IdeaPad Y700: velmi dobrý multimediál (první dojmy)

18. 1. 2016 | 0

Dnes se podíváme na dva notebooky IdeaPad Y700, konkrétně na 15″ a 17″ model. Schválně nepíšu „herní“, protože je za herní nepovažuji – ačkoliv se na nich hrát dá, herní model je až IdeaPad Y900. Budu k nim tedy i tak přistupovat. Ještě mi dovolte zmínit, že se jedná o předprodukční, testovací jednotky.

Testované notebooky jsou nefinální, předprodukční kusy. Hardware, software, firmware či BIOS, ale také vzhled se mohou do jisté míry změnit. Notebooky samozřejmě nenabízí českou klávesnici ani finální výbavu.

Konstrukce

Oba notebooky se svým vzhledem jistě postarají o upoutání pozornosti. Víko je ze slitiny lehkých kovů s broušeným povrchem a zvláštním prolisem, kde mu vévodí hezky zhotovené logo Lenovo. Nesmím zapomenout zmínit jejich celkové zpracování, které je velmi kvalitní a pevné, srovnatelné (ne-li lepší) než ThinkPady E…

Po otevření vás jistě zaujmou reproduktory a lesklá plocha pod LCD, naproti tomu velmi potěší matná a červeně podsvícená klávesnice, stejně jako matný povrch vnitřku těla notebooku. Povrch se mi zdá téměř identický „soft-touch“, který používaly dříve ThinkPady. Je to takový „měkčený plast“. Oba modely mají numerickou klávesnici.

WP_20160111_004WP_20160111_009

Na přední straně najdeme stavové diody, které nám poví, zda je notebook zapnutý, jestli se nabíjí baterie, kdybychom si náhodou vypnuli touchpad, tak nás na to upozorní třetí dioda zleva, ta poslední signalizuje činnost HDD.

WP_20160111_003

Na levé straně máme konektor napájení, USB 3.0, čtečku pamětových karet, sloučený 3,5mm jack a „NOVO“ tlačítko. Na straně pravé je 2x USB 3.0, HDMI, slot na zámek a RJ45 (což oceňuji – dnes už to není zdaleka žádný standard).

Oproti předešlému modelu, kdy tento model je – dalo by se říct – jen „facelift“, zde najdeme matný rámeček okolo displeje, předchůdce měl lesklý, což bylo opravdu „na ránu“, volitelně je displej dotykový.

Klávesnice má na můj vkus poměrně nejistý stisk a nelogické rozložení, nerozdělené funkční klávesy, ale zase je podsvícená, podsvícení je možno regulovat ve dvou krocích, vypnuto/decentní svit/vypalovač očí.

Jeden z důvodu, proč nepřidávám mnoho fotek, je ten, že stroje, které jsem měl zapůjčené, byly jak – jsem již zmínit – testovací jednotky: spousta nálepek, šroubků, atd. Jeden obrázek za tisíc slov, čínská klávesnice. Další důvod je ten, že na první pohled rozdíl od předchozího modelu nepoznáte.

Hardware

Y700 15″ (Y700-15ISK):

  • Intel Core i7-6700HQ
  • 8 GB RAM
  • nVidia GeForce 960m, 2 GB
  • 1TB HDD
  • Baterie 3 hod. reálně (sledování filmů, internetování, jas na polovinu).

Y700 17″ (Y700-17ISK):

  • Intel Core i5-6300HQ
  • 8 GB RAM
  • nVidia GeForce 960m, 2 GB
  • 1TB HDD
  • Baterie 4 hod. reálně (sledování filmů, internetování, jas na polovinu, Wi-Fi)

Herní testy

Testů výkonu grafické karty i procesoru je tolik, že sem dám jen ty nejzákladnější. Co budu více popisovat a řešit, bude chlazení – jak teploty, tak chování ventilátoru.

Y700 15″

…se snaží nesmyslně chladit na 35°C. Kdyby nový BIOS / finální produkt posunul tuto hranici na 55°C, bylo by to super, protože by se notebook po dlouhou dobu chladil pasivně. Co jsem vypozoroval, má ventilátor jen tři stupně otáček – vypnut/střední otáčky/vysoké otáčky. Dle mého je tu šance, že finální produkt bude mít více stupňů, a bude tak mít příjemnější projev. Projev je příjemný, nejedná se o žádný extremně hlučný ani pištivý či vysokofrekvenční zvuk. Teploty jsou velmi příjemné, abych byl upřímný, čekal bych je mnohem horší… Ono CPU na jádře pod 90°C docela chválím.

Dále 7,11 bodů v Cinebenchi R11,5 značí, že CPU není žádné ořezávatko. Zde naleznete výsledky z 3DMarku.

Více testů, hlavně co se týká výkonu grafické karty, naleznete na stránkách notebookcheck.net, není bohužel v našich silách udělat tolik herních testů, kolik jich najdete na odkazovaném webu.

Y700 17″

Oproti menšímu modelu se tento nesnaží schladit CPU na nesmyslně nízké hodnoty, do 45°C se počítač chladí pasivně, což je dobrá zpráva. Protože při kancelářské práci uslyšíte jen HDD, což je trošku škoda (nicméně je třeba poznamenat, že do předprodukčních kusů se obvykle nedávají stejné disky jako do kusů „ostrých“ – namontuje se prostě to, co leželo na stole). K tomu, aby notebook běžel déle pasivně, je vhodné zvolit úsporný režim. Aby to nebylo moc pozitivní, u tohoto stroje byl naprosto jasný a výrazný IPS bleeding, doufejme, že u finálních kousků to bude jinak. Oproti předchozímu modelu zde ventilátor buď jede, nebo nejede. Když jede, je jeho zvuk znatelný, avšak né otravující nebo rušivý. Teploty jsou opět vynikající, lepší než u menšího modelu, což je taky logické (fyzika je fyzika…). Výsledky Cinebenche 5,25 a výsledky 3DMarku zde.

 

Závěrem

Jak jsem psal na začátku, nesmíme se na tyhle stroje koukat jako na herní notebooky, ale jako na lepší multimediální stroje. Osobně jsem byl vždy odpůrcem 17″ notebooků, ale potom co jsem měl možnost testovat tento model, dovedu si ho představit jako druhý notebook na doma, chalupu a tak výbec. Výkonu má na rozdávání, pasivní chlazení nebo velmi tiché při nízké zátěži. Velká rezerva v chlazení – k throtllingu jen tak nedojde. Oproti tomu 15″ model byl jako celek „teplější“ vyšší teploty jak uvnitř tak na povrchu.  Velký benefit je možnost mít m.2 SSD + HDD -> optimální kombinace pro herní stroj.

Až se k nám dostanou finální kousky, budeme pokračovat se sadou herních testů a to především GTA V. Doufejme tedy že 17″ bude mít stejné teploty a 15″ bude mít teploty nižší.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky