Yoga 720-13IKB: měděná umělkyně (recenze)

24. 10. 2017 | 0

V Barceloně nám Lenovo na jaře ukázalo novou, kompaktní, vybavenou a elegantní 13″ Yogu 720 s procesory Kaby Lake. Dnes si ji konečně v (extravagantním) měděném provedení otestujeme!

Nejrevolučnější, nejzajímavější, (nejkopírovanější) a všem dobře známou rodinu zařízení Lenovo Yoga, doufám, netřeba představovat. Přestože dnes tato rodina zahrnuje i výborné tablety, jejím „prapočátkem“ jsou konvertibilní notebooky. Právě takovým je i dnes testovaná 13″ Yoga 720. Jelikož spadá do řady 700, je oproti nejvyšší a adekvátně luxusní „devítistovce“ jen o krůček méně exkluzivní a od piedestalu ji dělí jen několik kompromisů, kterými je dosažena dostupnější cenovka.

Novinkou je 13″ úhlopříčka, která byla dříve výsadou právě nejvyšší řady, no a v ostatních ohledech je nová generace hlavně evolucí. Z předchozích modelů (hlavně 14″ Yogy 710) si tak ve většině případů bere jen to dobré a přidává několik vlastních nápadů. Dnes si zařízení nejenom otestujeme, ale podíváme se i na to, zda jsou zapracované novinky k lepšímu, nebo někde inženýrům ujela ruka…

Vzhled a zpracování

Žulový náhrobek s měděným rytím…

Chtě nechtě musím netradičně začít balením, kterému se obvykle nevěnuji – hned po vyjmutí z přepravního kartonu mi v ruce spočinula elegantní, designová krabice samotné Yogy 720, která vypadá jako kus žuly, na němž je vyraženo a měděnkou zvýrazněno logo YOGA a Lenovo (plus několik dalších informací na rubu). Krabice působí vážně elegantně a překvapivě, je radost na ni pohledět! I její černé nitro je celkem pěkně uspořádané do několika oddělených krabiček (pro dokumenty, nabíječku a tak dále), ale to už je v podstatě standard.

Pozn.: Myslel jsem si, že dle barevné varianty jsou zbarveny i nápisy na krabici, ale není to tak – nápisy jsou u všech verzí měděné.

Po vybalení můžeme přistoupit k samotnému zařízení – ostatně nesme tu dnes kvůli barvenému kartonu, že.

Hned po sejmutí ochranné netkané textilie, ve které je samotný notebook zabalený, mě notebook opět dokázal zaujmout – jak jsem zmínil, testovaná varianta přišla v nové měděné barvě, která je sice na můj vkus trochu příliš extravagantní (nechám na posouzení každého z vás, pravdou však je, že čím déle notebook používám, tím více mi barevné provedení sedne), ale k dobru musím Lenovu přičíst, že se jedná o závan čerstvého vzduchu (opravdu už mám dost nazlátlé barvy, kterou vidíme všude kolem sebe), barva navíc vzbuzuje pozornost. Z okolí jsem se přitom nesetkal s vyloženě negativní reakcí, spoustě lidí ji dokonce chválila, ostatní konstatovali to co já. Každopádně nesedne-li vám měděná, pořád máte k dispozici tradiční a usedlou stříbrnou (platinová) a šedou (ocelová šedá – to je můj favorit).

Pro pořádek: notebook má rozměry 310 × 213 mm, tloušťku méně než 15 mm a hmotnost 1,3 kg. Z pohledu rozměrů je velice kompaktní, hmotnost – ač papírově nízká – však subjektivně působí vyšší, zvláště v porovnání s nejvyšší Yogou řady 900. Zde ale může hrát roli jiné rozložení váhy i kvůli jiným pantům.

No a teď už k samotnému zpracování – ne nadarmo jsem říkal, že Yoga 720 je jen stupínek od piedestalu, na kterém se sluní řada 900, protože materiály použité na její konstrukci kvalitu vzbuzují. Celé zařízení je vyrobeno z hliníkové slitiny, do které se zakusují dva masivní kovové panty, přičemž displej je překrytý tvrzeným sklem. Z „obyčejných“ materiálů na těle zařízení vlastně najdete jen pár proužků pryže a pak proužek plastu pod displejem, vše ostatní je sklo a kov.

Tomu ostatně odpovídají i vlastnosti konstrukce, která v ruce působí bytelně, neprohýbá se a dá se na ni spolehnout. Drobnou výtku mám jen k mírnému povrzávání základny na levé straně při manipulaci s notebookem a potom k nepřesnému lícování spodního krytu těla. Je možné, že oba „neduhy“ by se vyřešili povolením šroubků krytu a jeho mírným posunutím. Ale já jsem recenzent, ne servisní technik…

Obraz a zvuk

Yoga 720-13IKB je samozřejmě vybavena Yoga panty otočnými o 360°, což znamená, že kromě režimu notebooku je možné zařízení, díky své vícerežimové (konvertibilní) nátuře, proměnit také v stan, stojánek a tablet, kdy se fyzická klávesnice deaktivuje a ovládání zajišťuje pouze dotykový displej. Víko displeje na základnu dosedá měkce díky tenkému pryžovému lemu.

Přestože je zařízení možné konfigurovat i s 4K panelem s více než 300 body na palec (čímž cenu vyženete do téměř astronomických výšin), testovaný kousek nabídl běžnější, přitom stále víc než dostatečně jemný 13,3″ Full HD (1 920 × 1 080 bodů, 166 bodů na palec) IPS displej překrytý tvrzeným sklem s podporou dotykového ovládání a také s podporou aktivního pera, které bylo přiloženo v balení.

Pojďme si trochu rozebrat, co jsme napsali o odstavec výše, a přidejme k tomu pár dalších informací. Čili, displej v testované Yoze 720 má úhlopříčku 13,3″, což v kombinaci s kompaktním půdorysem základny vytváří velmi úzký rámeček nad a po bocích displeje, přičemž pod displejem je místa více. To má ale své důvody i výhody – jednak je díky tomu rozumně velký touchpad, displej je při práci trochu výše posazený a v režimu tabletu se zařízení i lépe drží.

Displej vyrobil BOE-Hydis (dříve známý jako Hyundai Display), je typu IPS, a tak nabídne pěkné barvy, kontrast i široké pozorovací úhly (jen tradičně černá není úplně černá), rozlišení Full HD navíc s odřenýma ušima (a ostrým zrakem) umožňuje 100% nastavení DPI (z výroby je nastaveno 150 %, mně vyhovovalo 125 %). Jeho udávaná svítivost je 300 nit, doplněný je o čidlo okolního osvětlení, které dokáže podsvícení řídit automaticky.

Jednolitý překryv tvrzeným sklem poskytuje displeji ochranu při dotykovém ovládání, ale je zároveň takřka nutností kvůli digitizéru (Wacom) a peru. Jak jsem zmínil, v balení najdeme Lenovo ActivePen se dvěma tlačítky a vysokou citlivostí na tlak, které Yogu promění ve skvělý přenosný nástroj pro grafiky a kreativce, ale také poslouží pro poznámky a zápisky z přednášek či schůzek. Sice jsem pero odbyl jedním odstavcem (ono není příliš o čem psát – funguje prostě skvěle), ale považuji jej za velmi důležitý prvek výbavy, který Yogu 720 hodně vyzdvihuje a zvyšuje její užitnou hodnotu, máte-li pro tuto funkci využití.

Dodám ještě, že k peru dostanete v balení také malý držáček, jež se zacvakne do USB portu. Ten zařízení nabízí pouze jeden, a to na pravé straně téměř u kraje, a tak je takové uložení pera spíše nouzovou záležitostí „když to jinak nejde“.

Webovou kameru s HD rozlišením (720p) najdeme nad displejem a její obraz je velmi solidní. Přidělené mikrofony se pak nachází tradičně pod displejem.

Lenovo se u Yogy 720 tradičně pyšní JBL reproduktory (2×1 W) a rozšířením Dolby, které mají v tandemu poskytovat nadstandardní zvukový zážitek. Inu, díky zvukovému vylepšení je projev opravdu znatelně prokreslenější, celková hlasitost by však mohla být maličko vyšší a obecně jsem měl trochu pocit, že je reproduktory poměrně snadné udusit.

Klávesnice a polohovadla

V oblasti klávesnice a polohovadel se třináctipalcová Yoga 720 od svých sourozenců nijak neliší a na první pohled se neliší ani od minulé generace. Pár drobností, kterých jsme si všimli už v Barceloně, se ale přeci jenom událo.

Notebook nabízí tradičně šestiřadou ostrůvkovou (chiclet) klávesnici, jejíž jednotlivé klávesy přímo prostupují hliníkovým dílcem lícní strany základny. Díky tomu je základna zcela jednolitá, bez lemů či spár. Tenké tělo zařízení si samozřejmě žádá mělký stisk kláves a jejich téměř nulové klenutí. Díky svému „usměvavému“ tvaru a solidní mechanice pod nimi se však i přesto na klávesnici pohodlně píše, ostatně i zdvih kláves je o něco málo lepší, než je u tenkých notebooků zvykem. Klávesnice je samozřejmě bíle (a celkem stejnoměrně) podsvícená ve dvou stupních. Jen při psaní vydává trochu „bakelitové“ zvuky.

Fakt, že klávesy prostupují krytem, však zvyšuje náklady na výrobu, a tak, stejně jako loni, Lenovo zvolilo jedno univerzální „vykrojení“ a místním podmínkám se přizpůsobují pouze některé (opticky spojené) klávesy. V československé mutaci tak máme dělený levý Shift – jeho levá polovina zastává funkci Shiftu, pravá polovina tradiční klávesu mezi Shiftem a Y (se znaky | a \). Napravo zase najdeme „elkový“ blok Enteru, který je u nás dvouřadý s dodatečnou klávesou s apostrofem vlevo, kdežto v anglické variantě jednořadý naopak s klávesou nad ním. Jak můžete vidět z fotek, Lenovo to vyřešilo doslova šalamounsky a efektivně.

Co nepotěší, je fakt, že kurzorové šipky nahoru a dolů ustoupily širokému pravému Shiftu. Toto řešení dlouho používaly jiné značky a já ho nikdy neměl rád, takže je škoda, že k němu přistoupilo právě Lenovo – rozhodně to není krok správným směrem. O to víc tato neergonomická změna vadí, pokud si připomeneme, že na klávesnici už nenajdeme vyhrazené klávesy pro pohyb v textu (PgUp, PgDn, Home, End), které se skrývají právě na šipkách jako vedlejší funkce.

Pod mezerníkem (konečně toto umístění Lenovo snad považuje za standard!) najdeme velkoryse velký clickpad od Synaptics, který je lemovaný broušeným kovem – vizuálně toto řešení vypadá velmi elegantně a ke clickpadu samotnému nemám žádnou výtku: je přesný, citlivý, nabízí pohodlný povrch, jemný stisk a nízkou hlučnost při klikání.

Konektivita, tlačítka, čtečka otisků

Konektorová výbava testované Yogy 720 není dechberoucí, ale pokrývá vše potřebné, a navíc se dívá do budoucnosti při zachování zpětné kompatibility – Lenovo, myslím, v tomto ohledu přišlo s velmi dobrým kompromisem. Co mám na mysli? Základní stavební kámen konektorové výbavy tvoří dva USB-C konektory na levé straně, oba lze použít pro nabíjení notebooku, jeden s podporou kompletního spektra Thunderbolt 3 a DisplayPort 1.2 (což znamená vedení dat i 4K obrazu s vícekanálovým zvukem skrze jediný konektor). Nalevo najdeme ještě 3,5mm sdružený audio jack.

O zpětné kompatibilitě mluvím proto, že vpravo najdeme klasický USB 3.0 port, abyste nemuseli vždy hledat adaptér, chcete-li připojit běžné USB zařízení, jako je flash disk, externí optická mechanika nebo čtečka paměťových karet. Ano, i ta, protože Yoga 720 slot pro paměťové karty nenabízí, což je pro mě pomyslná vada na kráse, která sice není zásadní, ale přesto – vzhledem k multimediálnímu a kreativnímu určení – zamrzí. Na pravé straně také najdeme jediné tlačítko – podsvícený vypínač. Doplním ještě, že na pravé straně se za malým otvůrkem nachází záchranné tlačítko, přes které se obvykle dostanete do BIOSu či obnovy systému.

Z bezdrátových sítí je k dispozici sdružený adaptér Qualcomm Atheros, který kombinuje dvoupásmovou Wi-Fi včetně standardu AC (2×2) a Bluetooth 4.1 (papírově 4.2). S připojením jsem obecně neměl žádný problém, jen Wi-Fi se mi zdála o něco méně citlivá a stabilní než Intel, ale to je detail.

Velkým potěšením, které by třeba pro mě osobně představovalo potenciální důvod k upgradu z loňského modelu, je vestavěná dotyková čtečka otisku prstu od Synaptics, která nativně podporuje Windows Hello a je velice rychlá. Za celou dobu jsem se nesetkal s jediným problémem a přišlo mi, že je rychlejší a přesnější než dřívější čtečky, přes které musíte prst přetáhnou.

Výkon, chlazení, baterie

Jak je vidět z níže uvedené specifikace, testovaný kousek byl víc než slušně vybaven (bavíme se o konfiguraci, která se momentálně prodává zhruba za 34 000 Kč i s daní, pokud slevíte na Core i5, dostanete se na krásných 25 000 Kč!) – nízkonapěťový procesor Core i7 sedmé generace s více než schopnou integrovanou grafikou, dostatkem operační paměti (jen pozor, že paměť je přímo součástí základní desky, nelze ji tedy rozšířit ani nahradit) a velice rychlým SSD diskem.

Testovaná konfigurace:

  • CPU: Intel Core i7-7500U (Kaby Lake, 2 jádra / 4 vlákna, 2,7-3,5 GHz)
  • GPU: Integrovaná Intel HD 620
  • RAM: 8 GB DDR4 (na desce, nelze rozšířit)
  • Úložiště: 256GB NVMe SSD (Samsung)

Takže jak jsem byl spokojen s výkonem? Naprosto. 13″ Yoga 720 není ani pracovní stanicí, ani herním dělem, ale kompaktním všestranným konvertiblem, který má nabídnout plynulý chod a dlouhou výdrž na baterii, což do puntíku splňuje – díky úspornému procesoru a integrované grafice není problém s výdrží (viz níže), přesto jejich kombinace včetně 8GB DDR4 paměti nabízí dostatečný výpočetní výkon na veškeré běžné činnosti (včetně hraní jednodušších či starších her), přitom (opravdu velmi) rychlý NVMe SSD disk eliminuje nutnost čekání či prodlev – se špičkovou přenosovou rychlostí přes 3 000 MB/s to dokáže – takříkajíc – levou zadní.

Níže ještě pro pořádek několik výkonnostních testů:

Ventilátor se v běžném provozu spouštěl častěji, než bych považoval za nutné, přičemž jeho aerodynamický projev s vyšším svištivým nádechem jsem vždy jednoznačně zaznamenal. Na druhou stranu budiž mu k dobru, že se spouštěl v delších, stálých intervalech, takže nerušil neustálým kolísáním či vypínáním a zapínáním.

Ani plné zatížení nedělá chlazení problém, teploty procesoru se vyšplhaly až na 80 °C, tělo notebooku si zachovávalo na lícní straně stále více než akceptovatelné teploty pro práci (viz obrázek níže) a ventilátor stabilně silněji foukal. V tomto ohledu tedy bez problému.

V těle Yogy najdeme vestavěnou 48Wh Li-Pol baterii od Simplo, u které výrobce uvádí až 10,5 hodin výdrže na baterii (s Full HD displejem). A tato hodnota není nereálná – osobně jsem se během cestování vlakem s minimem omezení a aktivní Wi-Fi kolem této hodnoty pohyboval.

Baterii nabíjí přiložená 45W USB-C nabíječka s napájecím kabelem – díky Bohu – běžné délky, takže při nabíjení nemusíte mít notebook metr od zásuvky. Nabíjení je indikováno diodou – nízký stav červeně, běžný stav bíle.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky