ThinkPad In-Ear sluchátka – Představení

21. 4. 2011 | 4

V dnešním příspěvku se blíže, ovšem veskrze laicky podíváme na v mnoha ohledech poměrně zajímavý produkt, a sice in-ear cestovní sluchátka (vsunou se do ucha) přímo určená pro notebooky ThinkPad. Příspěvek ale, prosím, neberte jako recenzi, spíše jako postřehy z 14denního používání veskrze běžného uživatele. 

Proč in-ear?

Už před dlouhou dobou jsem si oblíbil in-ear sluchátka – jsou lehká, skladná, nemusím se trápit s “obručemi” kolem hlavy, ale hlavně poskytují díky využívání uzavřeného prostoru ucha velmi dobré basy, navíc člověka neobtěžují okolní ruchy, jelikož je ucho takříkajíc “zacpané”. S posledním bodem souvisí i opačná výhoda – při poslechu vy naopak neobtěžujete okolí (znáte ty radostné situace, kdy sedíte ve vlaku nebo autobusu v blízkosti teenagera s klasickými sluchátky, ze kterých se v maximální hlasitosti line nějaká vámi “oblíbená” hudba).

Foam_in_Ear4

ThinkPad In-Ear Headphones

Konstrukčně jsou ThinkPad in-ear sluchátka naprosto standardní, nijak výjimečná – dvojice “špuntů” má vyměnitelné gumové nástavce, aby pevně držely v uchu (v balení najdeme tři velikosti); orgie v podobě silikonových odlitků přesně pasujících do ucha u dražších sluchátek nečekejme. Příjemným vykročením z průměru je však na spoji kablíků umístěný mikrofon (ideální pro videohovory), podpořený praktickou klipsou pro připnutí. Dodám, že kabely jsou potaženy, jak je u “lepších” sluchátek zvykem, izolací, která zabraňuje přílišnému kroucení a lámání.

P40706434

Design sluchátek se – podle mě – vyloženě povedl. Úžasně se hodí k designu ThinkPadu – povrch plastových částí sluchátek má podobný povrch jako pogumovaná víka těchto pracovních strojů, samozřejmě v černé barvě. Jediným zpestřením je pravý “reproduktor”, který byl označen červeným puntíkem připomínajícím TrackPoint (vítám – nemusíte dlouze tápat, do kterého ucha špunt patří). Design podtrhuje v balení dodávané pouzdro (klasický pytlík) s černým, “koženkovým” povrchem, logem ThinkPad, s červeným stahovacím knoflíkem a vnitřní (také červenou) sametovou vystýlkou – je to sice detail a pro většinu z vás možná nepodstatný, ale pouzdro na mě paradoxně opravdu velmi pozitivně zapůsobilo.

P4210673-5B3-5D P4210675-5B3-5D

ThinkPad In-Ear sluchátka P4210683-5B3-5D

Sluchátka mají sdružený 3,5 mm jack pro vstup i výstup, který si samozřejmě bez problému rozumí s novými ThinkPady (ale příliš si nerozuměl s mým mobilním telefonem). Pokud by některý z uživatelů starších ThinkPadů s oddělenými konektory zatoužil sluchátka si pořídit, nemusí se bát – v balení najdeme i redukci v dokonalém thinkpadím stylu.

P4210689-5B3-5D P4210692-5B3-5D

Reálné používání

K objektivní kvalitě reprodukce se vyjadřovat nebudu – jednak nejsem v tomto směru kompetentní osoba (ač mám za sebou nějaký ten rok hraní na housle) a jednak z reprodukce na notebooku je těžké usuzovat. Každopádně subjektivním porovnáním odpovídá kvalita zvuku sluchátkům v cenové hladině přibližně 400-700 Kč – zvuk je dostatečně hlasitý, má velmi dobré basy a použitelný zvuk prakticky ve všech pásmech. Cena ThinkPad In-Ear Headphones se přitom momentálně drží pod 500 Kč s DPH.

Dále už jen v bodech, na co si budu schopný vzpomenout:

  • Při videohovorech je nutné mikrofon správně natočit, ideálně použít i klipsu, jinak může být zvuk výrazně horší.
    Předešlé tvrzení musím vzít zpět. Záznam mikrofonu je velmi kvalitní, upřímně až překvapivě – bez ruchů, bez šumu, velmi čistý a vyvážený. Problém nebyl v mikrofonu, ale v Skype, resp. slabém datovém přenosu. Klipsu není nutné používat, já osobně ji sundal – sluchátka se tak lépe balí do dodávaného sáčku.
  • Zvukotěsnost sluchátek je při videohovorech ovšem spíše přítěží, než si na tuto vlastnost zvyknete – máte přirozenou tendenci  mluvit velmi nahlas.
  • Redukce (sdružený jack na 2x jack) má k mému potěšení pravý ThinkPad design se sytě barevnými konektory (žádná světle zelená a růžová, ale klasická tmavší zelená a vínově červená).
  • Kabely vedoucí do špuntů mají staré rozvržení, kdy jsou oba stejně dlouhé, ačkoliv se dnes hodně setkáváme s provedením vhodným pro vedení za krkem. Osobně tohle klasické vítám.
  • Ani při velmi vysoké hlasitosti se nesetkáte s rezonováním, basy jsou vždy čisté.
  • Stahovací sáček je poměrně velký, uvážíme-li, že do něj patří “pouze” sluchátka (vešel by se do něj bez problému i mobilní telefon). Ovšem i to má své kladné stránky – vsouvat do něj jdou sluchátka i přes sametový povrch poměrně dobře, a to včetně redukce (kterou se svou R400 stále využívám).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky