Lenovo Vibe Shot: Elegán s fotografickými schopnostmi

14. 9. 2015 | 0

Nové Lenovo Vibe Shot vypadá na první pohled přinejmenším lákavě, nabídne kvalitní zpracování, krásný displej, papírově velmi dobré hardwarové parametry a vše korunuje vestavěným fotoaparátem, který se společnost nebála vyzdvihnout jako hlavní devizu tohoto přístroje a díky němu jej nazývat fotomobilem, jak již můžeme se slovíčka „Shot“ (ang. překlad „snímek“) vyčíst. Skutečně bude telefon dostupnou a rozumnou volbou pro mobilní fotografy? Pojďme to společně zjistit v naší recenzi.

Obsah balení

Ihned, co si domů Vibe Shot ponesete, vás zaujme velmi elegantně vyvedená krabička, která dává tušit, že uvnitř se bude ukrývat luxusní a elegantní přístroj. Skutečně se nenacházíme daleko od pravdy, nicméně podrobněji jeho vzhled probereme v další kapitole. Potěší přibalený průhledný kryt na ochranu zad a boků, v neposlední řadě také fólie proti škrábancům na displeji. Dále zde najdeme bílou nabíječku, plochý USB kabel, špuntová sluchátka, která hrají celkem obstojně, nicméně náročnější posluchači sáhnou jistě po svých vlastních. Špendlíček pro vytažení SIM karty a nezbytnou dokumentaci netřeba připomínat.

Vzhled a zpracování těla

Po uchopení přístroje do ruky se dostaví pocit bytelného a poctivého kusu hardwaru, konstrukce Vibe Shotu je, dnes již známého typu unibody, vše obepíná stříbrný kovový rámeček. Půdorys telefonu je cílen spíše na hranaté tvary, což může naopak při delším držení přinést nepříjemné otlačky. Celkový vzhled nepostrádá eleganci až nádech luxusu, jen se připravte na časté čištění lesklých ploch, na kterých velmi rády ulpívají otisky prstů. Za další menší negativum bych považoval široké rámečky kolem displeje, pokud by Lenovo více spořilo místem, telefon se mohl zmenšit a navíc by získal na atraktivitě. U zadní strany si všimnete šedého pruhu, který ukrývá modul fotoaparátu a nese označení modelu. Na levé hraně najdeme šuplíčky na SIM kartu a paměťové médium MicroSD, vypínací tlačítko a ovládání hlasitosti je soustředěno na boku pravém. Díky svému zařazení mezi fotomobily zde nemůže chybět dvoupolohová spoušť fotoaparátu a celkem nenápadný posuvníček, který umožňuje přejít do honosně vyznívajícího fotografického režimu PRO. Nad displejem nalezneme klasickou sestavu senzorů (regulaci jasu a senzor přiblížení) a sluchátko, vícebarevná notifikační dioda je také přítomna. Podsvícení senzorových tlačítek pod displejem je spíše slabé, na přímém slunci hůře viditelné. Spodní strana poskytuje útočiště konektoru Micro USB, mikrofonu a hlasitému reproduktoru. Na horní straně nalezneme další mikrofon pro potlačení hluku a 3,5 mm jack. Jak již zmiňuji na začátku kapitoly, konstrukce je zpracována opravdu bytelně, nikde nic nevrže a nic se neohýbá. Rozměry pětipalcového telefonu jsou následující; na výšku měří 142 mm, šířka má hodnotu 70 mm a tloušťka, byť to díky hranaté konstrukci tolik nepůsobí, se zastavila na hodnotě 7,3 mm. Ve vaší kapse přibude navíc 145 gramů hmotnosti.

Hardwarové parametry

  • Displej: 5 palců, panel IPS, rozlišení FullHD 1080×1920 pixelů, hustota bodů 441 PPI
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 615, osmi-jaderný ( 4x 1,7 GHz + 4×1,0 GHz), 64-bitová architektura
  • GPU: Adreno 405
  • RAM: 3GB
  • Interní paměť: 32 GB (+ paměťová karta microSD až do velikosti 128 GB)
  • Hlavní fotoaparát: 16 MPx, 5328×2997 pixelů, optická stabilizace, trojitá přisvětlovací LED dioda
  • Sekundární fotoaparát: 8 Mpx
  • Natáčení videa: FullHD (1920×1080 pixelů), 30 FPS
  • Baterie: 3000 mAh
  • Konektivita: WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, A-GPS
  • Operační systém: Android 5.1 Lollipop s nadstavbou Vibe UI
  • Rozměry: 142 x 70 x 7,3 mm
  • Hmotnost: 145 gramů

Displej a multimédia

Zobrazovací jednotkou je pětipalcový displej s panelem typu IPS a rozlišením 1080×1920 pixelů, tímto je zaručena velmi kvalitní podívaná o jemnosti 441 PPI. Lenovu se displej skutečně povedl, nabízí velký jas, pěkné podání barev které lze ještě v rámci software upravovat, rovněž se nemusí stydět za velmi dobrou čitelnost na slunci. Na dotyk reaguje ihned, bez prodlev, je překryt ochranným sklem Gorila Glass 3 s oleofobní vrstvou, takže prsty po něm příjemně kloužou.

V případě multimediálního využití k přehrávání hudby zde narážíme na nedostatky; hlasitý reproduktor nepodává příliš dobrý výkon, zvuk je zkreslený, postačí spíše jen pro vyzvánění a upozornění, na dlouhý poslech hudebních souborů opravdu není. Sluchátkový výstup je na tom o něco lépe, nicméně pořád by byl prostor ke zlepšení. I přes svou vlastní nadstavbu Lenovo nepřidalo svůj nativní hudební přehrávač, musíte si vystačit s aplikací od Google či s vlastní alternativou. Je vidět, že společnost u tohoto modelu necílila na hudební nadšence, telefon není vybaven ani technologií pro zlepšení zvuku Dolby. Naopak potěší velký prostor pro vaše data, která můžete uložit do interní 32 GB paměti, reálně zbývá k užití cca. 25 GB.

2015-01-01 18.06.37 2015-08-22 14.16.27

Výkon a herní test

Uvnitř přístroje tiká 64-bitový, osmi-jaderný procesor Snapdragon 615, jehož čtyři jádra běží na 1,7 GHz a zbylá čtyři na 1,0 GHz. Podporu přidává 3 GB operační paměti RAM a grafický akcelerátor Adreno 405. Na první pohled velmi působivé parametry, avšak občas přístroji jakoby docházel dech, objevovaly se záseky a různá zpomalení v prostředí, což ale na druhou stranu můžeme přisoudit horší optimalizaci softwaru. V benchmarcích vykazuje Vibe Shot celkem slušná čísla, vděčí tomu i procesor s 64-bitovou architekturou a v neposlední řadě operační systém Android ve verzi 5.1, který ji plně podporuje.

Screenshot_2015-08-30-17-49-09-032 Screenshot_2015-08-30-17-48-58-917

Na telefonu proběhl test hry Dead Trigger 2, při bližším pohledu byly patrnější nižší detaily grafiky, vyjma pár drobných záseků běžela hra plynule. Pro pravé pařany to není, ale příležitostní hráči si přijdou snad na své.

Screenshot_2015-08-30-18-21-22-031 Screenshot_2015-08-30-18-21-50-395

Připojení

V přístroji nalezneme klasickou škálu funkcí pro spojení s okolním světem, Wi-Fi s podporou standardu WiFi 802.11 a/b/g/n, nezaostává ani Bluetooth ve verzi 4.1, A-GPS s poměrně rychlou schopností zachytit polohu, velkým plusem je podpora LTE na frekvenci 900 MHz, což u nás využívá např. operátor Vodafone. Telefon disponuje slotem na dvě MicroSIM karty, které můžete využívat zároveň. Pouze karta v druhém slotu nevyužívá připojení LTE.

Baterie

V těle telefonu je pevně zabudována baterie o kapacitě 3000 mAh, která by měla zaručovat solidní výdrž. Trochu opět pokulhává optimalizace prostředí od Lenova, nadstavba Vibe UI je poměrně agresivní žrout, nicméně i tak telefon vydrží při lehčím používání dva dny. Nelze na to ale moc spoléhat, každopádně při náročném pracovním dni vás určitě nenechá na holičkách. Plné nabití baterie trvá něco málo přes dvě hodiny.

Prostředí

V rozporu s dobře vypadajícími papírovými parametry, vás možná překvapí občasné zpomalení v prostředí a také zdlouhavé čekání na aplikace. Lenovo si moc nedalo záležet na optimalizaci své nadstavby Vibe UI, běžící nad Androidem 5.1 Lollipop. Jinak je vše při starém, klasické spojené obrazovky zahrnující menu i místo pro widgety zároveň, poměrně slušné možnosti přizpůsobení, úsporný režim pro šetření baterie, příjemné funkce jako probuzení telefonu dvojitým poklepáním na displej a další. Lze nastavit různé motivy, animace, zamykací obrazovky či panely upozornění. Kdo je zvyklý na přístroje Lenovo, zorientuje se rychle, ačkoliv se možná dostaví nepříliš pozitivní pocit z nedotažené optimalizace.

Fotoaparát

Nyní se konečně dostáváme k hlavní devíze tohoto přístroje, k fotoaparátu. Úmyslně jsem tuto kapitolu nechal nakonec, jelikož hlavně na něm staví Lenovo svoji marketingovou kampaň. Pojďme se tedy podívat, co si pro nás fotografy připravili. Nalezneme zde čočku s čipem o rozlišení 16 Mpx, k ruce jí přisluhuje infračervené automatické zaostřování, nemůžeme opomenout ani optickou stabilizaci a trojitou přisvětlovací diodu schopnou vykouzlit různé teploty barev. Nechybí také hardwarová spoušť fotoaparátu, která má klasické dvě polohy. Přímo vedle spouště je nenápadný posuvník, který ale skrývá zajímavý režim, pojmenovaný PRO. Po jeho přepnutí se aplikace fotoaparátu změní do jakéhosi rozšířeného módu a dá vám relativní svobodu nad nastavením kompozice. Hned na úvod vyzdvihnu trojosé vyrovnávání scény, kterou nedisponují ani mnohé základní zrcadlovky. Dále lze nastavit citlivost ISO, vyvážit expoziční hodnoty, doladit teplota barev, dokonce jsem našel i posuvník, umožňující scénu manuálně zaostřovat, což mi ale nepřipadá moc využitelné. Otázkou i bylo, jak si telefon poradí s nočními fotkami a dlouhými expozicemi. Řeknu to jednoduše, neporadí. I kdyby měl špičkovou světelnost objektivu či velký snímač pro minimalizaci šumu tak by postrádal jedinou a základní věc – možnost navolit dlouhý čas závěrky. Fotomobil Lenovo Vibe Shot umožňuje nastavit celou jednu sekundu expozičního času. Hrátky a malování světlem, které jsou tak oblíbené při dlouhých expozicích a vykreslí nádherné umělecké tvary, telefon nezvládne. U fotek bych dále zkritizoval příliš studený nádech barev, stalo se také, že telefon špatně vyhodnotil scénu a zaostřil úplně mimo, nicméně, u kapesního přístroje to lze tolerovat. Kvalita snímků je jinak na velmi dobré úrovni, automatický režim scénu vyhodnocuje sám bez jakéhokoliv vašeho zásahu, v přímém porovnání, zdali je lepší fotka vyfocená na „automat“ nebo na „profi“ režim, se dostaneme k výsledku, že rozdíl není nijak zvlášť patrný. Video telefon zvládá až do rozlišení FullHD, 1920×1080 pixelů, při frekvenci 30 snímků za sekundu. Níže srovnání režimů – vlevo automatický režim, vpravo režim PRO.

IMG_20150822_164006 IMG_20150822_164000

2015-08-22 14.39.13

Fotogafický režim PRO

 

Galerie testovacích snímků

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky