Rychlý start IdeaPadu Y570, Lenovo EE Boot Optimizer

4. 11. 2011 | 0

IdeaPad Y570, domácí notebook pro náročná multimédia a počítačové hry, může být vybavený dnes již poměrně známou kombinací malého SSD disku v mSATA slotu a velkého mechanického úložiště pro rychlost a zároveň dostatečný diskový prostor. Dnes se podíváme, jak tato technologie funguje, jakým způsobem start systému zrychlit a chybět nebude ani video s rychlým startem Y570.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA PA311430-25255B8-25255D

Kombinace mSATA SSD a 2,5″ HDD

Jak jsem již částečně zmínil, zásadní devizou Y570 je možnost mít osazenou dvojici pevných disků: malý (kapacitou i rozměry), avšak velmi rychlý SSD připojený přes mSATA rozhraní na základní desce, no a dále prostorný mechanický disk. V České republice má tuto konfiguraci prozatím exkluzivně pouze Alza (64 + 750 GB).

Jak celá záležitost funguje? Velmi podobně jako již představená technologie Intel Smart Response (viz. náš článek o Intel SSD Larson Creek) – oba disky jsou spojené v RAID diskovém poli a automatický systém (v tomto případě software Lenovo RapidDrive) přemisťuje nejčastěji používané soubory (typicky programy a operační systém) na SSD paměť, ostatní data zůstávají na velkém mechanickém disku. Uživatel tak bez pohledu do správce zařízení nepozná, že se v zařízení fakticky nachází dva disky, vidí jeden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oproti hybridním diskům (klasický mechanický disk s SSD pamětí) je tato varianta samozřejmě dražší, ovšem (podobně jako Smart Response) přináší jasné výhody. Hybridní disky obsahují pouze jednotky gigabajtů SSD paměti. Pro rychlé načítání některých souborů, resp. coby velká vyrovnávací paměť (cache) takové řešení slouží dobře, ale dramaticky počítač nezrychlí. Oproti tomu kombinace mSATA SSD disku a velkého plotnového disku už reálně výhody obou řešení kombinuje: SSD disk je dostatečně velký na to, aby pojmul celý operační systém a v drtivé většině případů také všechny aplikace (64 GB je víc než dost prostoru), no a data se přesunou na disk mechanický. O pouhé vyrovnávací paměti se tak v tomto případě mluvit nedá.

Start IdeaPadu Y570 do 20 vteřin = Lenovo EE Boot Optimizer

Díky kombinaci malého SSD a velkého mechanického disku tak IdeaPad Y570 dokáže nabíhat skutečně velmi rychle. Po vybalení z krabice se pohybujeme od stisknutí tlačítka napájení po načtení Windows na hodnotách zhruba 25 vteřin (start pouze systému cca 20 vteřin). Ke zkrácení doby nabíhání Windows je jednak dobré odinstalovat antivirový balík McAfee. To ale stále na boot pohybující se na hranici 20 vteřin nestačí.

 PA311434-25255B4-25255D

Na webu podpory Lenovo je možné stáhnout malou aplikaci Lenovo Enhanced Experience Boot Optimizer (dostupná pro větší množství modelů, v některých předinstalovaná, v Y570 nelogicky však ne), která dokáže – jak již z názvu plyne – optimalizovat start počítače pomocí přesouvání pořadí načítání software a ovladačů nahrávaných během startu systému. Aplikace nejprve analyzuje start Windows, změří jeho čas, zjistí, které procesy jej nejvíce brzdí a start optimalizuje. To je dokonce možné nechat provádět i pravidelně automaticky (je nutné vypnout operační systém). Program také vede statistiku rychlosti nabíhání Windows v jednoduchém grafu.

Díky této aplikaci se skutečně můžeme dostat na magických 20 vteřin a méně, protože rychlost startu samotného operačního systému je možné stlačit až na 15 vteřin. Zamrzí pak, že POST trvá tak dlouho… :-)

Bootování IdeaPadu Y570

No a na závěr už jen kratičké video, které ukazuje finální český IdeaPad Y570 s RapidDrive při studeném bootu (tedy čisté spuštění po vypnutí) v celé své kráse.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky