CES 2017: Legie herních notebooků Lenovo Legion

3. 1. 2017 | 0

V Las Vegas nám odstartovala každoroční výstava elektroniky, CES 2017, kde Lenovo představuje také nové produkty. Jako první se podíváme na nové herní notebooky a vlastně celou novou řadu Lenovo Legion!

Že to Lenovo myslí s hraním a herními stroji obecně (včetně příslušenství) vážně, dokázala společnost už v Německu na veletrhu IFA v roce 2015, kde představila nový směr řady Y, která se s agresivní kombinací černé a červené se svítícím logem „Y“ přetransformovala do seriózní rodiny herních zařízení. Lenovo ale nespalo a nespí na vavřínech a – ač ne zcela zkušené – naslouchá zákazníkům, sleduje trh a s každou novou generací svých „gaming“ mašinek pokračuje směle vstříc jejich zářné budoucnosti. O tom ostatně svědčí i aktualizovaný model Y910, který se nedávno dostal do ČR.

Přesto to ale pořád nebylo ono – design zařízení a žhnoucí logo „Y“ přímo křičely: „Na mě si zahraješ,“ ale to člověk nejdřív musel onen notebook, desktop či sluchátka vidět. Chtělo to přijít s něčím, co je uchopitelné i v psané či verbální podobě, a tak výrobce představuje další celkem zásadní krok v profilování své herní řady. Přichází s názornějším pojmenováním a novou rodinou (či „podznačkou“) Lenovo Legion, která – po vzoru jiných výrobců – v každém musí vyvolat dojem herní mašiny. První bojovníci z legie Lenovo tak přichází…

Lenovo Legion Y720: solidní herní stroj v kompaktním balení

Nástupcem notebooku Y710 je Legion Y720, který přináší celkem dost změn, ač by se to na první pohled nebo z fotek zrovna nemuselo zdát. Design se nezměnil, zde se inovovalo jen mírně, a tak máme před sebou kovový 15″ herní stroj, který trochu připomíná Batmanovy hračky (ano, dělá se i v černé…) s kartáčovaným motivem na vnější straně ozvláštněné červenými prvky, jako je mřížka 2x2W JBL reproduktorů (včetně 3W subwooferu na spodní straně), okraje kláves či touchpadu nebo červenými USB konektory, aby vše ladilo. Na červený nápis Legion Y na opěrce zápěstí nemůžeme zapomenout!

Ale nejde ani tak o to, co vidíme navenek, ale hlavně o to, co se skrývá uvnitř (a ne, tady se nejedná jen o prázdná slova!). Uvnitř skutečně je, z čeho se radovat. Začnu tou (alespoň pro mě) méně zásadní funkcí, a sice barevným podsvícením klávesnice (RGB), která má navíc programovatelné klávesy díky vestavěné aplikaci Lenovo Nerve Sense, která si poradí i s nastavením dalších funkcí a výkonnostních profilů stroje. Notebook jako první na světě podporuje také nejmodernější technologii prostorového zvuku Dolby Atmos.

Notebook nabídne až 4K QHD IPS displej (k dispozici je i Full HD varianta, která je na hraní v nativním rozlišení vhodnější), Intel Core i7-7700HQ, tedy plnokrevné čtyřjádro Kaby Lake, nVIDIA GeForce GTX 1060 s 6 GB GDDR5 paměti, možnost až 16 GB RAM, hybridní úložiště v čele s 512GB PCIe SSD a 2TB HDD. Výsledkem je tak skutečně výkonný herní notebook, který slibuje i podporu virtuální reality, čemuž se díky použitému grafickému čipu dá celkem věřit. A neměli bychom ani mít strach o přehřívání, jelikož Lenovo notebook vybavilo chlazením se dvěma okruhy se samostatnými větráčky. Inu, uvidíme v testech.

Rozměry notebooku jsou 380 x 277 x 29 mm při váze 3,2 kg. To je na takto vybavený stroj celkem slušné. 4článková baterie má kapacitu 60 Wh, a tak Lenovo slibuje výdrž až 5 hodin, což je upřímně celkem reálné, samozřejmě ne při hraní (kdo by ale hrál na baterii…). Z konektorové výbavy stojí za zmínku Thunderbolt 3 (USB-C), plnohodnotná gigabitová LAN nebo HDMI.

Notebook by měl být k mání někdy kolem dubna 2017 za cenu necelých 1 400 USD (odhadem cca 45 000 Kč).

Lenovo Legion Y520: dostupnější hraní

Legie herních notebooků však vychází vstříc i méně majetným. A právě zde vstupuje do boje legionář Y520, který se velice podobá svému vyššímu bráškovi včetně designu, ale v těch správných místech méně tlačí na pilu (třeba podsvícení klávesnice je „jen“ jednobarevné, repro je od Harman a subwoofer se nekoná), nenabídne ty nejlepší a nejvýkonnější technologie, a tak může nejen dost drasticky srazit cenu, ale kromě toho také váhu (2,4 kg) a nějaký ten milimetr na těle (380 x 265 x 25,8 mm).

Y520 stále nabízí procesory Kaby Lake a až 16 GB RAM, grafickým čipem se však stal GeForce GTX 1050 Ti (zhruba o 30 % slabší než v případě Y720). Displej nabídne standardní rozlišení Full HD (ve kterém si s GTX 1050 Ti pořád zahrajete i nové hry na vysoké až ultra detaily) a díky úspornější výbavě se o něco zmenšila i baterie, která nabídne 45 Wh pro (dle Lenova) až 4hodinovou výdrž.

Pořád však dostanete víc než slušně výkonný notebook, který se navíc mnohem lépe nosí než Y720, a cena klesla na necelých 900 USD (teoreticky do 30 000 Kč), což sice stále není „lidovka“, ale je to stále mnohem dostupnější hladina zvlášť mezi herními notebooky.

Co na legionáře říkáte? Podělte se s námi v diskusi!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky