Lenovo Y520, legie je zde!

23. 3. 2017 | 0

V dnešním článku se podíváme na základní model nové herní řady Lenovo Legion, konkrétně tedy notebook Legion Y520, který slibuje za relativně málo peněz dost muziky.

Rodina herních, nebo lépe řečeno, výkonných notebooků řady Y má již velmi mnoho členů. Od prvních Y570 z roku 2011 s grafickou kartou 555M přes Y510 s GK 755 umožňující použití UltraBay slotu s druhou kartou do SLI.  Dále Y500 (2013), Y50 (2014), Y700-15ISK až po dnes aktuální model Y520 Legion. Jediné nelogické je umístění Y700-15ISK mezi ostatní. Zbytek tak nějak dává smysl, přeci jenom Y5xx je základní model, Y700 je vyšší model a Y900 (testovaný zde) je vrcholem nabídky. To bylo trochu historie a čísel. Teď se přesuneme k notebooku :)

Testovaný kus, byl předprodukční. Proto se v některých ohledech může lišit od finálního.

Ještě omluvte kvalitu fotografií, ale fotilo se v rychlosti.

Vzhled a provedení

Konečně trošku méně agresivní vzhled. Podle mého nemusí notebook „křičet“ na všechny okolo, že se jedná o výkonný stroj určený na hry. Oproti minulé generaci není víko z kovu, nebo imitace. Ale je z pevného plastu s texturou uhlíkového vlákna. Bohužel trošku paradoxně na víku zůstávalo dost otisků, které „vylezly“ až na fotce v PC…

Co se týká zpracování, byl jsem velmi, ale velmi mile překvapen. Dlouho se ke mně nedostal tak příkladně zpracovaný IdeaPad. Víko dostatečně tuhé, tělo se neprohýbá ani při chycení za jeden roh, klávesnice se neprohýbá ani pod velkým tlakem. To vše je celkem překvapivé s ohledem na určení notebooku a to, že je zpracován převážně z plastu, i když má kovové prvky – „horní lišta“ nad klávesnicí.

Displej má přijemě tuhý kloub, který je centrální z důvodu umístění stereo reproduktorů. Mírně omezující je úhel otevření víka, ten je někde okolo 135°, což mě občas limitovalo, ale co se dá dělat, dnes je to tak nějak standard. Na spodní straně najdeme jenom jasné žebrování a nádechy pro chlazení.

Klávesnice a polohovadla

Klávesnice je téměř typická pro tuto řadu. Červené podsvícení regulovatelné ve 2 stupních, mechanika celkem příjemná, rozložení až na numerický blok v pořádku (na dnešní dobu). V numerické částí jsou klávesy na ovládání multimédií a pohyb v dokumentech. Toho je v základu aktivní a pro vynucení num. locku je potřeba jej zapnout a dál je problém, že nefunguje klasické fn + klávesy, škoda.

 

Obraz a zvuk

Velké štěstí je, že Lenovo se v tomhle ohledu polepšilo a několik posledních let dává do řady Y jenom FHD IPS, což je jenom dobře. K hernímu zážitku patří přeci hlavně to, jak hra vypadá. Nikdo nechce u hraní „ladit“ sklon LCD tak, aby se mu tmavé barvy neslévaly do jedné velké šmouhy, nekontrast neumožnil odhalení nepřítele… Jedná se tedy o dobrý displej, ale bohužel i zde je patrný IPS Bleeding, což je situace, kdy prosvítá podsvícení. Naštěstí se zde jedná o jev, který je vidět jen na tmavých scénách a statickém obraze.

Nad displejem najdeme 720p HD webovou kameru, reproduktory Harman Kardon umístěné na horní straně „v kloubu“. Které hrají nadprůměrně, s ohledem na to, že se jedná o notebook. Pro ozvučení filmů a her super, pro poslech hudby to chce připojit studiová sluchátka, optimálně přes zesilovač.

TouchPad je od Synaptics a funguje bez zpoždění. Podporuje více gest a jeho povrch je lesklý a příjemný. Na práci v „terénu“ je ideální, ale na hraní stejně každý připojí myš.

Konektory a připojení

Konektorů je podle mě dostatek na 15″ stroj. Na pravé straně máme 2x USB 3.0, HDMI, čtečku SD, USB-C a malou nerušivou diodu indikující napájení. Na levé straně je Kensington zámek, konektor napájení, LAN (velká pochvala), USB 2.0, kombinovaný 3,5mm jack a NOVO tlačítko.

Výkon, chlazení, baterie

Výkon je to, co nás nyní bude zajímat nejvíc. Hned poté chlazení a baterie. Takže „first thing first“ tedy to, co je zde nejzajímavější. CPU je i7-7700HQ, tedy na hry na prosto dostatečné, sekunduje mu 16GB DDR4 RAM. O herních ambicích notebooku nás přesvědčí GTX 1050Ti, což je revoluční grafická karta, jelikož má konstrukci a výkon téměř na chlup stejný jako její varianta pro stolní PC. Určitě se těšíte, až se dozvíte, jak dobře si zahrajete, ale předtím si řekneme ještě něco o chlazení a baterii. Chlazení je celkem normální, to znamená u herního notebooku teploty atakují 90°C jak na CPU, tak GPU. Protože jeden obrázek může být více než tisíc slov.

Baterie vydrží vždy podle zatížení, ale není problém se dostat na 4 hodiny. Pokud se ovšem stroj zatíží naplno, není problém být na 0 už za hodinu.

Průběh FPS u her!

Nyní si ukážeme na kolik FPS vytáhne GTX 1050Ti hry typu Fallout 4, Doom a nebo dnes velmi oblíbený Battlefield 1. FPS jsem zaznamenával pomocí programu FRAPS a dále zpracoval. U Fallout 4 byla měřena první lokace od rozloučení se s robotem až po přestřelku ve městě. Doom se měřil v „arcade mode“, takže vše pokaždé téměř stejné. U BF1 se měřilo jinak, bylo měřeno mnohem déle, v poušti a při multiplay (hra více hráčů), protože je to hra, která se převážně hraje v MP.

Fallout 4 – nízké detaily – vsync off

Průměr 129.22
Minimum 80
Maximum 192

Fallout 4 – střední detaily – vsync off

Průměr 82.25418
Minimum 56
Maximum 127

Fallout 4 – vysoké detaily – vsync off

Průměr 73.25749
Maximum 49
Minimum 122

Fallout 4 – vysoké detaily – vsync off

Průměr 52.12108
Minimum 35
Maximum 76

Doom – nízké – vsync off

Průměr 78.55667
Minimum 63
Maximum 103

Doom – střední – vsync off

Průměr 74.61667
Minimum 60
Maximum 101

Doom – vysoké – vsync off

Průměr 69.81667
Minimum 54
Maximum 90

Doom – ultra – vsync off

Průměr 69.16
Minimum 53
Maximum 95

BF1 – střední – vsync off

Průměr 77.40705
Minimum 22
Maximum 108

BF1 – střední

BF1 – vysoké – vsync off

Průměr 53.471
Minimum 45
Maximum 72

BF1 – vysoké

BF1 – ultra – vsync off

Průměr 57.38
Minimum 33
Maximum 97
BF1 - ultra

BF1 – ultra

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky