Miix 2 11: první pohled na žhavou novinku mezi Windows tablety

31. 3. 2014 | 1

Lenovo Miix 2 11 první pohled

V dnešním článku vám chci přinést exkluzivní první živý pohled na 11″ novinku v oblasti tableto-notebooků: Lenovo Miix 2 11. Jaké mám ze zařízení první dojmy po několika týdnech intenzivního používání? Vše se dozvíte v článku, takže: vrhněme se na to!

Tip: Naše představení tabletů Miix 2 z CES 2014 v Las Vegas.

Parametry testované konfigurace:
  • CPU: Intel Core i3-4012Y (1,5 GHz)
  • RAM: 4 GB DDR3
  • Úložiště: 128GB SSD
  • Integr. grafika: Intel HD Graphics 4200
  • Displej: 11,6”, FHD rozlišení, IPS, lesklý, dotykový
  • Wi-Fi, Bluetooth
  • Baterie: 2článková, uživatelsky nevyměnitelná

Videopohled

Vzhled, zpracování

Je těžké přesně určit, zda by se nový Miix 2 11 měl řadit už mezi notebooky, či ještě stále tablety. Toto zařízení můžeme zařadit někam mezi. Nový Miix se může pyšnit opravdu příkladným zpracováním, nejedná se o levné plasty, nýbrž o ušlechtilý kov po bocích + plastová záda, která ale nepřináší uživateli žádné starosti. Na první pocit je konstrukce velice pevná, nikde nic nevrže.

clip_image004

Tablet samotný je tvořen ze skla po celé přední straně, kovových boků, kde jsou umístěny jmenovitě: napájecí USB ve verzi 3.0, combo sluchátka/mikrofon, zmenšené HDMI, slot na microSD kartu a SIM kartu, reproduktory po levé i pravé straně, zapínací tlačítko, výdech ventilátorů, dvoutlačítko pro ovládání hlasitosti a na spodním boku 12pinový ponektor pro zasunutí do přídavné klávesnice. Záda jsou plastová, nesoucí logo výrobce a čočku 5MPx fotoaparátu pro pořízení jak videa, tak i fotografií. Na straně displeje nalezneme též logo výrobce, zasazené do širšího černého okraje, uprostřed nalezneme webkameru pro videohovory s rozlišením 2 MPx. Na spodu je to už jen klasické tlačítko Windows (dotykové), které mají všechny tablety s tímto systémem (ať už v dotykové či mechanické formě).

Tablet mi došel ve stříbrné variantě, kde kombinace stříbrné a černého displeje tvoří hezký soulad.

Chvilku zvykání si u mě vyžádalo mačkání tlačítka hlasitosti, které se mačká lehce ztuha, nicméně stisk je jistý. Velmi se mi ovšem líbilo zapínání tabletu (když je tablet zhasnutý) pomocí středového tlačítka Windows, nemusel jsem tedy nahmatávat zapínací tlačítko na boku přístroje. Co mi ovšem možná trochu vadilo, bylo to, že tlačítko Windows nereagovalo vždy přesně. Pokud po něm lehce přejedete, tak se nic nestane, tudíž pro “stisknutí” je potřeba lehce vyvinout tlak a držet jej alespoň sekundu (což je ostatně vlastnost všech zařízení Lenovo s dotykovým tlačítkem Windows pod displejem – viz Yoga 2 Pro či ThinkPad 8).

Kvůli tenkosti přístroje se na něj nevešlo plné HDMI, což ovšem nepovažuji za velkou nevýhodu. Jak jsem již zmínil, na těle je také jedno USB ve verzi 3.0, které ovšem neslouží pro synchronizaci dat, nicméně je pouze využíváno k dobíjení tabletu (jako synchronizační se dá využít za předpokladu, že použijete redukci, jako to bylo zmíněno i v recenzi na ThinkPad 8). V přídavné klávesnici jsou pak i 2 USB verze 2.0, která slouží přímo pro synchronizaci dat, o tom ale později.

Tablet se krásně drží v ruce, hlavně díky své nízké hmotnosti. I když tablet používáte s klávesnicí, tak nemáte vůbec pocit, že nosíte něco těžkého, to samé platí i o malém adaptéru.

Software

Tablet v sobě již z výroby obsahuje systém Windows 8.1 ve své 64bitové verzi (základní verze, nikoli Pro verze).

Lenovo do tabletu již také předinstalovalo pár aplikací, jmenovitě: Camera Man, Evernote Touch, Lenovo sadu aplikací (Transition, Support,…), Live TV, McAfee Internet Security, Photo Touch, Skype, Zinio Reader.

  • Camera Man: lehké úpravy fotografií, používání efektů, sdílení fotek na sociální sítě;
  • Evernote Touch: po přihlášení přes svůj Evernote účet slouží jako nástroj pro tvorbu a editaci poznámek;
  • Live TV: online databáze zahraničních TV stanic s možností prohlížení jejich programu a live sledováním;
  • McAfee Internet Security: antivirová a internetová ochrana notebooku;
  • Photo Touch: pokročilejší úpravy fotografií;
  • Skype: videohovory, komunikátor;
  • Zinio Reader: magazínová čtečka (možnost četby magazínů z oblasti novinek, vědy, techniky, módy,…).

Obraz a zvuk

Miix 2 11 je osazen, jak z názvu vyplívá, displejem o velikosti 11,6” s rozlišením Full HD, tedy 1 920 x 1 080 pixelů. Nikdy jsem neměl možnost vidět FHD na 11 palcích, až doteď. Musím říci, že je radostí na displej pohledět a ještě lepší je práce na něm. Displej je samozřejmě dotykový, má dobrou svítivost. Na dotyky reagoval velice přesně a skvěle. Mým problémem jsou trochu větší prsty a když jsem pracoval v desktop módu, tak jsem měl někdy problém se trochu trefit do potřebného místa, ale to je samozřejmě individuální. Rastr není nijak vidět, z používání tabletu máte tedy skvělý pocit. Díky tomu, že je lesklý, se ale snadno ušpiní.

clip_image006

Díky IPS technologii nabízí tablet nádherné barvy, ale i pozorovací úhly, což jsem měl možnost teď o víkendu řádně prozkoušet. Čitelnost na sluníčku byla skvělá a nijak mi displej při práci venku neházel klacky pod nohy. S jasem obrazovky jsem byl plně spokojen.

Velmi pozitivně mě překvapily i stereo reproduktory, které se nachází jak po bocích těla tabletu, tak i v přídavné klávesnici, kterou dostanete společně s tabletem. Je pravdou, že pokud máte tablet zasazený v klávesnici, tak je zvukové podání o chloupek lepší, nicméně ani reproduktory přímo na těle neurazí. Reproduktory pochází od značky JBL a můžu říci, že i když se řadím mezi “audiofily”, tak jsem pro kvalitní poslech nepotřeboval ani svá sluchátka. Hlasitost je tak akorát vysoká, ale hlavně zvuk linoucí se z reproduktorů není nikterak plochý a vytváří dojem “3D” efektu, čehož si cením.

Zvuk je možné nastavit jak přímo ve Windows, tak i prostřednictvím správce zvuku Realtek HD, kde najdete široké možnosti uzpůsobení.

clip_image008

Fotoaparát

Tablet je osazen na zadní straně fotoaparátem s rozlišením 5 MPx a přední kamerkou s rozlišením 2 MPx.
Kvalitu fotografií bych označil jako průměrnou až podprůměrnou. Kamerka slouží opravdu spíše jako taková “nouzovka”. Nikdo ale také nemůže od tabletu očekávat to, že s ním půjdou tvořit nádherné fotografie, k tomu tablety nejsou ani přímo určeny. Kvalitou neoslní ani při dobrých světelných podmínkách, o horším osvětlení už vůbec nemluvě. Fotky jsou plné šumu.

Opakem je přední kamerka pro videohovory, která slouží svému účelu a kvalitou plně dostačuje. Obraz není nikterak sekavý, kvalita je opravdu tedy plně dostačující.

Výkon

Tablet pohání dvoujádrový procesor Intel Core i3-4012Y o taktu 1,5 GHz pro každé jádro. O grafický výkon se stará integrovaná grafická karta Intel HD Graphics 4200. Tablet doplňují 4 GB paměti RAM a 128 GB úložného prostoru (SSD).

Dá se říci, že výkonu není opravdu málo. Na první pohled by se mohlo zdát, že to rozhodně není tablet určený pro náročnější použití, nicméně opak je pravdou!

Tablet bez problému zvládá náročné přehrávání Full HD videí (testováno na YouTube i MKV filmech v 1080p), surfování na internetu či klasická manipulace v OS mu také nedělá problém. Jak jsem již naznačil, je také velmi vhodný pro přehrávání hudby, kde se za svůj výkon nemusí tablet vůbec stydět. Je to tedy ideální multimediální pomocník.

Více náročné hry je samozřejmě nutné pro jejich plynulý běh přepnout do středních detailů, u některých ale není problémem ani hraní v nativním rozlišení FHD.

Chlazení, hluk

Chlazení je u tabletu řešeno celkem obstojně. Celkově se tablet nijak nezahřívá, jen v oblasti výdechu ventilátorů je trochu teplo. Ventilátory tiše ševelí, i když není tablet v zátěži.

clip_image010

Při klasické nenáročné práci (web, kancelář, hudba, filmy,…) se tablet nijak moc nezahřívá, což je jen pozitivní, celkem dá o sobě už ale tablet znát, pokud jej zatížíme. Ani ne tak hlukem, jako spíše teplotami. Spodní strana při náročnějším použití začne více hřát, teploty se pohybují okolo 60°C, nicméně to pořád ještě není nějak nepříjemné.

Zkoušel jsem s tabletem hrát i řadu her, po více hodinách už byl více horký, nicméně na následné vypnutí hry reaguje celkem rychle a již za chvilku se vrátí na běžnou teplotu.




Baterie

Podle materiálů Lenova by měla baterie držet tablet při životě kolem 8 hodin. Musím říci, že reálně jsem se k podobné hodnotě také dostal.

Při normální práci jsem byl schopen s tabletem pracovat přibližně 6 hodin s nastavením na vysoký výkon. Pokud se trochu uskromníte, tak je možné se určitě dostat i na hodnotu o něco vyšší. Pokud je tablet v klidovém stavu, tak se skoro vůbec nevybíjí, což jsem ocenil zejména při cestování, kde jsem jej nechtěl pokaždé natvrdo vypínat. Na tabletu se mi i líbilo vcelku rychlé nabíjení. Již za nějakou chvíli jste na 50 % výdrže.

Při náročném hraní her jsem s tabletem vydržel něco kolem dvou až tří hodin, což je i tak hezká hodnota.

clip_image012

Pokud použijete úsporný režim, tak jste sice lehce omezeni výkonem, nicméně z tabletu vymáčknete i oněch 8 hodin produktivního času na jedno nabití.







Připojitelná klávesnice

Klávesnice má matné stříbrné provedení, jež se nese lehce ve stylu základen u ultrabooků – čili se zužuje.

clip_image014

Na spodní straně se už klasicky nachází 4 gumové nožičky, díky kterým drží tablet v režimu notebooku na podložce velmi pevně a nijak neklouže.

Jak na pravé, tak i na levé straně najdeme pokaždé jeden USB port ve verzi 2.0, které zde slouží pro synchronizaci (přenos dat).

Na bradě najdeme pouze mřížku reproduktorů, které, jak jsem už zmínil, hrají velice slušně. Řekl bych, že o fous lépe, než reproduktory přímo na těle tabletu. Pokud tablet zasadíte do klávesnice, tak při přehrávání zvuku se reproduktory na těle tabletu vypnou a zapnou se ty v klávesnici.

Mechanismus vkládání funguje tak, že tablet jednoduše vložíte do výřezu v klávesnici, kde se tablet s klávesnicí spojí přes 12pinový konektor + obsahuje ještě 2 “plastové piny”, které mají pomoci k držení stability. Tablet se tak dá zapojit jak do režimu klasického notebooku, tak i displejem na druhou stranu, z čehož vlastně vytvoříte mód “stojan”.

clip_image016 clip_image018

Abych byl upřímný, tak mi osobně tento mechanismus uchycení bohužel moc nevyhovoval. Někdy jsem si nebyl pořádně jistý, zda-li je tablet správně uchycen, aby mi omylem nespadl na zem. Jakmile je tablet ve správné pozici, tak se ozve malé lupnutí (zvuk uchycení) a můžete s ním bez problému pracovat.

Klávesnice jako taková je 5řadá, která se nese v podobném duchu, jako ostatní nynější klávesnice u Lenova. Jednotlivé klávesy jsou od sebe vzájemně oddělené, mají jistý stisk. Bohužel je klávesnice trochu více hlučnější, na což nejsem moc zvyklý a trochu mě to při práci rušilo. Nijak výrazně se neprohýbá, čili drží celkem pevně. Pokud by jednotlivé klávesy měly o něco vyšší zdvih, nebylo by to na škodu, nicméně i tak se s ní pracuje celkem obstojně a na tablet této třídy je více než ucházející. Jako to bylo i u Yogy, tak i zde jsou přes klávesu Fn dostupné funkce F1 – F12, což mě osobně celkem vadí. Jinak má klávesnice na tablet celkem klasické rozložení.

clip_image020

Pod klávesnicí se nachází malý clickpad, který na dotyky reaguje velmi přesně. I když jde stisknout po celém povrchu, tak tlačítka reagují při spodu. Co mě ovšem zarazilo, bylo to, že s clickpadem nejde scrollovat (alespoň jsem tedy nedošel na metodu, jak to zprovoznit).

Na bocích se už pak jen nachází malé gumové výstupky, které chrání tablet při položeném stavu před přímým dolehnutím na klávesnici.

Pokud tablet v režimu notebooku budete chtít zavřít, musíte jej nejdříve vypojit z konektoru a poté jej položit na klávesnici. O držení se tady postará spolehlivý magnet, umístěný v bradě, který základnu a tablet drží jako jeden celek a nemusíte se tedy bát, že by ze spojení vyklouzl.

Závěr

Po asi dvoutýdenní zkušenosti s novým Miixem 2 11 musím říct, že si mě tablet získal. Co zákazník určitě ocení, je dlouhá výdrž na baterii, dostatečně velký výkon v mobilním těle, nádherný displej a snadná přenosnost.

Tablet má samozřejmě ale i svoje chyby, jako například styl “dokování” ke klávesnici, který nemusí (a ani nebude) sedět každému, nicméně kromě této “chybičky” si myslím, že tablet nemá žádná vážnější negativa a určitě bude vhodnou volbou pro ty, kteří mají rádi jak možnost volit tablet, tak plnohodnotný notebook.

clip_image022

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky