Server jako pokladna

14. 11. 2015 | 0

Podívejte se, jak vám mohou ušetřit peníze pokladní systémy postavené na technologii serverů Lenovo. Za sedmero horami a sedmero řekami ve vzdáleném Německu byl jeden obchodní řetězec čerpacích stanic. Tento řetězec měl již zastaralé pokladní systémy, které byly nákladné na údržbu a neumožňovali plného využití moderních technologií. Tento, řekněme trošku větší obchodní řetězec, (až 800 poboček) se rozhodl pro technologii od společnosti Lenovo, a jak záhy zjistíte, nebyl to krok vedle.

Původní pokladní systém sestával z běžných desktopových počítačů a periferií, které v žádném případě nejsou vhodné pro provoz 24 hodin denně, 365dní v roce. Ať už přijde řeč na desktopové pevné disky, chlazení, nebo napájecí zdroje, znalejším této problematiky musí být jasné, že dřív nebo později se něco pokazí. Přehřívání, pády systému, nebo ztráta dat na sebe nemusí nechat dlouho čekat. Takové drobné pokažení může stát firmu prodávající pohonné hmoty velké peníze. Představte si, že vám ve spadne pokladní systém a vy tak nemůžete kasírovat zákazníky a nezbyde vám nic jiného, než pumpu na jeden den zavřít. Zákazníci tedy pojedou k další pumpě, která už ale patří konkurenci. Takový výpadek na celý den může stát i miliony.

Udržovat takové Frankensteinovo monstrum stojí další peníze. Vzdálená správa je mizivá a nebo žádná o „Next Business day“ záruce si můžete nechat zdát a škálování výkonu také nepřichází v úvahu. S čím tedy přichází Lenovo?

Servery v roli PC

Ne všechny servery se hodí pro provoz v roli desktopu, byť mohou být cenově srovnatelné. Například Lenovo ThinkServer TS140 je jednou z mála výjimek. v TS140 máte na výběr jak z základních CPU řady Pentium, tak pokročilejší i3 disponující ECC řadičem až po serverové procesory Intel Xeon E3-1200 v3. Čímž dokážete efektivně pokrýt i nenáročné desktopové aplikace a zároveň ponechává možnost v případě potřeby použít i nejvýkonnější serverové procesory.lenovo-tower-server-thinkserver-ts140-front-1

Velkou devizou je to že plně podporuje jak desktopové operační systémy Windows 7 i Windows 8.1 tak i klasiceké serverové distribuce Server 2012, 2012 R2, 2008 a Windows Small Business Server 2011.

Navíc jeho kompaktní rozměry 4U server (174,75 mm x 374,90 mm x 430,78 mm) a konstrukce s důrazem na velmi tichý provoz náhradě za desktop přímo vyzývají. Německá síť čerpacích stanic tedy ThinkServery TS140 osadila nejlevnějšími procesory Intel Pentium, dvěma 500 GB disky v módu RAID 1 (zrcadlení, pro případ výpadku jednoho z disků) a zvolila pro ně desktopové Windows 7. Výměna za původní desktopy probíhala postupně, rychlostí 100 až 150 poboček za čtvrtletí, a to během dvou let. Postupná výměna byla zvolena proto, že spolu s přechodem na nový hardware docházelo k obměně pokladního software. Výsledky přechodu přitom byly ohromující. Nejen, že firma ušetřila za nákup hardware, ale s nasazením ThinkServerů došlo k výraznému nárůstu dostupnosti pokladních systémů, úsporám při průběžné správě a údržbě i k redukci počtu pracovníků oddělení IT podpory.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky