Jaký si vybrat? Aneb přechod z T410 na T420s

26. 7. 2012 | 0

Chtěl bych se zde rozepsat na téma přechodu z klasického Tčkového ThinkPadu na T420s a z nemalé části zabrousit do „problematiky“ nových ThinkPadů. Tento článek by neměl mít za úkol popsat klasickou recenzí T420s – ta je tu s námi už delší dobu a zrecenzována už byla nespočetněkrát, spíše bych článek pojal jako výsledek dlouhodobého testu T410 a přestupu na T420s, kterých jsem obou majitel. Často přitom zabrousím i k ThinkPadím sourozencům jiných velikostí a také k předchůdcům.

Proč?

Je tomu tak zhruba 2 měsíce, co na internetu začaly prosakovat první informace o možné podobě nových ThinkPadů s Ivy Bridge procesory, nejdřív pouze text ale poté i fotografie. Když jsem poprvé uviděl novou chiclet klávesnici, tak jsem se nejdříve lekl a nebral jsem ty fotografie vážně. Jak šel čas a nová chiclet klávesnice nebyla vyvrácena, stávalo se pravděpodobnější, že se v nových ThinkPadech objeví a mě v hlavě zněla čím dál tím víc myšlenka na koupi ThinkPadu poslední generace s klasickou klávesnicí. Trvalo mi dlouho, než jsem tak udělal, předposlední ale řekl bych nejdůležitější impuls pro mě byl zapůjčený T420s, který se mne hodně zalíbil, vlastně jsem po něm pokukoval dávno předtím, ale nebyl jsem si jist jestli bude „Sko“ to pravé vzhledem k jeho některým vlastnostem. Abych nelhal, byl tu ještě jeden impuls, který byl relativně podstatný a to byly výprodejové ceny T420si, které v nejmenované českém obchodě z jiné planety klesly téměř o 10 tisíc.

S „s“ nebo bez něj?

Nevratné rozhodnutí koupit ThinkPad se Sandy Bridge už bylo jasné ale teď jaký vlastně pořídit? Bylo to pro mě těžké rozhodování. Popravdě řečeno, asi by mi vyhovovala celá nabídka klasických ThinkPadů od X220 přes T420 až po T520 T420s včetně. Každý z nich pro mě má nějakou výhodu ale i nevýhodu.

T420 vs. T420s

Tohle bylo vážně těžké rozhodování. Přemýšlel jsem nad tím asi následovně: S notebookem hodně cestuji ale zároveň potřebuji trochu pohodlnou velikost obrazovky (právě odpadla X220 a T520, T420 bude dobrý kompromis). Paradoxně, zpravidla nepotřebuji aby notebook běžel na baterii, dopřávám si ze zásuvky plný výkon a šetřím tím baterii, takže mi vlastně nebude vadit nižší výdrž T420s (do budoucna ji případně mohu dopomoci ultrabay baterií) ale co rozšiřitelnost? Sice se rád směji jablíčkářům s těmi jejich dvěma USB a zároveň jsem již párkrát využil čtyři USB najednou ale ve většině případů si vystačím se třemi a jako bonus budu mít USB 3.0, což považuji do budoucna za dobré a potřebné. Co mi vlastně oproti T420 bude chybět za konektor? FireWire jsem v životě nepoužil ale eSATA mi bude chybět. Mám totiž rámeček na 2,5“ pevný disk, který je schopen pojmout jak SATA tak IDE zařízení a umí komunikovat přes USB 2.0 nebo eSATA. To je prostě věc, která mi bude tak 10x do roka chybět. Zároveň by se mi mohlo stát, že budu potřebovat použít ExpressCard 34(používám pro redukci na RS-232) a čtečku paměťových karet najednou ale šance je to pramalá. Také se mi moc nelíbilo že Sko používá 7mm disky, nelíbí se mi to o to víc po zjištění, že by se do té šachty ten 9,5mm disk vešel s trochou hrubého násilí, tím chci říci, že by stačilo 0,5mm navíc a Lenovo tam klidně mohlo dávat standartní 9,5mm disky. Stejně tak si myslím že je mohlo dávat do X220, tam zcela jistě, protože předchozí Xkové modely je měly též a nebyly výrazně tenčí.

Jako výhodu jsem viděl slim ultrabay, do které, mám nějaké příslušenství.

To, co jsem výše vyjmenoval mohlo vyznít jako nevýhody T420s ale mělo by se to brát spíše jako vlastnost. Je ton daň za tenkost a lehkost Skových modelů.

Takže vítězem se stala T420si jako skladový výprodej za vynikající cenu, s výbornou ThinkPad Full size keyboard v konfiguraci i3-2350M, Nvidia Optimus, 4GB RAM, 320GB 7200rpm, HD+.

Samozřejmě bych radši měl i5, iGPU ale ta stála bohužel 2x tolik a za takový peníz navíc mi ta konfigurace nestojí. Optimus jsem nejdříve v notebooku vůbec nechtěl ale musím říct, že po pár dnech bych nechtěl stroj bez něj. Používám 3 monitory a je to prostě neuvěřitelně pohodlné. Oproti i5 mi opravdu chybí jen AES podpora.

Vybráno – nechybí mu něco?

Ano, mě tedy ano, chybí mi SSD, 8GB RAM a mnou opsaná klávesnice…

Delší dobu jsem přemýšlel nad SSD. Říkal jsem si, když už si kupuji nový notebook, tak by to SSD prostě měl mít. Vzhledem k tomu, že si u Ska nechávám volná vrátka do budoucna, když bych náhodou potřeboval větší výdrž, tak jsem zavrhnul možnost HDD v ultrabay. Vzhledem k tomu, že bych tu měl přebytečný 7mm 320GB disk, tak jsem zvolil variantu mSATA SSD.

ThinkPad se Sandy Bridge nebo novější disponuje miniPCI konektorem, do kterého je možné vložit buď 3G modem nebo mSATA SSD. Já 3G modem moc neužiji, když potřebuji mobilní internet, tak si udělám hotspot ze svého smartphone a bohatě mi to stačí, takže mi už nic nebrání koupit SSD.

Koupil jsem 128GB Crucial M4, pouze jsem ho vložil do mSATA slotu, tváří a chová se jako obyčejný HDD nebo SSD připojený konvenčním způsobem. Má to výhodu i nevýhodu. Výhoda je, že prozatím, dokud nepotřebuji ultrabay baterii, tak mohu mít v notebooku SSD + HDD + HDD, což by člověk na první pohled na notebook této velikosti neřekl. Nevýhoda je, že mSATA SSD mají sice rychlé čtení ale zápis už tak slavný není. Teda proti HDD je to samozřejmě rychlost světla obojí.

Jak se dočtete všude, když si zvyknete na rychlosti a komfort SSD, tak už nebude chtít jinak, takže asi nemá smysl se k tomu sáhodlouze vyjadřovat. Je to skvělé.

Ve svém T410 jsem měl z výroby 2GB RAM, postupně jsem upgradoval až na 8GB (2x 4GB). Těmito pamětmi jsem vybavil T420s a 4GB modul, což mimochodem velmi oceňuji, že Lenovo nedává 2x2GB, jsem přesunul zpět do T410. V Lenovo Solution centru jsem našel, že Sandy Bridge ThinkPady mohou být vybaveny až 16GB RAM a to i X220 modely, což jsem nevěděl a příjemně mě to překvapilo, do budoucna fajn ale zatím tolik paměti nevyužívám a asi ani nebudu. I když občas by se mi to také hodilo.

Klávesnice – ač to na první pohled není vidět, klávesnice modelů s procesory core i druhé generace je jiná než u modelů s procesory core i první generace. Musím objektivně ale i subjektivně říct, že je lepší. Hlavně co do utlumení rezonancí od RollCage. To mě otravovalo od první chvíle, kdy jsem si pořídil T410, klávesnice šíleně rezonovala o RollCage, vydržel jsem to asi týden než jsem to rozdělal a začal dělat úpravy – podlepovat klávesnici různými podložkami aby nerezonovala a byla skálopevná jak si to představuji. To se v T420s a jejích sourozencích povedlo už z výroby (naštěstí). Já se ale řadím mezi ortodoxní vyznavače ThinkPadí klávesnice a dělá mi problém zvyknou si na každou, byť hloupou a nepatrnou změnu ale upravené klávesnice s velkým Esc a Delete hodnotím jako dobrý nápad. Takže co bych neudělal proto abych na T420s měl klávesnici na kterou jsem už chvíli zvyklý a prostě se mi nechce zvykat znovu? Prostě jsem si prohodil klávesnice mezi T410 a T420s. Jsem spokojený, protože tyto řádky píši na své docela opsané klávesnici a nechci jinou ale zase rezonuje potvora, budeme ještě upravovat…

Jiná porovnání s T410

V této kapitolce bych se chtěl zabývat většími či menšími rozdíly T410 a T420s. Rozdílů je tu opravdu mnoho.

Tělo

Jak již bylo psáno i zde na lenovoblogu, ThinkPad T420s nevychází svou konstrukcí z klasických 14 palcových Tček ale z legendárního ThinkPadu X300/X301. Říká se, že nejvíc sexy ThinkPad všech dob nedostal svého nástupce, opak je pravdou, je to právě T420s a její příbuzné modely.

Zde odkáži na článek Matěje Gottwalda, který se tímto zabíral důkladněji, v jeho článku naleznete patřičně vypovídající obrázek: https://lenovoblog.cz/2012/01/thinkpad-t420-versus-t420s-zive-srovnani.html

Samozřejmě si k tomu nemohu odpustit také pár svých poznámek. Hořčíková vana, se kterou máte přímý kontakt vespodu notebooku podle bude podle mě časem poměrně háklivá na „kovové rýpance“. Přeci jen na plastu tyto věci nejsou vidět na rozdíl od kovu, to je ale jen a pouze moje domněnka a ukáže až čas, s notebookem se nemazlím a tak i moje T410 po 2 letech jeví známky používání.

RollCage

Ještě se zmíním o krytu LCD. T410 byla narychlo poslepená dohromady a vypuštěna do světa, což znamená, že nemá RollCage ve své klasické ale ani uhlíkové podobě v krytu LCD a to je na ní vzhledem ke své tlouštce (kterou jsem mimochodem začal vnímat až když jsem měl doma poprvé půjčenou T420s) docela výrazně vidět v jejím prohýbání. Je opravdu značné oproti T400 ale víko je zároveň tolik robustní (chcete-li slyšet tlusté) jako na T400 takže se opravdu nebojím ji vzít za roh a provést klasický ThinkPadí test odolnosti a ani po dvou letech tahání za vrch displaye na něm není vidět ani známka stáří, nicméně mohli dát RollCage ještě do T410, když je ten stroj prakticky (nebo aspoň rozměrově) stejný s T400. Když jsem poté viděl poprvé T420 ihned bylo jasné, že je něco jinak. Když pominu ten úžasný „upgrade“ na 16:9 místo podle mě ideálního 16:10 tak T420 ale i T420s má výrazně tenčí víka LCD, domnívám se že je to kvůli té Uhlíkové RollCage, se kterou se počítalo od začátku, protože s nástupem 16:9 se stejně víko muselo kompletně předělat (možná ne tak kompletně vzhledem k tolikrát omílanému velkému prostoru pod obrazovkou). Abych to tak nějak shrnul, jsem také nerad, že klasické kovové RollCage opustilo klasické ThinkPady, někde zaznělo, že RollCage bylo v noteboocích kvůli podsvětlení katodovými trubicemi, kterým by jinak hrozilo prasknutí ohnutím. To možná bylo ale jejich uživatelé RollCage neocenili jenom proto, že jim neprasknou zářivky ale především proto, že s notebookem mohli dělat téměř jakékoliv kousky a měli jistotu, že to přežije celý notebook, nejen zářívky. Kdybych do toho mohl mluvit, byl bych pro návrat klasické RollCage a její uhlíkové varianty bych si nechal pro Skové modely.

Panty

Menší změnou prošly také panty na ThinkPadech se Sandy Bridge oproti svému předchůdci. Předpokládám, že je to z důvodu právě té tloušťky LCD a s tím související výšky pantů. Novější panty také vyžadují daleko méně síly k otevření obrazovky. Nevím jaký z toho mám mít pocit, to ukáže až čas ale na mé T410 mají panty už svůj malý mrtvý úhel, tak to třeba pomůže mrtvému úhlu předejít.

UltraBay

Další změna, které jsem si všiml byla mechanika. Ano, Lenovo dodává nepatrně jinou slim mechaniku než v minulé generaci. Nevím proč, snad změnili dodavatele. Do této chvíle je mi to docela jedno ale nepříjemnost nastala ve chvíli, kdy jsem si všiml, že tlačítko pro vysunutí mechaniky má vůli a vydává zvuky. Většina lidí si toho asi nevšimne, mne to bohužel trklo už při první příležitosti kdy jsem dával do T420s ultrabay rámeček. Naštěstí jsem přišel na to, že tato vůle není způsobena mechanikou zámečku v ThinkPadu ale právě onou mechanikou / rámečkem. Když je v T420s mechanika se kterou mi byla dodána, problém existuje, když do T420s vložím mechaniku, která mi byla dodána k T410, problém je téměř eliminován na hodnotu jaké dosahoval v T410, to samé s rámečkem. Analogicky když do T410 dám mechaniku dodanou k T420s, problém je na světe znovu.

LCD

Co se týká LCD, tak změny jsou jasné, místo 1280×800 mám nyní 1600×900, sice se mi nelíbí ta změna v nudli (16:9) ale vzhledem k tomu, že jsem si v obou směrech polepšil tak protestovat nebudu, mít ale T420 s HD ready, tak by mi to oproti 1280×800 dost vadilo. O ThinkPadech se říká, že pokud si nekoupíte vážně drahý model (zpravidla jen W nebo X s IPS) tak mají odjakživa špatné panely. Před T410 jsem měl multimediální notebook s lesklou obrazovkou (netvrdím, že byl kvalitní) a krom toho, že to vypadalo jako zrcadlo a mělo to hrozné HD ready, tak jsem na to nemohl říct ani slovo, když jsem přešel na svůj první matný LCD, tak jsem si nemohl moc zvyknout (dnes to přikládám i tomu, že ten display opravdu kvalitou neoplývá), přišlo mi to takové bezbarvé, dokonce jsem při práci na displej vyloženě mžoural, pořád jsem si mnul oči a upravoval sklon obrazovky, říkal jsem si co s tím je. Do té doby mě na obrazovce nikdy nezajímalo víc než její úhlopříčka, rozlišení a konektivita (u stolního LCD). Dnes jsem již ponaučen a vím, že na kvalitě LCD záleží, je to zvlášť vidět, postavím-li vedle sebe T410 a T420s se stejným barevným obrázkem. Neříkám, že je LCD v T420s nějaké super kvality ale zlepšení je výrazné a jak kvalita ThinkPadů upadá, tak obrazovka je jedna z mála věcí, která jde opačným směrem.

Touchpad

Dvě věci, které mi na novodobých ThinkPadech (T400 a příbuzných se to ještě netýká) také vadí jsou Touchpad a informační diody. Začneme touchpadem. Moc nemusím ty velké multidotekové touchpady, zdá se mi to nepraktické. Já touchpad naštěstí nejsem ve většině případů nucen používat ale když už ho musím použít, tak mi vadí, že když chci přejet myší po obrazovce, tak prstem urazím vzdálenost pomalu jako na rekreaci na druhý konec touchpadu, přijde mi logičtější, ergonomičtější a praktičtější mít touchpad „tak akorát“, řekněme jako je tomu zhruba na nynějších ThinkPadech řady T. U X se mi moc nelíbí, ba to považuji přímo za nepoužitelné, že touchpad není touchpad ale clickpad. To se mi jeví jen jako módní výmysl (zas proto aby touchpad byl nesmyslně velký), který se hodí tak na IdeaPad, kde existuje docela velký předpoklad, že uživatel na touchpad stejně nesáhne, protože s ním nebude umět a radši připojí hlodavce ale může říci „podívejte jak mám krásný touchpad“. U X řady by podle mě bylo profesionálnější sáhnout po řešení z X201, já osobně bych touchpad nejraději úplně vypustil ale je mi jasné že to prostě z marketingových důvodů nejde. Abych se vrátil a dopověděl původní myšlenku – i přes to, co jsem napsal, že se mi na novém touchpadu líbí, tak v celkové závěru se mi hodně nelíbí. Proč? Protože touchpad by měl být zapuštěn, byť třeba půl milimetru pod palmrest, ale mělo by to tak být. Potom se lidem nebude stávat, že táhnou, táhnou a najednou jsou venku že. Navíc je ten touchpad nepoužitelný ke scrollování, protože nejste schopni hmatem po tmě v rychlosti nahmatat ten scrolovací okraj, když tam vlastně ani žádný není. No a ten „tečkovaný“ povrch už je jen něco, co vymýšlel člověk, který se snažil zmírnit škody napáchané autorem nezapuštěného touchpadu. Bohužel i tak je ten touchpad opravdu špatný. Dobrá jsou na něm snad jen tlačítka, která jsou na T420s a T520, kterou jsem měl doma, první tichá tlačítka u touchpadu. Mimochodem, tlačítka na Sandy Bridge modele jsou tvarově, hlavně zkosením jiná. Neodpustím si pár kladných slov k trackpointu. Co si budeme povídat, kdo nezažil, tak se toho děsí, kdo zažil, děsí se, že ještě někdy bude muset použít touchpad. Přijde mi změna k lepšímu co se týká tlačítek T400 a starší vs. T410 a novější ale toto je samozřejmě hodně subjektivní. Jsem zvědav, jestli se mi dostane pod ruce T430, jak mi budou ta nová tlačítka sedět. Mám pocit, že lépe nebo stejně.

Diody

Druhá  věc o které bych se chtěl k tělu rozepsat jsou indikační diody. Vůbec se mi nelíbí ta „čistka“ kterou Lenovo udělalo mezi T400 a T410. Já bych tu čistku udělal také ale v méně radikální formě. Líbí se mi indikace Caps Locku v příslušné klávese a řešení s Num Lockem bych nechal tak, jak je teď, případně jej také zakomponoval hardwarově do klávesy. Indikace zapnutého notebooku mi také nevadí tak jak je teď, tzn. Okolo power tlačítka svítí zelená diodka, i když bych radši vše v jedné řadě pod displejem, prostě na jednom místě, kouknu a všechno vidím. Co mi ale opravdu hodně vadí je, že pod obrazovkou nejsou diody zvlášť pro WLAN, Bluetooth a 3G, a ještě víc mi vadí, že chybí diody pro indikace připojení adaptéru a co dělá právě baterie. Já vím, že se to dá vyčíst ze systému. Ale ten není vždycky stabilní aby toto spolehlivě ukázal, nebo může mít uživatel skrytou lištu pro ušetření místa na obrazovce. Dokonce bych uvedl příklad, že uživatel může být linuxově zaměřen, ThinkPady byly a možná ještě jsou oblíbené pro svou dobrou podporu linuxáři. Přijde mi, že i na ně se začíná těžce zapomínat viz způsob fungování grafických karet na nejnovější generaci ThinkPadů s Ivy Bridge. Právě člověk, který používá verzi linuxu, která je hodně ortodoxní dost možná nebude mít žádnou ikonu těchto důležitých věcí v systému a budou mu pod obrazovkou chybět. Analogicky k řádkům výše, bych ocenil návrat diody indikující zapojení adaptéru z vnější strany notebooku. Ještě jedna drobnost, proč dioda WLAN nebliká při aktivitě? Nejvíce kuriózní mi na tom přijde fakt, že pod linuxem dioda normálně bliká tak, jak bylo zvykem u T400 a podobně…

Chlazení

Chlazení na mé T410 to byla (pro mě) jedna velká tragédie. Tak nějak jsem předpokládal, že dimenzace chlazení je u profesionálního notebooku jako by měl být ThinkPad naprosto funkční věc. Bohužel, pravda to být nemusí. Má T410 se sice uměla chladit potichu ale mělo to jeden, pro mě nesnesitelný, háček. V defaultním nastavení chovaní chlazení (BIOS) mé T410 topil palmerest. Nevím, jestli je to jen něco, na co jsem přecitlivělý ale bylo to pro mne nesnesitelné. Neřešil jsem to samozřejmě ničím jiným než utilitou, mezi ThinkPadisty známou velice dobře, TPFanControl. Sice mi pomohla zchladit (stejně topil moc) palmrest pomocí posunutých teplotních hranic, nicméně to mělo logickou nevýhodu ve formě vyšší hlučnosti. Ventilátor mi běžel prakticky neustále na 3000 otáček. Takže jsem měl notebook použitelný ve smyslu, že nebyl horký ale byl hlučný. Musel jsem si vybrat, jestli hluk, nebo teplotu. Samozřejmě jsem si vybral teplotu. Neodpustím si ventilátoru také vyčíst to, že poměrně dost pískal i když neběžel extra rychle.

Chlazení mé staré T410 za moc nestálo. Po týdenní zkušenosti s mou T420s musím říct, že její chlazení je naprosto skvělé. Když notebook nechám přes noc běžet kvůli nějakému stahování, tak v kombinaci s SSD se uchladí naprosto pasivně a prostě o něm nevíte, což zní sice banálně ale v noci to opravdu potěší. Po neblahé zkušenosti s přechozím ThinkPadem mohu říct, že lenovo chlazení opravdu umí a pochopilo, že uživatelé ocení tichý notebook. Konečně je chlazení na úrovni T61ček a T400.

Baterie

No a samozřejmě jedna z nejpodstatnějších věcí u Ska. Na 44Wh baterii mi je schopna fungovat asi tak stejně dlouho jako T410 s 9cell baterií a předchozí architekturou CPU. Je to zhruba 5 hodin v závislosti na používání samozřejmě. Je úžasné, že dnešní notebooky dokáží zapnuté snížit svou spotřebu při nečinnosti na 6-8W, když se nad tím zamýšlím, co všechno notebook obsahuje, tak je to skoro nic.T420s pro mě žádné výrazné omezení ve výdrži nepředstavuje. Do budoucna ale počítám s baterií do ultrabay. Je mi trochu líto, že Lenovo nenabízí slice baterii pro T420s. Všechny plnokrevné Tčka ji mají a zrovna Sko, které by jí potřebovalo asi nejvíce ji nemá. Taky si myslím, že vzhledem k nízké výšce Ska by tenká slice baterie nevypadala ani nijak špatně. Stejně tak si myslím, že je škoda, že současné 14 a 15 palcové Tčka mohou mít “jen”  2 baterie a ultrabay se tak nějak uplně vynechala. Slyšel jsem názor, že by bylo náročné pro notebook a jeho součástky pracovat se třemi bateriemi ale o to si myslím, že by to nebyl takový problém, jen by někdo musel chtít a taky by někdo musel přemluvit firemního ekonoma aby svolil takto nerentabilnímu nápadu.

Shrnutí

Na T420s bych vyzdvihl asi nejvíce tyto přednosti:

  • LCD (rozlišení a na ThinkPad i kvalitu)
  • Chlazení
  • Váhu
  • Porty na zadní straně (nepletou se mi kabely

A tyto mé subjektivní nedostatky:

  • Malá kapacita baterie – je to prostě vlastnost Ska
  • Omezená paleta portů
  • Přestup na 16:9
  • Čtečka na karty je omezená oproti standartní čtečce (např. nepodporuje XD karty)

Trochu si ještě nemohu zvyknout jak lehce jdou na T420s oproti T410 panty, je to asi jediná věc která mi vyhovovala více na T410, časem si ale zvyku, koneckonců mi nic jiného nezbyde. Celkově hodnotím T420s jako výborný notebook a jsem z něj prozatím velice nadšen. Myslím si, že to byla moje osobní trefa do černého co se týká výběru a notebooku bych dal 85% jako celkové hodnocení s tím, že T410 by dostala tak 70%.

P.S. Tento článek obsahuje asi 1/3 obsahu, který bych si představoval, nicméně nevím kdo by to četl. Pro případné zájemce je otevřena diskuze ve které rád odpovím na jakýkoliv dotaz pro který budu mít odpověď.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky