Lenovo Vibe Z2 Pro: dravec s pár šrámy na obličeji (aktualizováno)

27. 10. 2014 | 21

Dnes se konečně podíváme na dlouho očekávaný telefon z dílny Lenova, a to přímo na TOP model Vibe Z2 Pro. Tento telefon nás chce uhranout svým výkonem, dílenským zpracováním, baterií, displejem a také fotoaparátem. Podařilo se mu to? Na to se nyní dopodrobna podíváme! Dost mluvení, jdeme na to!

Tip: Telefon Vibe Z2 Pro představujeme na prvním pohledu zde.

Videopředstavení

Obsah balení

Telefon se nachází ve středně velké krabičce – ani prcek, ani obr. Po otevření krabičky na vás vybafne obří monstrum, což Vibe Z2 Pro bezpochyby je. Jak tomu již u telefonů většinou bývá, najdeme v krabičce základní příslušenství, čítající adaptér nabíječky do zásuvky, synchronizační kabel s microUSB na jedné straně a USB 2.0 na straně druhé. Dále v balení nalezneme sluchátka, která když jsem zkoušel, tak mě sice nijak neohromila (jelikož jsem zmlsaný z vlastních studiovek), ale zároveň ani nezklamala, hrají celkem slušně a nenáročnému zákazníkovi budou náramně stačit, ostatní si samozřejmě připojí sluchátka vlastní. Veškeré příslušenství je vyvedeno v černé barvě. Dále v balení nalezneme obálku, ve které najdeme sponu pro otevření slotu na SIM kartu, potřebnou dokumentaci a jako dárek i fólii na displej, za což patří rozhodně pochvala. Krabička je vyvedena v tmavě šedé barvě a již první dojem dává vědět, že půjde o prémiový přístroj.

Vzhled a zpracování

Co se Vibe Z2 Pro nedá upřít, je jeho nádherný a originální vzhled.  Tenkost a bytelnost… Největší část přední strany samozřejmě zabírá displej s velkou úhlopříčkou 6″ s QHD rozlišením. Co se mi na přední straně hodně líbí, je to, že Lenovo netvořilo zbytečně velké rámečky jak po bocích, tak ani na spodu a vrchu. Rámečky jsou přesně takové, jaké musí nutně být (ať už kvůli sensorovým tlačítkům nebo telefonnímu reproduktoru, kamerce a čidlům). Displeji samotnému se budeme věnovat dále. Senzorová tlačítka reagují vždy přesně, nesetkal jsem se s jediným problémem.

Na levém boku přístroje najdeme pouze jeden prvek, a tím je dvojkolébka hlasitosti, která je, samozřejmě jako zbytek těla, kovová. Mačká se hezky, mechanika je vyřešena celkem dobře, co mi jen trochu vadilo, bylo lehké viklání. Samozřejmě vám nevypadne, ale mírné pohyby při jejím využívání nastávají. Tímto ale trpí většina telefonů, kde jsou právě tyto prvky kovové, není to tedy nic tak strašného.

Na pravé straně najdeme zapínací/uspávací tlačítko, také kovové a šuplíček pro SIM. Zde tento model nabízí dualSIM funkcionalitu, lze tedy provozovat dvě čísla zároveň (formát SIM je micro). I zde ale bohužel platilo to, co u kolébky hlasitosti – přišlo mi, že se šuplíček lehce viklá, ale sám od sebe vypadnout nemůže.

15514869305_061ebbb1ec_o

Na vrchní straně nalezneme 3,5mm jack pro sluchátka, takže se opravdu nemusíte omezovat jen na ta dodávaná s telefonem, ale můžete připojit libovolná vlastní.

Na spodní straně nalezneme primární mikrofon, vstup pro kabel a velice silný reproduktor, který hraje skvěle. Také si probereme později.

Nyní se dostáváme na zadní stranu… Na zádech nalezneme klasický nápis Lenovo (lenovo), který zadní stranu velice hezky doplňuje a konečně fotoaparát, který nabízí 16 MPx a dvojici přisvětlovacích diodek. Vedle diodek se také nachází druhý odšumovací mikrofon, který zajistí čistotu hovoru, druhá strana vás tedy uslyší ještě lépe, ovšem pomůže i při nahrávání videa. Když se na zadní stranu podíváte pořádně, tak opravdu zjistíte, že se nešetřilo na vzhledu. Líbí se mi, jak šedá kovová záda, která jsou z broušeného hliníku, krásně doplňují černé a rudé prvky fotoaparátu. Zkoušel jsem porovnávat svítivost diod i v jiné aplikaci nežli Fotoaparát a zcela tmavou místnost nádherně osvětlily a vypadalo to, že máte zaplou lampičku. Čočka fotoaparátu je vystouplá, což u mnohých telefonů netoleruji, ale konkrétně u tohoto modelu mi to vlastně ani nevadilo, protože inženýři věděli, jak vše sladit tak, aby to bylo krásně použitelné a zároveň i hezké. Celý telefon je pak samozřejmě nerozebiratelný, tvoří jej celistvá unibody konstrukce.

15514462532_66d1e9f975_o

Na to, že je telefon zcela kovový, tak není jeho váha vůbec v ruce poznat. V ruce se drží nádherně, máte z něj dobrý pocit. Samozřejmě není možné očekávat, že takto velký telefon bude snadno použitelný jednou rukou, to už opravdu při této velikosti nelze. Telefon je naprosto bytelný. Až na lehce se viklající kolébku hlasitosti a šuplíček je vše v naprostém pořádku, nikde nic nevrže, neprohýbá se. Povrchová úprava hliníku po celém těle přístroje je nádherná, takto si představuji telefon z ušlechtilých materiálů.

Hardware

  • displej: 6″, rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 801, frekvence 2,5 GHz
  • paměť: 3 GB RAM, 32GB vnitřní úložiště
  • fotoaparát: 16 MPx
  • baterie: 4 000 mAh
  • OS: Android 4.4 KitKat
  • rozměry: 156 × 81,3 × 7,7 mm
  • hmotnost: 179 gramů

Obraz a zvuk

Prvně jsem nechtěl věřit, jak ten displej může být nádherný. Displej nám nabízí velikost rovných 6″ s rozlišením QHD (2 560 × 1 440 px). Ať se podíváte jakkoliv zblízka chcete, neuvidíte ani ten nejmenší rastr. Všechno (písmo, ikonky,…) je nádherně vyhlazené, je radost se na displej dívat. Na dotyky reaguje displej rychle a velice přesně. Když máte na displeji nastaven maximální jas, máte pocit, že z něj nemůžete spustit oči. Vše je tak nádherné. Technologie displeje je v tomto případě IPS, telefon tedy poskytuje nádherné pozorovací úhly a přistihl jsem několikrát i své známé, že byli z displeje uneseni a chtěli telefon na chvíli půjčit do rukou, aby to viděli na vlastní oči. Nemohl jsem jim to odmítnout… Nejvíce mě pobavilo, když si kamarádka vedle Vibe Z2 Pro vytáhla svůj postarší telefon a začala displeje srovnávat, nešlo se nezasmát. Jen si zklamaně povzdychla. Ano – do displeje se zamilujete a ostatní vám pak přijde nedodělané, neostré.

Když jsem měl displej na přímém sluníčku, tak jsem ani nemusel jas nastavovat na maximum, abych na displeji něco viděl. Zde je zkrátka výhoda IPS poznat. Jediné, co mi lehce vadilo, bylo to, že přesto, že se jedná o IPS panel, který by měl poskytovat ty nejvěrnější barvy, tak mi barvy přišly někdy přesycené, podobně jako u AMOLED panelů, ale to je čistě subjektivní pocit. Telefonu jdou nastavit určité režimy displeje, ať už speciálně pro čtení (Komfortní režim), který chrání (resp. šetří oči), tak Superjasný pro co nejsvítivější barvy. Zařízení má defaultně zaplý režim Výchozí. Lze také zapnout speciální režim Smart, kde se displej přizpůsobí přímému slunci a jeho čitelnost je tedy lepší. Při zapnutém Automatickém jasu se telefon celkem chytře stará o to, aby displej nezářil až moc, ale zároveň ani málo. Alespoň ušetříte tolik baterie, co je jen možné. Jedním slovem – nádhera!

15328195528_1413296a27_o

Co se týče zvuku, tak je na tom telefon velice dobře. Systémový reproduktor poskytuje věrný projev, dostatečnou hlasitost, nepodává vůbec zkreslený zvuk. Maximální hlasitost dokáže přehlušit i několik neurvalých lidí. Z telefonu je tedy opravdový multimediální pomocník, který se žádné výzvy nezalekne. Bylo super, když jsem zkoušel dlouhodobě písně na nejvyšší hlasitosti, že se neozývalo nějaké chrčení, bzučení a podobné pazvuky. Telefon i v této sekci poskytuje několik přednastavených profilů, které můžete libovolně při používání měnit. Zvuk není „přikrášlen“ žádným stupidním ekvalizérem, které kvalitu akorát przní, za což jsem rád. Opravdu je pak radost z telefonu poslouchat cokoli, co máte rádi.

Při telefonování jsem neslyšel žádné šumivé pazvuky, kvalita telefonního reproduktoru je tedy příkladná, druhou stranu jsem slyšel bez sebemenšího problému a hlas z druhé strany byl krystalicky čistý.

Při zkoušce VOIP jsme se také s druhou stranou nádherně slyšeli, při zapnuté webkamerce telefon druhé straně vykouzlil opravdu kvalitní portrét. Samozřejmě ale nedosahuje takové kvality, jako zadní snímač. Jde tedy spíše o nouzové řešení.

Výkon

Použitý HW

V telefonu najdeme to „skoro“ nejvýkonnější, co můžete dnes sehnat. Mozkem telefonu je nový Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz. Jedná se o 4jádrový čipset, který telefon popohání neustále dál a dál. Telefon s ním nemá naprosto problém ani při nejnáročnějších hrách, pořizování videa, prostě problém s nedostatkem výkonu absolutně nehrozí. Tyto čipy jsou dnes také zároveň velice úsporné, nejsou to tedy žádní žrouti energie. Reakce telefonu byly až na pár výjimek vždy plynulé, sem tam se někde něco zaškubne, ale to není problém procesoru. Ten je totiž prvotřídní. O grafický požitek se vám postará nadupaná grafika Adreno 330, která si poradí i s tím nejtěžším, co jí na záda naložíte. Telefon dále poskytuje 3 GB RAM paměti, z čehož je po startu volných okolo 1,6 GB, jde tedy bohužel vidět, že grafická nástavba si užere celkem dost. Proto se mi také zdá tato grafická nástavba lehce dusivá a telefon by mohl běžet i plynuleji. Telefon má 32GB paměť ROM, z čehož je volných asi 22 GB (kde je proboha těch 10GB??? – OS 6,3GB, Aplikace necelé 3GB, Obrázky + Video 200MB, ostatní data 10MB). Bohužel zde není možnost vložit microSD karty, musíte si tedy vystačit s tím, co máte.

Screenshot_2014-09-30-20-07-19 Screenshot_2014-09-30-20-07-29

Výkonnostní testy

Konektivita

Vibe Z2 Pro bez problému zvládne jak 3G sítě, tak především i rychlé LTE. V oblasti Wi-Fi nabídne zaběhnuté moduly Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac. Samozřejmostí je také podpora Bluetooth, zde ve verzi 4.0. Na to, že je telefon celý kovový, tak jsem neměl vůbec žádné problémy se signálem jak operátora, tak Wi-Fi. Je to trochu paradox, protože právě kov dělá většinou problémy.

Telefon má 2 sloty na microSIM kartu a jedná se o takzvaný DualSIM standby. Obě SIM karty mají podporu 2G a mobilních dat, jedna z nich může být právě 3G/4G. Kartu, ze které se budou mobilní data čerpat, lze zvolit jednoduše přepínačem v notifikační oblasti.

Výdrž na baterii

V telefonu najdeme baterii o kapacitě 4 000 mAh, což nemají ani jiné vlajkové lodě, zde tedy Lenovo skutečně boduje a telefon se mi jen stěží normálním používáním podařilo vybít. Zde musím dát Lenovu malé plus, protože telefon takových rozměrů, takového výkonu a takových nároků na plynulost je skutečně radost nosit v kapse. Nemusíte se  bát, že vám telefon nevydrží ani den, nebo jeden den… Telefon i při hrubém používání (myšleno nároky uživatele) splní 2 dny bez problému.

15514467012_7dd95c4de5_o

Software

Android 4.4 KitKat s Vibe UI

Čeština, paráda. Vše je přeložené, opět bez námitek. Výborně zvládnutý je i průvodce nastavením telefonu včetně zabezpečení. Ano, v telefonu je již od výrobce připravený antivirový systém a pomocník s nastavením zabezpečení v případě odcizení telefonu. Navíc i software, který pomůže s výkonem telefonu – jen jedním stiskem promažete operační paměť a další nastavení, které dokáže ovládat i laik. Nastavení a ovládání UI je velmi intuitivní, přehledné a krásné. Na konci si však neodpustím poměrně velkou výtku, za kterou nevím, zda může právě Lenovo – telefon má velké rozlišení i velikost, ale přesto jsou v některých aplikacích od Google ikony neadekvátně veliké. Nevím, jestli Android/Google aplikace jako Chrome, Play,…, ještě nejsou na tak velké rozlišení připravené, zda to v budoucnosti bude doladěné, ale ty ikony a některé texty jsou moc velké. Některé prvky ovládání zabírají místa poměrově jak na 4″ displayi – na velkém to pak vypadá divně a rozmazaně, protože nejsou dělané na tak velké rozlišení. Ale opravdu jen někde. Úpravou velikosti písma v nastavení OS si člověk moc nepomůže. Ale zatím je to pro mě jen detail.

Telefon je z výroby opatřen Androidem 4.4.2 KitKat, doplněným o grafickou nástavbu Vibe UI a balíkem aplikací DOit. Nástavba je hodně rozsáhlá a zahlédnout pod ní čistý Android je prakticky nemožné. Celé grafické rozhraní je hodně barevné a trochu připomíná známou nástavbu MIUI, rovněž původem z Číny. Pro někoho může být nezvyk, že launcher ve Vibe UI nepoužívá žádnou nabídku aplikací, ale všechny aplikace skládá rovnou na plochu spolu s widgety a složkami. Není však problém jej nahradit libovolným launcherem z Google Play. Pokud by se vám vzhled systému nelíbil, můžete si jej přizpůsobit použitím jednoho z devíti motivů.

Výraznou změnou prošla i horní stahovací lišta. Po jejím stažení dolů se nepřepíná mezi oblastí s notifikacemi a oblastí s přepínači, jako v případě čistého Androidu, ale přepínače i notifikace sdílí jeden prostor. Úprav se dočkalo i nastavení systému, to je v případě Vibe Z2 Pro rozděleno na dvě záložky. Pod tou první s názvem „Nastavení systému“ nalezneme upravené klasické nastavení Androidu. V druhé záložce s názvem „Nastavení funkcí“ nalezneme možnosti aktivace několika speciálních funkcí tohoto telefonu. Mezi ně patří například zmíněné, nepříliš využitelné, zamknutí potřesením a probouzení telefonu tlačítky hlasitosti či naopak praktické funkce pro ovládání telefonu v rukavicích. Za zmínku jistě stojí „Chytrý vytáčecí režim“, což je funkce, díky níž se číselná klávesnice při vytáčení telefonního čísla posouvá na stranu, na kterou máte telefon nakloněný, abyste palcem lépe dosáhli na všechny klávesy. Zpočátku to chce trochu cviku nenaklánět telefon na opačnou stranu, ale jakmile si na tuto vychytávku zvyknete, tak dokáže skutečně ulehčit manipulaci s telefonem. Další funkce, jež si zaslouží zmínit, je „Kapesní režim“, který zvyšuje hlasitost vyzvánění v případě, že máte telefon v kapse.

Do telefonu byla nainstalována celá řada aplikací, a to jak z dílny výrobce, tak těch od třetích stran. Zkušeným uživatelům budou některé z nich spíše na obtíž,  nicméně uživatelům, kteří teprve sbírají své první zkušenosti s Androidem, v jejich začátcích s tímto operačním systémem zajisté pomohou. Právě těm začínajícím uživatelům je určena aplikace Průvodce, obsahující návody pro základní obsluhu telefonu. V telefonu je přítomen i povedený prohlížeč souborů, třídící soubory podle jejich typu, nebo Správce napájení, jenž kromě statistik spotřeby energie nabízí i pokročilé možnosti úspory energie. Opomenout rozhodně nesmíme aplikaci pro použití telefonu v autě. Ta kromě telefonních funkcí, práce s SMS zprávami a možnosti spuštění navigace nabízí i jednoduchý hudební přehrávač. Všechny tyto funkce lze ovládat i hlasem, a to v češtině. Naštěstí lze aplikace třetích stran bez problému odinstalovat.

Reakce a stabilita systému

Systém je v podstatě velmi stabilní, vyskytlo se jen pár neduhů během používání. Na některých místech (přitom byste to tam konkrétně vůbec nečekali) je sekání celkem obvyklé, za to prostě může enormní grafická nástavba. Takových míst je jen pár a není to nic, co by vám kazilo zážitek z používání telefonu. Jinak je systém velmi svižný, jen se mi párkrát stalo (třeba s aplikací Hudba Google), že několikrát za sebou spadla a nebylo ji možné spustit. Nevím, v čem byl problém. Telefon jsem nemusel za celou dobu ani jednou restartovat z důvodu, že by telefon neodpovídal, spíše sem tam restartuji jen tak sporadicky, abych telefon pročistil. Zkušení uživatelé možná Lenovo ROM vymění za nějakou alternativní, typicky CyanogenMod, AOSP, či jiné (upozorňuji na možnost ztráty záruky!). Normálnímu uživateli by ale dodávaná ROM neměla působit nějak velké obtíže.

Aktualizace: změna Vibe UI na výchozí Google Launcher

Na přiloženém videu (níže) se lze dovědět, jak elegantně vyměnit Lenovo UI (Vibe UI) za stock Google Launcher. Telefonu se změní kompletně grafické prostředí a odpadají tím tedy některé vytýkané chyby (mínusy), jako záseky systému a „moc barevná“ ROM.

Fotoaparát/video

Tady jsem zažil svůj WOW efekt. Videa jsou úžasně detailní. Nejsem sice žádný profík, ale na tom videu mi přijdou věci ještě skutečnější, než ve skutečnosti – ale pozor, je na to potřeba i dobrý monitor, na monitorech za 3-5 tis. Kč jsou barvy takové vybledlé. Škoda jen 30 FPS, to na rychlé scény moc není, ale 60 FPS ve 4K stejně asi ještě nikdo neumí. Fotoaparát mě ničím moc nepřekvapil, fotografie jsou zhruba porovnatelné s levnějšími kompakty. Při porovnání s iPhone 5S pořizuje Lenovo kvalitnější fotografie, je to tak. Není to sice vždy jen o MPx, ale tady se jasně ukazuje, že Lenovo má prostě lepší optiku. Za šera/špatných světelných podmínek jsou samozřejmě fotky neostré, šumivé. Tady vítězí telefony jiné kategorie. Ale za normálního denního světla jsou fotky srovnatelné s ostatními vlajkovými modely ostatních výrobců.

Fotografie

Odkaz pro stažení uk. fotografií v plném rozlišení zde.

Video

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky