Lenovo IdeaPad U310: Ultrabook inspirovaný knihou (druhý pohled, finální kus)

19. 7. 2012 | 0

Před pár týdny jsem dostal možnost, zapůjčit si některý notebook z nabídky Lenova. Vybral jsem si ultrabook Lenovo IdeaPad U310, zejména kvůli tomu, že se podle mě jedná o jeden z mála ultrabooků, který se snaží nějakým způsobem vybočovat ze současné záplavy strojů této kategorie. Na úvod ještě musím napsat, že se zrovna neřadím mezi příznivce ultrabooků, a tak to u mě U310 rozhodně neměl jednoduché. Čtěte dále, pokud vás zajímá, jak u mě IdeaPad U310 obstál, a zda se mu podařilo otočit můj názor na ultrabooky o 180°.

Design a konstrukce

Lenovo u notebooků řady IdeaPad U již nějakou dobu používá design inspirovaný knihou. Nejinak je tomu i v případě IdeaPadu U310. V kombinaci s dvoubarevným provedením tak vznikl opravdu stylový notebook. Já jsem měl k dispozici modro-bílou variantu a v mém okolí jsem nenarazil na nikoho, komu by se jeho design vysloveně nelíbil, ba právě naopak. Dokonce i mě samotnému se design velmi líbil a to jsem spíš příznivcem „černých krabic“ :-)

 

Konstrukce je zde tvořená kombinací hliníku a plastu. Vzniká tak jakýsi sendvič, kdy je plastová vnitřní část notebooku z vrchu a ze spodu chráněna hliníkovými plechy. Pevnost notebooku je v zavřeném stavu velmi slušná, což bohužel neplatí i po jeho otevření. Nemusel jsem ani příliš tlačit, abych dosáhl viditelného prohýbání základny. Ochrana displeje je v tomto případě o poznání lepší, k jeho vlnění docházelo pouze při silnějším zatlačení na střed víka. Víko tedy poskytuje dostatečnou ochranu displeje. Pevnost základny mě tedy na jednu stranu trochu zklamala, ovšem na stranu druhou je pravda, že pro přenášení v zavřeném stavu je pevnost určitě dostatečná. Rovněž musím brát v potaz, že s cenou hluboko pod 20.000,- se jedná o jeden z nejlevnějších ultrabooků a s přihlédnutím i k tomuto faktu je nižší pevnost základny ospravedlnitelná.

 

Jak jsem již psal, po otevření notebooku nečekejte nic jiného než plasty. Naštěstí zde Lenovo zvolilo z velké části matnou úpravu a lesklý plast najdeme jen v okolí displeje. Opěrky rukou na mě působily velmi příjemně, zejména díky jejich matnému povrchu – nepůsobil vůbec lacině a příliš nezachycoval otisky. Hrana opěrky má sice jen malý rádius (a je tedy poměrně ostrá) ale díky přiměřené výšce základny mě netlačila do zápěstí, s čímž mívám u některých notebooků docela problém.

Menší výtku bych měl vůči otevírání víka notebooku. To lze sice otevřít jednou rukou, ale docela citelně mi na notebooku chybí nějaké vykrojení pro lepší uchycení víka. Takto to chtělo při otevírání notebooku docela cvik.

Touchpad a klávesnice

Notebook je vybaven 6 řadou chiclet klávesnicí. Ta patří k tomu lepšímu, co můžeme v této kategorii najít. Velikostí i tvarem mi klávesy vyhovovaly, rovněž mechanika kláves je na slušné úrovni. Dobrý dojem kazilo jen prohýbání klávesnice. Rozložení je poměrně dobré, ale dokázal bych si představit větší enter a backspace. Takto mi chvíli trvalo, než jsem se je naučil najít i bez dívání na klávesnici. Pochválit musím horní řadu kláves. Zde jsou klávesy F1-F12 spojeny s funkčními klávesami a pro vyvolání původních F1-F12 je nutné stisknout Fn, s výjimkou nejpoužívanějších F4 a F5, které fungují standardně bez Fn. Je trochu škoda, že Lenovo nepřiřadilo ovládání multimediálního přehrávače přes Fn kurzorovým šipkám. Přitom se jedná pouze o polepy se sw úpravou, které velmi zpříjemní ovládání hudebního přehrávače, například při práci ve Wordu.

 

IdeaPad U310 je vybaven opravdu rozměrným clickpadem. Z něj jsem měl poměrně velké obavy, jelikož se mi obvykle s takto velkými clickpady nepracuje moc dobře – často se mi stává, že omylem pohnu či kliknu s kurzorem při psaní a špatně se mi mačká zejména pravé tlačítko myši. O to víc mě potěšilo, že se zde žádný z těchto problémů nekonal. Povrch touchpadu je příjemný a prst po něm pěkně klouže, rovněž jeho reakce byly velmi dobré a ani s multidotykovými gesty neměl problém. Filtrování náhodných dotyků fungovalo rovněž dobře. Tuhost tlačítka clickpadu je nastavena dobře, nedocházelo k náhodnému zmáčknutí a ani nebylo příliš tuhé. Jediná maličkost, kazící jinak výborný dojem, bylo drnčení plastů při trochu prudším poklepání na plochu touchpadu (přibližně od 1/3 touchpadu níž), způsobené menší vůlí mezi tlačítkem a dotykovou plochou.

Konektivita

Jedna z věcí, kterou U310 nabízí oproti velké části konkurence a za kterou si zaslouží velkou pochvalu, je konektorová výbava. Zejména mě potěšil Ethernet port, který se u ultrabooků moc často nevidí. Škoda jen, že zde zvolilo Lenovo pouze 100Mbit/s variantu. Na levé straně notebooku dále nalezneme klasické, velké HDMI a 2x USB 3.0. Na pravé straně nás pak čeká sločený 3,5mm jack pro sluchátka i mikrofon – pokud tedy máte sluchátka s jackem zvlášť pro mikrofon, budete potřebovat redukci. Dále zde nalezneme poněkud nešťastně vpředu umístněné USB 2.0. Nešťastně umístněné proto, že pokud do něj zapojíte např. rozměrově větší flash disk nebo externí hdd, tak Vám můžou překážet při obsluhování myši. Osobně jsem také zvyklý při práci s čísly používat externí numerický blok, a tak musím kabel vést okolo notebooku do usb na levé straně.

 

O bezdrátovou komunikaci se stará karta intel Wireless-N 2200 podporující 2,4GHz Wi-Fi a bezdrátový přenos obrazu WiDi. Tato karta by měla podporovat i Bluetooth 4.0, ale to se mi nikde nepodařilo najít – ani v utilitě Lenova ani v systému.

displej a multimédia

Notebook je osazen 13,3“ displejem s HD ready rozlišením (1366×768) a lesklou povrchovou úpravou. Barevné podání i pozorovací úhly jsou v tomto případě dostatečné jak pro kancelářskou práci, tak pro přehrávání multimédií. Regulace jasu je v tomto případě rozdělena do 16 stupňů. Při práci uvnitř jsem s jasem neměl problém. Horší to bylo venku, kdy za slunečného dne byla čitelnost displeje i ve stínu velmi špatná. Mohl za to zejména lesklý povrch displeje a nedostatečný jas.

 

za slunečného dne si moc nepočtete ani ve stínu, slušná webkamera je samozřejmostí

Hlasité reproduktory jsou zde umístěny mezi pantem a základnou notebooku. Žádný orchestr od nich nečekejte, no s video hovorem nebo filmem si poradí. Naopak zvukový výstup přes 3,5mm jack mě svou kvalitou potěšil. Jen bylo potřeba věnovat pár minut hrátkám s nastavením ekvalizéru v Dolby Home Theatre v4. Škoda, že Lenovo z nějakého důvodu zvolilo pro regulaci hlasitosti přes multimediální klávesy pouze 10 stupňů (hlasitost zvuku se tedy reguluje po 10%). Při poslechu „do sluchátek“ se pro mě ideální hlasitost nalézá někde v rozmezí 12-18% (tedy mezi prvními dvěma stupni), a tak jsem vždy musel hlasitost upravovat myší v systému, což je opravdu nepraktické.

výkon, výdrž a chlazení

K dispozici jsem měl následující konfiguraci:

  • Intel Core i3-2367m 1,4GHz (Sandy Bridge)
  • 4GB ram
  • 500GB HDD + 32GB SSD
  • Intel HD 3000

Na 32GB SSD systém automaticky přesouvá nejpoužívanější soubory. Díky tomu dokáže notebook nabootovat do 25 vteřin a probouzení z režimu spánku je takřka okamžité. Zbylé hardwarové parametry sice nejsou nijak úchvatné, ale pro současný běh prohlížeče, media playeru, wordu a skypu určitě stačí. Notebook si rovněž bez problému poradí s full HD videem. Myslím si, že víc od něj cílová skupina uživatelů očekávat nemůže a ani nebude.

Věcí nezbytnou pro ultramobilní notebook je určitě slušná výdrž na baterii. V tomto případě jsem se pohyboval těsně pod hranicí 5 hodin při surfování se zapnutou wifi a polovičním jasem. V úsporném režimu s vypnutou wifi můžete počítat s výdrží přibližně o hodinu vyšší. Při přehrávání HD videa mi notebook vydržel zapnutý 3,5 hodiny. K notebooku se standardně dodává cestovní, 40W napájecí adaptér. Tomu trvalo plné dobití notebooku 2 hodiny.

I díky úspornému HW neměl notebook větší problém se uchladit. Nijak nesnesitelně nehřál ani při přehrávání full HD videa, a tak jsem neměl problém mít notebook na klíně. Ventilátor se sice točil neustále, ale jeho chod byl velmi tichý. Problém nastal až při vyšších otáčkách, kdy bylo v tiché místnosti slyšet přerušované pískání, což může citlivějším jedincům vadit.

finální zhodnocení

S ultrabookem Lenovo IdeaPad U310 jsem strávil necelé 3 týdny, což je dostatek času na odhalení největších předností i nedostatků. Ač se to z článku možná mnohdy nezdálo, IdeaPad U310 ve mně – s přihlédnutím k cílové skupině a ceně – zanechal převážně pozitivní dojem. Cílovou skupinou tohoto notebooku jsou totiž méně nároční uživatelé, kteří s notebookem často cestují, vyžadují stylový notebook a zároveň za něj nechtějí příliš utrácet. Pokud tedy patříte k této skupině, nezapomeňte zařadit U310 do svého výběru.

Co se mi líbilo:
+ design
+ touchpad a klávesnice
+ rychlý start notebooku
+ kvalita zvukového výstupu z 3,5mm jacku
+ konektorová výbava
+ cena

Co se mi nelíbilo:
– celková pevnost základny
– pískající ventilátor
– regulace hlasitosti

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky