Lenovo B560 – představení a kvalita konstrukce (+ HD video)

31. 1. 2011 | 0

 

B560

 

V říjnu jsme zde na blogu představovali notebooky Lenovo B, které cílí na trh malých a středních firem či živnostníků (SMB). Dnes si na 15″ B560 uděláme malé preview, nebude chybět ani video s krátkým představením a oblíbeným mačkáním, ohýbáním (a všemi dalšími praktikami).

 

Lenovo G, B, V, ThinkPady SL, Edge…

Nejenom tady na Lenovo Blogu se v diskusích ozvaly hlasy (včetně mě), které nechápaly, proč Lenovo chrlí novou řadu za řadou. Budu se to v této části snažit vysvětlit, i když uznávám, že pro přijetí tohoto modelu je třeba trochu otevřenější mysl…

 

Pro SMB segment má Lenovo (z běžného úhlu pohledu) hned několik řad notebooků v rámci konzumních i business rodin. Z těch konzumních jsou to řady G, nyní B a V. Mezi ThinkPady najdeme pro tento trh řady SL (eventuelně L, ale ta už spadá díky dokovacímu konektoru a TPM čipu výš), dále pak rodinu ThinkPad Edge. Přestože jsou mnohdy rozdíly pouze drobné (leč na drobnostech záleží – viz Enhanced Experience), jsou tu a určitý význam opravdu mají.

 

Řada G se do SMB segmentu tak úplně řadit nemůže, protože hardwarovou, ale i softwarovou výbavou spadá do ryze konzumní sféry (low-end). Oproti tomu zbytek zmíněných notebooků už přináší, byť jen základní, business výbavu. Řady B/V mají čtečku otisků prstů (bez TPM) se správcem hesel a softwarovým balíkem SMB Security Suite, do kterého spadá také poměrně zajímavá ochrana portů heslem (k vzteku nelze použít otisk prstu). ThinkPady SL a Edge k tomu přidávají lepší uživatelský design, lepší klávesnice, lepší touchpad a samozřejmě TrackPoint plus rozšířené záruky. Nehledě na kompletní balík ThinkVantage.

 

Teď se už ale pustíme do krátkého preview (recenze bude brzy)…

 

B560 versus V560

Na úvod bych rád zmínil vztah B a V560. Pokud jste notebooky viděli někdy vedle sebe (nebo je alespoň viděli na fotkách), nemohla vám uniknout vzájemná podoba. Ta je dokonce větší, než by se možná zdálo – B560 a V560 jsou totožné notebooky. B560 je levnější varianta bez kovových částí (chvála Bohu, že např. oproti řadě G to Lenovo konečně začalo rozlišovat), jinak mají s V560 shodné “vnitřnosti” a velkou část šasi (V560 má pouze místo plastů kolem klávesnice a na víku displeje zmíněné kovové plechy). Ve výsledku tak vychází V560 zhruba o 2.000 Kč dráž a navíc se neprodává v nízkých konfiguracích, B560 se oproti tomu nabízí i ve verzích s integrovanou grafickou kartou (V560 rovněž), bez operačního systému a s procesory Intel Pentium, které se už blíží hranici 9.000 Kč.

 

Dojmy z Lenova B560

Když se mi B560 poprvé dostala do ruky, velmi mile mě – podobně jako před dvěma lety G550 – překvapila. Ze zpracování a konstrukce notebooku mám opravdu dobrý pocit. Po různých zvěstích o hlučnosti, které kolovaly po internetu (ale které se např. v recenzi na Notebook.cz nepotvrdily), jsem se obával nejhoršího. Notebook mě však i v tomto směru poměrně pozitivně překvapil a zařadil bych jej tak směle do kategorie tišších strojů, ventilátor často vypíná, ovšem dokázal bych si představit citlivější ovládání a příjemnější zvuk, zvláště při roztáčení větráčku. V zátěži není notebook objektivně hlučný. Zahřívání určitě není problém, k uživateli se teplo nepřenáší, nicméně při používání na klíně by mohl být rub notebooku chladnější.

 

 B560B560

 

Klávesnici zdědil notebook po starším kolegovi G550, je proto poměrně příjemná, i když ne zcela tichá a v okolí Enteru se mírně samovolně prohýbá. Touchpad dodala společnost ELAN, má vyhrazená tlačítka a po neblahé zkušenosti s touto značkou z G560 mě skutečně mile překvapil – až na mírně nižší přesnost a jistý “dojezd” je opravdu dobrý.

 

Ze softwarové výbavy stojí za zmínku určitě (už v úvodu představený) balík Security Suite s Port Lockerem a doplňkový software čtečky otisků prstů BioExcess se správcem hesel, možností šifrovat jednotlivé soubory a osobním trezorem Yo-Safe (resp. otiskem či heslem odemykatelný diskový oddíl s nastavitelnou velikostí).

 

To je pro začátek vše. Více už ve videu a posléze v recenzi.

 

Snažil jsem se po předchozích výtkách ve videu také něco říkat, a to nahlas, tak snad se mé snažení nemine účinkem. Pokud je to tak horší, určitě se ozvěte v komentářích!

 

 

Odkazy

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky