CES 2016: Nový ThinkPad X1 – notebook, konvertibl, tablet

4. 1. 2016 | 8

Lenovo na výstavu CES v Las Vegas letos opět dorazilo v plné síle a ukázalo zcela nový ThinkPad X1. Ale ne jen jeden – hned tři! Notebook X1 Carbon, konvertibl X1 Yoga a tablet X1 Tablet.

Už před několika týdny nám Lenovo naznačovalo, co chystá na CES za překvapení, ačkoliv příliš konkrétní kvůli přísnému (ale oprávněnému) tajnůstkářství být nemohli. Věděli jsme, Lenovo namísto jednoho modelu uvede celou sérii, a tak jsme se rádi nechali překvapit. Rouška utajení byla konečně odstraněna a novinářům v Las Vegas se již poštěstilo nová zařízení vidět a – hlavně – mohli si s nimi pohrát. Tak co Lenovo ukázalo?

ThinkPad X1 Class

ThinkPad X1 a posléze X1 Carbon se stal v rámci značky i rodiny unikátním zařízením, které v jistém smyslu představovalo odvážného průkopníka – Lenovo si v tomto prémiovém pracovním stroji otestovalo nové materiály, povrchy, klávesnici, polohovadla, tvrzené sklo a mnoho technologií, z nichž některé postupně „běžné“ ThinkPady dědily a dědí. Stále se však jednalo o jedno zařízení, jednoho „exota“…

To je něco, co letos Lenovo mění. Podobně jako řada Idea Y, která se stala samostatnou rodinou zařízení, dostala podobnou úlohu značka X1, která se nově stává luxusní business class v podání Lenova. A výsledek? Nový tenký pracovní Ultrabook ThinkPad X1 Carbon doplněný o konvertibilní ThinkPad X1 Yoga, tenoučký All-in-One ThinkCentre X1 a bezrámečkový monitor ThinkVision X1. Vše už na pohled opravdové skvosty…

Než začnete číst, je asi dobré si říci, že níže uvedená zařízení jsou v počítačovém světě něco jako Mercedes třídy S ve světě automobilů – jedná se o velmi příjemný luxus, který si asi málokdo bude moci nebo ochoten dovolit.

ThinkPad X1 Carbon 2016

Čím jiným začít než zakladatelem rodiny, tedy ThinkPadem X1 Carbon, který dostává svou čtvrtou generaci postavenou – jak jinak než – na procesorech Intel Core šesté generace (Skylake). K dispozici je tak až procesor Intel Core i7-6600U včetně korporátní sady funkcí vPro doplněný až o 16 GB RAM a volitelně také extrémně rychlé 1TB úložiště typu SSD PCIe NVMe.

Tento 14″ Ultrabook váží pouhých 1,18 kg, takže je nejlehčí ve své kategorii, a v pase má pouhých 16,5 mm. Konstrukce je tradičně ze speciálních materiálu, jimž vévodí uhlíková vlákna.

Displej je k dispozici s 2K (2 560 x 1 440 bodů) i Full HD (1 920 x 1 080 bodů) rozlišením, samozřejmostí je IPS technologie zobrazení. ThinkPad X1 Carbon nově nenabízí dotykové ovládání, to náleží pouze bratrovi, ThinkPadu X1 Yoga (níže).

Kromě Wi-Fi a Bluetooth nabídne nový X1 Carbon také volitelné LTE-A připojení. Potěší podpora bezdrátového dokování standardem 802.11ad se stanicí ThinkPad WiGig (pouze v konfiguraci s 2K displejem), kdy bez drátů připojíte dva monitory, LAN a USB zařízení.

ThinkPad X1 Carbon vydrží až 11 hodin na baterii (uvidíme reálné testy…) a opět podporuje rychlé nabíjení RapidCharge, kdy do hodiny dobijete většinu baterie.

A jaké že tu máme novinky pro trochu větší ThinkPad fajnšmekry?

  • ThinkPad X1 Carbon 2016 přináší – jako pravděpodobně přinesou také ostatní modely – novou čtečku otisků prstů plně kompatibilní s biometrikou Windows Hello ve Windows 10. Prst již stačí pouze přiložit, není třeba posouvat.
  • Panty mají klasičtější design a nově vystupují směrem nad základnu. Zřejmě díky shodnému provedení s ThinkPadem X1 Yoga právě jako Yoga panty vypadají.
  • Tlačítka TrackPointu i clickpad jsou po vzoru prvního ThinkPadu X1 Carbon – zabírají celou šířku mezerníku a jsou bez mezery, ihned pod klávesnicí.
  • Vedle napájecího konektoru najdeme diodu indikace nabíjení (jako u ThinkPadů P).
  • Podle všeho je na klávesnici také ukazatel CapsLocku. Jiné změny klávesnice nedoznala.
  • Diodu pevného disku jsem nezahlédl.
  • Výdech chlazení je nově vzadu.
  • ThinkPad X1 Carbon 2016 nabízí nový OneLink+, který obsahuje i LAN síť.
  • Nové ThinkPady (včetně X1 Carbon) jsou zase klasicky černé, nikoliv grafitové.

ThinkPad X1 Yoga

Přímo z nového ThinkPadu X1 Carbon vychází jeho ohebnější bratr, ThinkPad X1 Yoga. Designem shodné zařízení tak nabízí Yoga panty, díky nimž je schopné otáčet displej až o 360° a pracovat ve čtyřech režimech – práce (notebook), prezentace (stojánek), připojení (stan) a tvorba (tablet). To však známe i z ostatních Yoga zařízení. Dokáže ale ThinkPad X1 Yoga nadchnout?

Jistě! Začneme typickými vlastnostmi pro celou rodinu X1 – X1 Yoga je samozřejmě velice lehké a tenké zařízení. Váha dosahuje pouhých 1,27 kg (pouhých 90 gramů navíc oproti Carbonu). A co za oněch 90 gramů navíc obdržíte? Je toho až překvapivě hodně!

Kromě již zmíněných pantů samozřejmě nabídne X1 Yoga dotykovou vrstvu displeje včetně podpory digitizéru s přesným perem, pro které je zároveň v těle zařízení připravené místo, kde pero také dobíjí svou baterii (15 sekund nabíjení stačí na 100 minut práce). Ani displej není obyčejný – jedná se volitelně o 2K OLED panel (tedy svítící, nikoliv podsvícený displej), díky kterému je X1 Yoga dokonce lehčí než s panelem IPS, jelikož nevyžaduje podsvícení. OLED displejem neušetříte jen gramy, ale také získáte úžasné zobrazovací schopnosti včetně zářivých barev a skutečnou černou. Na druhou stranu ve specifikacích Lenovo udává, že OLED displej sníží výdrž na baterii oproti IPS verzi o znatelné 2 hodiny (místo 11 hodin „pouhých“ 9), dohání to však rychlým nabíjením.

Po otočení displeje do jiné polohy než notebook se po vzoru ThinkPadu Yoga Lift’n’Lock klávesnice skryje nadzdvihnutím jejího rámečku, což nejenom zabraňuje jejímu poškození, ale také pomáhá příjemnějšímu držení v ruce.

Ostatní funkce, včetně výdrže na baterii či konfigurace, jsou shodné s ThinkPadem X1 Carbon výše.

ThinkPad X1 Tablet

Právě představený ThinkPad X1 Tablet je zřejmě tím zařízením, kterého se Lenovo snažilo dosáhnout svou řadou ThinkPad Helix, ale stále to nebylo to „pravé ořechové“. ThinkPad X1 Tablet má ke kýženému výsledku opět blíž a je navíc velmi silnou konkurencí Surface Pro od Microsoftu. Z mého pohledu člověka, který ThinkPad X1 Tablet zatím neměl tu čest vyzkoušet, protivníka od Microsoftu překonává v tradiční koncepci ThinkPad a mnoha zajímavých nápadech.

ThinkPad X1 Tablet se nechce spokojit s tím, že by byl pouhým tabletem – to tedy ne! Cílí do rodiny zařízení 2 v 1 a vlastně jde v mnoha ohledech ještě o kus dál. Tablet samotný nabízí 12″ úhlopříčku s oblíbeným poměrem stran 3:2. Váží 800 gramů (což není málo) při tloušťce 8,4 mm, vybavený je novou generací procesoru Intel Core M (Skylake), který se učí z chyb první generace a má nabídnout možnosti obdobné běžným notebookům. Wndows 10 Pro, volitelný LTE-A modem nebo 10hodinovou výdrž na baterii asi netřeba zdůrazňovat. V zádech tabletu se ukrývá po vzoru Yoga tabletů výklopný stojánek, který zajistí, že bude zařízení stát v takové poloze, kterou požadujete.

Displej typu IPS nabízí rozlišení 2 160 x 1 440 bodů a podporuje přesné zadávání perem (stylusem). Ve spojení s aplikací WRITEit se tak jedná nejen o poznámkový blok, ale rukou psaný text se snadno promění na jednu z přirozených metod zadávání textu.

Ta pravá zábava ale začíná ve chvíli, kdy se posunete od klasického tabletu připojováním promyšleného příslušenství. Základem je klávesnice s krytem, ale Lenovo též představilo tzv. moduly, které připnete na spodní hranu tabletu, vizuálně jej proměníte na Yoga tablet (díky připnutím modulům ve tvaru válce či madla se také zařízení lépe drží v ruce) a přidáte funkce a možnosti.

  • Očekávanou samozřejmostí je přídavná klávesnice zabudovaná v krytu, která nabízí rovněž TrackPoint, touchpad a je výškově stavitelná. Dostupné jsou barvy černá, červená a stříbrná. Tablet s ní váží 1,1 kg a je kompatibilní s přídavnými moduly (níže).
  • Připojením tzv. „produktivního“ modulu na spodní hranu tabletu získáte 5 hodin výdrže navíc díky vestavěné baterii, ale také USB 3.0 port, HDMI a OneLink+.
  • Lenovo přišlo také s modulem obsahujícím 3D kameru Intel RealSense, s níž dokážete vytvářet 3D skeny objektů, odstranit pozadí při videokonferenci a mnoho dalších možností.
  • Modul s projektorem nabídne 60″ pikoprojektor podobný např. Yoga tabletům. K dispozici je též HDMI vstup a výstup, takže ThinkPad X1 Tablet můžete použít i jako promítačku pro jiné zařízení.

Závěr a diskuse

Lenovo ukázalo další špičková zařízení a mám pocit, že se tentokrát překonalo. My se už samozřejmě nemůžeme dočkat, až je bude možné otestovat – snad to bude brzy. A snad budou alespoň z poloviny tak skvělá, jak vypadají a působí.

Co na ně říkáte vy?

Další (ThinkCentre X1 a ThinkVision X1) budou samozřejmě také následovat…

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky