsu), ale zejména s občasnými problémky s gesty (např. rolování si někdy software splete se zoomem, párkrát se mi stalo, že se špatně přizpůsobila citlivost rolování oknu). Všehovšudy se jedná o slušný touchpad, ale rozhodně bych si uměl představit lepší.

Konektory a připojení

Na 17″ notebook není, popravdě řečeno, konektorová výbava testovaného stroje nijak široká, naopak bych ji označil spíš za standard v o 2-3 palce nižší úhlopříčce. Každopádně na levoboku najdeme napájení (plochý konektor), USB 2.0, čtečku paměťových karet, sdružený 3,5mm audio jack a tlačítko OneKey Recovery / Novo (pro vstup do obnovení systému). Na pravé straně se nachází ethernet (gigabitová LAN od Realteku), HDMI, 2x USB 3.0 a dvojice indikátorů pro baterii a napájení. Umístění indikátorů je popravdě docela nešťastné, protože napájecí tlačítko nad klávesnicí není podsvícené, a tak musíte kontrolovat bok přístroje. A čtete správně, IdeaPad 700 v 17″ provedení nenabízí optickou mechaniku – ta se zřejmě konečně stala hudbou minulosti a ustoupila raději chlazení či baterii. A tak je to správně!

V oblasti připojení na nás nečeká absolutně žádné překvapení – pod „kapotou“ najdeme kombinaci Bluetooth a AC Wi-Fi od Intelu, přičemž rychlost připojení je oproti moderním adaptérům znatelně nižší, což platí také o citlivosti, nicméně na žádné problémy jsem nenarazil.

Konfigurace a výkon

17″ IdeaPad 700 je, jak bylo zmíněno, všestranný multimediální notebook a chlubí se – mimo jiné – dvěma parametry: procesorem se standardním napětím a DDR4 paměťmi. Namísto nízkonapěťových čipů tak ve velkém těle najdeme plnohodnotný mobilní čtyřjádrový procesor Intel Core i7 šesté generace (Skylake), který sice není tak úsporný jako ULV procesory, ale nabídne znatelně vyšší výkon. V testované konfiguraci je doplněný o celých 16 GB DDR4 paměti RAM, dvojici grafických čipů (integrovaný Intel HD 530 a základní dedikovaný nVIDIA GeForce 940M) a vítanému duu 128GB PCIe SSD disku pro systém a aplikace a 1TB mechanického disku pro data.

  • Intel Core i7-6700HQ (Skylake) 4 jádra / 8 vláken, 2,6-3,5 GHz, 45W TDP, 6MB cache
  • 16 GB (2×8) RAM DDR4, 2 133 MHz
  • Intel HD Graphics 530 + nVIDIA GeForce 940M (2 GB)
  • 128GB SSD Samsung (PCIe) + 1TB Western Digital HDD (SATA3, 5 400 otáček)

Jaký je výsledek? Notebook nabídne velmi velkorysý výpočetní výkon, který je podpořený víc než dostatkem operační paměti a čekání zredukuje téměř na nulu rychlý SSD disk, přitom máme pořád dostatek místa pro hudbu, filmy či hry na 1TB plotnách. Asi kvůli ceně je PCIe SSD disk omezený co do rychlosti zápisu, ale čtení se blíží 1 000 MB/s, což je opravdu vysoká hodnota. Herním notebookem však IdeaPad 700 být vážně nemůže, protože dedikovaná grafika GeForce 940M není o mnoho výkonnější než integrovaná Intel HD 530, a tak pomůže spíš s kompatibilitou a efekty než s čímkoliv jiným. Systém přepínání grafik nVIDIA Optimus však funguje na jedničku, takže nemusíme plakat, že nám dedikovaná grafika zbytečně ukrajuje z výdrže na baterii.

Syntetické výkonnostní testy

Chlazení a napájení

Vzhledem k tomu, že v 17″ těle – a to ještě bez optické mechaniky – prostě je víc než dostatek místa pro „dýchání“, asi by bylo víc než překvapivé, kdyby měl notebook problém s chlazením. Výdechy dvou ventilátorů s radiátory najdeme poměrně netradičně na zadní straně notebooku, což považuji za víc než rozumné. K radiátorům vedou z pravé strany dvě trubice odvádějící teplo z dvou čipů (procesoru a dedikované grafiky). Výsledkem těchto opatření je systém chlazení, který je za běžného provozu velmi tichý (při provozu na baterii v podstatě úplně tichý, s externím napájením se notebook méně krotí, a tak si občas foukne) a za plné zátěže si drží nominální takty, ačkoliv procesor se dokáže podívat až k 95°C, dedikovaná GPU maximálně k 72°C, ventilátory samozřejmě fučí, ale bez nepříjemných svištivých zvuků. Povrchové teploty notebooku jsou zcela v mezích a nejsou při používání nijak nepříjemné – viz teploty níže po 40 minutách maximální zátěže.

teploty-40-minut-zateze

O napájení se stará vestavěná 3článková Li-Pol baterie Simplo o kapacitě 45 Wh, kterou nabíjí standardní 90W nabíječka s plochým konektorem. Notebook bez výrazného omezování (50% jas, běžná práce s dokumenty a na webu) vydrží i přes 5 hodin na baterii, což na tak velký stroj považuji za víc než dostatečnou hodnotu. Zamrzí jen, že je baterie pouze 3článková a na velikost notebooku by klidně mohla mít o 10-20 Wh víc. Dodám jen, že notebook nabízí funkci „expresního nabíjení“ (v Lenovo Settings), kdy se o něco urychlí nabíjení baterie.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky