Recenze Lenovo A536 + video

15. 10. 2014 | 74

Smartphone Lenovo A536 cílí na nenáročné uživatele a jeho hlavními výhodami jsou především nízká cena a solidní výbava. Podaří se mu i přes obrovskou konkurenci v nižší třídě prosadit?

Upozorňujeme, že se jedná o test předprodukčního kusu, a tak se ve všech ohledech nemusí shodovat s verzí ve volném prodeji.

Živé videopředstavení

Vzhled a zpracování

Tato levná novinka je u nás dostupná už nějaký pátek a mimo recenzované černé barvy je u nás k dostání i v bílé variantě a díky modelu A328 dokonce i v menší, 4,5” verzi. Mnou testovaná verze se pyšnila černou barvou a možná i díky ni šly vidět otisky a různé čmouhy na lesklých zádech.

Rozměry telefonu jsou klasické a nijak zvláště nenadchnou – výška 139,6 mm, šířka 72 mm a hloubka je necelý jeden centimetr, přesněji pak 9,96 mm. Tělo je zaoblené a příjemně se drží. I přes mé relativně velké ruce jsem se nevyhnul přehmatávání, abych dosáhl na odlehlejší místa na obrazovce a občas mi telefon mírně sklouzl.

20141013_105334 20141013_105509

Levá a spodní strana je čistá, bez jakýchkoliv konektorů. Na pravé straně nalezneme tlačítko pro zapnutí a vypnutí displeje, umístěné hned pod tlačítky pro ovládání hlasitosti. Umístění spínacího tlačítka na pravé straně je vzhledem k velikosti telefonu vhodné, přeci jen se mačká příjemněji, než kdyby bylo umístěno na vrchní straně. Tlačítka příliš nevystupují ze samotného těla, a tak je někdy jejich nahmatání obtížnější.

Tip: První pohled na Lenovo A536 najdete zde.

Na vrchní straně nalezneme audio konektor a dle mého nesmyslně umístěný microUSB konektor. Proč je microUSB nahoře, jsem doposud nepochopil a naprosto mi nevyhovuje – ať už z důvodu častějšího používání navigace v autě, nebo horší manipulace, pokud se mi telefon nabíjí.

Displej

Samotný model A536 má velký displej tvořený TN panelem o úhlopříčce 5” s dnes již poněkud nízkým rozlišením 854 x 480 pixelů. Kvůli zvolené základní zobrazovací technologii displeje má telefon o něco horší pozorovací úhly a také barvy. Opět ale vzhledem k ceně nemůžeme čekat nic lepšího. Hodnota jasu je dostatečně intenzivní, jen jeho minimální hodnota byla dle mého úsudku až moc silná. Celkem mi také vadila absence senzoru okolního osvětlen a s tím spojená možnost nastavení automatické hladiny jasu.

20141013_105431 20141013_105449

Tlačítka pod displejem nejsou podsvícená a jsou náchylnější na přesnost dotyku (pro správné „zmáčknutí“, resp. aktivaci tlačítek je potřeba se trefovat přesně na vyznačené symboly). Tato činnost byla převážně ve tmě obtížnější.

Hardwarová výbava

Srdcem tohoto smartphonu je čtyřjádrový procesor od MediaTeku, který má takt 1,3 GHz. Součástí tohoto procesoru je grafické jádro Mali-400 MP2. Procesoru sekunduje RAM paměť, která s kapacitou 1 GB dostačuje všem běžným aktivitám.

Uživatelská paměť ničím neoslní. Ze základních 8 GB si systém ukousne lehce přes 3 GB a pro uživatelská data zde zůstává prostor o velikosti 4,5 GB. Naštěstí lze však paměť rozšířit paměťovými kartami, a to až do velikosti 32 GB.

Screenshot_2014-10-13-09-53-58

Zvuk

Reproduktor nalezneme v zadní části zařízení. Kvalita zvuku mě nijak nepřekvapila, ač jsem ji čekal lepší. Zvuk je zkreslený a chybí mu basy.

20141013_105606 20141013_105616

Baterie

Vyměnitelná baterie má kapacitu 2000 mAh, řadí se tak mezi průměrné baterie. Výdrž na baterii se při celodenní zapnuté Wi-Fi, tříhodinovém využívání messengeru a vyřízení několika desítek hovorů dostala na dva dny. Při zapnuté Wi-Fi a jen občasného podívání se na displej byla baterie po třech dnech na úrovni 71%.

Screenshot_2014-10-12-16-35-31

Nabíjení trvalo přibližně dvě hodiny, ale s originální nabíječkou se může lehce lišit.

Systém a Vibe UI

S různými modifikacemi androidu se setkáváme skoro denně a Lenovo A536 není výjimkou. Základem je Android 4.4.2 KitKat, nad kterým běží prostředí Vibe UI. Možnosti nastavení tohoto prostředí jsou spíše omezené, podstatně znát je absence menu a nutnost mít vše na ploše. Při větším počtu aplikací mi toto řešení přišlo matoucí, dlouho jsem hledal, kam jsem svou aplikaci dal.

Toto prostředí nabídne pouze pár jednoduchých funkcí – možnost přidání/ubrání plochy, shluknutí aplikací do složek. Tímto možnosti Vibe UI končí. Prostředí však lze jednoduše změnit, v obchodu Play jich nalezneme stovky. Do samotného systému nebyl proveden žádný znatelnější zásah.

Součástí telefonu jsou i předinstalované aplikace Lenovo DOit, o kterých se dočtete zde.

Konektivita a síť

Lenovo A536 je model s podporou dvou sim karet. Bohužel já měl na testování předprodukční kus a druhý slot na sim kartu byl zaslepený, nemůžu tak říci, jak na tom je jejich využívání a jaké jsou možnosti jejich nastavení.

Samozřejmostí je poté Wi-Fi, Bluetooth 4.0 a GPS. Signál Wi-Fi byl dobrý, řekl bych spíše nadprůměrný. To se však nedá říct o GPS, která příliš dlouho hledala satelity a při navigaci v autě se mi při vyšší rychlosti ukazovala poloha s odchylkou i 300 metrů (testováno za slunečného počasí, nebe bez mraků – nutno podotknout, že se jednalo o předprodukční kus).

Fotoaparát

I přes svou nízkou cenu nabídne Lenovo A536 dva fotoaparáty. Ten přední má rozlišení pouze 2 Mpx a bohatě dostačuje na videohovory, nebo tzv. “selfie”.

Zadní kamera, která je vybavena přisvětlovací diodou, má rozlišení 5 Mpx a nechybí funkce automatického ostření.

Podání barev bylo vzhledem k ceně velmi dobré, jen stěží bychom v této cenové hladině hledali konkurenta.

Testovací video

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky