KeyTweak: přizpůsobte si klávesnici

21. 11. 2013 | 10

KeyTweak - přizpůsobte si klávesnici

Mnozí z vás již někdy narazili na problém, že jim nevyhovuje hodnotové rozložení kláves jejich klávesnice, případně chtějí vypnout/odstranit nějaký znak, který se stává častým zdrojem nepříjemných překlepů. V dnešním článku se podíváme na aplikaci KeyTweak, která vám s řešením pomůže.

 

SW, jeho princip a příklad využití

Klávesnice komunikuje s počítačem zjednodušeně řečeno tak, že po stisku klávesy řadič klávesnice předá do počítače hodnotu, kterou si počítač reinterpretuje jako to “písmenko”, co je natištěno na klávese, kterou jsme stiskli. Tedy, teoreticky je možné do tohoto procesu postavit prográmek, který odchytává pravě tyto hodnoty a říci mu, aby když přijde hodnota “W”, ať ji změní na “V” a změněnou hodnotu předá počítači jako výstup z klávesnice.

 

Jako příklad využití si popíšeme, nač tento “fígl” používám já. Nikdy jsem si nezvykl smysluplně využívat klávesy pro pohyb dokumentem vpřed a vzad na, dnes už starých, klávesnicích ThinkPadů, konkrétně na T420. Naopak se mi často stávalo, že jsem omylem stisknul klávesu vzad, což způsobilo v prohlížeči krok zpět. Byly chvíle, kdy mi to nevadilo a pak byly příležitosti, kdy jsem třeba vyplňoval nějaký formulář a to už jsem trochu nadával, protože veškerá napsaná data byla prostě ztracena. Rozhodl jsem se proto, že tyto nativní klávesky nahradím funkcí PgUp a PgDn (jako u nových ThinkPadů), které občas používám jen pro listování, ať už v prohlížeči, složce, atd. Rozhodl jsem se, že u originálních kláves PgDn a PgUp zachovám jejich funkcionalitu, místo přehození na nahrazovanou funkci.

 

Další příklad využití, který mě napadá, je, že na aktuální generaci ThinkPadů je místo klávesy kontextového menu klávesa pro PrintScreen. Komu by to vadilo a tlačítko kontextového menu používá, jistě by ocenil přemapování klávesy právě na klávesu kontextového menu a KeyTweak to umožňuje.

 

Program keytweak

KeyTweak je jednoduchá utilitka, kterou lze najít kdekoliv na internetu a je kompletně freeware. Naprosto zásadní výhodou (od jiných, konkurenčních utilitek) je fakt, že snímá klávesu, kterou chcete nahradit. Jednodušší utility nabídnou jen výběr kláves z generické klávesnice, což znemožňuje  nahrazení atypických kláves, jako jsou například zmíněné klávesky pro listování v dokumentech.

 

KeyTweak_1

Základní interface KeyTweak

 

Ukázková konfigurace kláves

Jako příklad si ukážeme právě zmíněnou rekonfiguraci kláves pro pohyb v dokumentu na PgUp a PgDn funkci.

 

IMG_20131117_002313

Výsledek konfigurace

 

Spustíme KeyTweak a použijeme “Full Teach Mode”. Tento mód zautomatizuje celý proces, takže stačí pouze vhodně zadat klávesu, kterou chceme přemapovat a čím jí přemapovat.

 

KeyTweak_2

Full Teach Mode

 

V okně, které vidíte nad textem, stačí pouze kliknout na Begin Teach Mode a v sekvenci zadat klávesu, kterou chcete přemapovat a vzápětí hodnotu, kterou ji chcete přemapovat. Měli byste tedy mít v boxech rozdílná čísla. Já mám stejná, protože mám klávesu již přemapovanou a počítač si myslí, že jsem stiskl stejnou klávesu. Následně už vaši volbu potvrdíte jen tlačítkem “Remap Key #1 to Key #2”.

 

Takto si můžete udělat změn tolik, kolik chcete, všechny se uloží do fronty změn, které čekají na restart počítače. Bez něj se tato utilita neobejde.

 

Poté, co se počítač restartuje, byste měli vidět aktivní změny v okně “Remapped Keys currently in effect” a samozřejmě by se klávesy, které jste konfigurovali, měly chovat tak, jak jste chtěli.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky