Lenovo S1 Lite – nová generace zástupce nižší střední třídy

28. 7. 2016 | 0

Smartphone Lenovo S1 lite je jakožto zástupce nižší střední až střední třídy nástupce poměrně oblíbeného Lenovo A5000 s cenou jen nepatrně vyšší. Nabídne ale také navíc výbavu, která si cenu ospravedlní. Obhájí si tedy S1 lite cenu necelých 6000,- Kč?

Obsah balení

Zařízení, jak je již dnes standardem, přijde v poměrně kompaktní a hezky vyhlížející krabičce. Po jejím otevření uvidíte ihned telefon a veškeré příslušenství se nachází uvnitř v nižších vrstvách. Jmenovitě jde samozřejmě o nabíječku, základní sluchátka, micro USB kabel, napájecí adaptér, nástroj pro vysunutí šuplíku pro SIM kartu a micro SD kartu. Jako poslední kus příslušenství v balení nalezneme milý dárek v podobě základního plastového krytu na zadní stranu telefonu sloužícímu k ochraně proti poškrábání a částečně i pádům.

DSC03817

Znovu, už po několikáté v řadě, se musím opakovat – velmi si cením toho, že Lenovo dodává v balení fólii i kryt, byť jen ty úplně základní.

Hardware

  • Displej: 5″ IPS 1920×1080
  • Procesor: osmijádrový 1,3Ghz Cortex-A53. chipset MT6753
  • GPU: Mali-T760MP2
  • Operační paměť: 2GB
  • Interní paměť: 16GB, volných cca 10GB
  • Fotoaparát: 13Mpx s duálním přísvitem, sekundární 8Mpx pro selfie fotky
  • Baterie 2700mAh, nevyměnitelná
  • Konektivita: Wifi a/b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS, FM rádio
  • Operační systém: Android 5.1
  • Rozměry: 71x145x8,55mm
  • Hmotnost: 129g

Vzhled a zpracování

Poslední myšlenka, která vás napadne při prvním uchopení přístroje je, že je to v zásadě levné (nikoliv laciné) zařízení. Rám těla je vytvořený z kovové slitiny a záda telefonu jsou matné. Telefon tedy vypadá poměrně luxusně a zároveň si zachovává svou praktickou stránku – totiž, že nikde až na displej neulpívají otisky prstů, což je velmi vítaná vlastnost a ne každý výrobce (čehokoliv) ji dnes chápe. Resp. výrobci to chápou, ale přizpůsobují se trhům, kde naopak lesklé povrchy milují (uživatelský potencionál je zkrátka násobně větší, než v západní Evropě).

Zároveň platí, že je telefon přímo ukázkově slícovaný – opravdu vypadá, jako by byl z jednoho kusu. Nikde nejsou žádné viditelné mezery mezi různými materiály, nic se nekroutí a nevrže. Ve zpracování přímo ukázková práce. Snad až na jediný, z mého pohledu naprosto nezajímavý, detail. Mřížky reproduktoru na spodní straně nemají „zabroušené“ otvory – je to cítit, pokud přes ně přejedete prstem. Tyto vlastnosti zároveň způsobují, že telefon působí vcelku bytelně. Nedělám si iluze, jak bude zmiňovaný kovový rámeček vypadat po prvním pádu na zem bez ochranného krytu, ale zároveň věřím, že telefon nebude mít problém takových pádů hodně přežít.

Přední straně telefonu samozřejmě dominuje 5″ IPS displej s Full HD rozlišením, senzorická tlačítka a nestandardně velká přední kamerka. Jediná moje výtka směruje na ona tlačítka pod displejem, která nemají podsvícení. Absence podsvícení, to je něco, co se telefonům Lenovo vytýká snad úplně všude (v diskuzích, recenzích, dokonce na komentářích v eshopech,…) a Lenovo je pořád dělá… Nepodsvícená. Navíc mají okolo sebe poměrně hodně „neaktivní“ plochy, která nereaguje na dotyk. Tyto dvě vlastnosti dohromady ústí v poměrně časté „minutí“ tlačítka. Alespoň, pokud na to nejste již nějakou dobu zvyklí.

Zadní strana je samozřejmě poměrně jednoduchá. Nalezneme jen relativně subtilní čočku fotoaparátu, přisvětlovací diodu a nápisy Lenovo + VIBE.

Strany telefonu jsou už taková klasika, nebo možná standard. vlevo jen skrytý „šuplík“ na micro SIM kartu + paměťovou kartu (nebo druhou SIM). Vpravo jsou to tlačítka pro ovládání hlasitosti a power button. na spodní straně obligátní micro USB konektor a dvě řady otvorů pro reproduktory, které mají jednu zajímavost. Jedna řada je tam prostě jen pro symetričnost – žádný reproduktor se za ní neschovává. Ano, to je neoblomná známka toho, že S1 Lite je poměrně levný telefon.

Výkon

Telefon je vybaven osmijádrovým procesorem Mediatek MTK6753, kterému sekundují 2GB operační paměti a 16GB interní paměti. Trochu jsem se bál, že výkon procesoru nebude nijak valný, ovšem opak je pravou. Telefon stíhá naprosto s grácií jakoukoliv běžnou činnost, kterou jsem s ním provozoval. Dělal jsem i benchmarky, abych porovnal s mým již letitým Galaxy S4 a výsledky benchmarku hovoří vcelku jasně -> S1 Lite, i přes svou cenu a zaměření má výkon tři generace staré vlajkové lodě. No není to zajímavé? Výsledky benchmarků si samozřejmě můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Operační systém

Telefon byl z výroby dodán s operačním systémem Android 5.0, ale ihned po rozbalení jsem měl k dispozici OTA update na 5.1, čehož jsem samozřejmě obratem využil. Upgrade proběhl hladce, bez mých zásahů a já měl relativně aktuální operační systém. Prostředí systému je velmi svižné a nevidím zde žádný problém, až na to, že Lenovo ještě pořád nepočítá s menu aplikací a uživatel je tak donucen mít veškeré aplikace „na ploše“, což je vlastnost, na kterou jsem si dodnes nezvykl. velmi bych ocenil, kdyby Lenovo přestalo produkovat tento svůj pochybný a relativně nestandardní launcher a prodávalo telefony s operačním systémem, který bude co nejvíce originální „čistý“ Android.

Displej

Lenovo S1 lite je vybaveno Full HD IPS displejem o velikosti 5″ a jemností cca 441DPI. Displej má nádherné barvy a výborné pozorovací úhly – vůbec není na co si stěžovat.

Fotoaparát

Zadní fotoaparát ma rozlišení 13Mpx, ale jeho výkony jsou veskrze průměrné. Pro ostrou fotografii musí autor vyvinout trochu snahy a barevné podání je podprůměrné. Ze je například vidět, jak moc se mi nedařilo vyfotit tuto fotku, protože králíci samozřejmě nepočkali a neustále se pohybovali. Přední fotoaparát je na tom velmi podobně s tím, že samozřejmě svými parametry vybočuje z řady, takže zde můžeme výsledek označit za nadprůměrný.

Baterie

Telefon disponuje nevyměnitelnou baterií o kapacitě 2700mAh, což je z dnešního pohledu v této velikosti telefonů spíše menší hodnota. V praxi se to také potvrzuje častější potřebou telefon nabíjet. Sice téměř vždy vydržel můj pracovní den a nabíjel se přes noc, ale jakmile jste po něm potřebovali nenadále něco energeticky náročnějšího, tak to výdrž byla problém. Například byť jen půlhodinová navigace si dokáže zažádat o tak velké množství energie, že do večera zkrátka nevydržíte a budete muset nabíjet přes den.

Konektivita

Lenovo S1 Lite podporuje wifi standardy a/b/g/n – ac v této cenové relaci přirozeně chybí. Telefon podporuje frekvence 2,4GHz a 5GHz. Signál je silný, nevymyká se tak nijak standardům. K Internetu se nejčastěji budete připojovat přes podporované LTE českých frekvencí, včetně 800MHz a 900MHz. Lenovo implementovalo poměrně zajímavou funkci Internet turbo, jejíž schopnost spočívá v tom, že je schopna skombinovat konektivitu WiFi a LTE a zvýšit tak rychlost stahovaných dat. Vzhledem k povaze FUP limitů, které tu běžně máme jsem tuto funkci raději ani nezkoušel.

Dále pak samozřejmě telefon disponuje Bluetooth 4.0, A-GPS s velmi dobrou citlivostí.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky