Lenovo Moto X Force: Nejvyšší a nerozbitný

6. 6. 2016 | 0

Konečně přichází nové modely Motoroly do našich krajů a rovnou tu máme v hierarchii nejvýše postavený přístroj, Moto X Force, který nabídne velkolepou výbavu schopnou konkurovat vlajkovým lodím ostatních výrobců a také jednu podstatnou, speciální výhodu: Krycí sklo displeje totiž skýtá unikátní přívlastek – nerozbitné. Cena je poněkud vyšší, pojďme tedy zjistit, zda si ji dokáže telefon obhájit.

Obsah balení

Přístroj dostanete v příjemně zpracovaném balení, vše je uloženo ještě v menších krabičkách uvnitř, špendlík pro vytažení SIM karty, dokumentace a nabíječka, která nemá možnost odpojení USB kabelu. Tím výčet obsahu končí, nenajdeme zde ani obyčejná sluchátka, nicméně, tento trend je již více obvyklý a proto tolik nepřekvapí.

Vzhled a zpracování těla

Mobil vás na první pohled zaujme svojí robustností a velikostí, po uchopení do ruky ihned ucítíte hrubý vzor na zadním krytu a ihned získáte pocit, že držíte vážně poctivý kus přístroje. Jeho boky obepíná poctivý kovový rám, přední strana je čistě skleněná. Rozměry 149,8 mm na výšku, 78 mm na šířku a tloušťkou 9,2 mm to rozhodně není žádný drobek, ovšem díky velkému tělu dokázal výrobce nasadit 5.4“ palcový displej a velkou baterii. Celkový dojem s designu je rozporuplný – telefon nepůsobí nijak zvlášť luxusně, na druhou stranu, jeho bytelné zpracování ochrání před pádem a nebudete s ním jednat „v rukavičkách“, zkrátka budete spoléhat na poctivé zpracování, a že přístroj něco vydrží. Na pravém boku najdeme vypínací tlačítko a kolébku hlasitosti, zde se musím ozvat, jejich poloha je oproti obvyklým zvyklostem přehozená, kolébka je až pod tlačítkem vypínání a často jsem při probouzení telefonu mačkal právě ji. Levý bok zeje zcela prázdnotou a máme zde již pouze konektor micro USB na hraně spodní a šuplíček na kartu nanoSIM + microSD médium na hraně horní.

Hardwarové parametry

  • Displej: 5.4 palců, panel AMOLED, rozlišení QHD 1440×2560 pixelů, hustota bodů 540 PPI
  • Procesor: QualcommSnapdragon 810, osmijaderný, 4x 1,5 GHz + 4x 2.0 GHz, 64-bit
  • GPU: Adreno 430
  • RAM: 3GB
  • Interní paměť: 32 nebo 64 GB (+ paměťová karta microSD)
  • Hlavní fotoaparát: 21MPx, automatické ostření, přisvětlovací dioda
  • Sekundární fotoaparát: 5 Mpx
  • Natáčení videa: 4K 2160p, 30 FPS
  • Baterie: 3760mAh
  • Konektivita: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, A-GPS, Glonass, NFC
  • Operační systém: Android 6.0 Marshmallow
  • Rozměry: 149,8 x 78 x 9,2 mm
  • Hmotnost: 169 gramů

Displej

Panel s technologií AMOLED a úhlopříčkou 5.4“ palce nabídne vysoké QHD rozlišení 1440×2560 pixelů, které zaručí dokonale vyhlazenou podívanou. Co ovšem zaujme na první pohled po zapnutí displeje, není příliš pozitivní zjištění, barvy mají nažloutlý odstín, což zrovna u této technologie zamrzí, o to víc, když nemůžeme barvy vyladit v nastavení. Nicméně, pozorovací úhly jsou velmi dobré, čitelnost na slunci také nezklame. Jako zajímavou bych uvedl funkci jemného rozsvícení displeje při uchopení telefonu do ruky a jednoduchou notifikací pomocí piktogramů, které vám ihned řeknou, zdali nemáte nějaké zmeškané události. Hlavní devízou je ona bájná nerozbitnost, panel kryje sklo s názvem ShatterShield, skládá se z několika vrstev a zaručí odolnost proti prasknutí při pádu, taktéž jej nepoškrábete při nošení v kapse klíčky či jinými předměty.

IMG_0746

Výkon

Procesor v podobě modelu QualcommSnapdragon 810 neudělá ostudu žádné vlajkové lodi, spolu s grafikou Adreno 430 a 3 GB operační paměti RAM se přístroj nezalekne ani vícero spuštěných aplikací na pozadí či hraní náročných 3D her, o to víc, když nad operačním systémem Android 6.0 Marshmallov neběží žádná nadstavba výrobce a je zde ve své nejčistší podobě. Vnitřní paměť nabídne kapacitu 32 GB v případě základní varianty, případně 64 GB v případě dražší, v obou případech je zde možné použít rozšíření úložiště v podobě karty microSD.

Připojení

Konektivita je u přístroje bohatá a prakticky nic mu nechybí, Wi-Fi podporuje všechny obvyklé protokoly, Bluetooth je zde ve verzi 4.1, poziční služby GPS a Glonass jsou také přítomny. Nechybí podpora NFC či LTE sítí s evropskými frekvencemi. Velmi zamrzí absence čtečky otisků prstů, nevím, jaký důvod měl výrobce pro její absenci, osobně si myslím, že když můžeme čtečku nalézt u daleko níže postavených telefonů, neměla by chybět v drahém a špičkově vybaveném modelu.

Baterie

Útěchou za velké rozměry je nám aspoň baterie o kapacitě 3760 mAh, která dokáže udržet telefon při životě na jedno nabití až dva dny. Při intenzivním používání, které bude zahrnovat celodenní práci a připojení na internetu vás nenechá na holičkách a vydrží tempo až do večerních hodin. Vyzdvihnout musím rychlé nabíjení, při kterém dodávaná nabíječka dovede doplnit „šťávu“ na 80% za čas mírně přesahující jednu hodinu.

Prostředí

Čistý vzhled systému Android 6.0 Marshmallow slibuje rychlé prostředí bez zbytečného pozlátka a prvků zpomalující chod, nenajdete zde ani přehršel aplikací od výrobce, je zde pár věcí přímo od Motoroly, nic co by vás zbytečně omezovalo ve využití úložiště zbytečným obsahem. Jak již bylo zmíněno, díky hardwaru a čistému Androidu běhá přístroj velice svižně, na nic nečekáte a vše je prakticky okamžité.

Fotoaparát

Věc, kterou bych u telefonu rád pochválil je fotoaparát, je pro nás připraven čip od společnosti Sony s rozlišením 21 megapixelů a objektivem se světelností f/2.0. Ve špatných světelných podmínkách napomůže duální přisvětlovací dioda. Celkový dojem ze snímků je velmi dobrý, za dobrého světla dokáže telefon vyprodukovat opravdu hezké, kontrastní a ostré snímky, barvy jsou dle mého vyvážené velmi příjemně, můžu také zmínit automatické HDR, kdy telefon pozná kontrastní scénu a náležitě pak fotku doladí, metoda není příliš dramatická, nemusíte se bát, že by vám vytvořil ze snímku krajiny omalovánku.Bohužel, díky velkému rozlišení a malému čipu trpí fotky za špatného osvětlení na vysokou míru šumu, možná by slušelo na čip umístit rozlišení kolem 12 Mpx, přece jen, doba kdy jsme se hnali za co nejvyššími čísly je už snad pryč.. Pro milovníky autoportrétů má Moto X Force připravenu přední kamerku s rozlišením 5 megapixelů a co víc, přidává k ní taktéž diodu pro přisvětlení, vaše snímky tedy zvládnete i v horších světelných podmínkách. Video zvládne telefon natočit až v rozlišení 4K, tj. 3840×2160 pixelů, frekvence snímkování je běžných 30 FPS. Potěší tzv. režim SlowMotion, kdy můžete zachytit scénu v režimu vysoké frekvence 120 FPS, avšak jen v rozlišení HD, 1280×720 pixelů.

IMG_0758

Testovací snímky

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky