Lenovo IdeaPad G580: levně na domácí multimédia (druhý pohled)

1. 10. 2012 | 9

Tentokrát se podíváme na zástupce z řad levnějších multimediálních notebooků – Lenovo IdeaPad G580. Ten se snaží nabídnout slušnou hardwarovou výbavu za příznivou cenu. Pojďme se tedy podívat, jak se mu to daří a zda na úkor ceny neztratily na významu i jiné, neméně důležité parametry.

vzhled, konstrukce a kvalita zpracování

Věc, na kterou jsem byl nejvíce zvědavý už při vybalování notebooku, byla konstrukce a celková kvalita zpracování. To totiž bývají spolu s chlazením největší Achillovy paty u levnějších notebooků, osazených výkonnějšími komponenty. Zde to naštěstí neplatí. Celková pevnost notebooku je s přihlédnutím k jeho kategorii velmi slušná. Při zvednutí otevřeného přístroje za roh základny docházelo pouze k lehkému zavrzání plastů, ale základna stále držela a nedocházelo k pozorovatelnému kroucení. Nesetkal jsem se ani se špatně doléhajícími plasty. Je ale trochu škoda, že notebook nemá alespoň magnet pro přidržení víka displeje v zavřeném stavu. To lze sice bez problému otevřít jednou rukou, ale víko u základny v zavřeném stavu nedrží a má asi půlcentimetrový prostor pro “cestování”, dokud jej nezadrží panty. Hlavně při přenášení notebooku to na mě nepůsobilo zrovna spolehlivě a bezpečně. Víko se prohýbá až při silnějším tlaku, poskytne tak dostatečnou ochranu pro běžné přenášení v batohu či brašně. Rovněž v oblasti klávesnice je potřeba vyvinout určitý tlak, aby došlo k viditelnému prohnutí.
Trochu problém mi dělala výška základny, kdy jsem musel až nezvykle moc zvedat ruce, abych dosáhl na celou klávesnici. Taky bych uvítal větší rádius hrany. Ta totiž za určitých podmínek dokázala nepříjemně tlačit.

 

Tělo notebooku je v tomto případě plastové a nějaké kovové výztuhy bychom zde hledali marně, což ovšem u notebooku této cenové kategorie snad nikoho nepřekvapí. Plasty jsou z větší části překryty tenkým hliníkovým plechem (skoro až se mi chce napsat fólií) opatřeným tmavě hnědou texturou. Ten dodává pocit dražšího notebooku, než jakým G580 ve skutečnosti je. Jeho povrch je sice matný, nicméně i tak jsou na něm patrné otisky rukou. Škoda, že i zde Lenovo zvolilo lesklý rám okolo displeje (jakož i displej samotný).

klávesnice a touchpad

6ti řadá chiclet klávesnice s numerickým blokem použitá v tomto modelu je naprosto typická pro notebooky IdeaPad. V podstatě tedy nemá čím nadchnout, ale zase ani ničím výrazně nezklame. Uvítal bych trochu jiné rozložení. Například kurzorové šipky by mohly být povystrčené směrem k uživateli, což by nejen zjednodušilo orientaci na klávesnici, ale taky by na jejich úkor nemusely být zmenšeny jiné klávesy. Mechanika kláves mi zase připadala poměrně mělká. Nicméně je možné, že to bylo způsobeno spíš tím, že jsem zvyklý na klasickou ThinkPad klávesnici, kde je mechanická odezva na stisk jasnější. Capslock bohužel postrádá diodu přímo na klávese. Ta je totiž umístěna na přední hraně základny.

 

Touchpad je rozměrný, na povrchu opatřený jemným vroubkováním. Samozřejmě podporuje multidoteková gesta. Měl jsem menší problém si na tento touchpad zvyknout. Ani po dlouhém nastavování jsem nedocílil toho, aby mi touchpad 100% vyhovoval. Pořád jsem z něj měl dojem, že nereaguje zcela přesně na mé doteky a má mírné zpoždění. Naopak oceňuji oddělená a dostatečně velká tlačítka, i když bych si dokázal představit jejich měkčí stisk.

konektivita

IdeaPad G580 nabízí pro multimediální notebook naprosto standardní konektorovou výbavu. Ta zahrnuje 2 USB 3.0, HDMI, Ethernet port a VGA výstup na levé straně přístroje. Napravo pak nalezneme kombinovaný 3,5mm jack pro sluchátka s mikrofonem, mechaniku, USB 2.0 a napájecí konektor. Na přední straně pak hledejte pouze čtečku SD karet a trojici indikačních diod. Mezi ně patří i již zmíněná indikace aktivního Capslocku, zapnutého notebooku a napájení. Toto umístnění je celkem nešťastné, jelikož při práci jsou jen těžko viditelné. Diody svítí poměrně ostře, což mi při práci v noci vadilo. Navíc při uspaném notebooku svítí jedna dioda neustále a v noci tak osvětluje nemalou část místnosti. Za bezdrátové technologie jsou zde samozřejmě přítomny Wi-Fi a Bluetooth.

 

 

displej a multimédia

G580 je vybaven zcela průměrným 15,6” panelem s HD rozlišením (1366×768) a lesklou povrchovou úpravou. Barvy mi připadaly mírně vybledlé a ocenil bych i vyšší kontrast. Pozorovací úhly jsou ovšem dostatečné a ani k rozsahu intenzity podsvícení jsem v interiéru neměl větší výtky. Venku to bylo pochopitelně horší, ale s tím má bohužel problém většina notebooků i ve vyšších cenových relacích, především pokud mají lesklý displej.

Reproduktory jsou poněkud nešťastně umístěny zespodu přední hrany základny. To má za následek méně čistý zvuk. U testovaného kusu jsem se setkával i s rezonováním plastů při vyšší hlasitosti. Softwarové vylepšení kvality zvuku má na starosti Dolby Advanced Audio v2. I zde Lenovo použilo nepříliš komfortní odstupňování regulace hlasitosti za pomoci vyhrazených klávesových zkratek (fn + šipky do boku) po 10%, a tak jsem často musel při poslechu do sluchátek hlasitost regulovat přímo ve Windows.
Pro video hovory je notebook vybaven 720p webkamerou a mikrofonem. Ten je poněkud nešikovně umístěn v ohybu mezi klávesnicí a opěrkami rukou. Díky tomu se mi při videohovoru stávalo, že jsem si mikrofon zakryl rukou a bylo mě tak špatně slyšet.

Výdrž, výkon a chlazení

K dispozici jsem měl jednu z nejvýkonnějších u nás dostupných konfigurací:

  • Intel Core i5-3210m (2,5~3,1 GHz, Ivy Bridge)
  • 4GB DDR3 RAM
  • Intel HD4000 / nVidia GT630m
  • HDD 750 GB
  • Windows 7 Home Premium 64bit

Testovaná konfigurace je více než dostatečná pro většinu domácích potřeb. Použitá grafická karta spadá na pomezí nižší střední třídy. Pokud vám nevadí nižší nastavení grafiky, tak si zahrajete i současné novinky. Ovšem s velkou rezervou do budoucna bych nepočítal. Na notebooku jsem testoval Counter-Strike: Global Offensive, běžící na vylepšeném Source enginu. Tento engine je už starší a slušně optimalizovaný, a tak s ním notebook neměl žádné problémy. Při maximálním nastavení se hra vždy držela nad 50fps.

Jak jsem již zmínil na začátku, jednou z Achillových pat levnějších notebooků s poměrně vysokým výkonem je chlazení. I v tomto ohledu mě Lenovo mile překvapilo. Za dobu testování jsem se nesetkal s tzv. throttlingem – dočasným razantním snížením výkonu za účelem zchlazení komponent. Ať už jsem na notebooku hrál, nebo spouštěl benchmarky, teplota (jak na CPU tak i na GPU) se nepřehoupla přes 82°C. To je hodnota, za kterou by se nemusely stydět ani notebooky s cenou o několik kategorií vyšší. Na povrchu se notebook citelně zahříval jen v oblasti výdechu chlazení a v blízkosti touchpadu (pod nímž je umístěn pevný disk). Co se týče hluku, tak G580 patří k nadprůměru mezi multimediálními notebooky. Ventilátor se točí neustále, a to i při nulové zátěži. Vydává ale přitom hluk nepatrně vyšší než běžný harddisk. Zvuk je rovnoměrný, nepřerušovaný a nedochází k pulzování nebo pískání. Při vysoké zátěži se pochopitelně větráček ozývá mnohem zřetelněji. Pořád se však nejedná o vyloženě obtěžující zvuk, ale spíš o hlasitější šustění. Problém s hlučností jsem měl hlavně u pevného disku. Občas byl i na poměry klasických “točivých” disků hodně hlasitý. Bylo jasně patrné, kdy disk pracuje; ozývaly se z něj různě intenzivní chrčivé zvuky a vůbec to neznělo “zdravě”. Jindy byl zase naprosto normální. Je ovšem velmi pravděpodobné, že se pouze jednalo o vadu konkrétního disku a u jiných kusů se tak projevovat nebude.

Použitá 6 článková baterie má kapacitu pouhých 48Wh. Ovšem u notebooku, který je určen především pro použití doma na stole s připojeným adaptérem a pro pouze příležitostné přenášení mimo domov je tato hodnota odpovídající. Výdrž notebooku při prohlížení webu se zapnutou Wi-Fi a polovičním jasem se pohybovala těsně pod hranicí 4 hodin. Po vypnutí Wi-Fi se výdrž prodloužila o půl hodiny, tedy na necelé 4,5 hodiny. 720p .avi videosoubor zvládl notebook přehrávat 3,5h s vypnutou Wi-Fi a jasem na maximum.

závěr

Celkově ve mně zanechalo Lenovo IdeaPad G580 velmi slušný dojem. Lenovo tímto modelem dokazuje, že ne všechny levné notebooky se musí zákonitě přehřívat při vyšší zátěži nebo kroutit při zvedání. Na notebooku se najdou i jisté kompromisy (např. absence magnetu u víka) nebo vyloženě zbytečné chyby (umístění indikačních diod), ale v kontrastu s cenou a výkonem jsou dle mého tyto chyby a nedostatky akceptovatelné. IdeaPad G580 se v závislosti na konfiguraci prodává v cenovém rozpětí od 11 do 16 tisíc Kč, přičemž cena testované konfigurace se pohybuje okolo 14.000,- Kč s DPH.

Co se mi líbilo: 
+ celková pevnost těla
+ chlazení
+ výkon
+ cena

Co se mi nelíbilo:
– volné víko displeje v zavřeném stavu
– umístnění indikačních diod
– lesklý displej a rám okolo něj

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky