Yoga Tablet 2 Pro: Praktické zkušenosti část 1

24. 11. 2014 | 5

Velice zajímavé zařízení s nevídanou výbavou… Takto by se dal nazvat nový Lenovo Yoga Tablet 2 Pro. Copak se pod tímto dlouhým názvem skrývá?

Úvod

Vzhledem k mé plánované cestě do Irska jsem se rozhodl zapůjčit si na pár týdnů nový Lenovo Yoga Tablet 2 Pro se zabudovaným projektorem. Tento kousek krátce nakousl již kolega Jiří Pitek v prvních dojmech a já se jeho první pohled pokusím rozvést hned v dvoudílném představení tohoto přenosného skvostu.

Convertible Tablet_Yoga Tablet 2 Pro_13_A_Hero_01

Obecný rozbor

Zařízení vás na první pohled zaujme velice netradiční velikostí. 13″ tablet není zrovna obvyklý, ale tento rozměr má své opodstatnění. Přídomek Pro totiž znamená, že je zaměřen na produkování a ne jen pro konzumaci obsahu. Díky integrovanému projektoru dokážete před kolegy prezentovat své grafy a obchodní vize s naprostou lehkostí. Stejně tak zaujmete své kamarády, když jim budete chtít ukázat fotky z dovolené, nebo si s partnerem pustíte nějaký film. Dokonce se na takto velkém displeji dá použít dotyková klávesnice pro delší práci. Bohužel však je nutné vypnout predikci slov, jinak budete psát kolegům velice vtipné emaily. Pro práci je tu připravena aplikace z dílny společnosti Lenovo, která umožňuje mít spuštěné dvě aplikace najednou a rozdělit tak pracovní plochu efektivněji, než je u Androidu zvykem.

Screenshot_2014-11-23-15-36-08-046

V minulosti již bylo ve světě IT k vidění několik přenosných zařízení s projektorem zabudovaným ve svém těle, ale výkon lampy v Yoga Tablet 2 Pro mě fascinoval. Na bílém podkladu barvy opravdu sedí a můžete na něm bez újmy sledovat klidně i celovečerní film. Díky zabudovaným reproduktorům od společnosti JBL, které disponují také subwooferem, nemusíte zapojovat různé bedýnky, nebo sluchátka. Jednoduše přijdete, pustíte a užíváte si domácí kino, které po skončení filmu jednoduše sbalíte do „kapsy“. Zajímavý je také kvalitní zvukový kodek Wolfson Master Hi-Fi a kvalitní výstup na sluchátka/reproduktory. Ve spojení s aplikací od společnosti Dolby produkuje tablet velice slušný a hutný zvukový přednes, za který by se nemusely stydět ani levnější samostatné reproduktory k počítači.

WP_20141123_018 WP_20141123_050 Convertible Tablet_Yoga Tablet 2 Pro_13_A_T_bck lenovo-tablet-yoga-tablet-2-pro-13-inch-android-front-side-projector-5

Displej zařízení je kapitolou samou pro sebe. Jedná se o IPS displej s velice jemným rozlišením 2 560 x 1 440 (QHD) px. Díky technologii IPS máte téměř (178 stupňů) neomezené pozorovací úhly a věrné podání barev za každé situace. Díky tomu lze zařízení používat opravdu v každé poloze a pomůže tomu i multifunkční polohovací stojánek zabudovaný v těle zařízení. Displej disponuje samozřejmě také dotykovou vrstvou, která zvládne snímat deset dotyků najednou a vzhledem k rozměrům displeje se hodí také na praktické využití, jako je např. náročnější psaní. U testovaného kusu se projevilo prosvítání podsvícení displeje na horní hraně. Možná se ale jedná pouze o tento kus a nedá se tedy s jistotou říct, že se jedná o vadu celé série.

Convertible Tablet_Yoga Tablet 2 Pro_13_A_T_frt

Stojánek a projektor

Stojánek je z kvalitního hliníkového jednolitého kusu a díky své váze posouvá těžiště nízko. Můžete tak tablet mít i ve větším náklonu a pevně drží na svém místě. Stojan také kopíruje tvar válce, který je typický pro tablety ze série Yoga. Válec totiž obsahuje baterii s kapacitou 9 600 mAh, a také výše zmíněný projektor, který je schopný promítat až 50″ obraz na jakoukoli rovnou plochu. Celkem mi ale vadilo, že ne vždy je promítací plocha souměrná s plochou, na které leží a tablet lze naklonit v požadované ose pouze podložením např. knížkami. To zásadně ovlivní celkovou stabilitu zařízení a nebylo mi zrovna dvakrát příjemné, že se tablet za 12 000,- klinká na irské verzi „Pejska a kočičky“.

Projektor disponuje korelací zakřivení, takže i když nepromítáte kolmo na zeď, obraz se na promítací ploše srovná a nedochází tak k pokřivení. Jedná se o softwarové řešení, které je sice omezené, ale v mnoha případech opravdu pomůže. Dá se v případě potřeby vypnout, nicméně nedovedu si představit, proč. Rozlišení projektoru je 854 x 480 px a svítivost 40 až 50 lumenů. Někomu to může přijít hodně slabé, ale v podstatě ani nepostřehnete, že je rozlišení tak malé. Vynikající je především hardwarové ostření pomocí „šoupátka“. Díky tomu můžete ostřit obraz na různé vzdálenosti. Chce to sice trošku trpělivosti a pečlivost, ale výsledek rozhodně stojí za to.

WP_20141123_018

Stojan se otevírá pomocí tlačítka, které odemyká uzamykací mechanismus. Za stojanem nalezneme vstup pro microSD kartu a v závislosti na konfiguraci také slot pro SIM kartu. Tablet podporuje 4G sítě.

WP_20141123_019

Vedle tlačítka pro odemčení stojánku je mřížka integrovaného subwooferu, a také čočka zadního fotoaparátu. Ten má rozlišení 8 MPx a světelnost f2.2. Přední kamerka slouží především pro videokonference a „selfie“. Disponuje však pouze rozlišením 1,6 MPx. Mezi ostatní vlastnosti tabletu patří G-Senzor, digitální kompas, čidlo okolního světla.

WP_20141123_018

Polohování

Zařízení můžete díky stojanu používat ve čtyřech různých polohách „Hold, Tilt, Stand a Hang“ (podrž, nakloň, postav, pověs). Nejvíce jsem se těšil, až v letadle vyzkouším hang, ale asi si dovedete představit to zklamání, když jsem zjistil, že nejmenovaná nízkonákladová letecká společnost nedává do letadla háčky. I když je ale stojan otevřený naplno v „hang módu“, není to plnohodnotných 180 stupňů a zařízení není zcela rovně, to možná může někomu vadit. „Stand mód“ se hodil především, když jsem běhal kolem plotny a sledoval při tom oblíbené seriály. „Tilt mód“ se zase hodí právě při promítání na zeď, jeho polohovatelnost ale není ideální, viz. podkládání knížkami.

WP_20141123_011 WP_20141123_056

WP_20141123_013 WP_20141123_036

Výdrž na baterii

Výdrž celého zařízení na baterii je dle výrobce 15 hodin. Bohužel stále ještě nebylo dostatek času zjistit její skutečnou hodnotu, ale pevně doufám, že se mi ji podaří alespoň přibližně zjistit v druhé části tohoto pohledu, který by měl být hotový co nevidět. Tablet k nám do redakce přišel s americkou nabíječkou, která bohužel nejde používat v ČR a v Irsku, takže tablet nabíjím ze svého ThinkPadu pomocí USB 3.0.

Nabíjení trvá velice dlouho a zdá se, že se mi nedaří zařízení za žádných okolností plně nabít. Tento problém je však zapříčiněný tím, že nemám použitelnou originální nabíječku, nebo jakoukoli jinou, která by byla schopna dát mi dostatečnou „šťávu“, takže se rozhodně nejedná o vadu zařízení. Celkem mě zaráží, že když máte tablet napojený v počítači přes USB 3.0 a pracujete s ním, stejně se vám vybíjí.

Systém a konfigurace

Další kapitolou je systém. Vzhledem k tomu, že nejsem fanoušek zařízení s operačním systémem se zeleným robůtkem, nebyl jsem si jistý, co očekávat. Mé praktické zkušenosti s Androidem jsou téměř na bodu mrazu, a to především díky tomu, že odmítám nenažranost tohoto systému. Yoga Tablet 2 Pro disponuje Androidem ve verzi 4.4 s kódovým označením KitKat. Tento systém běží na procesoru Intel Atom Z3745 a díky 2 GB RAM je zařízení svižné, zamrzí však jen 1 GB volné paměti ihned po startu.

Systém je většinu času naprosto plynulý, ale občas jsem narazil na sekavé animace přechodů a krátkodobé zamrzání. Přikládám tyto neduhy neodladěnosti systému. Pravidelně však vycházejí aktualizace firmware a aplikací, takže doufám, že se většinu problémů podaří vyřešit v co nejkratším čase. Jako další drobnou chybku vidím nepočeštěné položky v nastavení. Jedná se o speciální položky, které se vztahují například k projektoru, nebo nastavení Lenovo SmartSwitch a Multi-window.

Pro uložení vašich dat slouží 32 GB paměti, které se mi nedařilo zaplnit, a to jsem si vezl na cesty balík seriálů a muziky.

Screenshot_2014-11-23-14-38-28-055

Kvalita zpracování

Co se týče zpracování plastů, nedá se tabletu nic moc vytknout. Možná snad občasné povrznutí v nejslabším bodě tabletu, když se za něj tablet zvedá, ale jinak je hliníková část dostatečně masivní a dává tabletu punc bytelného zařízení, které se jen tak nerozpadne. Bohužel jsem nedostal k dispozici žádné pouzdro na přenášení, vzhledem k rozměrům tabletu se bojím, že se v batohu může poškodit, takže pokud si jej budete chtít pořídit, doporučuji zakoupit si rovnou adekvátní pouzdro. Ušetří vám spoustu starostí.

WP_20141123_013

Ovládací prvky a vstupy

Na levé straně tabletu můžeme najít tlačítko napájení, které svítí a indikuje vybitou baterii. Nad ním nalezneme výše zmíněný kvalitní audio výstup, microUSB pro nabíjení a synchronizaci a kolébku hlasitosti.

WP_20141123_046 WP_20141123_047

Na pravé straně nalezneme projektor, ovládací tlačítko projektoru, které při přidržení aktivuje projektor a nemusíme jej tak pracně zapínat skrz menu v systému. Také na této straně nalezneme malé resetovací tlačítko.

V dalším díle se zaměříme na multimediální využití tabletu, co se týče focení, natáčení a ještě se podíváme na promítání pomocí projektoru.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky