IdeaPad Y580 po roce aktivního používání – obstál v tvrdé zkoušce ohněm?

21. 7. 2014 | 3

Lenovo IdeaPad Y580 po roce

Opět máme možnost se trochu blíže podívat na jeden z hodně známých modelů IdeaPad, a to Y580… Jak si vede po roce aktivního používání, jaké jsou jeho problémy, ale i klady? Za dnešní pohled děkujeme Lukáši Kovačíkovi, který nám pomohl tento realizovat – díky!

 

Tip: Naše recenze IdeaPadu Y580.

 

PARAMETRY TESTOVANÉ KONFIGURACE
  • CPU: Intel Core i5-3210M Ivy Bridge (2,5 GHz / 3,1 GHz)
  • RAM: 6 GB DDR3
  • Úložiště: 64GB SSD Crucial, 1TB HDD Seagate 5400 ot./min.
  • Grafická karta: NVIDIA GeForce GTX660M, 2 GB
  • Displej: 15,6”, rozlišení 1366 × 768 px, lesklý

 

Vzhled, konstrukce a zpracování

Konstrukce notebooku je plastová a již na první pohled je zřejmé, že designéři čerpali převážně z předchozího modelu Y570. Horní část víka displeje je provedena z šedého kartáčovaného hliníku, který i přes velmi časté přenášení nenese větší známky poškrábání či jiného poničení. Tudíž zde se zřejmě nešetřilo. To se ovšem nedá říci o plastovém rámečku okolo displeje. Jeho lesklé provedení s kombinací měkkého plastu způsobilo své a během ročního používání se na něm objevilo několik menších, ale i větších škrábanců. Základna notebooku je provedena opět z metalizovaného hliníkového plechu, který dodává masivní dojem a nelze mu cokoli vytknout.

 

20140720_094355

 

Lůžka pantů jsou bohužel plastová, ale kupodivu pevná. Co mi ovšem vadí, je jejich kolmé uložení, které brání naklopení displeje do větších úhlů. Jako u všech plastových konstrukcí, tak i zde se po čase projevily problémy s vrzáním a skřípění šasi, nejedná se ovšem o nic strašného, čím by Y580 vybočoval z řady IdeaPad.

 

Klávesnice a clickpad

Stejně jako u většiny dnešních notebooků značky Lenovo, je i zde použita šestiřadá klávesnice v ostrůvkovém provedení (chiclet). Klávesy mají optimální tuhost a jejich mírné prohnutí je při psaní příjemné. Jednoduše řečeno ergonomie byla odvedena dobře. Velkou výhodou je, že klávesnice je opatřena bílým podsvícením, což oceníte hlavně v noci.

 

20140720_094217

 

Velkou kritiku si ovšem zaslouží clickpad. Kombinace driveru od společnosti Synaptics a operačního systému Windows 8 se opravdu nepovedla. A ani po více než roce jsem si na něj nezvykl a nejspíš ani nezvyknu. Bohužel nedostatky nemá clickpad pouze po softwarové stránce, nerovnoměrná tuhost či pazvuky linoucí se při používání jsou prostě tragické.

 

Displej

Jelikož se jedná o levnější model Y580, které byly opatřeny standardními HD Ready panely od Samsungu s maximálním rozlišením 1366 × 768 pixelů, nelze čekat žádné zázraky. Škoda jen, že je displej v lesklém provedení, osobně bych uvítal spíše jeho matnou variantu. Podsvícení displeje je řešeno pomocí LED technologie a jeho svítivost je 270 cd/m² (NIT). Pozorovací úhly nejsou kdovíjaké a z dlouhodobého hlediska uvažuji o jeho výměně za Full HD panel.

 

20140720_100135

 

Zvuk, webkamera

O zvuk se stará dvojice stereo reproduktorů značky JBL, které hrají na notebookový standard úžasně. Lví podíl na tom má také dobře provedená aplikace Dolby Home Theatre V4. Jde vidět, že zde se Lenovu podařilo odvést velmi dobrou práci a reproduktory, hlavně v nižších frekvencích, zní velmi dobře. K úplné dokonalosti zde chybí pouze malý subwoofer.

 

Webkamera má rozlišení 2 MPx, což na videohovory přes Skype bohatě stačí a dle mě je zbytečné osazovat notebook kvalitnějšími čipy.

 

Konektivita

  • Levý bok – plné HDMI, dvojice USB 3.0, VGA, RJ-45, zámek Kensington, výdech ventilátoru
  • Pravý bok – dvojice USB 2.0, napájecí konektor, combo sluchátka/mikrofon, mechanika DVD±RW

20140720_094254

20140720_094330

 

Dále je notebook vybaven v přední části čtečkou SD karet. Ve výbavě nechybí ani Wi-Fi modul od Intelu. Tady bych se chtěl pozastavit, protože je krásně vidět nevýhoda využití kovových částí, převážně tedy na víku displeje. Neříkám, že dosah signálu je slabý, ale v porovnání s o sedm let starším notebookem je dosah prostě menší. Nalezneme zde také Bluetooth ve verzi 4.0.

 

Výkon

Zde se konečně dostáváme do oblasti, ve které by měl tento notebook dominovat. Jelikož i sama společnost Lenovo jej prezentuje jako „herní“ zařízení. Vděčí tomu díky kombinaci výkonného, dvoujádrového procesoru Intel Core i5-3210M o taktu 2,5-3,1 GHz a grafické karty NVIDIA GeForce GTX660M. Oboje je navíc možné pomocí různých režimů napájení taktovat a docílit tak co nejvyššího výkonu. V notebooku je navíc dodatečně namontován mSATA SSD disk Crucial o kapacitě 64 GB a paměť rozšířena na hodnotu 6 GB.

 

20140720_094520

 

Co se týče již zmiňovaného herního výkonu, tak při maximálním nastavení grafiky lze hrát hru Battlefield 3 na krásných 50-60 FPS. U 3DMarku06 jsem zaznamenal poměrně velký pokles skóre, než kterého notebook dosahoval před rokem. To je zřejmě způsobeno použitím jiné verze ovladačů grafické karty.

 

Již při pohledu z levé strany notebooku jde vidět, jak za plastovými výdechy svítí rozsáhlý měděný chladič. Dle mého názoru je chlazení vyřešeno dobře, ovšem výhrady zde mám. Při normálním provozu není potřeba ventilátor vůbec spínat a notebook je naprosto neslyšný. V případě plného zatížení vzroste teplota až k 90°C a vzhledem k tomu, že grafická karta a procesor se nachází v těsné blízkosti SSD a plotnového disku, dochází k jejich nežádoucímu přehřívání. Jsem proto zvědav, jak se toto namáhání časem projeví.

 

Baterie a výdrž

Vzhledem k tomu, že se jedná o herní bestii, nikdo nečeká, že bude mít kdoví jakou výdrž na baterii, ale opak je pravdou.

 

20140720_094652

 

Notebook je opatřen 6článkovou Li-Ion baterií značky Sanyo o kapacitě 6700 mAh, díky které dokáže v úsporném režimu vydržet bez problému kolem 6 hodin, což je pro mě jako studenta velmi žádoucí. Notebook bohužel nelze osadit větší baterií z důvodu již zmiňovaných kolmo uložených pantů.

 

O napájení se stará trafo o výkonu 120 W a svou velikostí nepatří rozhodně mezi žádné drobečky. Co se týče teploty, tak zdroj se nijak výrazně nepřehřívá a i při největší zátěži je spíše teplý, než horký.

 

20140720_094940

 

Závěr

Za rok používání, co tento stroj vlastním, můžu říci, že IdeaPad má určitě své chyby a ani zdaleka nedosahuje kvalit modelové řady ThinkPad. Ovšem v porovnání s konkurencí se jedná o velmi dobrý kus elektroniky za ještě lepší peníz. Pokud byste chtěli sehnat podobnou konfiguraci, asi byste ve stejné cenové hladině hledali marně. Osobně si myslím, že jsem vybral správně a jsem se svou Y580kou v rámci možností spokojen.

 

Jediné, co mi ovšem u této společnosti vadí, je jejich reklamační politika, hlavně tedy pro modely IdeaPad.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky